serka kremowego 300 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 250 g czereśni Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao. Masło rozpuścić, wymieszać z ciastkami. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać ciasteczka do formy, ugnieść na dnie łyżką lub dłonią. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej. Czereśnie, cukier i lawendę włożyć do garnka. Laskę wanilii przeciąć na pół, dodać
Pożeraczka, czyli raz adobrzełuskałam... Cudowne to były czasy. Do dyni jednak pozostał mi niesmak - pestki pestkami - nie warto dla nich kupować całej ogromnej kuli. Gdy jednak bardziej zainteresowałam się gotowaniem i pieczeniem okazało się, że dynia to nie tylko kostki w occie, ale też zupy, gnocchi, tarty, chleby, ciasta przeróżne... Istnieją miliony możliwości, a co jedna, to bardziej smakowita. Postanowiłam więc
Pożeraczka, czyli raz adobrzespokoju ducha i zdrowia psychicznego, niezbyt często), ile kombinowania. Dlatego właśnie uwielbiam nasze Trzy po trzy - daje ogromne możliwości, a jednocześnie wymaga pogłówkowania. Bo tak: jeśli dostajecie konkretne wytyczne - pieczemy to i to , to wiadomo - szuka się przepisu, i piecze. Jeśli przepis jest podany odgórnie, to już w ogóle banał. Jeśli macie podany jeden składnik, możliwości jest taki ogrom
Pożeraczka, czyli raz adobrzeelementem. Później soczysty, bardzo intensywnie jabłkowy mus, a na wierzchu warstwa rozpływającego się w ustach, delikatnego kremu. Całość oprószona kakao z cynamonem. To taki bardzo jeszcze jesienny deser. Bez pieczenia, a najwięcej czasu zabiera oczekiwanie, aż jabłkowy mus ostygnie. Jest prosty i niewiarygodnie pyszny. Nie mam pojęcia, czy Włosi zaaprobowaliby taką wariację - ja nie potrafiłam się oprzeć. Jabłecznikowe tiramisu
Pożeraczka, czyli raz adobrzedopiero potem dodała do zupy - tak chyba byłoby szybciej i wygodniej. Przepis podaję tak, jak robiłam. Może się skusicie na taką śliczną, intensywną w kolorze zupkę...? Krem z pieczonych buraków z malinami Składniki: (na 4 porcje) 1,5 kg buraków 500 g malin 1,5 czerwonej cebuli 1 łyżka masła 500 ml bulionu sól pieprz dodatkowo: 4 łyżki creme fraiche(...)Buraki przekroić na pół, ułożyć na blasze. Piec w 160 st. C. przez 1 godzinę. Przestudzić, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kosteczkę. W dużym garnku na maśle zeszklić cebulę. Dodać buraki i maliny, chwilę smażyć. Zalać całość bulionem, gotować przez 15-20 minut. Zupę zmiksować na gładki krem, następnie przetrzeć przez gęste sito. Przed podaniem podgrzać
Pożeraczka, czyli raz adobrzetygodniach błogiego lenistwa, z drugiej jednak strony ogromnie jestem podekscytowana. Troszkę się już zaczęłam w domu nudzić... Chociaż nie, nuda to złe słowo. W końcu miałam czas na książki, pieczenie, ćwiczenia, spacery czy po prostu oglądanie filmów z C., i bardzo mi się to podobało. Jednak w życiu potrzeba nieco różnorodności - cieszę się, że będę się spotykać z ludźmi
Pożeraczka, czyli raz adobrzecytryny 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu Jabłka umyć, wytrzeć do sucha i pokroić w jak najcieńsze plastry. Ułożyć plastry ciasno jeden obok drugiego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami. Suszyć w 80 st. C. przez 3-4 godziny. Ostudzić w zamkniętym piekarniku. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego! Młoda pewnie już teraz szykuje
Pożeraczka, czyli raz adobrzelaski wanilii czarny barwnik spożywczy dodatkowo: 50 g cukierków o smaku lukrecji Ciastka pokruszyć. Masło rozpuścić i przestudzić, wymieszać z ciastkami. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, ugnieść na dnie. Schłodzić w lodówce przez 20-30 minut. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Serek utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Kremówkę ubić na sztywno, wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszkodzi. Fantastycznie było pojechać do domu, i już planuję następną wyprawę, choć dopiero co się rozpakowałam, a góry prania piętrzą się w łazience. Miałam wielkie plany co do pieczenia - oczywiście, nic z tego nie wyszło. Ani mazurka, ani paschy, ani nawet chleba z Tatą nie upiekłam. No nic - w wakacje spędzę w domu całe trzy tygodnie, więc
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDobrze wyrobić - ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przelać wyrośnięte ciasto, odstawić na 30 minut. Wierzch chleba skropić wodą. Piec w 220 st. C. przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st. C. i piec jeszcze przez 30-35 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! A już w niedzielę impreza
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszybko zganieść, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować bułeczkę. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać zmiażdżonym w moździerzu pieprzem. Piec w 200 st. C. przez 15-20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! A dzisiaj piekę pierwsze bułki od ponad miesiąca. Ogromnie się już za tym stęskniłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzecytryny 100 g cukru 3 listki żelatyny Ciastka na spód dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciasteczkami. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Na to wyłożyć masę ciasteczkową, dokładnie ugnieść. Wstawić do lodówki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Jeżyny zagotować z cukrem, dusić kilka minut pod przykryciem, aż cukier się rozpuści. Gorące zmiksować blenderem, przetrzeć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeznaczenie pierwszego dnia września. Trochę się ostatnio u mnie dzieje, planuję kilka różnych rzeczy, lub powierzając planowanie innym, zajmuję się tylko przyjemną stroną zagadnienia, czyli przygotowywaniem słodyczy. W ferworze pieczenia tych wszystkich przeszłych, przyszłych i obecnych ciast, zapomniałam, że wczoraj był pierwszy dzień szkoły. Na swoje usprawiedliwienie mam fakt, że szkołę jako taką, czyli liceum, ukończyłam szczęśliwie dziewięć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzerażająco długo. A później będzie już tylko lepiej. Kiedy C. nie ma popołudniami, mam problem z obiadami. Zasadniczo nie gotuję, bo nie sprawia mi to takiej przyjemności, jak pieczenie. To C. uwielbia zabawy z mięsem - ja nie umiem nawet rozkroić całego kurczaka... Jednak ochota na ciepły posiłek często się pojawia, szczególnie po męczącym dniu. I w takich przypadkach
Pożeraczka, czyli raz adobrzeblachy wylać ciasto. Posmarować je roztrzepanym jajkiem i ponakłuwać widelcem. Na wysmarowane i ponakłuwane ciasto wyłożyć owoce i kruszonkę. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 20 minut. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na blachę o wymiarach 24x40 cm. Margarynę(...)piekarnika. W celu sprawdzenia, czy ciasto jest już upieczone należy nakłuć ciasto patyczkiem. Jeżeli patyczek pozostanie suchy - ciasto jest już gotowe, jeżeli bedzie mokry, ubrudzony ciastem - należy je jeszcze piec. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska