pieczenia - 22046 przepisów (strona:836/1470)

Rogale świętomarcińskie 397

dłuższej strony. Formujemy podkowę i układamy na blasze. Rogale powinny wyrastać w ciepłym miejscu ok. 30 minut. Po tym czasie smarujemy je jednym białkiem rozmąconym z odrobiną mleka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C z termoobiegiem (lub 220°C bez termoobiegu) przez 13-18 minut (ja piekłam w trzech partiach). Gdy trochę przestygną mieszamy cukier puder z drugim białkiem

Poezja smaku
BUŁECZKI Z ZIARNAMI 100

wyłożonej papierem blasze, przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200ºC. Wyrośnięte bułeczki posmarować odrobiną wody i posypać nasionami. Piec w temp.200ºC przez ok. 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 175º i piec jeszcze ok. 15-20 minut. z twarożkiem własnej TUTAJ  roboty smakują... rewelacyjnie

Walijskie Pichcenie
PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM 231

Ciasta drożdżowe piekę zawsze wtedy, kiedy mam wolny dzień, natomiast kombinacje z ciasta francuskiego to szybka alternatywa, kiedy brak czasu  a goście pukają do drzwi... :) Składniki: parówki 8-10szt op.ciasta francuskiego sezam 1 żółtko Wykonanie: Ciasto kroimy na długie, wąskie paski. Każdą parówkę owijamy spiralnie paskiem ciasta. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok 15min w piekarniku

Walijskie Pichcenie
CIASTECZKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z MASĄ ORZECHOWĄ 257

masą, pozostawiając wolne krawędzie (ok 1-2 cm). Zwijamy w rulon i tniemy plastry ok 1-2 cm. Smarujemy rozkłóconym żółtkiem i posypujemy cukrem waniliowym. Układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok 25-30 minut. Gdy ciasto się zarumieni, możemy wyciągać

Walijskie Pichcenie
BEZY ZE ŚMIETANĄ I OWOCAMI 214

cukrem mamy wtedy, kiedy spokojnie możemy odwrócić miskę i masa białkowa się trzyma. Nakładamy masę do szprycy lub worka z odciętą końcówką i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia dowolne kształty: małe kleksiki lub większe - płaskie, jeśli chcemy bezy sklejać po 2 kremem, lub nakładać na nie śmietanę czy owoce (tak jak ja to zrobiłam

Walijskie Pichcenie
DROŻDŻOWA CHAŁKA 193

ciasto zacznie wyrastać (ja korzystam znowu z nagrzanego na min piekarnika)na około godzinę. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z miski, formujemy kształt podłużnej foremki (w takiej najlepiej piec), nacinamy tak, aby powstały 4 paski i zaplatamy. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i odstawiamy jeszcze na ok 15 minut w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)180st i pieczemy ok 40-45 minut

Walijskie Pichcenie
DROŻDŻOWE PALUCHY Z CYNAMONEM 236

się wszystkich składników. Odstawić w chłodne miejsce (można do lodówki) na minimum 2h, a można i dłużej. Autorka przepisu zapewnia, że ciasto spokojnie można przygotować sobie jednego dnia, a piec następnego. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy niezbyt cienko na kształt prostokąta. Prostokąt składamy na pół i ucinamy paski o dowolnej długości. Każdy pasek skręcamy, smarujemy białkiem i obtaczamy w cukrze(...)wymieszanym z cukrem pudrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185st ok 20 minut

Walijskie Pichcenie
BRUSCHETTA Z POMIDORAMI 243

kostkę usuwając przy tym pestki. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, pozostałą bazylię siekamy.W miseczce mieszamy:pomidory, cebulę, bazylię i wsypujemy mozzarellę. Piekarnik nagrzewamy do 200st, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Każdą kromkę bagietki moczymy w oliwie z czosnkiem układamy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok 5-7 minut, aby się podpiekły. Następnie wyjmujemy i na każdą kromkę

Walijskie Pichcenie
PLACUSZKI NA KASZCE MANNEJ 145

Także polecam upiec i zjeść "na świeżo" ... pychotka!  Z dżemem, powidłami, świeżymi owocami lub śmietaną - tak jak lubimy :) Składniki: 3/4 szkl. kaszy manny (grysiku) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru pudru 1/2 szkl. mleka szklanki mleka 2-3 krople aromatu cytrynowego 1 całe jajko 1 łyżka oleju do ciasta  olej do smażenia Wykonanie

Walijskie Pichcenie
OPONKI SEROWE 202

sparzonej cytryny tłuszcz ( do smażenia) cukier puder do posypania Wykonanie| : Ser przekręcić przez maszynkę,przecisnąć przez praskę lub zblendować. Do sera dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, żółtka, sodę, sól i śmietanę. Zagnieść ciasto. Oprószyć je delikatnie mąką i rozwałkować  na grubość ok. 1,5cm. Z ciasta wykrawać szklanką kółka a następnie na środku

Walijskie Pichcenie
PĄCZKO-BUŁECZKI Z PIEKARNIKA 175

niż zazwyczaj ;) Bo przecież z pączkami i faworkami spotkamy się dopiero w przyszłym roku :( Ujęta za serce pięknymi, wprost artystycznymi zdjęciami na blogu TUTAJ postanowiłam wypróbować przepis na pączki pieczone ...  w piekarniku :)  No i tak jak kiedyś ktoś powiedział: pączki pieczone to nie pączki! Pączki się smaży! I coś w tym jest! Moje "pączki-nie pączki" bardziej przypominały

Walijskie Pichcenie
RACUCHY DROŻDŻOWE 205

Uwielbiam drożdżowe racuszki.  A te są wyjątkowo puszyste i podczas pieczenia rosną jak ...  na drożdżach! ;-)  Niestety chcąc uwieńczyć na zdjęciu "ich urodę" - złośliwość rzeczy martwych wzięła górę :-(  Po zrobieniu 1 zdjęcia okazało się, że wyczerpały się baterie w aparacie, a jedyne zdjęcie jakie zrobiłam - jest poruszone.  Następnym razem wymienię je na "lepszy model

Walijskie Pichcenie
LEKKI ŚMIETANOWIEC Z OWOCAMI 225

śmietanowiec to takie ciasto typu: nie chce mi się piec a goście po południu :)) Potrzeba do niego raptem kilka podstawowych ( i tanich) składników, tak więc robiąc takie ciacho nasz budżet domowy nie zostanie nadszarpnięty :)) Poza tym -  kolejny jego plus to prostota, którą ja osobiście bardzo cenię w kuchni, zwłaszcza ... jak się pracuje zawodowo i  notorycznie brak czasu

Walijskie Pichcenie
CYNAMONOWE HARMONIJKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO 197

więcej listkowych warstw będą miały nasze ciastka. Za każdym razem lekko wgniatamy cukier wałkiem do ciasta. Następnie przycinamy 2 cm prostokąty, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując dość duże odległości między ciastkami.   Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185st na ok 20 minut

Walijskie Pichcenie
G... Granola na bogato! 201

Nastawiamy piekarnik na 170 ‘C. 2.      Orzechy*, płatki, cynamon i miód mieszamy drewnianą łyżką. 3.   Wkładamy na papier do pieczenia i pierzemy przez ok. 20-25 min. Co jakiś czas mieszajcie, aby wszystko ładnie się zrumieniło. To wyeliminuje też ewentualność przypalenia się orzechów ;) 4.      Wyciągamy granolę do ostygnięcia

Kitchens Alphabet