pieczenia - 22046 przepisów (strona:833/1470)

Zapiekanka warzywna 232

czarny pieprz Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C.  Kroimy batat w grubą, mniej więcej 4-centymetrową kostkę, ziemniaki zaś nieco drobniej (około 2,5 cm), ponieważ batat piecze się szybciej. Cebule kroimy na ósemki, papryki, cukinię i bakłażan- w 2,5 cm kostkę. Rozdzielamy ząbki czosnku, nie obieramy ich. Wszystko razem dokładnie mieszamy z oliwą w naczyniu żaroodpornym(...)Doprawiamy czarnym pieprzem. Nie dodajemy soli, bo sprawi że warzywa puszczą sok. Doprawić solą możemy po upieczeniu. Pieczemy około 50 minut, warzywa powinny być upieczone, a nawet gdzieniegdzie przyrumienione

Smakowity Blog Kulinarny
Tarta czekoladowa ze śliwkami i brzoskwiniami 162

okrągły placek o średnicy 35 cm. Ostrożnie przekładamy go na silikonową formę do tarty, formując podwyższony rant. Brzegi ciasta smarujemy białkiem i oprószamy łyżeczką cukru, spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut. Robimy nadzienie: pomarańczę wyparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki- najlepiej obieraczką do warzyw, tak by uzyskać wąskie paseczki. Te z kolei drobno siekamy. W rondlu na dużym ogniu roztapiamy(...)gotujemy 5 minut, mieszając od czasu do czasu- śliwki powinny lekko zmięknąć. Owoce wraz z powstałym syropem rozkładamy na podpieczonym kruchym cieście, na wierzchu układamy plasterki brzoskwiń i pieczemy jeszcze 35 minut. Upieczoną tartę kroimy w kliny i podajemy z bitą śmietaną- na ciepło lub w temperaturze pokojowej

Smakowity Blog Kulinarny
Pierogi z dynią 146

Jesienne klimaty zawitały w mojej kuchni za sprawą dyni, która "gości" u mnie ostatnio dość często. Tym razem w postaci farszu do pierogów. Puree z pieczonej dyni można wykorzystać na wiele sposobów, do przygotowania zup, ciast, muffinek, gnocchi. Dynia jest bardzo uniwersalna. Doskonale sprawdza się w daniach wytrawnych, ale też w wersji na słodko. Zachęcam gorąco do eksperymentowania z dynią(...)szałwią uprażone pestki dyni *Puree z dyni: Dynię kroimy na duże kawałki razem ze skórą, usuwamy pestki, pozostawiając sam zwarty miąższ ze skórą. Układamy na blasze, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku do miękkości około 1 godziny w temperaturze 200 st. C. Po upieczeniu łyżką oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy blenderem na puree. Przygotowanie: Przygotowane puree z dyni mieszamy

Smakowity Blog Kulinarny
Polędwiczka wieprzowa QAFP z farszem orzechowo-figowym 142

który nacieramy z obydwu stron solą i pieprzem. Przygotowany wcześniej farsz rozprowadzamy na mięsie i zwijamy w roladę, związujemy sznurkiem lub nitką, żeby rolada nie rozpadła się w trakcie pieczenia. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki klarowanego masła i obsmażamy roladę z każdej strony na złoty kolor. Mięso przekładamy na blaszkę i wstawiamy na około 20 minut do piekarnika

Smakowity Blog Kulinarny
Cake pops czyli słodycze na patyku 258

zanurzamy w roztopionej czekoladzie, czekamy, aż skapie jej nadmiar i dekorujemy kolorowymi posypkami. Gotowe lizaki wbijamy w styropian, kartonik lub układamy "do góry nogami" tzn patykami na papierze do pieczenia. Przechowujemy w lodówce

Smakowity Blog Kulinarny
Pasztet z gęsi 152

gęsi. Tym razem w wersji do smarowania. Domowy pasztet to dobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosoły lub, jak to było w moim przypadku, pozostałego po niedzielnym obiedzie mięsa pieczonej gęsi. Można go wzbogacić o różne dodatki: suszone grzyby, orzechy, śliwki lub żurawinę.    Składniki: 1/2 kg gęsiego mięsa 150 g wątróbek z gęsi lub innego drobiu(...)Pasztet najlepiej zapiekać w kąpieli wodnej, dzięki temu będziemy mieli pewność, że nie przypali się. Naczynie lub naczynia z pasztetem wkładamy do dużej głębokiej blaszki, do której wlewamy wodę. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st.C od 40 minut do godziny, w zależności od wielkości naczyń w których zapiekamy pasztet. Gotowy powinien być ładnie przyrumieniony. Pasztet jest w wersji

Smakowity Blog Kulinarny
Mazurek Czekoladowy z Polewą Kawową i Kardamonem 190

powiem tylko tyle, że każdy kto go spróbował zakochał się w nim. I co? I mam taką małą kolejeczkę bliskich mi osób, które ciągle pytają kiedy go upiekę :) Więc piekę od czasu do czasu, nie ważne czy to wielkanoc, lato, zima. Dwa dni temu piekłam go właśnie w grudniu, na prezent mikołajowy, to ten z wiśniami. Kardamon, cynamon i kawa

Blondynka Gotuje
Ciasta, ciastka, ciasteczka 3062

Przypominam przepisy na ciasta z mojego bloga. Pora na odgrzebywanie zapomnianych Bananowe . Przepyszny tort Bez pieczenia Placek amerykański Makowiec owocowo-cytrynowy Tyramisu z wiśniami Ciasto z masą jabłkową SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Kotlety schabowe 173

pikantne - tłuszcz do smażenia Przygotowanie:  Kotlety rozbić tłuczkiem, przyprawić z obu stron i zostawić na pół godziny. W międzyczasie wstawić frytki do piekarnika. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozgrzać tłuszcz na patelni, rozkłócić jajko, zamoczyć kotlety i obtoczyć w bułce. Smażyć na rumiano. Podawać z frytkami i ogórkami z zalewy

W poszukiwaniu inspiracji
Zapiekany camembert z sosem malinowym 182

plastrów boczku - 3-4 łyżki cukru Przygotowanie:  Każdy krążek sera kroimy na 6 równych trójkącików, które owijamy plastrami boczku. Kawałki sera układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W międzyczasie płuczemy maliny i razem z cukrem wrzucamy do blendera. Zmiksowane wstawiamy do lodówki. Gdy piekarnik jest nagrzany, wkładamy blaszkę i zapiekamy

W poszukiwaniu inspiracji
Babka piernikowa z rodzynkami 210

brzegów. W tedy przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy ja do formy na babki i pieczemy 40 minut  w 180 stopniach Polewa: Cukier rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy będzie miał brązowy kolor dodajemy wodę. Nie przejmuj się, że cukier nie będzie się na początku chciał połączyć(...)wystarczy chwila i wszystko ładnie powinno się wymieszać. Dodajemy następnie masło. Gdy wszystko ładnie się połączy odkładamy garnek z pieca i dodajemy śmietanę. Mieszamy wszystko aż polewa nam zgęstnieje. Gdy trochę ostygnie można polać nią babkę. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Oszukane gołąbki z pieczarkami 11468

jeszcze doprawić. Lepiej niech będzie bardziej doprawione, niż mniej. Formujemy a la gołąbki. Nagrzewamy piekarnik na 200 C. Gołąbki wkładamy do rondla lub do naczynia żaroodpornego - dno smarujemy oliwą. Pieczemy 15 min - nie przykrywamy. Po tym czasie zalewamy bulionem kurczakowym, zamykamy i pieczemy 45-50 min. Gołąbki gotowe.  Sos pomidorowy- polecam znany już Wam sos. Jest on przepyszny

Smaki Edyty
Tarta ze szpinakiem i ricottą 172

natłuszczoną formę o średnicy 25 cm i wywijamy brzegi do góry. Nadmiar ciasta odcinamy, wykorzystamy je później do zrobienia kratki na wierzchu tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10 minut. Wykładamy na nie masę szpinakową i układamy pokrojoną w kostkę fetę. Przy pomocy radełka lub noża z pozostałego ciasta kroimy paski i układamy na wierzchu. Ciasto malujemy mlekiem(...)pieczemy około 40 minut, do zrumienienia

Kulinarne przygody Gatity
Chleb orkiszowy z ziarnami 152

mąki pszennej graham typ 1850  MŁYN KOPYTOWA 100 g mąki żytniej razowej typ 2000  MŁYN KOPYTOWA 250 g ziaren prażonych od   ZIARENKOWO  – Słoneczne Pola, Piekło Niebo, Euforia. -300 ml ciepłej wody -25 g świeżych drożdży rozpuszczonych w pół szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru -sól -3 łyżki oliwy z oliwek Przygotować drożdże, odważyć mąki i wymieszać(...)keksówek masy chlebowej, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny.  Posmarować lekko chleb oliwą z oliwek i włożyć do piekarnika na około 200 st. Piec mniej więcej godzinkę zaglądając od czasu do czasu, jeśli zachodzi taka potrzeba to wyłączyc górną grzałkę. Po upieczeniu wyjąć na poskładaną kilkakrotnie ściereczkę kuchenną lub specjalny stojak. Ostukać. Jeśli chleb

Z Kuchni Do Kuchni
Coś z niczego 170

słodkie, czy bardziej wytrawne... Ale jakieś z pewnością w końcu przygotuję. W przyszłym tygodniu spędzę sama w domu cztery popołudnia i wieczory, więc będę miała czas na zagniatanie, wyrastanie, pieczenie... Mmm, nie mogę się już doczekać

Pożeraczka, czyli raz adobrze