pieczenia - 22046 przepisów (strona:832/1470)

Kafelki drożdżowe z rodzynkami 102

brązowym cukrem i wiórkami kokosowymi.    Ciasto dzielimy na pasy, układamy jeden na drugim, ostrym nożem tniemy pasy na kwadraty.    W podłużnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy nasze kwadraty i pozostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C z termoobiegiem na ok. 40 minut.    Ciasto

Maminek kulinarny
Placki ryżowe z mięsem i warzywami 145

zmiksowanej masy dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek i też mieszamy.    Przygotowaną masę ryżową wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia formując  spore placki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem na ok. 10 minut.    W tym czasie podsmażamy na patelni przyprawione mięso

Maminek kulinarny
Bułeczki ziemniaczane z pieczarkami 156

wilgotnej dłoni układamy placek z ziemniaków, nakładamy farsz grzybowy, sklejamy brzegi, formując kulę. Moczymy ją w jajku, obtaczamy w bułce tartej i układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem na ok. 25 minut.    Rumiane bułeczki wyjmujemy z piekarnika.    Bułeczki można zjeść bez dodatków

Maminek kulinarny
Rogaliki krucho-drożdżowe 134

ciasto. Dzielimy je na części.    Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy trójkąty. Na każdym układamy troszkę dżemu i zwijamy rogaliki:    Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, zachowują odstępy. Wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem. Gotowe. Idealne do kawy lub herbaty. Smacznego

Maminek kulinarny
Klopsy w skórkach 147

marchewkę. Uzupełniamy farszem.    Składamy brzegi skórki i zszywamy je. Tak wypełniamy wszystkie skórki. Skrapiamy olejem i posypujemy przyprawą do mięs i układamy na blaszce z papierem do pieczenia.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 40 minut.     Zdejmujemy z blaszki, pozostawiamy do wystudzenia. Gdy są już wystudzone - usuwamy nitki. Kroimy

Maminek kulinarny
Strucelki z makiem 156

wałkujemy i wycinamy krążki.    Krążki delikatnie rozciągamy, aby powstał owal a następnie nakładamy masę makową.    Zwijamy w strucelki i układamy na blaszce z papierem do pieczenia, zachowując odstępy.    Zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C do zrumienienia,  czyli

Maminek kulinarny
Golonka w warzywach 149

Dolewamy 1/2 szklanki wody.    Przykrywamy naczynie pokrywą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 30 minut.    Po upieczeniu golonki są piękne, rumiane i soczyste. Smacznego

Maminek kulinarny
Faworki z piekarnika 150

Każdą z nich cienko rozwałkowujemy.    Radełkiem lub nożem tniemy ciasto na paski, w każdym robimy nacięcie i przekręcamy.    Faworki układamy na blaszce z papierem do pieczenia.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 10 minut.    Gotowe posypujemy cukrem pudrem.    Kruche, pękające, smaczne a do tego

Maminek kulinarny
Piernik błyskawiczny 153

przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną, wbijamy jajko, dolewamy olej, mleko, dodajemy dżem ( np. śliwkowy lub agrestowy ) i wszystko miksujemy.    Ciasto wlewamy do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C z termoobiegiem na 35-40 minut

Maminek kulinarny
Babka serowa na zimno 129

Babka bez pieczenia - bardzo smaczny, lekki deser.    Składniki: -1/2 kg mielonego twarogu -400 ml śmietany 18% -6-7 łyżek cukru pudru -4 łyżki żelatyny -3 galaretki o różnych kolorach -owoce, np. drylowane wiśnie -aromat śmietankowy    Galaretki rozpuszczamy w osobnych naczyniach, zalewając każdą szklanką gorącej wody. Żelatynę moczymy. Kiedy galaretka zaczyna tężeć wylewamy na spód

Maminek kulinarny
Baba drożdżowa z rodzynkami 156

Pieczemy babę drożdżową z rodzynkami. Składniki: -ok. 5 szklanek mąki -1,5 szklanki ciepłego mleka -5 dkg drożdży -4 łyżki cukru -2 jajka i 2 żółtka -8 dkg masła lub margaryny -5 dkg rodzynek ( można dodać troszkę żurawiny i suszonych moreli ) -aromat -szczypta soli    Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy połowę mleka i 3/4 szklanki mąki i mieszamy. Rozczyn(...)szerokim kominem. Odstawiamy do wyrośnięcia. Baba wyrosła:    Smarujemy roztrzepanym jajkiem.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C i nastawiamy temperaturę 160 st. C. Pieczemy ok. 25-30 minut. Baba upieczona:    Wyjmujemy z formy i w zasadzie baba jest już gotowa.     Możemy ją polać lukrem i udekorować. Zyska na wyglądzie

Maminek kulinarny
Mazurek jabłkowo-orzechowy 115

Składniki na ciasto miodowe: -2 szklanki mąki -1/4 kostki margaryny -1 jajko -1/2 szklanki cukru -1 łyżka płynnego miodu -1 łyżka kwaśnej śmietany -1 łyżeczka proszku do pieczenia -aromat rumowy   Z podanych składników zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki. Potrzebne nam będzie też ok. 10 jabłek z syropu ( szukaj na naszym blogu ).  Składniki na ciasto

Maminek kulinarny
Babka twarogowa 148

Babka twarogowa jest dobrą dekoracją stołu. Składniki na kruszonkę: -1/2 szklanki mąki -2 łyżki cukru -3 dkg margaryny -1 żółtko -łyżka kakao -1/4 łyżeczki proszku do pieczenia -aromat rumowy Wszystkie składniki skruszamy w palcach na drobniutką kruszonkę. Formę o średnicy ok. 24 cm z kominem smarujemy tłuszczem i obsypujemy kruszonką.    Składniki na babkę

Maminek kulinarny
Ciasto drożdżowe z jabłkami i serem 126

czasu, aż się wchłonie. Odstawiamy do wyrośnięcia.    Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części.    Na stolnicy formujemy prostokąty o długości blaszki, na której będą się piekły. W dwa prostokąty zawijamy jabłka.    Układamy je na dnie blaszki.    Trzeci prostokąt układamy na dwóch poprzednich wałkach, wykładamy twaróg i zbieramy brzegi ciasta. Pozostawiamy do wyrośnięcia(...)Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury  50 st. C a następnie ustawiamy temperaturę na 160 st. C. Pieczemy ok. 40 minut. Gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Zapiekanka makaronowa 163

mięso i paprykę.    Zalewamy pozostałym ciastem.    Wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C. Na chwilę przed upływem czasu pieczenia posypujemy tartym serem i wstawiamy  do piekarnika na czas  stopienia się sera. Zapiekanka gotowa. Smacznego

Maminek kulinarny