utarte w moździerzu (zostawić z pół łyżeczki przyprawy do posypania). Miód podgrzać z cukrem ( do rozpuszczenia cukru), dodać do bakalii, dobrze wymieszać, wyłożyć nie za grubą warstwą do tortownicy, piec ok. 25-30 min. w 180 C. - trzeba pilnować czasu, aby nie przepiec ciasta będzie wtedy za suche ja piekłam 23 minuty - po upieczeniu wystudzić, posypać resztą przypraw
Basia w kuchnidobrze rozetrzeć i łącznie ze wszystkimi przyprawami dodać do połączonych razem mięs.Wszystko bardzo dobrze wyrobić( ja wyrabiam przy pomocy miksera na wolnych obrotach lub wspomagam się maszynką do pieczenia chleba na funkcji mieszanie),aż do rozklejenia mięsa-w przeciwnym razie szynka będzie się rozpadała podczas krojenia. - Do szynkowara włożyć woreczek i przełożyć wyrobioną masę mięsną dość ciasno uklepując
Basia w kuchniJest kilka sposobów na pączki wyciąć koło pozostawić do wyrośnięcia i nadziewać je po upieczeniu marmoladą, budyniem, czekoladą - jestem fankom takiej metody. Innym sposobem jest nałożenie marmolady przed pieczeniem i zwinięciem ciasta w sakiewkę i utworzenie kuli. Gdy mamy do zrobienia większą ilość pączków i ograniczony czas możemy rozwałkować ciasto w postaci np. kwadratu nałożyć w odpowiednich odstępach
Basia w kuchniciasto do miski, delikatnie smarujemy oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia - po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni - wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uderzamy pięścią aby odgazować ciasto - pozostawiamy przykryte ściereczką na ok 15 min , aby sobie odpoczęło i lekko podrosło - po tym czasie na cieście układamy pomidorki koktajlowe, posypujemy naszymi
Basia w kuchniprzygotowaną masę powoli wlewam do naszego mleka z herbatnikami, mieszam drewnianą łyżką - gdy wymieszamy nasze składniki gotową masę przekładam do przygotowanej foremki (użyłam foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia) - tak przygotowany blok wkładam do lodówki do całkowitego zastygnięcia a najlepiej na całą noc. Gotowe możemy zajadać. To jest wersja podstawowa do niej możemy dodać nasze ulubione posiekane orzechy, rodzynki
Basia w kuchniKolejna receptura z serii Wielkanocnych tym razem pasztet. Danie, które w tym wielkim dniu na niejednym znajduję się na stole. W naszym domu pieczemy pasztet drobiowy, przepisów na niego jest co niemiara a każdy dobry bo swój :) Receptura tego pasztetu jest moja autorska, lubię jedząc kolejne kęsy wyczuwać bukiet smaków, ziół, czosnku słodkiej marchewki. Kurczaka gotuję w ziołach aromatycznej włoszczyźnie(...)wysmarowanych tłuszczem oraz posypaną bułką tartą foremek wyłożyłam na 3/4 wysokości mi wyszły dwie keksówki, ale to też zależy jaką lubimy wysokość pasztetu - nastawiamy piekarnik do 180 stopni - pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 50 minut (trzeba obserwować pod koniec, wedle naszego piekarnika) - wyjmujemy jeszcze ciepły z foremki i studzimy Pasztet jest lekko wilgotny i nie jest za suchy, zjadając
Basia w kuchnitrzymam w lodówce i karmię go raz w tygodniu tą samą ilością wody jak i mąki tak jest ze mną od ponad roku . Warto zakwas zrobić używamy go do pieczenia cudownych pachnących chlebków ale i do innych potraw. W lodówce zajmuję niewiele miejsca
Basia w kuchnicukru brązowego sól, i świeżo zmielony pieprz 2 gałązki świeżego tymianku 2 łyżki masła SPOSÓB WYKONANIA : - ciasto francuskie rozwijam na blaszce na papierze do pieczenia, nacinam ciasto lekko w odstępie ok 1,5 cm od brzegu dookoła - rozgrzewam piekarnik do 220 stopni - brokuły tnę na małe różyczki i blanszuję 4-5 minut
Basia w kuchnimyjące, jest pomocna przy usuwaniu łupieżu i wpływa wzmacniająco na ścianki naczyń krwionośnych. Związki czynne zawarte w kwiatach mają łagodnie działanie moczopędne. Możemy je równie dobrze stosować do pieczenia ciasteczek, ciast i różnego rodzaju kremów. Nie obawiajmy się eksperymentować w naszej kuchni. Ekstrakt z kwiatów chabra wykazuje działanie uspokajające, wzmacniające, nadaje skórze miękkość.Wykorzystajmy czas w którym
Basia w kuchnirozpływa się w ustach. Tym razem kwity cukinii zrobiłam z farszem z fety, mięty oraz tymianku upieczone w towarzystwie czosnku oraz czarnuszki. Zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia - bezcenny! Warto choć raz wypróbować upiec faszerowane kwiaty cukinii tym bardziej, ze teraz są łatwiej dostępne. SKŁADNIKI : kwiaty cukinii ok 10 szt feta pół kostki tymianek 3 gałązki
Basia w kuchniściereczką i zostawić na 2 godziny (może spokojnie być zostawiona i do 4 godzin) - po tym czasie dokładnie wymieszać, aby nie było grudek - wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - posypać kruszonką ( składniki na kruszonkę połączyć palcami ze sobą tworząc "grudki "kruszonki - włożyć do piekarnika nagrzanego d o 180 stopni na 30-35 minut (trzeba obserwować wedle
Basia w kuchnisię po kuchni. Więc nie pozostało mi nic innego jak go upiec.Piekłam go 30 minut a zapach unoszący się po domu ciepłego chleba - BEZCENNY! po wyjęciu z pieca nie czekałam ani minuty dłużej, aby ugryźć pierwszy kęs, moje podniebienie szczęśliwe moje obawy kuminu bezpodstawne ! Chleb jest przepyszny a najlepszą recenzją jest , że moje małe córki wcinały(...)około 1 godzinkę. Wyrośnięte ciasto ponownie ugniatamy, dzielimy na części i wkładamy do foremek (keksówek). Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto musi wypełnić foremki. Wyrośnięte ciasto pieczemy w 200 stopniach C około 1 godzinę. Gorące chlebki studzimy na kratce. Chleb jest przepyszny !! i ta nuta tajemniczości co daje kumin polecam
Basia w kuchniPodjęłam kolejne wyzwanie na Ugotuj z nami klik , tym razem Maria podała przepis na piwny chleb. Chleb jest bardzo prosty w wykonaniu, nawet jeśli ktoś będzie piekł pierwszy raz to bez problemu sobie poradzi.Chleb jest bardzo sprężysty, delikatny posmak słodyczy i jest wyczuwalna nuta ciemnego piwa. Zupełna odmiana od tradycyjnego. Moja mała przepada za tym chlebem. "mamo chleb jest przepyszny(...)mikserze. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. - wkładamy do wysmarowanej keksówki tłuszczem oraz posypanej płatkami owsianymi - ja dałam jeszcze ciastu ok 30-40 minut czasu na podrośnięcie - po tym czasie piekłam w nagrzanym piekarniku do 170 stopni 40 minut. Gotowe chleb jest bardzo prosty w wykonaniu, ma charakterystyczny smak przez co jest niepowtarzalny. A Mari klik dziękuję za super przepis.Zapraszam
Basia w kuchnibardziej eleganckiej to można uformować go w folii aluminiowej ze śliwkami w środku, wcześniej namoczonymi i osuszonymi. Kanapki z takim pasztetem też będą smaczne :) A kto woli bezmięsny, proponuje pieczeń z selera , pyszny, że palce lizać
Proste PotrawyMuszę przyznać, że to właśnie pasta przypomina mi tę masę, którą kupujemy w sklepach. Masa marcepanowa z tego przepisu jest dość płynna i nadaje się do rozsmarowywania i pieczenia, a nie do formowania. Pasta migdałowa Składniki: 1,5 szklanki migdałów 1,5 szklanki cukru pudru 1 białko 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (ew. olejku) szczypta soli Wykonanie: Jeżeli używamy
Sto kolorów kuchni