zaczęło się. "Gdzie moja kawa? Czemu to jeszcze nie jest gotowe? Powinnam wyjść. Aaa, to już ta godzina?! Ale przynajmniej wczorajszy dzień udany. W nocy jeszcze ciasteczka piekłam, inaczej sobą bym nie była przecież, a dzisiaj pierwszy raz w życiu bezę będę piekła, a nawet tort z niej zrobię. Tort pavlova. Boję się trochę, nie powiem. Aa, masła nigdy
More food, love and dreamspewno do powtórzenia. Korzystam z ostatniego wolnego weekendu i jadę na zakupy ;) Składniki: 50g ugotowanej ciecierzycy( waga przed gotowaniem) 20g mąki jajko 30ml mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli, cynamonu coś do posłodzenia Ciecierzycę zmiksować z mlekiem. Dodać resztę składników. Smażyć na patelni
More food, love and dreamsmąki kokosowej 35g mąki jajko 100g startej cukinii na drobnych oczkach* 40ml mlekczka kokosowego/maślanki coś do posłodzenia szczypta soli 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia *odciśniętej z wody, ale tą wodę też dodajemy ;) Wszystkie składniki mieszamy w misce. Smażymy na rozgrzanej patelni
More food, love and dreamsteż lubię, ale kiedy mogę zostać w domu zagrzebana pod grubym kocem. Przepis: 50g mąki 60g mascarpone jajko 20ml mleka 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia coś do posłodzenia Mąkę przesiewamy. Dodajemy resztę składników miksujemy ze sobą i smażymy
More food, love and dreamsKawalek szarlotki, jogurt Naturalny Chciałam szarlotki, miałam jabłek, CZAS ...? czas się zawsze znajdzie. Pierwszego Raz ja piekłam, jeszcze troche do dopracowania, choc i tak Nigdy nie nie dorównam szarlotce którą piecze moja ciocia (ciasto dzieciństwa )ale miała dużo jabłek, tak jak lubię, choć muszę pamiętać by nie zostawiać ich na sitku, bo dziwnego koloru nabierają
More food, love and dreamstydzień temu w wersji obiadowej, ale wiedziałam, że i na słodko się świetnie sprawdzą ;) Ten weekend będzie..hm... dość intensywny, że tak to powiem ;) + czeka mnie dzisiaj/jutro pieczenie kolejnego tortu
More food, love and dreamsgenialnie. Aa, tata zaczął przezywać mnie już "pani dynia" Przepis: 40g ugotowanej kaszy jaglanej (waga przed gotowaniem) 25g mąki kukurydzianej jajko 100g pure z dyni 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta sody oczyszczonej, soli coś do posłodzenia cynamon Kaszę z dynią miksuje na gładka masę, dodaję resztę składników, miksuje i smażę na rozgrzanej patelni
More food, love and dreamskogo się odezwać, przed kim otworzyć, do kogo wygadać. Kogoś kto zauważa nawet najmniejszą zmianę w moich humorze, kogoś kto mnie wtedy przytuli i po prostu będzie. Pieczone pierogi z nadzieniem z czerwonej soczewicy, pieczarek i dyni z ziarenkami piekło-niebo
More food, love and dreamspszenna 3:1) 20g mąki kokosowej łyżka wiórek kokosowych 60ml mleczka kokosowego/mleka jajko 100g puree z dyni hokkoido szczypta cynamonu, soli coś do posłodzenia 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Mąkę i resztę suchych składników przesiewamy. Mokre miksujemy w drugiej miseczce. Łączymy obie miseczki i smażymy na rozgrzanej patelni
More food, love and dreamsPolsce serem który najczęściej trafia na ruszt jest oscypek. My do grillowania, smażenia i pieczenia polecamy cypryjski ser Halloumi. Prawdziwym powodem aby wypróbować właśnie ten ser z grilla jest jego wyśmienity smak. W smaku Halloumi przypomina trochę mozzarellę. Ser ten podczas obróbki cieplnej się zmiękcza ale nie topi całkowicie, jak to ma miejsce w przypadku wielu popularnych serów
naRuszcieDomowy chleb najlepszy...to chyba każdy wie..ja czasem piekę w automacie do chleba ,a czasem automat tylko wyrabia ciasto i tam rośnie..a piekę już w piekarniku..tak było i tym razem. Pyszny chlebek z dodatkiem suszonych daktyli ..i kaszy bulgur..[mój mąż nie lubi za bardzo takich "wynalazków"..jak chleb to bez żadnych dodatków a tym bardziej słodkich
Moje domowe kucharzeniefrancuskien rozwijamy,każdy płat kroimy na 8 równych kwadratów.Na każdy nakładamy po ok.2 łyżki farszu mięsnego.Zwijamyw rolun,końce zaciskamy. Gotowe ruloniki układamy na papierze na blasze do pieczenia,smarujemy odrobiną rozkłóconego jajka,zapiekamy ok.15 minut w 170 st. Podajemy polane sosem czosnkowym i posypane natką pietruszki
Z Majeczką w kuchnipierwszy raz takie zagościły na moim stole i napewno nie ostatni, ciekawe w smaku, przypadły nam do gustu Składniki: 4 szklanki mąki razowej pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody przegotowanej 1 szklanka śmietany 18% 4 jajka 1 łyżka przyprawy do dań słodkich Kamis Wykonanie
Z Majeczką w kuchnisię idealnie ku wielkiej uciesze nie tylko maluchów :) Składniki: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1/2 szklanka mleka 1 szklanka smietany 18 1/2 szkl.wody przegotowanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek 1/3 szkl.oleju bita smietana-do dekoracji listki mięty Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.Wlewamy ciasto do gofrownicy,zapiekany na złoto.Gotowe gofry smarujemy konfiturą z borówki amerykańskiej.Dekorujemy
Z Majeczką w kuchnizakwas:1 szklanka mąki żytniej, 1 l przegotowanej ciepłej wody, 1 zabek czosnku 4 ziarna ziela angielskiego Kamis 3 liscie laurowe Kamis 9 ziaren pieprzu Kamis piętka chleba pieczonego na zakwasie żurek: 3l wody pęczek włoszczyzny 30 dag wędzonego boczku 5 liści laurowych po 4 ziarenka:ziela angielskiego i pieprzu Kamis 750 ml zakwasu majeranek 3 ząbki czosnku(...)sola.Dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.Gotujemy ok.10 minut.Delikatnie zabielamy śmietaną.Chlebki wydrążamy w środku, zapiekamy po ok 5 minut w piekarniku, wlewamy żurek, podajemy z jajkiem i białą kiełbaską pieczoną
Z Majeczką w kuchni