brązowym cukrem i wiórkami kokosowymi. Ciasto dzielimy na pasy, układamy jeden na drugim, ostrym nożem tniemy pasy na kwadraty. W podłużnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy nasze kwadraty i pozostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C z termoobiegiem na ok. 40 minut. Ciasto
Maminek kulinarnyzmiksowanej masy dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek i też mieszamy. Przygotowaną masę ryżową wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia formując spore placki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem na ok. 10 minut. W tym czasie podsmażamy na patelni przyprawione mięso
Maminek kulinarnywilgotnej dłoni układamy placek z ziemniaków, nakładamy farsz grzybowy, sklejamy brzegi, formując kulę. Moczymy ją w jajku, obtaczamy w bułce tartej i układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem na ok. 25 minut. Rumiane bułeczki wyjmujemy z piekarnika. Bułeczki można zjeść bez dodatków
Maminek kulinarnyciasto. Dzielimy je na części. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy trójkąty. Na każdym układamy troszkę dżemu i zwijamy rogaliki: Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, zachowują odstępy. Wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem. Gotowe. Idealne do kawy lub herbaty. Smacznego
Maminek kulinarnymarchewkę. Uzupełniamy farszem. Składamy brzegi skórki i zszywamy je. Tak wypełniamy wszystkie skórki. Skrapiamy olejem i posypujemy przyprawą do mięs i układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 40 minut. Zdejmujemy z blaszki, pozostawiamy do wystudzenia. Gdy są już wystudzone - usuwamy nitki. Kroimy
Maminek kulinarnywałkujemy i wycinamy krążki. Krążki delikatnie rozciągamy, aby powstał owal a następnie nakładamy masę makową. Zwijamy w strucelki i układamy na blaszce z papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C do zrumienienia, czyli
Maminek kulinarnyDolewamy 1/2 szklanki wody. Przykrywamy naczynie pokrywą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 30 minut. Po upieczeniu golonki są piękne, rumiane i soczyste. Smacznego
Maminek kulinarnyKażdą z nich cienko rozwałkowujemy. Radełkiem lub nożem tniemy ciasto na paski, w każdym robimy nacięcie i przekręcamy. Faworki układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 10 minut. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Kruche, pękające, smaczne a do tego
Maminek kulinarnyprzyprawę do piernika, sodę oczyszczoną, wbijamy jajko, dolewamy olej, mleko, dodajemy dżem ( np. śliwkowy lub agrestowy ) i wszystko miksujemy. Ciasto wlewamy do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C z termoobiegiem na 35-40 minut
Maminek kulinarnyBabka bez pieczenia - bardzo smaczny, lekki deser. Składniki: -1/2 kg mielonego twarogu -400 ml śmietany 18% -6-7 łyżek cukru pudru -4 łyżki żelatyny -3 galaretki o różnych kolorach -owoce, np. drylowane wiśnie -aromat śmietankowy Galaretki rozpuszczamy w osobnych naczyniach, zalewając każdą szklanką gorącej wody. Żelatynę moczymy. Kiedy galaretka zaczyna tężeć wylewamy na spód
Maminek kulinarnyPieczemy babę drożdżową z rodzynkami. Składniki: -ok. 5 szklanek mąki -1,5 szklanki ciepłego mleka -5 dkg drożdży -4 łyżki cukru -2 jajka i 2 żółtka -8 dkg masła lub margaryny -5 dkg rodzynek ( można dodać troszkę żurawiny i suszonych moreli ) -aromat -szczypta soli Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy połowę mleka i 3/4 szklanki mąki i mieszamy. Rozczyn(...)szerokim kominem. Odstawiamy do wyrośnięcia. Baba wyrosła: Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C i nastawiamy temperaturę 160 st. C. Pieczemy ok. 25-30 minut. Baba upieczona: Wyjmujemy z formy i w zasadzie baba jest już gotowa. Możemy ją polać lukrem i udekorować. Zyska na wyglądzie
Maminek kulinarnySkładniki na ciasto miodowe: -2 szklanki mąki -1/4 kostki margaryny -1 jajko -1/2 szklanki cukru -1 łyżka płynnego miodu -1 łyżka kwaśnej śmietany -1 łyżeczka proszku do pieczenia -aromat rumowy Z podanych składników zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki. Potrzebne nam będzie też ok. 10 jabłek z syropu ( szukaj na naszym blogu ). Składniki na ciasto
Maminek kulinarnyBabka twarogowa jest dobrą dekoracją stołu. Składniki na kruszonkę: -1/2 szklanki mąki -2 łyżki cukru -3 dkg margaryny -1 żółtko -łyżka kakao -1/4 łyżeczki proszku do pieczenia -aromat rumowy Wszystkie składniki skruszamy w palcach na drobniutką kruszonkę. Formę o średnicy ok. 24 cm z kominem smarujemy tłuszczem i obsypujemy kruszonką. Składniki na babkę
Maminek kulinarnyczasu, aż się wchłonie. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Na stolnicy formujemy prostokąty o długości blaszki, na której będą się piekły. W dwa prostokąty zawijamy jabłka. Układamy je na dnie blaszki. Trzeci prostokąt układamy na dwóch poprzednich wałkach, wykładamy twaróg i zbieramy brzegi ciasta. Pozostawiamy do wyrośnięcia(...)Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C a następnie ustawiamy temperaturę na 160 st. C. Pieczemy ok. 40 minut. Gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnymięso i paprykę. Zalewamy pozostałym ciastem. Wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C. Na chwilę przed upływem czasu pieczenia posypujemy tartym serem i wstawiamy do piekarnika na czas stopienia się sera. Zapiekanka gotowa. Smacznego
Maminek kulinarny