wzdłuż i wyjąć kręgosłup. To filetowanie idzie naprawdę łatwo. Małych ości nie trzeba usuwać. Na denku małej tortownicy ,lekko natłuszczonej, ułożyć rybki w kształcie rozety, posolić. Tak przygotowane rybki piec w temp.200 stop.10-15 min. Wcześniej zacząć gotować ziemniaki. Przygotować puree z łyżką masła i śmietany. Kiedy gotują się ziemniaki i pieką rybki przygotować masę pomidorową. Posiekaną cebulę zeszklić ,dodać posiekane
Kulinarny karnet ChristopheraBabka Savarin jest drożdżowa ,z otworem w środku ,nasączona obficie ponczem rumowym , wypełniona bitą śmietaną i owocami. Dzisiaj proponuję jej miniaturki czyli savarinki. Z braku małych foremek z kominkiem pieczemy w innych i układamy śmietanę i owoce na wierzchu. Babkę można podać na ciepło z gorącym sosem owocowym i owocami z syropu. Savarinki - składniki na 7-8 sztuk. 180g mąki(...)mikserem luźne ciasto ,przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30min. Małe foremki, najlepiej z kominkiem, natłuścić ,obsypać mąką i wypełnić ciastem do połowy. Przykryć i odstawić na 20 minut. Piec w temp.160stop. 25 min. Wystudzić i nasączyć ponczem. Poncz - zagotować 1/2 szklanki wody z 10 dag cukru. Dodać sok z połowy cytryny i 2 kieliszki rumu. Babeczki odwracamy spodem
Kulinarny karnet Christopherakunafy wyciągnąć pasemka i zwinąć je w gniazdka. Ułożyć w blaszce do muffinek lub bezpośrednio na zwykłej. Każde gniazdko polać stopionym masłem, w środku umieścić orzechy laskowe lub inne . Piec w temp.180stop. około 15 min, aż ciasto się zarumieni. Po wyjęciu z pieca, gorące gniazdka polać syropem i posypać zmielonymi pistacjami. Ciasteczka orientalne, oryginalne i smaczne. Kunafa z syropem cukrowym
Kulinarny karnet Christopherakawie z podwójnym mlekiem-zwykłym +słodkie skondensowane lub wersja, którą kocham, to moczenie w gorącej czekoladzie. Składniki. 200 g mąki 180ml wody 1/2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder do posypania olej do smażenia W garnuszku zagotować wodę z solą ,proszkiem i oliwą. Roztworem tym zalać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać, wyrobić łyżką
Kulinarny karnet Christopherażółtego .Farsz można wzbogacić posiekanymi ziołami. Moje są najprostsze. Składniki . Ciasto na 10 kuleczek. 175 g maki 75 g jogurtu 3 łyżki oleju 1 białko 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól. Nadzienie . 100g sera feta 1 łyżka mleka 1 żółtko do posmarowania 1 łyżka czarnuszki do posypania Wykonanie. Jogurt wymieszać z olejem, białkiem i szczyptą soli. Mąkę z proszkiem
Kulinarny karnet ChristopheraJapanese-style cookies with goji berries. Składniki. 8 ciasteczek. Ciasto. 1 białko sól -szczypta 25g cukru pudru 45g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka jagód goji Sos miętowo-miodowy . 100ml herbaty miętowej 100ml mleka skondensowanego 1 łyżka miodu Wykonanie. Jagody goji zalać wodą na 5 min. Osączyć
Kulinarny karnet Christopherazakwaszonym wrzątku. Zahartować zimną wodą. Osuszyć. Z każdego liścia ściąć główny nerw. Nałożyć jedną łyżkę farszu i zwinąć jak gołąbki. Układać ściśle obok siebie w naczyniu w którym będziemy piec. Podlać bulionem, nakryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 180 oC. Wytworzony płyn zlać do garnuszka, dodać ser topiony, mieszać do uzyskania jednolitej
Kulinarny karnet Christopherapomidory suszone 2 dag parmezan ocet balsamiczny 1 jajko 0,5 łyżeczki ocet sól 5 dag parmezan 0,5 łyżeczka olej Wykonanie. Przygotować koszyczek z parmezanu. Papier do pieczenia posmarować odrobiną oleju. Zetrzeć na tarce parmezan i na natłuszczonym papierze uformować z niego koło. Papier z serem położyć na suchej patelni i podgrzewać do rozpuszczenia parmezanu. Szklankę, kubek przewrócić
Kulinarny karnet Christopherasłoik musu jabłkowego Wykonanie. Mąkę przesiać z proszkiem. Dodać masło, posiekać i dodać 1/2 szklanki cukru. Zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na 30min. Dno tortownicy wyłożyć ciastem, nakłuć. Piec w temp.180 stop. 20 min. Na upieczone ciasto wyłożyć mus jabłkową. Z 3 białek ubić pianę, dodać sok cytrynowy i 150 g cukru i dalej ubijać do rozpuszczenia się cukru(...)Owoc mango pokroić w kostkę i dodać do ubitej piany. Pianę z mango nałożyć na jabłka. Piec do zarumienienia się bezy w temp.150 stop
Kulinarny karnet Christopherasmażenia Wykonanie. Ziemniaki ugotować w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Lekko schłodzić, ubić na puree, dodać natkę pietruszki i żółtko, dobrze wymieszać, nałożyć do rękawa. Na papierze do pieczenia narysować kółka, papier odwrócić, kółka będą widoczne. Lekko natłuścić papier i wyciskać spiralnie ziemniaki po zaznaczonych liniach. Pieczarki pokroić w cząstki. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle
Kulinarny karnet Christopheraoleju i położyć na spód w formie w której będziemy zapiekać. Użyłem foremki do muffinek , żeby nie mieć trudności z wyjęciem położyłem na spód pasek papieru do pieczenia. Cukinię i marchew pokroić w plastry, cukinię posolić, posypać tymiankiem i krótko grillować z obu stron na patelni grillowej. Marchew blanszować we wrzącej, osolonej wodzie 2 minuty, odcedzić, wysuszyć
Kulinarny karnet Christopheraoregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta
Moja smaczna kuchniacukru 3/4 łyżeczki suszonych drożdży instant 2 łyżki ziół prowansalskich Prymat W formie automatu umieścić składniki według kolejności: woda, oliwa, sól, cukier, przesiana mąka, suszone drożdże. Nastawić 2 program pieczenia, wybrać wagę chleba 700 g i średni kolor zarumienienia. W momencie w którym automat wyda dźwięk świadczący o tym, że to moment na dodanie pozostałych składników, dosypać zioła prowansalskie
Moje domowe kucharzeniemałą ilością oleju na dnie. Jest smaczniejszy niż z maszynki. Jednak spędzając wakacje pod namiotem często robiliśmy popcorn na grillu. Wystarczą dobre tacki do grillowania lub folia do pieczenia. W ten sam sposób robimy popcorn w piekarniku. Składniki: opakowanie popcornu sól olej, ewentualnie masło Sposób wykonania
w kuchni i w ogrodzieZnudziło Ci się już przygotowywanie posiłków tradycyjnymi metodami? Przejadłeś się już smażonymi i pieczonymi potrawami? Chciałbyś spróbować czegoś innego? Spróbuj gotowania na parze! Kilka dni temu przypomniałam sobie, że jestem posiadaczką tak wspaniałego urządzenia jak parowar. Z pozoru nie ma w nim nic szczególnie interesującego, no bo w sumie co może być nadzwyczajnego w gotowaniu na parze? Jeśli jesteś tego(...)parze możemy ugotować praktycznie wszystko od mięsa, ryb, przez owoce i warzywa, aż po desery. Ryby i mięsa gotowane na parze są lekkostrawne i mniej tłuste od smażonych czy pieczonych, poza tym para wodna doskonale wydobywa ich naturalny smak i aromat.Należy więc pamiętać, aby zminimalizować przyprawy do minimum, a w szczególności sól(para wydobywa sód). Do gotowania na parze
peanutbuttermonster