Dzieki dodatkowi maki ziemniaczanej i uzyciu maslanki sa wyjatkowo chrupiace.Zamiast cukru uzylam stewii i kapitalnie sie tu sprawdzila.Jakis czas temu sporo eksperymentowalam ze stewia.Wyniki eksperymentow byly rozmaite,najczesciej niestasfakcjonujace.W pieczonych ciastach z jej udzialem wyczuwalny byl posmak stewii i psul koncowy efekt wypieku.Gofrom natomiast dodaje tylko slodyczy,czyli slodzik spelnil tutaj swoja role zadawalajaco..By caly deser pozostal bezcukrowy(...)mase bez grudek ubic piane z bialek na sztywno delikatnie przy pomopcy szpatulki polaczyc ciasto z piana gofrownice posmarowc cieniutko olejem.Najlepiej malym, wlosianym pedzelkiem w zaleznosci od mocy gofrownicy piec 5-7 minut po upieczeniu delikatnie zdejmowac drewniana lopatka i odkladac gofry na kratke jogurt poslodzic stewia do smaku podawac z kleksem jogurtu greckiego.Nalozyc owoce i posypac wiorkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zatopia sie w masie serowej,ale juz nastepna warstwa osiadzie na wierzchu wstawic do piekarnika nagrzanego do 175°C na 15 minut,nastepnie zmniejszyc temperature do 140°C i piec nastepne 75-90 minut.Upieczony sernik ma dobrze sciete boki,srodek pozostanie lekko drzacy.Poczatkowo studzic przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika,do calkowitego wystudzenia wystawic na kratke kuchenna podawac schlodzony,najlepiej przez(...)kokosowego ma zasadnicze znaczenia dla smaku i konsytencji sernika.Mleko z zawartoscia ilus E plus zageszczacze powoduje,ze sernik zamiast aksamitny,staje sie zwarty,suchy i podajrzenie szybko sie piecze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!danie obiadowe.Idealnie smakuja z ketchupem lub sosem pomidorowym. Skladniki: 1 duza lub 3 male cukinie 2 jajka 4 lyzki maki orkiszowej 2 marchewki 1 cebula 1 lyzeczka proszku do pieczenia sol,pieprz 5-6 galazek oregano,majeranku lub zielonej pietruszki olej do smazenia Wykonanie: obciac pietki z cukinii.Duza cukinie przekroic na pol i lyzka wydrazyc gabczasty miazsz z pestkami.Nigdy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jablek Normandii upieczono chleb,ktorego skladnikiem sa owoce.Ciasto zawiera nie tylko suszone jablka,lecz takze jablkowy cydr.To doskonaly spsob na zuzycie nieco zwietrzalego napoju.Jablka powinny byc suszone w piecu w temperaturze 120°C,az beda suche, ale sprezyste.To zintensyfikuje ich aromat i zapobiegnie oddawaniu wilgoci.Aby uzyskac jak najlepszy smak,uzyjmy niepasteryzowanego i niefiltrowanego cygru" tyle Hamelman,bo to kolejny chleb(...)porcje o wadze 0,680 kg i uformowac bochenki o okraglym lub podluznym ksztalcie.Ulozyc w koszyczkach wysypanych maka,przykryc sciereczka i pozostawic w cieplym miejscu do podwojenia objetosci piec przy normalnej ilosci pary w temperaturze 230°C przez 15 minut ,nastepnie w temperaturze 225°C przez 25 minut,aby zapobiec nadmiernemu sciemnieniu cukru w jablkach i cydrze studzic na kratce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Warzywa pieczone z piekarnika to łatwy sposób na przygotowanie lekkiego obiadu.Smakują wyśmienicie same,mogą stanowić rownież idealny dodatek do mięsa lub ryby.Ten sposób przygotowania warzyw daje nieograniczone możliwosci w doborze składników.Kompozycje warzyw zmień i dopasuj do własnych upodobań smakowych.Warzywa upieczone w piekarniku mają ogromną przewagę smakowa nad tymi z "wody"i zachowuja wiecej wartości odżywczych.Sa słodkie,soczyste(...)cukinie pokroić w grube słupki czosnek przekroić w poprzek na pół ugotowane ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym,dołożyć przygotowane warzywa,skropić całość oliwą lub olejem,sola,pieprzem dołożyć zioła piec w piekarniku nagrzanym do 200°C okolo 30-40 minut,az sie Ladnie zrumienią
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wariant śródziemnomorski: zamiast masła dodać oliwę i prmezan,a zamiast gałki muszkatałowej tymianek.Pasuje idealnie do pieczonej piersi z kurczaka II wariant azjatycki wmieszaj na sam koniec do puree Wasabi i nie dodawaj już gałki muszkatałowej.Pasuje idealnie do smażonego łososia i tuńczyka III wariant rustykalny zamiast masła wmieszaj do puree gęstą śmietanę i dodaj swieżo posiekaną zieloną pietruszkę.Idealne(...)wszystkich sycących pieczeni wieprzowych i do kiełbasek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!środku przycisnąć np.rączką drewnianej łyżki,żeby ładnie wywinęły się boki bułeczki.Układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia przed pieczeniem posmarowć pozostałym masłem bądź żółtkiem wymieszanym z 2-ma łyżkami mleka.Piec 22-25 minut w 180`C.Studzić na kratce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!drugim złożeniu umieścić ciasto w koszyczku wysypanym mąką i przykryty pozostawić do podwojenia objętości w miedzyczasie rozgrzać piekarnik z kamieniem do 250`C wyrośnięty chleb naciąć promieniście i piec w 250`C przez 15 minut,następnie zmniejszyć temperaturę do 220`C i piec kolejne 25 minut studzić na kratce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bułką tartą.Przyprawić solą,pieprzem cayenne i szczyptą cynamonu masę piernikową podzielić i równomiernie rozsmarować na 2-ch porcje łososia i dobrze docisnąć.Łososia ułożyć na filecikach z pomarańczy piec w piekarniku nagrzanym do 220`C 10-12 minut podałam z pieczoną pietruszką,pasternakiem i marchewką.Po prostu pycha!Przepis tutaj ŻYCZĘ SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Propozycja na dziś - bardzo świąteczna - z marcepanem w roli głównej.Zadowoli wszystkich smakoszy marcepanu,to pewne i nie wymaga pieczenia.Dlatego idealna również dla tych,którzy nie przepadają za pieczeniem ciasteczek,a myślą by w okresie Adwentu zadośćuczynić starym zwyczajom i przygotować na ten czas coś słodkiego. Zapraszam na marcepanowe kulki oblane białą czekoladą,a w środku każdej kulki czeka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!prawda aranżacja jest wielkanocna, ale chyba wybaczycie świąteczne klimaty. 6 jajek ( rozmiar M) 125 g margaryny Kasia 1/2 szk cukru 32 g cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g mąki tortowej 1/4 szk mleka 1/4 szk białej oranżady 120 g rodzynek Dodatkowo : cukier puder Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnilubię. Ekspresowe, smaczne i niedrogie ciasto. 3 dojrzałe banany 1/3 szk oleju rzepakowego 3/4 szk cukru brązowego 1/2 szk maku mielonego 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szk mąki pszennej typ 500 100 g mieszanki kandyzowanych skórek Lukier : 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny kolorowa posypka do ciast Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnizwężanych u góry lub w innych kształtach trudno byłoby je wyjąć. A z takich same wyskakują. 300 g mąki koszalińskiej typ 500 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka ( rozmiar M ) 125 ml mleka 3,2 % 125 ml oleju rzepakowego 4 łyżki dżemu truskawkowego Dodatkowo : margaryna Kasia do wysmarowania słoików bułka tarta 4 słoiki o pojemności
Ewa w kuchnibardzo smaczne. Ten torcik jest częstym gościem na naszym stole. Biszkopt : 5 jajek ( rozmiar L ) 5 łyżek mąki pszennej typ 500 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szk cukru 16 g cukru waniliowego Masa : 3 budynie śmietankowe ( po 40 g ) 1 l mleka 3,2% 200 g miękkiego masła 1/2 szk cukru Dodatkowo : 1 czekolada
Ewa w kuchnidrażetkach 3/4 szk mrożonych jagód 200 g drobnego cukru brązowego 150 g margaryny Kasia 1 łyżka kakao 3 jajka 150 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni