pieczenia - 22046 przepisów (strona:821/1470)

Tarta z zielonym groszkiem 207

przełożyć nadzienie na spód tarty. Jajka, śmietanę, mleko, ser żółty oraz przyprawy dokładnie wymieszać i polać na tartę. Tak przygotowane ciasto wstawić do rozgrzanego do 190°C piekarnika i piec przez 30 minut. Następnie ustawić grzanie piekarnika „na dół”, i zwiększyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze przez 10 minut. Po upieczeniu odstawić tartę do ostygnięcia. Jest smaczna

Świat Domowej Kuchni
Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej 283

talerz i obtaczać w nich pojedyncze kawałki schłodzonego kurczaka. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Obtoczone w jogurcie i płatkach kukurydzianych kawałki mięsa, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Opcjonalnie można skropić oliwą. Wstawić do piekarnika na 20-25 minut. Źródło: stylowi.pl linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Babka drożdżowa 178

ciasto odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (fot.1) . Po tym czasie dodać rodzynki, przełożyć do przygotowanej i wysmarowanej tłuszczem formy babkowej i pozwolić mu jeszcze trochę urosnąć (fot.2) . Piec około 30 minut w temp. 170°C. Piec do momentu, kiedy patyczek wetknięty w babkę będzie suchy. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Babkę polukrować. Rozetrzeć cukier puder z sokiem

Świat Ciasta
Pralinki marcepanowe 131

150W) a następnie ugnieść z orzeszkami i rumem. Formować małe kuleczki (fot.1) . Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie maczać w niej kulki marcepanowe (fot.2) . Odkładać na papier do pieczenia lub kratkę do pralinek. Przed całkowitym zastygnięciem czekolady przyozdobić orzechami. Odstawić do całkowitego zastygnięcia a następnie poprzekładać do papilotek. Źródło: atinabc.blox.pl linkwithin_text='Zobacz również:' var linkwithin_site

Świat Ciasta
Piernikowe ludziki 150

kuchni, przykryte ściereczką). Na drugi dzień odrywać niewielkie porcje ciasta i zagniatać, podsypując mąką. Rozwałkować na grubość około 3 mm, a następnie za pomocą foremek wycinać ludziki. Pierniczki najlepiej piec po jednej blaszce na raz, zachowując spore odległości pomiędzy nimi. Piec około 12 minut w temperaturze 200°C.  Po upieczeniu wyjąć i studzić na kratce (fot.1) . Po tym udekorować

Świat Ciasta
Miodownik z kremem mascarpone 370

uzyskania gładkiej masy, zostawiamy do przestygnięcia. Do garnka dodajemy przesianą mąkę zmieszaną z sodą i całe jajka (bez skorupki! hyhy), całość mieszamy dokładnie. Wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25 minut (do suchego patyczka).      Gdy biszkopt ostygnie porządnie, przygotowujemy masę - mascarpone ubijamy odrobinę, po czym dodajemy

sama złodycz
Placki zbójnickie 4011

suszony szczypiorek , czosnek granulowany  kawałek pora 1 cebulka  Wykonanie : Piersi umyć i pokroić w drobną kosteczkę . Ser zmielić w malakserze dodać , mleko , jajka , przyprawy , mąkę ,proszek do pieczenia , wymieszać na niskich obrotach. Dodać pokrojone piersi , cebulkę i pora ,  jeszcze raz wymieszać. Smażyć w dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku

Sama słodycz i szczypta chili
Ciastka z białek 260

tłuszczem i posypać bułką tartą. Łyżką nakładać masę na blachę tak aby powstały kółka o średnicy ok. 5-7 cm. Na mojej blaszce nie zmieściła się cała masa i pieczenie rozdzieliłem na dwie części (raz 9 ciasteczek i drugi raz też 9 ciasteczek ). Blachę wstawić do piekarnika na ok. 12-15 min. Po czym odstawić ciasteczka do wystygnięcia

Gotuj Z Muzyką
Pierniczki świąteczne 227

ciasto odkładamy na bok pod ściereczką. Przygotowujemy stolnice lub blat i podsypujemy małą ilością mąki. Piekarnik nastawiamy na 170C. Oraz przygotowujemy dwie blaszki i kładziemy na nie papier do pieczenia.  4. Odrywamy trochę ciasta, formujemy kulkę i rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości ok. 4-5 mm. Bierzemy foremki (gwizdki, choinki, co tylko masz w domu) i "wycinamy

Gotuj Z Muzyką
Pełnoziarniste racuszki 161

smakowały bardzo, a Tobie przypadły do gustu? Składniki: 40 g mąki pełnoziarnistej 1 jajko 1 małe jabłko 100 g jogurtu naturalnego 3-4 łyżki mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2-3 łyżeczki cukru brązowego Przygotowanie: Jajko rozbełtać, mąkę przesiać z proszkiem i połączyć z jajkiem oraz jogurtem. Dodać cynamon. Jabłko pokroić na bardzo drobną kostkę

Czarnawisienka
Szarlotka na kruchym cieście 183

szarlotka ? W jednym?! Pewnie , że da się! Któż z nas nie lubi szarlotek? Mnie kojarzą się z odwiedzinami u Babci … na wsi … kiedy to zawsze w sobotę piekła tradycyjną , jakże niezwykłą szarlotkę. Nigdzie nie smakowała jak ta od Niej! Dziś mam dla Was swoją wersję … przyrządzoną jak tartę … z czekoladą … i dużą ilością soczystych jabłek(...)cynamon. Mieszamy. Wykładamy jabłka na ciasto. Rozwałkowujemy drugi placek. Przykrywamy jabłka. Wystające brzegi z tortownicy wywijamy na wierzch żeby jabłka były zamknięte. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w 190C ok.60 min. Dekorujemy czekoladą

Ostra na Słodko
Kokosowe naleśniki z musem malinowym i czekoladą 257

malin śmiało możemy dodać inne sezonowe owoce. SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: * mąka pszenna – 1 szkl * jajko – 1 szt * mleko – ok. 200 ml * sól – 1 szczypta * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * olej rzepakowy – 30 ml * wiórki kokosowe – 4 łyżki DODATKOWO: * maliny – ok. 30 dag * cukier puder – 4 łyżki * polewa czekoladowa

Ostra na Słodko
Sernik z borówkami – na zimno 190

Mama będąc na zakupach zawsze bierze pod uwagę moje kulinarne zdolności! ( Ha! ;D ) Tak było i tym razem … Widziała , że z zakupionych amerykańskich borówek powstanie

Ostra na Słodko
Dorsz w ziołach 128

minut. W tym czasie robimy surówkę. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach . Przyprawić solą , sokiem z cytryny , cukrem i oliwą. Dokładnie mieszamy. Rybę pakujemy w folię do pieczenia i wkładamy na ok. 10 -13 min. do piekarnika. Podajemy z surówką i np. frytkami lub talarkami ziemniaczanymi

Ostra na Słodko
Zapiekanka grzybowa 139

natkę pietruszki i przyprawy. Wyrabiamy masę ( jeśli będzie zbyt rzadka dosypujemy bułki tartej ). Foremkę do keksa smarujemy masłem. Z masy formujemy wałek. Wkładamy do foremki. Smarujemy roztrzepanym ostatnim jajkiem. Pieczemy ok. 30 minut. Zajadamy solo lub np. z sosem i czerwonym barszczykiem

Ostra na Słodko