180C. Zamarynowane filety układamy w folii aluminiowej. Polewamy dość gęsto marynatą , zamykamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut. Ok. 5 minut przed końcem pieczenia otwieramy folię , by górna część mogła się zrumienić. SOS: Cebule drobniutko siekamy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do momentu zezłocenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekaną bardzo drobno papryczkę piri – piri. Przesmażamy
Ostra na Słodkosamo obłędnie smakowało! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: - sok pomarańczowy – 200 ml - mleko – 200 ml - roztopione masło – 2 łyżki - jajko – 2 szt - mąka – 200 g - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka - sól – 1 szczypta NADZIENIE: - pomarańcze – 2 szt - masło – 2 łyżki - cukier brązowy – 3 łyżki SOS: - sok pomarańczowy – 150 ml - cukier
Ostra na SłodkoPrzekładamy na blachę / lub do dużej naczynia żaroodpornego ( podlewamy bulionem ) Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25-30 minut. Serem posypujemy dopiero ok. 10 minut przed końcem pieczenia. * Jeśli zobaczymy , że cukinie za bardzo się spiekają przykryjmy j folią aluminiową. Podajemy gorące
Ostra na Słodkopodniebienia zarówno dzieci jak i dorosłych! SKŁADNIKI: * mleko w proszku – ok.200 g * jajko r.L – 2 szt * borówki – ok.100 g * gazowana woda – ok.80 ml * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cukier – 3 łyżki * olej – 4 łyżki DODATKOWO: * ser biały mielony – 200 g * cukier wanilinowy – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do miski wsypujemy mleko
Ostra na SłodkoSmarujemy sosem pesto , tak , by mięso było w całości pokryte. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia odwijamy z folii i pokrywamy plasterkami mozzarelli. Zapiekamy do momentu aż ser się rozpuści. Podajemy gorące! * Świetnym dodatkiem są do tego pokrojone w ćwiartki , opiekane ziemniaczki i lekka surówka
Ostra na SłodkoDODATKOWO : * wiśnie – 300 g * galaretka wiśniowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : SPÓD : Masło topimy , studzimy. Dodajemy do drobno pokruszonych herbatników. Wyciągamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. MASA SEROWA : Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka miksujemy z twarogiem , masłem , kremówką ,cukrem i budyniami na gładką masę. Białka ubijamy na sztywno. Pianę delikatnie łączymy z masą serową. Wylewamy do tortownicy
Ostra na Słodkobrzoskwinia – 2 szt - płatki migdałowe – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy mleko i oliwę. Dokładnie miksujemy dosypując mąkę przesianą z solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy umyte i pokrojone owoce ( brzoskwinie w kosteczkę … jeżyny i maliny w całości ) wraz z płatkami migdałowymi. Delikatnie mieszamy , tak by owoce obtoczyć w cieście. Smażymy na niewielkiej
Ostra na Słodkorodzinkę! Może i Wy wykorzystacie ten pomysł? SKŁADNIKI: ( 4 porcje ) NALEŚNIKI: - mąka – 1 szklanka - mleko – 220 ml - jajko – 2 szt - olej – 3 łyżki - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka - sól – szczypta FARSZ: - ryż ( basmati ) – 150 g - papryka czerwona – 100 g - papryka zielona – 100 g - świeża bazylia – 1 pęczek - sól - pieprz
Ostra na Słodkocukier. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Ostawiamy z ognia i dodajemy mieszankę bakaliową i aromat. Dokładnie mieszamy i porcjujemy na ciasteczka. Wyciągamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 15-20 minut
Ostra na Słodkorazem na muffinki! A muffinki jak to muffinki łatwe i szybkie … a połączenie czekolady i śliwek niejednego zachwyci! Polecam! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * soda – 1 szczypta * jajko L – 1 szt * cukier – 50 gr * olej – 70 ml * kakao – 1 łyżka * jogurt naturalny ( gęsty
Ostra na Słodkotrójkąty. Na szerokim końcu każdego układamy łyżeczkę kremu czekoladowego ( lub kostkę czekolady ) i zwijamy delikatni w kierunku wąskiego końca. Sklejamy i zaokrąglamy rogale. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 15-18 minut. Posypujemy obficie cukrem pudrem! Gotowe
Ostra na Słodkonikt się nie oprze! SKŁADNIKI : NALEŚNIKI: * mąka – 1 szklanka * mleko – 200 ml * woda gazowana – 100 ml * jajko – 1 szt * olej – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – szczypta FARSZ: * kapusta biała – 200 g * mięso mielone wieprzowe – 200 g * masło – łyżka * sól * pieprz * papryka * kminek DODATKOWO : * jajko
Ostra na Słodkopołowę ubitych białek – delikatnie mieszamy. Do drugiej dodajemy sos i skórkę cytrynową oraz resztę białek – delikatnie mieszamy. Obydwa ciasta wylewamy do natłuszczonych i wyłożonych papierem do pieczenia foremek. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 30 minut , studzimy. Wystudzone ciasta kroimy wzdłuż na pół. Jasne skrapiamy herbatą , ciemne kawą. KREM : Z mleka i proszku budyniowego gotujemy gęsty
Ostra na Słodkokrokiety z kaszą jaglaną. Niesamowicie chrupiące , sycące i smaczne. A dzięki dodatkowi kaszy jaglanej – zdrowe. SKŁADNIKI: NALEŚNIKI : * Mąka – 1 szklanka * Mleko – 250 ml * Jajko – 1 szt * Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * Sól – 1 szczypta * Olej – 50 ml FARSZ: * Kasza jaglana – 2 szklanki * Bulion warzywny – 400 ml * Pieprz – do smaku DODATKOWO : * Bułka tarta do panierowania * Jajko – 1 szt * Olej
Ostra na Słodkoubijamy całe jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę cały czas mieszając do całkowitego połączenia składników. CAŁOŚĆ: Tortownicę (22cm) wykładamy papierem do pieczenia i na środek dna wlewamy na przemian po 3 łyżki ciemnej masy i masy serowej i sera , aż do momentu wykończenia mas. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika
Ostra na Słodko