pieczenia - 22046 przepisów (strona:804/1470)

Mini pizze z pieczarkami brunatnymi i mozarellą 195

pokrojony czosnek. Paprykę kroimy w paski, cebulę w krążki, pomidory na mniejsze kawałki. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy, rozwałkowujemy i wykrajamy małe, okrągłe pizze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je olejem i nakładamy przygotowane składniki – startą mozarellę, paprykę, pieczarki, po krążku cebuli, kawałku suszonego pomidora, ponownie mozarellę – posypujemy oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

mojewypiekiinietylko
Praliny Mozarta 186

się prawie rozpuści odstawiamy miseczkę, dodajemy pozostałe 50g i mieszając rozpuszczamy na gładką masę. Zimne kulki zanurzamy w przestudzonej, ale nadal płynnej czekoladzie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe wkładamy do lodówki. Przechowujemy w lodówce, zamknięte w pudełku. Moja „podróż” do Austrii na wspólnym gotowaniu z Formułą zakończyła się kulinarnym sukcesem. Nigdy nie próbowałam oryginalnych, ale zrobione

mojewypiekiinietylko
Smażony arbuz z karmelizowanymi orzechami 203

miód, do chwili aż się roztopią. Następnie dodajemy orzechy i mieszając podgrzewamy do uzyskania złotobrązowego koloru. Orzechy w karmelu, ostrożnie (są bardzo gorące) przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do zastygnięcia na 1-2 godziny. Gdy orzechy będą gotowe kroimy arbuza na porcje (kwadratowe, trójkątne, okrągłe… do wyboru). Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy (u mnie olej

mojewypiekiinietylko
Ciastka francuskie z serem 212

drobnego cukru - 1 łyżka budyniu śmietankowego bez cukru - ½ łyżki miękkiego masła - 2 jajka (z tego 1 do smarowania ciastek) - aromat według uznania (dałam esencję rumową) Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub matą. Piekarnik nagrzewamy do 210 ° C. Masę serową robimy w blenderze. Wbijamy jajko, dodajemy cukier, miksujemy. Twaróg dzielimy na 3 części i porcjami miksujemy, dodając do masy jajecznej

mojewypiekiinietylko
Pollock w cieście piwnym 174

warto. Pollock w cieście piwnym.   Składniki: - filety z Pollocka (może być inna ryba) - sól - sok z cytryny Ciasto piwne: - 1 szklanka mąki pszennej - 1 jajko - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - ½ szklanki wody (dałam gazowaną) - ¾ szklanki piwa Dodatkowo: - olej do smażenia   Rybę miałam świeżą, więc najpierw trzeba było ją oczyścić, oprawić, wyfiletować i osuszyć. Następnie solimy

mojewypiekiinietylko
Banany w migdałowym krokancie 133

cukru (kryształ) - esencja migdałowa Zacznijmy od krokantu. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier, migdały i odrobinę esencji migdałowej. Całość lekko rumienimy. Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozkładamy. Po wystygnięciu – kruszymy. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali. Schłodzoną śmietankę ubijamy dodając pod koniec 1 łyżkę mleka w proszku (ten dodatek sprawia, że śmietanka nie podchodzi wodą – skorzystałam

mojewypiekiinietylko
Czerwone winogrona w czekoladzie i pistacjach 137

miski z rozpuszczoną białą czekoladą, dokładnie obtaczamy i pojedynczo przekładamy do miesczki z pistacjami (najlepiej w orzechach zrobić dołek). Zanurzamy do połowy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej miseczki wsypujemy prażone wiórki kokosowe i tak samo obtaczamy winogrona. Rozpuszczamy czekoladę deserową i postępujemy z winogronami tak samo, jak przy białej czekoladzie. Blaszkę z winogronami wstawiamy

mojewypiekiinietylko
Sernik na zimno z owocami 153

zmielony twaróg. Gdy mleko z żelatyną całkowicie wystygnie wlewamy je do masy serowej miksując na najniższych obrotach do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach 24 x 24cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na spód wykładamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy połowę masy serowej i równamy powierzchnię. Na masę serową układamy druga warstwę herbatników. Na herbatniki - pozostałą masę serową

mojewypiekiinietylko
Falafel w chlebku pita z sosem tahini 138

specjalne urządzenie . Ja wykorzystałam niedużą okrągłą foremkę. Nabierałam foremką porcje masy do ok. ¾ jej wysokości i dokładnie ubijałam ją łyżeczką. Kładłam foremkę z masą na deskę wyłożoną papierem do pieczenia i dalej ubijając masę – ostrożnie podnosiłam foremkę, zostawiając uformowany kotlecik. Może to i trochę pracochłonne, ale efekt murowany. Kotleciki muszą być dokładnie „ściśnięte”, bo inaczej podczas smażenia będą się

mojewypiekiinietylko
Kotlety pożarskie panierowane w grzankach z chleba 164

grzanki - masło klarowane do smażenia     Przygotowujemy grzanki z chleba. Kromki obkrajamy ze skórki (nie będzie nam potrzebna), każdą kroimy w „zapałkę”. Blaszkę wykładamy matą lub papierem do pieczenia, rozkładamy warstwę pokrojonego chleba i wstawiamy na ok. 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200° C, co jakiś czas mieszamy. Grzanki mają być tylko lekko podrumienione. Gotowe przekładamy

mojewypiekiinietylko
Makowiec drożdżowy 177

Nakładamy 1/3 masy makowej pozostawiając 2 cm od brzegu. Zwijamy roladę, wzdłuż dłuższego boku, podwijając końce pod spód. Tak postępujemy z kolejnymi porcjami ciasta i masy makowej. Papier do pieczenia smarujemy olejem, przekładamy roladę i zawijamy dwukrotnie, pozostawiając 1 cm luzu między papierem, a ciastem). Końce papieru pozostają otwarte. Makowce przenosimy na blaszkę, układamy w odstępach i wstawiamy

mojewypiekiinietylko
Cynamonowy sernik 190

łyżeczki ekstraktu z wanilii Po przyprawy zapraszamy do SKWORCU Wykonanie; Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze lub ręcznie. Roztapiamy masło i mieszamy z okruchami. Wykładamy przygotowana formę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni 5 minut. Do sernika dokładamy śmietanę cukier, wanilię, cynamon i jajka. Wszystko dokładnie miksujemy. Wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 170 stopni

Anioły w kuchni
Ciasteczka koperty z marmoladą 240

kwadraty o boku 5 cm. Kłaść pół łyżeczki powideł, rozsmarować i posypać orzechami ( ja nie posypywałam) zawinąć rogi do środka i dokładnie skleić je do siebie, posmarować białkiem. Piec w 180 stopniach do zrumienienia ok 15 - 20 min. Jeszcze ciepłe posypać cukrem m pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nadzienie serowe: 30 dkg sera 2 żółtka cukier waniliowy 2 - 3 łyżki cukru(...)pudru 1 łyżka budyniu śmietankowego Wszystkie składniki razem rozetrzeć. Kwadraty ciąć o boku 7x7 cm. Na ser położyć 2 -3 rodzynki. Zawinąć, posmarować białkiem i piec do zrumienienia

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Pomysły na Sylwestrowe Przekąski! 133

jakiś czas przekładając plasterkiem mozzarelli. Na samej górze też kładziemy mozzarelle i przykrywamy paprykę odkrojonym wcześniej 'ogonkiem'. Układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, jeśli mięso mamy już gotowe, pieczemy ok.15 minut w 180 stopniach. Warto sprawdzić czy papryka oraz farsz spełnia nasze oczekiwania,jeśli nie - można piec dłużej. 2.Pomidorki z Mozzarella Składniki: Pomidory, Mozzarella, Świeże  listki bazylii

Chocolate Stop Tempting
Bajaderki kokosowe w białej czekoladzie 306

Bajaderki to idealna słodka przekąską na imprezę. Sprawdzą się z pewnością na zabawie sylwestrowej. Szybkie w wykonaniu, bez pieczenia, wyglądają bardzo efektownie, a przy tym wszystkim smakują wyśmienicie. Zapraszam również do zapoznania się z przepisem na bajaderki w wersji orzechowej . Bajaderki kokosowe w białej czekoladzie Składniki: 350 g herbatników kokosowych typu „Łakotki” (mogą być oblane czekoladą) 4 łyżki dżemu

Mania Gotowania