Bardzo lubimy ryby, jednak by się nam nie znudziły staram się podawać je pod różną postacią. Tym razem przyrządziłam rybkę w lżejszej, pieczonej wersji z delikatnym serowym nadzieniem pełnym aromatycznych ziół. Danie okazało się naprawdę bardzo smaczne a do tego mało kaloryczne:) Składniki: 700g filetu z dorsza, sok z 1/2 cytryny, 100g serka kremowego Apetina z czosnkiem i ziołami(...)Dodać starty ser, doprawić odrobiną soli i pieprzu. Masę rozsmarowywać na filetach, zwijać tworząc roladki. Spiąć wykałaczką. Ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Polać stopionym masłem, posypać płatkami migdałowymi. Piec około 25 minut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć odrobiną posiekanego koperku
Z miłości do słodkościsyropu z agawy (lub miodu lub klonowego) 1 łyżeczka masła lub oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Orzechy wyłożyć na blachę i piec przez około 8 minut. Uważać, aby ich nie przypalić. Wyjąć i ostudzić. Można potrzeć nimi aby pozbyć się skórek. Orzechy zmielić blenderem. Dodać jajko(...)Wycinać ciasteczka. Resztki ciasta zagniatać i rozwałkowywać ponownie. Wycięte ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 12-14 minut, aż będą lekko brązowe
Sto kolorów kuchnidodać cukier. Wbić jajka, dodać miód i posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą częścią wylepić dno natłuszczonej formy o wym. 25x36cm. Nakłuć widelcem. Jedną część piec 10 minut w temp. 180st. Ostudzić. Masa orzechowa: 250g orzechów włoskich, 75g masła, 2 łyżki miodu, 5 łyżek cukru. Orzechy drobno posiekać. Masło stopić(...)wraz z cukrem i miodem, dodać orzechy. Wymieszać i ciepłą masę wyłożyć na nieupieczony blat ciasta. Piec około 10-15 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem budyniowy: 3 szklanki mleka, szklanka cukru, 2 budynie śmietankowe bez cukru, 250g masła. W 1/2 szklance mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem, na gotujące się mleko wlać
Z miłości do słodkościoleju 1,5 łyżeczki miodu ząbek czosnku szczypta soli pieprz czarny Kurczaka nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, curry i rozmarynem, odstawiamy na godzinę. Do smażenia potrzebny nam będzie papier do pieczenia. Wycinamy taki arkusz aby po złożeniu na pół był w stanie zakryć nam całą pierś z kurczaka. Rozkładamy arkusz na blacie, śliską stroną do góry. Smarujemy niewielką ilością oleju
Czerwona Porzeczkaszklanka żurawiny świeżej 2 łyżki nalewki z aronii/żurawiny/maliny 4 ziemniaki 1 marchewka 1 upieczony burak dwie łyżki miodu szczypta papryki słodkiej, chili oraz majeranku i tymianku Pieczona pierś kaczki Piersi kaczki myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i nacinamy na skórze na skos. Następnie na suchej patelni smażymy pierś kaczki najpierw od strony skóry 4-5 minut a następnie(...)majerankiem i tymiankiem. Dodajemy łyżkę tłuszczu wytopionego ze smażenia piersi kaczki i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut (można równocześnie z kaczką piec). Ostatni szlif... Upieczonego buraczka ścieram na tarce o dużych oczkach, marchewkę również. Upieczoną, pokrojoną pierś kaczki podaję z upieczonymi ziemniaczkami, sosem żurawinowym oraz startymi warzywami. Gotowe
Mango Papajakoniec gotowania, mąkę wymieszać ze śmietaną i połączyć z kapustą, doprawić do smaku. Kapustę wyłożyć na półmisek, na niej ułożyć upieczone gęsie nogi. Polać wytworzonym podczas pieczenia sosem. Gęsinę podać z ziemniakami z wody ,posypaną natką pietruszki
Kulinarny karnet Christopherawaniliowy. W innym pojemniku ubijamy białka na sztywno. Do masy jogurtowej powoli dodajemy ubite białka. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałujemy ciasto dość cienko i układamy w formie do tarty, pieczemy spód przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie wlewamy masę jogurtową, układamy niej pokrojone w cienkie plastry gruszki i pieczemy całość 40 minut w piekarniku nagrzanym
Mango Papajadłuższej strony. Formujemy podkowę i układamy na blasze. Rogale powinny wyrastać w ciepłym miejscu ok. 30 minut. Po tym czasie smarujemy je jednym białkiem rozmąconym z odrobiną mleka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C z termoobiegiem (lub 220°C bez termoobiegu) przez 13-18 minut (ja piekłam w trzech partiach). Gdy trochę przestygną mieszamy cukier puder z drugim białkiem
Poezja smakuwyłożonej papierem blasze, przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200ºC. Wyrośnięte bułeczki posmarować odrobiną wody i posypać nasionami. Piec w temp.200ºC przez ok. 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 175º i piec jeszcze ok. 15-20 minut. z twarożkiem własnej TUTAJ roboty smakują... rewelacyjnie
Walijskie PichcenieCiasta drożdżowe piekę zawsze wtedy, kiedy mam wolny dzień, natomiast kombinacje z ciasta francuskiego to szybka alternatywa, kiedy brak czasu a goście pukają do drzwi... :) Składniki: parówki 8-10szt op.ciasta francuskiego sezam 1 żółtko Wykonanie: Ciasto kroimy na długie, wąskie paski. Każdą parówkę owijamy spiralnie paskiem ciasta. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok 15min w piekarniku
Walijskie Pichceniemasą, pozostawiając wolne krawędzie (ok 1-2 cm). Zwijamy w rulon i tniemy plastry ok 1-2 cm. Smarujemy rozkłóconym żółtkiem i posypujemy cukrem waniliowym. Układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok 25-30 minut. Gdy ciasto się zarumieni, możemy wyciągać
Walijskie Pichceniecukrem mamy wtedy, kiedy spokojnie możemy odwrócić miskę i masa białkowa się trzyma. Nakładamy masę do szprycy lub worka z odciętą końcówką i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia dowolne kształty: małe kleksiki lub większe - płaskie, jeśli chcemy bezy sklejać po 2 kremem, lub nakładać na nie śmietanę czy owoce (tak jak ja to zrobiłam
Walijskie Pichcenieciasto zacznie wyrastać (ja korzystam znowu z nagrzanego na min piekarnika)na około godzinę. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z miski, formujemy kształt podłużnej foremki (w takiej najlepiej piec), nacinamy tak, aby powstały 4 paski i zaplatamy. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i odstawiamy jeszcze na ok 15 minut w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)180st i pieczemy ok 40-45 minut
Walijskie Pichceniesię wszystkich składników. Odstawić w chłodne miejsce (można do lodówki) na minimum 2h, a można i dłużej. Autorka przepisu zapewnia, że ciasto spokojnie można przygotować sobie jednego dnia, a piec następnego. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy niezbyt cienko na kształt prostokąta. Prostokąt składamy na pół i ucinamy paski o dowolnej długości. Każdy pasek skręcamy, smarujemy białkiem i obtaczamy w cukrze(...)wymieszanym z cukrem pudrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185st ok 20 minut
Walijskie Pichceniekostkę usuwając przy tym pestki. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, pozostałą bazylię siekamy.W miseczce mieszamy:pomidory, cebulę, bazylię i wsypujemy mozzarellę. Piekarnik nagrzewamy do 200st, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Każdą kromkę bagietki moczymy w oliwie z czosnkiem układamy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok 5-7 minut, aby się podpiekły. Następnie wyjmujemy i na każdą kromkę
Walijskie Pichcenie