pieczenia - 22046 przepisów (strona:843/1470)

TARTA A'LA MAZUREK 205

folię. Odłożyć na 30 min do lodówki. Ciasto rozwałkować, odłożyć kawałek ciasta do dekoracji,a resztą ciasta wyłożyć  formę do tarty, ponakłuwać widelcem. Następnie przykryć papierem do pieczenia, wyłożyć groch lub fasolę, zapiekać 10 min w 180 st.  Masę makową wymieszać z pianą,wyłożyć na ostudzony spód. Zapiekać ok 15 minut, po tym czasie wyjąć tartę

Z Majeczką w kuchni
TARTA Z TRUSKAWKAMI 164

jajko, i cukier. zagniatamy> ciasto. Wkładamy na pól godziny do lodówki. Po tym czasie> rozwałkowujemy, wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy całe ciasto> widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy do obciązenia> groch, zapiekamy 15 minut w 170 st. Po tym czasie zabieramy papier z> grochem i zapiekamy jeszcze 15 minut.Studzimy. Gotujemy budynie z mlekiem. Studzimy

Z Majeczką w kuchni
PIZZA MOTYLEK 139

dziele na 2 części. Rozwałkowuję na okrągłe placki. Układam obok siebie, formuje na kształ skrzydceł motyla. Odbieram po troszku ciasta z kazdego skrzydełka, robię tułów.Układam na papierze do pieczenia. Dociskam zeby częsci się nie porozłaczały. Smaruje ciasto keczupem,posypuje startym serem, wkładam na 8 minut do piekarnika. Wyjmuję, ozdabiam dodatkami motylka, zapiekam jeszce 10 minut

Z Majeczką w kuchni
BAŁAGAN W EATON Z BORÓWKAMI 167

Uwielbiam bezy, a jeszcze bardziej bitą smietanę, często więc taki prosty deser gości u mnie w domu. Zmieniając owoce zawsze może mieć inny smak.   Składniki

Z Majeczką w kuchni
MIODOWE PAŁKI KURCZAKA Z WARZYWAMI 196

miodem, zalewamy nim pałki. Odstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.Co jakiś czas przwracamy, żeby całe przeszły sosem. Po tym czasie pałki układamy w naczyniu żaroodpornym, obkładamy rozmarynem, pieczemy ok 30 minut, po tym czasie do pałek dokładamy mieszankę warzywną, pieczemy jeszcze ok 20 minut. Mieszanki warzywne Iglotex to szybki sposób na przygotowanie pysznego obiadu w kilka chwil. Polecam

Z Majeczką w kuchni
ROLADA Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI 281

Jesli macie ochotę na coś pysznego na kanapki,a znudziły się Wam tradycyjnie pieczone mięsa, polecam te roladę. Smakuje wybornie Składniki: 1 kurczak ok 1,2 pierś kurczaka ok 40 dag 1/2 kg pieczarek sól pieprz żelatyna- kilka łyżek Wykonanie: Z kurczaka luzujemy kości. Rozkładamy. Mięso obsypujemy solą, pieprzem oraz żelatyną. Pierś z kurczaka kroimyw drobną kostkę, pieczarki kroimy(...)plastry obsmażamy na oleju, odsączamy, laczymy z piersią kurczaka. Wykładamy na rozłożonego mięso. Składamy w kształt przed zluzowaniem kości, zszywamy.Nakuwamy całe mięso , pieczemy ok godziny. Gorącego kurczaka przyciskamy od góry czymś ciężkim, studzimy

Z Majeczką w kuchni
SERNIK Z PIANKĄ 974

Szybki do przygotowania, pyszny serniczek. Polecam, zawsze wychodzi i nie opada   Składniki: ciasto: 2 szkl mąki 1 szkl cukru 2 jajka 1/2 kostki margaryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 4 żółtka 1 szkl cukru 1kg Twarożku sernikowego Hanusi z Mlekovity 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju 1 budyń waniliowy pianka: 4 białka 1 szkl cukru

Z Majeczką w kuchni
Quesadillas meksykańskie 194

pół pęczka posiekanej drobno natki kolendry. Całość bardzo dokładnie wymieszałem, do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowany sos śmietanowy również odstawiłem do lodówki. Na dwóch wyłożonych pergaminem blachach do pieczenia ułożyłem po dwa placki tortilli. 200 gram sera żółtego starłem na tarce o grubych oczkach. Na wszystkich czterech plackach tortilli ułożyłem warstwy żółtego sera, a na serze farsz mięsny, pozostawiając

Wyprawy kulinarne
Domowe krówki 547

cukru 200 ml śmietanki 30% 50 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Keksówkę o wymiarach 25x12 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do garnka wkładamy wszystkie składniki. Podgrzewamy stopniowo, aż do momentu wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy 20-30 minut, aż masa mocno zgęstnieje. Często mieszamy, a pod koniec już cały czas

My Culinary Art
Eskalopki z indyka zapiekane z pieczarkami i serem 633

papryką i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Następnie obtaczać z obu stron w mące i zrumienić z obu stron na oleju. Ułożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folą aluminiową. Pieczarki oczyścić, pokroić w grube plastry i usmażyć. Pod koniec doprawić solą, pieprzem i ewentualnie ziołami prowansalskimi. Rozdzielić po równo na eskalopkach. Na wierzch zetrzeć

Czerwień i błękit
Zdrowe, domowe płatki śniadaniowe! Cini Minis ^^ 148

stopniowo maślankę tak, aby powstało plastyczna masa. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy, smarujemy olejem, posypujemy mieszanką cukru i cynamonu. Nożykiem wykrawamy małe kwadraciki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180* na ~10 minut (trzeba bardzo uważać, bo łatwo się przypalają). Wyjmujemy nasze płatki, studzimy i przekładamy do słoika

Kuchenny Skrawek Nieba
Ciasteczka pomarańczowe. Konfitura z gorzkich pomarańczy i biała czekolada 182

pachnące, kruche ciasteczka zadowolą każdego łasucha. Pomarańcze i masło sprawiają, że już podczas pieczenia w domu pięknie pachnie a później smak jest wyśmienity. Słodko gorzka konfitura jaką są przełożone dodaje im charakteru i sprawia, że są jeszcze lepsze. Koniecznie powinniście też je upiec ! Konfiturę z gorzkich pomarańczy kupiłam w sklepie z sycylijskimi specjałami Prodotti Tipici Siciliani . Koniecznie tam zajrzyjcie

Smaczna Pyza
Fantazyjna strucla makowa 186

lekko spienionym białkiem, nakładamy farsz i zwijamy. Powstałe ślimaki od razu układamy na wysmarowanej  tortownicy, pozostawiając  między nimi spore odstępy. Wierzch posmarować białkiem i odstawić do podrośnięcia. Piec przez 30 minut w 160 stopniach, po tym czasie podnieść temperaturę do 200 stopni i piec do zarumienienia ,aż boki będą lekko odstawały. Z podanej porcji powinno wyjść

Anioły w kuchni
Bułeczki pszenne z Poolish 128

następnie rozwałkuj na wąski, trójkątny pasek o długości około 28 do 30 cm. Zwijaj paski wzdłuż zaczynając od podstawy trójkąta i tak powstałe ułuż na blasze pokrytej papierem do pieczenia, zachowując stosowne odstępy, gdyż bułeczki jeszcze podwoją swoją objętość. Przykryj bułeczki folią spożywczą lub włóż całą blachę do torby foliowej i odstaw na 1 godzinę, aż podwoją swoją objętość

Grahamka, weka i kajzerka