pieczenia - 22046 przepisów (strona:835/1470)

Oponki 172

Oponki Składniki na ciasto : ************************** * 0/5 kg sera białego 1/2 szkl cukru 2 cukry waniliowe 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki spirytusu 3 jajka 3 szklanki mąki Sposób przygotowania Wykonanie ********************* 1. Z wyżej podanych składników zagnieść ciasto . 2. Rozwałkować i wykrawać dowolne kształty oponków z dziurką w środku . 3 . Smażyć w dobrze

Sama słodycz i szczypta chili
Kruche z budyniową pianką 156

lodówki na 30 minut. Wykonanie pianki ; Białka ubić z cukrem pudrem , dodać budynie i wymieszać. Nadal mieszając wlewamy cienką stróżką olej. Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do formy. Piec w temp 180 st około 30/35 minut na złoty kolor. Ciasto odstawić do przestygnięcia. Na zimne ciasto wyłożyć piankę . Na piankę wyłożyć borówki Na borówki zetrzeć resztę ciasta. Piec

Sama słodycz i szczypta chili
PRZEPYSZNA DOMOWA PIZZA (ciasto bezglutenowe i ciasto zwykłe) 240

tłuszczem (!). Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym, zostawiając margines (brzegi) bez. Najlepiej smakuje z przecierem własnoręcznie zrobionym (chcecie przepis?). Wykładamy składniki - lecimy na bogato! :) Posypujemy serem żółtym, startym. Dodajemy kleksy keczupu. PIECZENIE: Od 45 minut do 1 godziny, w temperaturze 200-220 stopni. piekarnik ustawiony na "góra-dół z termoobiegiem". Zaglądajcie do niej. Jak zapach zaczyna już bardzo kusić to popatrzcie

Wypisz Wymaluj
OWSIANE BUŁECZKI DOMOWE (bezglutenowe). 397

turlając je w dłoniach. Dłonie możemy obsypać mąką. Bułeczki układamy na blasze podsypanej mąką. Dokładnie smarujemy roztrzepanym białkiem. Posypujemy czym chcemy. Przykrywamy ściereczkę, czekamy aż urosną. Wstawiamy do piekarnika. PIECZENIE: 25-30 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Gdy bardzo się rumienią zmniejszamy temperaturę. Te bułeczki z powodzeniem można robić na wiele sposobów, dopierając do nich odpowiednie dodatki

Wypisz Wymaluj
CHLEB OWSIANY (bezglutenowy) 190

ponownie wyrośnie formujemy pożądany kształt bochenka. Gotowy oprószamy mąką i wkładamy do przygotowanej (obsypanej mąką) foremki. Przykrywamy i dajemy mu chwilę aby jeszcze podrósł. Wstawiamy do mało nagrzanego piekarnika. PIECZENIE: 180 stopni, góra-dół, termoobieg, około 30 minut, ale kontrolujemy jego poczynania w piekarniku. Gdy za bardzo się rumieni - zmniejszamy temperaturę. Ten chlebek reklamy nie potrzebuje, ale jeszcze

Wypisz Wymaluj
PIZZA ORIENTALNA (ciasto tradycyjne - chrupiące i ciasto owsiane bezglutenowe) 169

brzegi) bez. Najlepiej smakuje z przecierem własnoręcznie zrobionym (chcecie przepis?). Wykładamy składniki - lecimy na bogato! :) Posypujemy serem żółtym, startym.  Posypujemy prażonymi na suchej patelni pestkami. Dodajemy kleksy keczupu. PIECZENIE: Od 45 minut do 1 godziny, w temperaturze 200-220 stopni. piekarnik ustawiony na "góra-dół z termoobiegiem". Zaglądajcie do niej. Jak zapach zaczyna już bardzo kusić to popatrzcie

Wypisz Wymaluj
Pralinki 217

weekend pralinki , czekoladki zagoszczą w domu w ramach wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę ..ja z braku czasu i nadmiaru pokruszonych herbatników zrobiłam ekspresowe pralinki -bajaderki...mam w planach zrobić czekoladki...foremki czekają przyszykowane..tylko czasu i chęci brak..ale do poniedziałku się wyrobię...i Was też zapraszam..  okruchy różnych ciast, herbatników dżem 1 łyżeczka cynamonu wiórki kokosowe

Moje domowe kucharzenie
Ślimaczki drożdżowe z konfiturą malinową, migdałami i brązowym cukrem. Pyszne! 175

konfitury malinowej, własnej roboty, z dodatkiem płatków migdałowych i brązowego cukru, podane z gorącym prawdziwym kakao. Hmmm... Przypomniały mi się czasy dzieciństwa, kiedy to mama, która jest mistrzynią w pieczeniu słodkości, robiła nam gorące bułeczki z ciasta drożdżowego. Doskonale też pamiętam, że jako dziecko uwielbiałam formować wraz z tatą ludziki z ciasta drożdżowego, dolepiać ręce, nogi, oczy i guziki

SMYKWKUCHNI
Miodowe ciasto z jabłkami 261

można widelczykiem. Najlepiej smakuje jak sobie poleży w nocy w lodówce , stężeje i przegryzie się. Kruche blaty mają fajną , piaskową strukturę. Złocisty kolor, posmak miodu i zero proszku do pieczenia sprawią, że taki placek pokochają i duzi i mali! Podzielne i pyszne.Sezon na jabłak trwa, do dzieła! Proporcje na 1 blat miodowy. Będą potrzebne dwa. 300 g mąki

Z Kuchni Do Kuchni
Roladki z dorsza z nadzieniem serowym 233

Bardzo lubimy ryby, jednak by się nam nie znudziły staram się podawać je pod różną postacią. Tym razem przyrządziłam rybkę w lżejszej, pieczonej wersji z delikatnym serowym nadzieniem pełnym aromatycznych ziół. Danie okazało się naprawdę bardzo smaczne a do tego mało kaloryczne:) Składniki: 700g filetu z dorsza, sok z 1/2 cytryny,  100g serka kremowego Apetina z czosnkiem i ziołami(...)Dodać starty ser, doprawić odrobiną soli i pieprzu.  Masę rozsmarowywać na filetach, zwijać tworząc roladki. Spiąć wykałaczką. Ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Polać stopionym masłem, posypać płatkami migdałowymi. Piec około 25 minut w temp. 180st.  Przed podaniem oprószyć odrobiną posiekanego koperku

Z miłości do słodkości
Ciasto orzechowo - budyniowe 341

dodać cukier. Wbić jajka, dodać miód i posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą częścią wylepić dno natłuszczonej formy o wym. 25x36cm. Nakłuć widelcem. Jedną część piec 10 minut w temp. 180st. Ostudzić. Masa orzechowa:  250g orzechów włoskich,  75g masła,  2 łyżki miodu,  5 łyżek cukru.   Orzechy drobno posiekać. Masło stopić(...)wraz z cukrem i miodem, dodać orzechy. Wymieszać i ciepłą masę wyłożyć na nieupieczony blat ciasta. Piec około 10-15 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem budyniowy: 3 szklanki mleka,  szklanka cukru,  2 budynie śmietankowe bez cukru,  250g masła.  W 1/2 szklance mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem, na gotujące się mleko wlać

Z miłości do słodkości
Lunch'owa sałatka ;) 536

oleju 1,5 łyżeczki miodu ząbek czosnku szczypta soli pieprz czarny Kurczaka nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, curry i rozmarynem, odstawiamy na godzinę. Do smażenia potrzebny nam będzie papier do pieczenia. Wycinamy taki arkusz aby po złożeniu na pół był w stanie zakryć nam całą pierś z kurczaka. Rozkładamy arkusz na blacie, śliską stroną do góry. Smarujemy niewielką ilością oleju

Czerwona Porzeczka
Idealnie upieczona pierś kaczki z sosem żurawinowym i zapiekanymi ziemniaczkami 552

szklanka żurawiny świeżej 2 łyżki nalewki z aronii/żurawiny/maliny 4 ziemniaki 1 marchewka 1 upieczony burak dwie łyżki miodu szczypta papryki słodkiej, chili oraz majeranku i tymianku   Pieczona pierś kaczki  Piersi kaczki myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i nacinamy na skórze na skos. Następnie na suchej patelni smażymy pierś kaczki najpierw od strony skóry 4-5 minut a następnie(...)majerankiem i tymiankiem. Dodajemy łyżkę tłuszczu wytopionego ze smażenia piersi kaczki i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut (można równocześnie z kaczką piec). Ostatni szlif... Upieczonego buraczka ścieram na tarce o dużych oczkach, marchewkę również. Upieczoną, pokrojoną pierś kaczki podaję z upieczonymi ziemniaczkami, sosem żurawinowym oraz startymi warzywami. Gotowe

Mango Papaja
Gęś po polsku w kapuście 184

koniec gotowania, mąkę wymieszać ze śmietaną i połączyć z kapustą, doprawić do smaku. Kapustę wyłożyć na półmisek, na niej ułożyć upieczone gęsie nogi. Polać wytworzonym podczas pieczenia sosem. Gęsinę podać z  ziemniakami z wody ,posypaną  natką pietruszki

Kulinarny karnet Christophera
Dietetyczna tarta z jogurtem naturalnym, gruszkami i czekoladą 197

waniliowy. W innym pojemniku ubijamy białka na sztywno. Do masy jogurtowej powoli dodajemy ubite białka. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałujemy ciasto dość cienko i układamy w formie do tarty, pieczemy spód przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie wlewamy masę jogurtową, układamy niej pokrojone w cienkie plastry gruszki i pieczemy całość 40 minut w piekarniku nagrzanym

Mango Papaja