każdym razem znikało zbyt szybko, aby zrobić zdjęcia. Tym razem postanowiłam upiec i od razu obfotografować, bo gdyby ostygło do końca, to znowu nie zdążyłabym ;) Do tej pory piekłam dokładnie tak, jak w oryginalnym przepisie. Tym razem postanowiłam zrobić większe bułki i ułożyć je w okrągłej formie. Wyszło pysznie i pięknie :) Częstujcie się zatem :) bardzo Wam wszystkim(...)każdą lekko spłaszczyć i nakładać po łyżeczce masy, formować "pakieciki" i układać w formie wyłożonej papierem, stroną z łączeniem do dołu. Ciasto posmarować mlekiem i odstawić na kwadrans. Piec w temperaturze 180-190 stopni przez około 20-30 minut w zależności od grubości ciasta. Powinno lekko złote. Upieczone i lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem i...patrzymy
Codzienna kuchnia niecodziennagdyż wykorzystujemy jedno naczynie do przygotowania dwóch potraw. Garnek ten możemy również wraz z pokrywką wstawić do piekarnika . Wytrzymuje on temperaturę do 250 stopni , więc nadaje się nawet do pieczenia chleba :) Sprawdziłam to :) Dużą zaletą dla estetów jest uroda tego garnka. Tak tak, garnki mogą być piękne :) Jest koloru grafitowego, matowy i naprawdę pięknie prezentuje się na kuchence
Codzienna kuchnia niecodziennatymianku , 1 łyżeczka mielonego imbiru , 1 łyżeczka słodkiej papryki , duża szczypta ostrej papryki , 3 łyżki posiekanej niezbyt drobno natki pietruszki , 1 średnia marchew , odrobina oleju do posmarowania dyni przed pieczeniem. Mięso zmielić maszynką ze średnim sitkiem lub bardzo drobno posiekać. Kaszę jaglaną przepłukać zimną wodą i ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. (Proporcje
Codzienna kuchnia niecodziennamądrze kupować owoce i warzywa na targu czy supermarkecie, jak wykorzystać niedopite wino, jak kupować mięso w sklepie, jak przygotować tańszy, niestandardowy typ steka, jak wykorzystać pozostałość z pieczenia mięsa (sos i tłuszcz), jak wykorzystać resztki warzyw, jak wykorzystać nadmiar papryczek chilli, jak przygotowywać i przechowywać zioła, w jaki sposób przygotowywać zioła w maśle, w oliwie, suszone, co zrobić
WojnaNaSmaki.pl250g serka ricotta 100g mąki pełnoziarnistej 2 jajka szczypta soli łyżeczka cukru waniliowego 2 płaskie łyżki cukru + dżem syrop klonowy Dokładnie mieszamy ze sobą żółtka, ricottę, mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę i stopniowo dodajemy do reszty, delikatnie mieszając. Rozgrzewamy patelnię, lekko natłuszczamy i smażymy na niej placuszki. Gotowe podajemy z dżemem
Kuchenny Skrawek NiebaJeśli nie korzystamy z lukru miseczki przykrywamy szczelnie folią spożywczą. Do rozrzedzenia lukru możemy użyć odrobiny! wody. Do lukrowania możemy wykorzystać szprycę lub własnoręcznie zrobione tutki z papieru do pieczenia, ja jednak najbardziej lubię używać malutkich woreczków strunowych. Przyda się też kilka wykałaczek do małych poprawek. Po przełożeniu lukru do woreczka, obcinamy mały rożek i jesteśmy gotowi do lukrowania
Ciastkozercypiernika 1 jajo 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki naturalnego kakao 1. Zagniatamy ciasto z podanych składników, rozwałkowujemy podsypując mąką ryżową. Wykrawamy pierniczki. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia ok 10 minut. Lukier: Składniki: 1 białko cukier puder, ilość dawkujemy podczas miksowania barwnik spożywczy, dowolne kolory
Apetyczna babeczkaepis z portalu moje miasto to Nowa Sól ( wprowadzi łam kilka zmian) Składniki na 12 szt.: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 2 jajka 1 szklanka mleka 100 g roztopionego masła lub margaryny budyń + 350 ml mleka (ja zrobiłam z bananowym) Dodatki: orzechy banany jabłka rodzynki
NA MOIM TALERZUPieczone udka/podudzia z kurczaka. Obiad, który "robi się sam". Szybki i pyszny . Składniki: 4-6 udka/podudzia z kurczaka cebula 2 ząbki czosnku Marynata: 4 łyżki wody 4 łyżki oleju 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki przyprawy do kurczaka 2 łyżki przyprawy do mięsa/ uniwersalnej pieprz czarny mielony pół łyżeczki papryki czerwonej mielonej ziele angielskie(...)smaruję marynatą i odstawiam ( na noc/ kilka godzin, ale pół godziny w lodówce też wystarczy). Cebulę kroję w pół plasterki, ząbki czosnku miażdżę. Wszystko wrzucam do naczynia żaroodpornego i piekę w piekarniku ok. 50 minut (30 minut pod przykryciem, później polewam mięso marynatą i ściągam pokrywkę). P odawać można z ryżem, ziemniakami i ulubioną sałatką . Pozostał ą marynat
NA MOIM TALERZUdań i produktów przygotowana, w tym roku mój smakosz będzie wykazywał się w kuchni ze względu na mój stan :) Co planujemy: oczywiście żurek z białą kiełbasą w chlebie , pieczeń rzymską, schab gotowany, sałatka tradycyjna jarzynowa, jajka faszerowane, ćwikła , sos chrzanowy, babeczki i tiramisu (bez jajek). ŚWIĘCONKA Inspiracje czerpie z tego video http://www.tvp.pl/vod/audycje/kulinaria/brodzik-od-kuchni/wideo/odcinek-2/1611568 z Joanną Brodzik
NA MOIM TALERZUsobą suche składniki, dodajemy gorącą wodę wymieszaną z olejem i wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy je na mniejsze części, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy trójkąciki. Układamy je na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180* na około 10 minut. Uwaga łatwo się przypalają! Dip barbecue: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Dip czosnkowy: czosnek wkładamy na chwilę
Kuchenny Skrawek Niebaciasto wychodziło trochę poza formę. Ciasto owinąć folią aluminiową, dno ciasta obciążyć np. grochem, ćwiartkami ziemniaka, jabłka. Wstawić do piekarnika na 15 min, zdjąć folię i piec dalej przez 15 min. Po tym czasie skręcić piekarnik na 180 stopni. Wyciągnąć tartę. Dorsza pokroić na paski i skropić sokiem z cytryny. Do miski wbić jajka, doprawić solą, pieprzem, dodać pietruszkę, śmietankę(...)roztrzepać całość widelcem. Masę jajeczną przelać na upieczony spód i ułożyć na przemian paprykę i dorsza. Piec przez około 24 minuty. Podawać z cząstkami cytryny
cooklifeodchodzić od ścianek. Odstawić do wystudzenia. Wystudzone ciasto miksować razem z jajami, dodając je jedno po drugim. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z gwieździstą tylką. Na papierze do pieczenia, zawczasu posmarowanym olejem, wyciskać okręgi z ciasta o średnicy 6-8 cm. Wyciąć kwadraty z papieru z naszymi pączkami. Olej rozgrzać w rondlu do 180 stopni. Wrzucać na niego
Food Squaremasłem i wysypać równomiernie nadzieniem. Zwinąć w roladę. A następnie pokroić na 16-18 kawałków. Powstałe ślimaczki umieścić w formie na karmelu. Pozostawić do wyrośnięcia na 30-60 minut. Piec pod przykryciem z folii aluminiowej przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Zdjąć folię i piec przez kolejne 20 minut aż się ładnie zarumienią. Wyjąć formę na blat
Food Squarebyła magdalenka cioci Leonii.(...)" Nie pozostaje Wam nic innego jak je upiec i zaczerpnąć radość z tego przepełnionego melancholią dnia; obiecuję na pewno stanie się lepszy :). Magdalenki zwyczajowo piecze się w formie przypominającej muszlę Świętego Jakuba, jednak możecie z powodzeniem użyć innej. Składniki: 3 jajka 150 g cukru 200 g mąki pszennej 100 g rozpuszczonego masła 50 ml mleka(...)przesianą mąkę, mleko oraz masło, delikatnie mieszając (łyżką!). Wlać esencję lub sok, dodać skórkę, wymieszać. Formę do magdalenek wypełniać do 3/4 wysokości. Nagrzać piekarnik do 200°C. Piec około 7 minut (jeśli posiadamy formę na muszelki) lub 15-20 przy formie na babeczki lub serduszka. Ostudzić i rozkoszować się smakiem, popijając ulubioną herbatą. *Przepis pochodzi ze strony
Food Square