pieczenia - 22046 przepisów (strona:812/1470)

Fantazyjne bułeczki 103

razem; Bułeczki rozłożyć na blaszce, przykryć, odstawić na 20 - 30 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody, posypać nasionami, ziołami lub solą. Piec w temperaturze 200°C przez około 10 minut, studzić na kratce. W maszynie do chleba Do maszyny wlać zimną wodę, wrzucić masło, odmierzyć mąkę, cukier i sól, na końcu wsypać(...)drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania  ciasta (około 1,5 h łącznie z wyrastaniem), wyjąć, ukształtować bułeczki i dalej postępować wg przepisu. Smacznego ! Uwagi : Moje bułki piekły się dłużej  - ok 20 min. Po 10 były bardzo blade. Ale wyszły na prawdę pyszne. Wpis dołączam do kwietniowej listy  Na zakwasie i na drożdżach ,  prowadzonej

Stare Gary
Warzywa długo duszone czyli prawie Briami - w wolnowarze 173

Briami to grecka potrawa z warzyw i sera, ułożonych warstwami w naczyniu i długo pieczonych. Wydawało mi się,że to idealne danie do zrobienia w wolnowarze. Piekłam dłużej niż podano w przepisie. Warzywa wyszły smaczne, jednak następnym razem pozmieniam kolejność warstw. Wymagają też, moim zdaniem, większego doprawienia w trakcie układania. Danie niestety mało fotogeniczne.  Briami  jest

Stare Gary
Gołąbki z młodej kapusty z jagnięciną i kaszą bulgur 233

zmiękły.  Jeżeli jest to konieczne,  przycinąć wzdłuż gruby nerw liściowy.  Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Wymieszać w garnku bulion z pomidorami, doprawić pieprzem, solą i chili ( wg smaku). Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, jeden obok drugiego, zalać wrzącym bulionem z pomidorami, przykryć. Gotować(...)małym ogniu lub piec w piekarniku ogrzanym do temp. 200 st C  ok 1 godziny   Smacznego

Stare Gary
Placek z letnimi owocami 160

Bardzo letnia odmiana placka z truskawkami. Tym razem z mieszanką truskawek, malin i borówek. Dodałam też trochę kardamonu i mięty. Palce lizać. Ciasto podawałam w formie w której się piekło,  z owoców  powstało dużo pysznego soku.   Jeść koniecznie z bitą śmietaną lub lodami, najlepiej ciepłe! Mniam składniki kruche ciasto 300 g 200 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki(...)tartę  - u mnie forma o średnicy ok 25 cm - przełożyć do formy pozostawiając zwisające brzegi. Nałożyć owoce, brzegi ciasta zawinąć na owoce, pozostawiając środek otwarty.Posypać migdałami. Piec w temperaturze 200 st. C przez 30  - 45 minut, aż ciasto się zrumieni a owoce się upieką. Podawać w temperaturze pokojowej lub ciepłe z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. Smacznego

Stare Gary
Rostbef z grilla 179

razem robiliśmy steki z rostbefu na grillu. Nasze wyszły dosyć wypieczone, więc jeżeli lubicie bardziej krwiste to 2,5 - 3 minuty z każdej strony powinno wystarczyć. Sądzę, że długość pieczenia zależy też od mięsa i stopnia rozgrzania grilla. Zdarzyły się kiedyś steki które po 3 minutach były zupełnie krwiste. składniki   - 3 steki ok 1000 g rostbefu ( miałam

Stare Gary
Faszerowane papryczki 227

jednak ich wadą jest dosyć gruba skórka która raczej nie daje się zjeść. Ale mimo tej skórki  - do powtórzenia. Tak zrobione papryki świetnie sprawdzają się również pieczone na grillu  - na grill  faszerowałam nieco większe podłużne zielone, i słodkie i ostre. Wyszły pyszne! składniki 6 małych papryczek (miałam 3 małe słodkie i 3 chili(...)umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Składniki farszu wymieszać i napełnić papryczki. Ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na 20 -30 minut. Jeżeli pieczemy na grillu, najlepiej ułożyć papryki na specjalnej tacy i obserwować stopień upieczenia. Smacznego

Stare Gary
Gulasz z baraniny 191

Kupiłam niedużą porcję łopatki baraniej. Na tyle niedużą, że szkoda było ją piec, lepszym pomysłem było duszenie. Gulasz duszony w dużej ilości pomidorów i białego wina, z dużą ilością ziół i czosnku, wyszedł na prawdę smaczny. U nas dodatkiem była kasza bulgur, którą ostatnio  jemy często. Baranina  to  chyba moje ulubione mięso. Pomysł(...)dodać mięso, liście laurowe, marchew, pomidory i wino. Płyn powinien zakrywać mięso ( można uzupełnić bulionem). Doprowadzić do wrzenia, pogotować  na około 3 minuty. Przykryć, przenieść do piekarnika i piec przez około 2 do 2 1/2 godziny, lub gotować na kuchence na bardzo małym ogniu. Po tym czasie mięso powinno być bardzo miękkie. Usunąć marchewki  i listki laurowe, doprawić

Stare Gary
Bakłażany z sosem maślankowym i granatem 164

Umieścić połówki bakłażana, przecięciem do góry, na blasze wyłożonej pergaminem. Za pomocą pędzelka posmarować bakłażany oliwą  - obficie, nie żałować. .Posypać listkami tymianku cytrynowego,  posypać solą i pieprzem . Piec 35 do 40 minut, miąższ po tym czasie powinien być miękki, aromatyczny i ładnie rumiany. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Podczas gdy bakłażany są w piecu, przygotować granat

Stare Gary
Płaski chleb z za'atarem - czyli libański Manoush 203

średnicy ok 25 cm. Posmarować  połową oliwy wymieszanej z za'atarem, wsunąć do piekarnika na ok 8 - 10 minut. W międzyczasie przygotować do pieczenia drugi chlebek. Smacznego! Uwagi. Oryginalny przepis zawierał mniej wody - aby zagnieść ciasto, musiałam jednak podwoić jej ilość. Stąd moja uwaga aby wodę w miarę potrzeby ewentualnie uzupełnić

Stare Gary
Papryki faszerowane ryżem i ziołami 147

odciętą częścią. Można zawiązać sznurkiem kuchennym lub szczypiorkiem. Pozostałe pomidory  przetrzeć blenderem, dodać łyżkę oliwy, sól pieprz ewentualnie miętę. Tak przygotowany sos wylać do naczynia w którym będziemy piec. Na sosie ułożyć papryki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C i piec ok 1,5 h. Smacznego

Stare Gary
Grzyby duszone w piekarniku 160

temperaturę do 130 st. C., jeżeli trzeba, możemy trochę  grzyby podlać winem. Dusić jeszcze ok 1,5 - 2 godzin. godzinę przed końcem dodać śmietanę, dobrze wymieszać i kontynuować pieczenie. Przed podaniem wymieszać z posiekaną natką pietruszki, podawać z ziemniakami Smacznego

Stare Gary
Rolada drobiowo - wieprzowa na zimno 337

Przepis wypatrzyłam u  Danusi . Nie pierwszy już raz korzystam z jej pomysłów. Tym razem pieczona rolada do chleba. Mięsa miałam takie same, nieco zmieniłam proporcje przypraw, ale niewiele. Warto upiec taką roladę, pracy przy niej mało, a efekt na prawdę świetny. Kroiła się znakomicie na cieniutkie plasterki - kapitalna wędlina, polecam, a Danusi dziękuję za przepis ! składniki(...)ściśle  w folię, a następnie tak owiniętą roladę zawinąć w drugi kawałek folii. Piekarnik nagrzać do 180 st. C z termoobiegiem, roladę położyć na blaszce z piekarnika i piec ok 50 -55 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostudzenia. Kiedy ostygnie, odwinąć folię a roladę przełożyć do zamykanego pojemnika i wstawić na kilka godzin do lodówki

Stare Gary
Papryki faszerowane ryżem 193

wody, przykryć odciętą czapeczką. Pozostałe pomidory wymieszać z bulionem, dodać łyżkę oliwy, sól, pieprz  i pokrojoną w kostkę cebulę. Tak przygotowany sos wlać do naczynia w którym będziemy piec. Na sosie ułożyć papryki. Najwygodniej dobrać takie naczynie aby papryki można było ustawić w nim pionowo. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić(...)piekarnika nagrzanego do 180st C i piec ok 1,5 h. Smacznego

Stare Gary
Faszerowane papryki z mięsem 183

wody, przykryć odciętą czapeczką.. Przygotować sos. Pomidory wymieszać z bulionem, dodać łyżkę oliwy, sól, pieprz  i płatki chili. Tak przygotowany sos wylać do naczynia w którym będziemy piec. Na sosie ułożyć papryki.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec ok 1,5 h. Smacznego! Uwagi: Ilość farszu może się

Stare Gary
Śliwki pod kruszonką czyli śliwkowe crumble 154

dobry deser. Wtedy ten przepis sprawdzi się znakomicie. Mniej kłopotliwego ciasta nie znam. Mam tylko parę drobnych uwag. Ilość kruszonki w przepisie jest spora (przewidziana na formę 28 cm ), piekłam w formie 23 cm i całej kruszonki nie zużyłam. Dałam natomiast wszystkie śliwki i było ich w sam raz. Kolejna uwaga dotyczy cukru. Dla mnie wyszło zdecydowanie za słodkie(...)kruszonki w malakserze, i za pomocą przycisku pulsującego zmieszać składniki.  Możemy też rozetrzeć masło z mąką palcami, a następnie wymieszać z innymi składnikami. Posypać  kruszonką śliwki i piec w piekarniku przez 30-40 minut na złoty kolor. Po upieczeniu, przed podaniem pozostawić na co najmniej 15 minut. Podawać samo lub z bitą śmietaną

Stare Gary