szkl * mleko sojowe – 1 szkl ( oczywiście osoby tolerujące laktozę mogą użyć zwykłego ) * cukier trzcinowy – 3 łyżki * sól – 1 szczypta * borówki – ok. 150 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * olej do smażenia * cukier puder do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : W misce mieszamy suche składniki , a następnie dodajemy mleko ( ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli
Ostra na SłodkoCAŁOŚĆ : Przygotowane ciasto wyrabiamy następnie rozwałkowujemy na prostokąt ( nie bardzo cienki! ) Smarujemy przygotowanym nadzieniem , a następnie tniemy w paski o szerokości ok. 7 cm. W tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia zwijamy „ślimaka” zaczynając od środka. Gdy się skończy jeden pasek dokładamy kolejny , i tak do wykończenia pasków. Boki smarujemy odrobiną mleka. Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika
Ostra na Słodkopodwieczorek. Polecam! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 1 szkl * mleko – 1,5 szkl ( użyłam Bez laktozy ) * syrop malinowy – 1/4 szkl * jajko – 2 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka *sól – 1 szczypta * olej – 1/4 szkl NADZIENIE: * mascarpone – 300 g ( dla siebie zrobiłam z kremowym serkiem „homo” bez laktozy ) * cukier puder
Ostra na Słodkoognia. Dodajemy kokos i bardzo dokładnie mieszamy , studzimy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno , a następnie łyżka po łyżce dodajemy do masy kokosowej. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy nasze kokosanki. Najłtwiej robi się to za pomocą dwóch małych łyżeczek. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 13-15 minut. Robimy kleksik z marmolady. Zajadamy! Smacznego
Ostra na Słodkoobsypane duuużą ilością cukru pudru tworzy fantastyczny obiad zarówno dla dzieci jak i dorosłych! Polecam! SKŁADNIKI : NALEŚNIKI: * mąka -1 szkl * mleko – 2 szkl * sól – szczypta * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * jajko – 2 szt * olej – 70 ml DODATKOWO : * winogrono – ok. 250 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Z przygotowanych naleśników tworzymy ciasto. Dodajemy umyte i pokrojone na ćwiartki
Ostra na Słodkodużych oczkach , a następnie mieszamy z kaszą. Dodajemy sezam , posiekany czosnek i jajko. Doprawiamy solą , pieprzem i tymiankiem. Z masy formujemy kotleciki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy po całości olejem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20 minut. Podajemy solo lub z ulubionym sosem p. śmietanowym. Smacznego
Ostra na Słodkolubią sobie mięskiem dogodzić. Ja , choć wiecie , że do wielbicieli mięsa szczególnie nie należę , to od czasu do czasu lubię zjeść coś tak porządnego. Zwłaszcza w takim wydaniu. Boczek pieczony z ziołami , czosnkiem , musztardą i cebulką jest świetnym pomysłem zarówno do obiadu , jak i na kanapki. Smakuje fantastycznie! Polecam! SKŁADNIKI: * boczek surowy bez kości – ok. 1 kg * cebula(...)blachę , podlewamy bulionem , przykrywamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika. Po ok. 30 min. przewracamy i polewamy powstałym sosem ( po kolejnych 30 min. czynność powtarzamy ). Takiej wielkości boczek piecze się ok. 100 – 140 min w zależności od mocy piekarnika. Smacznego
Ostra na Słodkomozzarelli, którymi zajadałam się z przyjemnością! Z równie wielką przyjemnością sięgnęłam po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: ( 4 szt ) NALEŚNIKI: * mąka – 3/4 szkl * mleko – 1,5 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * duże jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta * olej – 3 łyżki FARSZ: * tatar z łososia Suempol – 200 g * mozzarella – 150 g * sól
Ostra na Słodkoszczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Banana rozgniatamy na papkę. Dodajemy płatki owsiane, rodzynki i szczyptę soli. Wlewamy miód i dokładnie mieszamy. Formujemy kulki , spłaszczamy , układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy na 20 minut / 180C. Zajadamy jak ostygną! Smacznego
Ostra na Słodkokolejny przepis na schab. Mięso to odpowiednio przyrządzone jest delikatne , soczyste i niesamowicie miękkie. Zapiekany z warzywami : porem , marchewką i cebulką jest fantastycznym pomysłem na obiad. A podany z pieczonymi ziemniaczkami ( np. tymi! ) zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Polecam! SKŁADNIKI: * schab – 4 plastry * por – 1 szt * marchew – 2 szt * cebula – 1 szt * majonez – 2 łyżki(...)startą na grubych oczkach marchew, przesmażamy ok. minutkę, odstawiamy w ciepłe miejsce. Mięso smarujemy majonezem, a następnie dodajemy przesmażone warzywa. Posypujemy przyprawami. Wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut. Podajemy gorące! Smacznego
Ostra na Słodkodwojga , albo kolację ze śniadaniem ;) Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka – 150 g * jajko – 2 szt * mleko ( u mnie Alpro / napók sojowy ) – ok. 500 ml * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * olej – 50 ml * sól – 1 szczypta NADZIENIE: * masło – 40 g * cukier – 40 g * sok ananasowy – 4 łyżki * rum – 4 łyżki * dżem
Ostra na Słodkoplastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięci ( do podwojenia objętości ). Po tym czasie wyciągamy na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze raz chwilkę wyrabiamy. Dno średniej formy wykładamy papierem do pieczenia , a boki natłuszczamy. Ciasto dzielimy na kawałeczki ( ja mówię na to : ” jak się urwie ” ) i formujemy bułeczki. Układamy obok siebie w formie. Odstawiamy na ok. 20 minut
Ostra na Słodkorajem dla podniebienia ;) Polecam! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: * mąka – 1 szkl * mleko ( u mnie mleko migdałowe ALPRO )- 2 szkl * duże jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta * proszek do pieczenia – 1 szczypta BUDYŃ DYNIOWY: * miąższ z dyni – 300 g * cukier wanilinowy – 2 łyżki * mleko – 2 szkl * cukier – 3 łyżki * mąka pszenna – 1 łyżeczka
Ostra na Słodkoorzechy laskowe – ok. 80 g * czekolada mleczna – 40 g * białko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piekarnik nagrzewamy do 180C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy na okrąg i nacinamy na trójkąty ( jak tort ). Ich wielkośc zależy od tego , jak duże rogaliki chcemy otrzymać ( u mnie było to 8 większych ). Czekoladę drobno siekamy. Orzechy podprażamy
Ostra na Słodkozostanę Masterchefem? ;) ) SKŁADNIKI: ( 2 duże naleśniki ) NALEŚNIKI: * mąka pszenna – 0,5 szkl * mleko – ok.1,5 szkl * olej – 3 łyżki * duże jajko – 1 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta FARSZ: * jajka ugotowane na twardo – 3 szt * cebula czerwona – 1 szt * cebula biała – 1 szt * mozzarella ( kulka
Ostra na Słodko