pieczenia - 22046 przepisów (strona:804/1470)

Empanada z kurczakiem 320

przysmakiem argentyńskim o tej samej nazwie. Empanadas argentyńskie to pierożki które swym kształtem przypominają nasze brazylijskie pasteis ale w przeciwieństwie do pasteis nie są smażone na głębokim tłuszcze lecz pieczone w piekarniku. No dobrze wracając do naszej empanada i do czego to przyrównać. To coś pomiędzy francuskim quiche a polską pizzą, tylko oczywiście pyszniejsze. Można ją jeść na zimno można(...)około szklanki mąki). Gotowe ciasto wylewamy jako pierwszą warstwę na blaszkę, jako drugą warstwę kładziemy farsz, i znów ciasto i znów farsz. Tak przygotowaną blaszkę wsadzamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180C przez 45-50 minut. Oczywiście wszystko zależne jest od naszego piekarnika, dlatego patyczkiem należy sprawdzać konsystencję ciasta. Ważne: ciasto nie ma być suche ani twarde, oczywiście też

Smaki Brazylii
Churros z masą migdałową 124

pudru - 2 łyżki kawy cappuccino - esencja migdałowa       W garnku zagotować wodę, z masłem, cukrem i solą. Gdy masło się rozpuści, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Energicznie mieszać drewnianą łyżką do chwili, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Odstawić do ostudzenia. Gdy ostygnie dodawać, miksując, po jednym jajku. Gotowe ciasto przełożyć do worka cukierniczego

mojewypiekiinietylko
Naleśniki na serwatce 129

oczywiście dopasowujemy do swoich wymogów. Składniki: - 1 litr serwatki - 3 jajka - 250g mąki pszennej pełnoziarnistej - 250g mąki tortowej - 2 łyżki rozpuszczonego masła - sól - cukier waniliowy - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   Wszystkie składniki miksujemy, do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy ciasto na 15 minut, po czym smażymy na rozgrzanej patelni. Usmażone naleśniki przełożyłam masą z twarogu domowego (ok. 60dag zmiksowałam

mojewypiekiinietylko
Piersi drobiowe w domowym „papirusie” 650

Posypujemy przyprawami – czosnkiem, wędzoną papryką, chilli i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie mięso nacieramy powstałą marynatą, i zamknięte odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień przygotowujemy papier do pieczenia. Wycinamy odpowiednio duże kawałki, aby można mięso zawinąć. Na każdym kawałku kładziemy porcję mięsa, dodajemy podzieloną na wszystkie marynatę. Zawijamy i zszywamy, ze wszystkich stron, zszywaczem biurowym. Patelnię rozgrzewamy

mojewypiekiinietylko
Zupa z kukurydzy z paluszkami serowymi z ciasta francuskiego 132

korzystam z radełka), u mnie wyszło 8 paluszków. Każdy pasek, trzymając za końce, skręcamy w przeciwne strony. Smarujemy pozostałym roztrzepanym jajkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200º C na ok. 15 minut. Zupę podałam przybraną wiórkami sera, z plasterkami zrumienionej salami i paluszkami. Taka wersja tej zupy, mam nadzieję, pobudzi niejeden

mojewypiekiinietylko
Roladki drobiowe z bananami 300

odcięłam ogonki. Osączyłam na sicie. Porcje mięsa rozłożyłam na desce i obłożyłam liśćmi szpinaku. Banany położyłam na brzegu każdej porcji i zrolowałam. Gotowe roladki ułożyłam na papierze do pieczenia, zawinęłam i pozszywałam, używając zwykłego zszywacza biurowego. Patelnię rozgrzałam, bez dodatku tłuszczu i na gorącej ułożyłam zapakowane roladki. Przykryłam pokrywką i smażyłam, łącznie przez 15minut ( w połowie tego czasu przełożyłam

mojewypiekiinietylko
Łosoś w cieście francuskim 126

połowie łososia. Poskładać ciasto, przekładając naprzemiennie paski. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia, przygotować sałatkę z poniższych składników: - mix sałat - czosnek - 1 pomarańcza - pomidorki koktajlowe - sól - oliwa z oliwek Umytą i ususzoną sałatę skropić sokiem z pomarańczy, dodać posiekany drobno czosnek, połówki

mojewypiekiinietylko
Gnocchi 183

Wyjmujemy łyżką cedzakową, jak wypłyną. Podajemy jako alternatywę dla ziemniaków, do mięs. Albo z sosem (pomidorowym, pieczarkowym…). Ja podałam gnocchi z sosem pieczarkowym, natką pietruszki i bazylią, do pieczonego kurczaka z warzywami. Ziemniaki jadamy pod różną postacią: gotowane, smażone, pieczone, frytki… długo można jeszcze wymieniać. Są one nieodzownym elementem nie tylko naszej kuchni. Dla urozmaicenia tradycji warto czasem podejrzeć

mojewypiekiinietylko
Bułeczki pełnoziarniste 131

mąką, przykryłam ściereczką i odstawiam , w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Potem krótko wyrobiłam i formowałam różne kształty bułeczek, które układałam na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Blaszki z bułeczkami przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Tym razem na 45 minut. Wyrośnięte, posmarowałam roztrzepanym jajkiem z mlekiem, posypałam płatkami owsianymi, słonecznikiem i sezamem

mojewypiekiinietylko
Polędwiczka wieprzowa z sosem migdałowym 178

delikatne, mięciutkie, soczyste – jednym słowem, pyszne. Po raz kolejny w moich poszukiwaniach trafiłam do Basi Ritz i jej sposobem upiekłam polędwiczkę wieprzową. Cała tajemnica tkwi w… niskiej temperaturze pieczenia mięsa.   Składniki: - polędwiczka wieprzowa ok. 700g - sól morska - pieprz świeżo mielony - papryka słodka i ostra - 100 g mielonych migdałów - 25 g migdałów w płatkach - olej rzepakowy Sos migdałowy

mojewypiekiinietylko
Rolada bananowa z cytrynowo pistacjową nutą 127

ubitych białek dodajemy (ubijając na najniższych obrotach robota) żółtka. Następnie porcjami dodajemy przesiane mąki z kakao i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na dużą, płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C na 20 minut. Z powyższych proporcji odlałam troszkę ciasta na 4 małe babeczki, które upiekłam jednocześnie z biszkoptem. Biszkopt po upieczeniu wyjmujemy

mojewypiekiinietylko
Tarta francuska z pomidorami i szynką parmeńską 174

morska - świeżo zmielony pieprz (grubo) - świeża bazylia   Szynkę kroimy w paski i rumienimy na gorącej patelni. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na brzegach robimy krawędź, nakłuwamy widelcem, smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut. Gdy ciasto przyrumieni się od spodu, wyjmujemy z piekarnika, ponownie nakłuwamy (urosło, więc

mojewypiekiinietylko
Sałatka z makreli wędzonej na zimno 400

makreli wkładamy masło i koper (w całości). Zawijamy w folię (błyszczącą stroną do środka). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 195°C na 40 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia odwijamy folię i dopiekamy. Makrele odstawiamy do wystudzenia. Ostudzone, obieramy ze skóry, oczyszczamy z ości i dzielimy na kawałki. Ponieważ ta makrela jest dosyć słona, nie potrzeba używać soli

mojewypiekiinietylko
Kuskus kokosowo waniliowy z karmelizowanymi jabłkami i żurawiną 140

soli - laska wanilii - jabłka - mrożona żurawina - 2-3 łyżki masła - garść płatków migdałowych - kilkanaście sztuk pistacji niesolonych Jedno jabłko kroimy na cienkie plasterki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i suszymy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C. Z pozostałych jabłek wydrążamy ogryzki i kroimy, ze skórką w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy 2 łyżki

mojewypiekiinietylko
Roladki schabowe w panierce sezamowo kokosowej 138

minut, aby panierka podeschła. Rozgrzewamy na patelni olej kokosowy i kładziemy roladki. Smażymy na rumiano ze wszystkich stron. Obsmażone roladki przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy (folią lub papierem) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 20 minut. Roladki schabowe w panierce sezamowo kokosowej, to istna symfonia smaków, która bardzo mile zaskakuje z każdym

mojewypiekiinietylko