Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Schab pieczony z śliwą w środku to świetny pomysł na obiad z dodatkiem ulubionego sosu lub jako wędlina na kanapki dla całej rodziny. Idealne danie na świąteczny stół lub imprezę. Pieczony schab jest bardzo smaczny, delikatny i kruchy, a dodatek w postaci suszonej śliwki idealnie podkreśla
Marta Gotujeziemniaków ugotowanych 3 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka przyprawy pikantny kurczak Skworcu szczypta zielonego pieprzu Skworcu sól do smaku szczypta proszku do pieczenia Wykonanie : Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę . Dodać żółtka , śmietanę, szczyptę proszku z mąką i przyprawić do smaku . Wszystko wymieszać mikserem. Białka ubić ze szczyptą soli , dodać do masy
Sama słodycz i szczypta chiliCzasami sobotnie i niedzielne poranki rozpoczynamy słodkim śniadaniem w postaci racuchów. Najczęściej robię pankejki na bazie mleka i proszku do pieczenia. Gdy w lodówce mam drożdże, a raczej zawsze staram się je mieć, wówczas robię racuchy z dodatkiem krojonych w plasterki jabłek... Ciasto: ½ kg mąki 30 g drożdży 3 jajka 3 łyżki cukru 2 ½ szklanki mleka szczypta
Czerwień i błękitczęści. Z każdej uformować bochenek. Przełożyć do kosza, nakryć i ponownie odstawić do wyrastania. Piekarnik rozgrzać do 210 stopni. Chleb przełożyć na blachę piekarnika (u mnie piekł się na kamieniu) i piec przez około 40 minut. Ostudzić na kratce
Sto kolorów kuchnimąki i wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykroić krążki. Składniki nadzienia dokładnie wymieszać i po 1 łyżeczce nałożyć na każdy krążek. Dobrze skleić. Posmarować jajkiem. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni. Roladki na jeden kęs. Składniki. 20 dag mąki 12 dag margaryny 4 dag drożdży 5 łyżek mleka 1/2 łyżeczki cukru sól jajko do smarowania(...)dodać do mąki i wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość 0,4 cm, pokroić w 3 cm paski, na każdy położyć pasek szynki i zrolować. Posmarować jajkiem i posypać papryką. Piec w temp.190 stopni 15 minut. Przekąska selerowo -gruszkowa Składniki. 4 kawałki selera naciowego 1 gruszka Marynata. 2 łyżki octu ryżowego 4 łyżki oleju sezamowego rozmaryn, melisa sól pieprz Wykonanie Składniki
Kulinarny karnet Christopherasię na drodze, bo przewodniczka mówi, że naprawdę chlebek jest warty spróbowania. Okazuje się on ogromną, słodką drożdżówką za 2 lari. Nazuki – bo tak się nazywa drożdżówka, jest pieczone w tradycyjnym piecu opalanym drewnem. Smakuje miodem, skórką pomarańczową, rodzynkami i cynamonem. Sprzedawana jest gorąca. Odrywamy kawałki gorącej bułki i dzielimy się nią. Niebo w gębie. Jeden jej bok jest
Poezja smakuubiegłym tygodniu piekłam bułeczki, Pisałam,że wyszły smaczne ,ale ciasto było za rzadkie, wiec nie urosły. Drugie podejście i korekta przepisu sprawiły ,że pieczywo urosło i jest pyszne. Polecam SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki pełnoziarnistej 3 łyżki oliwy do środka i pół łyżki do smarowania na wierzch 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 20 g, drożdży świeżych(...)blat podzielić na 8 części. Uformować bułki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 min. Posmarować olejem . Można posypać ziarnem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 5 min i 180 przez 20 min. Bułeczki pysznie smakują z domową pastą Smaczna pasta z tuńczyka SMACZNEGO Czekam na Państwa
W kuchennym oknie Ewyrozpuszczone drożdże. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę i ułożyć w natłuszczonej misce. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie rozwałkować. Ja piekłam pizzę na prostokątnej blasze o wym. 37x42cm. Farsz: 250g kiełbasy, 3 łyżki sosu pesto Grand' Italia - bazylia, 6 pomidorów suszonych na słońcu w oleju Ponti, 3 łyżki oliwek zielonych Serpis(...)pokroić w półplasterki, zeszklić na oliwie, rozłożyć na pizzy. Oliwki przepołowić, suszone pomidory pokroić w kostkę, rozłożyć na cieście. Posypać ostrą papryką oraz ziołami prowansalskimi. Całość posypać startym serem. Piec około 20 minut w temp. 200st
Z miłości do słodkościoczkach. Por drobno pokroić. Warzywa dusić pod przykryciem na maśle. Przestudzoną kaszę jaglaną zmiksować z warzywami. Dodać siemię lniane, curry, pieprz, sól. Dobrze wymieszać. Masę wlać do naczynia żaroodpornego. Piec w temperaturze 200 stopni przez godzinę bez termoobiegu.Podane proporcję są na 2 osób do małego naczynia. Kiedy podwoimy składniki, piec w formie do pasztetów
pieprzny smaczekPure z pieczonej dyni dodaję do zup, sosów, past i warzyw. Składniki: około kilograma dyni sól i pieprz Dynię kroimy na kilka sporych kawałków razem ze skórką. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 120 stopni. Odcinamy skórkę a miąższ mielimy blenderem. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Nadmiar przekładam do słoików i pasteryzuję
prawdziwe jedzeniepestek dyni Sposób wykonania : Zagniecione ciasto włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Blaszkę dokładnie nasmarować masłem..Po upływie czasu spód i boki dokładnie wylepić ciastem. Nakłuć widelcem. Piec ok. 20 min w temperaturze 180 stopni Szpinak przełożyć do garnka i pod przykryciem odmrozić. Po odparowaniu wody dołożyć pokrojone pomidory, pokruszona fetę, czosnek wcześniej podsmażony na maśle. Wszystko(...)samej patelni, co podsmażał się czosnek prażymy pestki dyni. Przygotować sos: jajko roztrzepać ze śmietaną , gałką, serem. ciut osolić. Wyciągnąć ciasto z piekarnika, wypełnić farszem, polać sosem. Piec 15 minut do zarumienienia. Jeść!!!! Pyszności
pieprzny smaczekSkładniki, około 24 sztuki: 400 g mąki pszennej typ 500 5 jajek 2 szklanki startej na małych oczkach marchewki 1 szklanka oleju roślinnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 1/3 szklanki brązowego cukru Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki wyciśniętego soku z cytryny płatki migdałowe
cooklifebiałko, stopniowo dodajemy mieszankę cukru i żółtka. Gdy masa będzie dość puszysta, dodajemy wiórki i delikatnie mieszamy. Łyżką do lodów formujemy ciasteczka i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę wstawiamy do nagrzanego do 170* piekarnika na 12-15 minut(w zależności jakiej wielkości będą nasze ciasteczka). Trzeba uważać, bo kokosanki łatwo się przypalają
Kuchenny Skrawek Niebakąpieli wodnej, dodając olej rzepakowy. Do rozpuszczonej czekolady wsypać popping z amarantusa, dodać żurawinę i mleczko zagęszczone. Całość bardzo dobrze wymieszać. Blaszkę średnicy około 25x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na połowie blachy ułożyć masę i mocno dociskać, przykrywając częścią papieru. Blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Zapiekać około 15 minut - do zrumienienia. Wystudzić
kolorowotorcikowoŚwięta coraz bliżej, w ten magiczny czas nie może zabraknąc w moim domu aromatycznego piernika, który na ten szczególny czas piekę wspólnie z synami, razem go dekorujemy a potem cieszymy się wyjątkowym smakiem i aromatem ciasta z bakaliami. Taka udekorowana ,,choinka" smakuje wybornie Składniki: 40 dag mąki pół kostki margaryny 25 dag cukru 2 jajka 3 łyżeczki kakao(...)Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mleko, kakao,mąkę wymieszaną z sodą, przyprawe do piernika. Miksujemy, dodajemy tłuszcz.Mieszamy. Dodajemy rodzynki i orzechy, mieszamy. Wykładamy do formy w kształcie choinki, pieczemy 1 godz w 180 st. Gotowe ciasto studzimy, lukier przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, polewamy ciasto. Na jeszcze ciepły lukier posypujemy wiórki kokosowe, tworząc niby snieg i ozdabiamy cukiereczkami
Z Majeczką w kuchni