pieczenia - 22046 przepisów (strona:832/1470)

Ciasto z truskawkami i rabarbarem 135

kolejna podpowiedź Tereni. Składniki: -3 szklanki mąki -1 szklanka cukru -ponad 1/2 szklanki mleka -1/2 szklanki oleju -sok z jednej cytryny -15 dkg twarogu -mała porcja proszku do pieczenia ( na pół kg mąki ) -aromat -truskawki i rabarbar Na kruszonkę: -10 dkg cukru -20 dkg mąki -10 dkg masła W składnikach nie należy szukać jajek, ponieważ

Maminek kulinarny
Ptysie 144

dolewamy wymieszany proszek budyniowy. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.    Do wystudzonego ciasta dodajemy jajka  i miksujemy minimum 5 minut.    Na blaszce z papierem do pieczenia szprycujemy ciastka o średnicy ok. 5 cm, zachowując spore odstępy.    Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 st. C na 25-30 minut

Maminek kulinarny
Drożdżówki z owocami i kruszonką 169

każdy krążek nakładamy jagody, kilka kostek nektarynki i truskawkę. Zbieramy brzegi ciasta i sklejamy jak pączki.    Układamy sklejeniem do dołu na blaszce z papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia a następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 20 minut. Rumiane - tzn. gotowe

Maminek kulinarny
Leczo 169

zalewamy je wrzątkiem.    Umytą paprykę dzielimy na połówki, oczyszczamy z nasion i układamy na blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 20 minut. Pieczenie znacznie poprawia smak papryki ( wielkie dzięki dla Karinki za podpowiedź ) .    Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę w kostkę.    Paprykę wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia

Maminek kulinarny
Rurki z mięsem 136

zawijamy ciasto na jeden raz. Odcinamy rurkę.  Odcięty brzeg musi znaleźć się pod spodem rurki, kiedy będziemy układać je na blaszce.    Rurki układamy na papierze do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 15-20 minut. Gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Bliny 148

Dodajemy kasze gryczaną i dokładnie mieszamy.    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C. Wstawiamy na 5 minut blaszkę, następnie wyciągamy ją i układamy na niej papier do pieczenia posmarowany olejem.    Na papier nakładamy porcje masy ziemniaczanej, formując dość duże placki.    Wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut.    Na talerzu układamy dekorację

Maminek kulinarny
Ciasteczka miodowe 159

Stolnicę delikatnie posypujemy mąką, rozwałkowujemy na niej porcjami ciasto na grubość 3-4 mm i wycinamy dowolne kształty ciasteczek.    Układamy na blaszkach z papierem do pieczenia.     Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 160 st. C z termoobiegiem na ok. 8-10 minut.    Gdy się upieką, wyjmujemy z piekarnika i studzimy.    Przygotowujemy

Maminek kulinarny
Mussaka 174

warzywa (podsmażone wcześniej bakłażan, cukinia, papryka, pomidory) i zblanszowane ziemniaki. Całość polewamy jogurtem z sokiem z cytryny, doprawiamy czosnkiem i oregano i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy około 45 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.   Sos beszamelowy z serem: 20g masła łyżka mąki 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki bulionu 30g startego żółtego sera (może być gouda(...)bulion i nadal mieszaj. Gdy sos będzie gęsty i jednolity dodaj starty ser. Gdy ser się rozpuści sos będzie gotowy.   Sosem polewamy powierzchnię zapiekanki i wkładamy do pieca na kolejne 10-20 minut, aby sos się przyrumienił

Smakowity Blog Kulinarny
Burgery domowe 174

tylko smaczne, ale i zdrowe! Gwiazdą tego dania jest mięso, dlatego musi to być dobrej jakości wołowina (np antrykot). Najlepiej zmielić je samemu na grubych oczkach. Najlepiej smakują pieczone na grillu, ale można je także smażyć na patelni lub piec w piekarniku. Należy pamiętać, że burgery solimy dopiero w momencie grillowania/smażenia. Bułki można upiec samemu, ale jest to dość

Smakowity Blog Kulinarny
Szwabskie Spätzle z gulaszem bawarskim 205

całych Niemczech są tradycyjnym daniem kuchni regionu szwabskiego, południowoniemieckich landów- Badenii-Wirtembergii-Bawarii. Są tam popularne jak u nas ziemniaki, stanowią główny składnik obiadów, przede wszystkim dań z sosami, pieczeniami, ale występują też jako samodzielne dania: Gurkenspätzle (Spätzle z ogórkiem), Käsespätzle (Spätzle z serem), Spätzleauflauf (zapiekanka ze szpecli), Apfelspätzle (Spätzle z jabłkami). Ja w ramach mojej podróży "makaronowej

Smakowity Blog Kulinarny
Razowe muffinki dyniowe 139

laskowych, migdałów 1/2 szklanki płatków owsianych 2 szklanki mąki pszennej razowej 1/3 szklanki cukru brązowego 1 łyżeczka przypraw do piernika (cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki soli 2 jajka 2 szklanki startej dyni 1 szklanka oleju roślinnego 1/3 szklanki miodu Przygotowanie: Bakalie zalewamy gorącą wodą i odstawiamy

Smakowity Blog Kulinarny
Azjatycka sałatka z grillowaną wołowiną 146

plasterki Przygotowanie: Polędwicę posypujemy świeżo mielonym pieprzem i smarujemy olejem. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej 2 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 3 minuty. Wyjmujemy i odstawiamy, żeby mięso odpoczęło.  Na talerzu układamy sałatę, gałązki kolendry, wstążki

Smakowity Blog Kulinarny
Ziemniaki faszerowane z grilla 220

przygotowaniu dodatek do grillowanego mięsa. Farsz przypomina nadzienie pierogów ruskich, dlatego z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom tego przysmaku. Twaróg można też zastąpić serem feta lub tartym parmezanem. Ziemniaki pieczone są w folii, więc można je przygotować zarówno na grillu, jak i w piekarniku. Miłego grillowania!   Składniki: 5 średniej wielkości ziemniaków 150 g wędzonego boczku 2 cebule(...)łyżeczką ostrożnie wydrążamy środek. Miąższ ziemniaków i twaróg rozgniatamy widelcem i mieszamy z boczkiem i cebulą. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki napełniamy farszem, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy na grillu około 20 minut. Podajemy posypane ulubionymi świeżymi ziołami

Smakowity Blog Kulinarny
Wątróbka w plastrach boczku z grilla z grillowanym jabłkiem i pikantnym sosem porzeczkowym 155

cytryny Przygotowanie: Wątróbkę oczyszczamy z błon i dzielimy na mniej więcej  równe kawałki. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i wraz ze śliwką zawijamy w plaster boczku. Spinamy wykałaczką. Pieczemy na grillu około 20 minut. Jabłka kroimy w plastry około 1 cm grubości. Wykrawamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny i pieczemy z obu stron na grillu przez kilka minut. Porzeczki

Smakowity Blog Kulinarny