Składniki na kruchy spód: -1,5 szklanki mąki -0,5 szklanki cukru pudru -10 dkg margaryny -1 jajko -płaska łyżeczka proszku do pieczenia -aromat Z podanych składników zagniatamy ciasto. Składniki na biszkopt: -3 jajka -3 łyżki cukru -2 łyżki mąki ziemniaczanej -2 łyżki mąki pszennej -2 łyżki oleju -aromat Do tego oczywiście kilka pędów rabarbaru
Maminek kulinarnyWarkoczyki posypujemy przyprawami, dodajemy czosnek i skrapiamy delikatnie olejem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Tak przygotowane nadają się już do upieczenia na grillu. Jeśli mają być pieczone w piekarniku przygotowujemy cebulę, którą dowolnie kroimy i posypujemy delikatnie przyprawą warzywną. Boczek podsmażamy na patelni z olejem. Po podsmażeniu boczku na patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę(...)temperatury 160 st. C na 60 minut. Wyłączamy piekarnik, ale naczynie pozostawiamy w nim na ok. 30 minut. Boczek gotowy, smaczny i kruchuteńki. Doskonale smakuje z pieczonymi, młodymi ziemniakami i dowolną surówką. Smacznego
Maminek kulinarnykolejna podpowiedź Tereni. Składniki: -3 szklanki mąki -1 szklanka cukru -ponad 1/2 szklanki mleka -1/2 szklanki oleju -sok z jednej cytryny -15 dkg twarogu -mała porcja proszku do pieczenia ( na pół kg mąki ) -aromat -truskawki i rabarbar Na kruszonkę: -10 dkg cukru -20 dkg mąki -10 dkg masła W składnikach nie należy szukać jajek, ponieważ
Maminek kulinarnydolewamy wymieszany proszek budyniowy. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonego ciasta dodajemy jajka i miksujemy minimum 5 minut. Na blaszce z papierem do pieczenia szprycujemy ciastka o średnicy ok. 5 cm, zachowując spore odstępy. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 st. C na 25-30 minut
Maminek kulinarnykażdy krążek nakładamy jagody, kilka kostek nektarynki i truskawkę. Zbieramy brzegi ciasta i sklejamy jak pączki. Układamy sklejeniem do dołu na blaszce z papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia a następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 20 minut. Rumiane - tzn. gotowe
Maminek kulinarnyzalewamy je wrzątkiem. Umytą paprykę dzielimy na połówki, oczyszczamy z nasion i układamy na blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 20 minut. Pieczenie znacznie poprawia smak papryki ( wielkie dzięki dla Karinki za podpowiedź ) . Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę w kostkę. Paprykę wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia
Maminek kulinarnyzawijamy ciasto na jeden raz. Odcinamy rurkę. Odcięty brzeg musi znaleźć się pod spodem rurki, kiedy będziemy układać je na blaszce. Rurki układamy na papierze do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 15-20 minut. Gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyDodajemy kasze gryczaną i dokładnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C. Wstawiamy na 5 minut blaszkę, następnie wyciągamy ją i układamy na niej papier do pieczenia posmarowany olejem. Na papier nakładamy porcje masy ziemniaczanej, formując dość duże placki. Wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut. Na talerzu układamy dekorację
Maminek kulinarnyStolnicę delikatnie posypujemy mąką, rozwałkowujemy na niej porcjami ciasto na grubość 3-4 mm i wycinamy dowolne kształty ciasteczek. Układamy na blaszkach z papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 160 st. C z termoobiegiem na ok. 8-10 minut. Gdy się upieką, wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Przygotowujemy
Maminek kulinarnywarzywa (podsmażone wcześniej bakłażan, cukinia, papryka, pomidory) i zblanszowane ziemniaki. Całość polewamy jogurtem z sokiem z cytryny, doprawiamy czosnkiem i oregano i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy około 45 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Sos beszamelowy z serem: 20g masła łyżka mąki 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki bulionu 30g startego żółtego sera (może być gouda(...)bulion i nadal mieszaj. Gdy sos będzie gęsty i jednolity dodaj starty ser. Gdy ser się rozpuści sos będzie gotowy. Sosem polewamy powierzchnię zapiekanki i wkładamy do pieca na kolejne 10-20 minut, aby sos się przyrumienił
Smakowity Blog Kulinarnytylko smaczne, ale i zdrowe! Gwiazdą tego dania jest mięso, dlatego musi to być dobrej jakości wołowina (np antrykot). Najlepiej zmielić je samemu na grubych oczkach. Najlepiej smakują pieczone na grillu, ale można je także smażyć na patelni lub piec w piekarniku. Należy pamiętać, że burgery solimy dopiero w momencie grillowania/smażenia. Bułki można upiec samemu, ale jest to dość
Smakowity Blog Kulinarnycałych Niemczech są tradycyjnym daniem kuchni regionu szwabskiego, południowoniemieckich landów- Badenii-Wirtembergii-Bawarii. Są tam popularne jak u nas ziemniaki, stanowią główny składnik obiadów, przede wszystkim dań z sosami, pieczeniami, ale występują też jako samodzielne dania: Gurkenspätzle (Spätzle z ogórkiem), Käsespätzle (Spätzle z serem), Spätzleauflauf (zapiekanka ze szpecli), Apfelspätzle (Spätzle z jabłkami). Ja w ramach mojej podróży "makaronowej
Smakowity Blog Kulinarnylaskowych, migdałów 1/2 szklanki płatków owsianych 2 szklanki mąki pszennej razowej 1/3 szklanki cukru brązowego 1 łyżeczka przypraw do piernika (cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki soli 2 jajka 2 szklanki startej dyni 1 szklanka oleju roślinnego 1/3 szklanki miodu Przygotowanie: Bakalie zalewamy gorącą wodą i odstawiamy
Smakowity Blog Kulinarnyplasterki Przygotowanie: Polędwicę posypujemy świeżo mielonym pieprzem i smarujemy olejem. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej 2 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 3 minuty. Wyjmujemy i odstawiamy, żeby mięso odpoczęło. Na talerzu układamy sałatę, gałązki kolendry, wstążki
Smakowity Blog Kulinarny