pieczenia - 22046 przepisów (strona:808/1470)

831. Bananowe płatki ryżowe. 139

borówkami i prażonymi płatkami migdałowymi  Chyba w tym roku czuje te święta. Przynajmniej bardziej niż przez ostatni lata. ;) A dzisiaj w planach lepienie pierogów z D i pieczenie pierniczków, bo jednak zdecydowałam się je zrobić

More food, love and dreams
Quiche ze szpinakiem i chorizo 142

sera i z jajkiem. Sos ze śmietany mieszamy ze szpinakiem i wylewamy na ciasto francuskie. Układamy na wierzch paseczki z papryki, chorizo i posypujemy pozostałym serem. Pieczemy w 180 - 190 stopniach C około 20 - 30 minut. Można wcześniej około 5 - 8 minut podpiec samo ciasto dla pewności żeby nie było surowe. a potem dopiero piec około

Bon Appetit Małgorzaty
Szybka tarta z borówkami 149

rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Herbatniki kruszymy na piasek, dodajemy masło i cukier, i wyrabiamy masę. Masę wykładamy na dno tortownicy (u mnie naczynie na tartę). Pieczemy 10 minut i wyjmujemy do ostygnięcia.  Masa: połączyć mleko skondensowane z żółtkami i dodać sok z 1 cytryny oraz cukier waniliowy. Bardzo dokładnie wymieszać mikserem. Następnie(...)połowę borówek wymieszać z masą. Gotową masę rozsmarować na podpieczonym spodzie i ułożyć pozostałą połowę borówek na wierzch tarty. Piec 15 minut. Po upieczeniu czekamy aż wystygnie a następnie chowamy tartę do lodówki do stężenia. Można zajadać z bitą śmietaną ale to są dodatkowe kalorie :)  Tarta z borówkami na herbatnikach  "Sprawdzone miejsce

Bon Appetit Małgorzaty
Pijane ślimaki z ricottą, wiśniami i marcepanem 161

Potem układamy na serze wiśnie wyciągnięte z rumu oraz kawałeczki marcepana. Całość zwijamy w roladę. Następnie kroimy ostrym nożem porcje po 3 cm. Ukrojone ślimaki układamy na papierze do pieczenia w dużych odstępach i smarujemy z wierzchu rozkłóconym jajkiem. Posypujemy rodzynkami i cukrem by się skarmelizował. Zapiekamy ślimaki z ciasta francuskiego w 190 stopniach C około 20 minut

Bon Appetit Małgorzaty
Cevapcici czy kebab? Na patyku z mięta i kuminem 184

jagnięce albo wołowe 1 białko od jajka 2 żabki czosnku 1 łyżeczka kminu rzymskiego szczypta ostrej papryki albo chilli garść świeżej mięty i kolendry sól pieprz ziołowy Składniki na pieczone ziemniaki: około 3-4 ziemniaki świeży rozmaryn świeży tymianek sól, pieprz oliwa  Sos: 1 grecki jogurt pół ogórka zielonego ze skórką 1 żabek czosnku garść świeżej bazyli sól, pieprz(...)smażymy na grillowanej patelni z każdej strony. Ziemniaki: obieramy ze skórki, kroimy na cienkie plastry. Ziemniaki układamy na blaszy, skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem oraz posiekanym rozmarynem i tymiankiem. Pieczemy w 200 stopniach około 15 minut. Sos: jogurt mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodajemy posiekaną bazylię oraz ogórek starty na tarce. Doprawiamy solą i ziołowym pieprzem

Bon Appetit Małgorzaty
Mini lazanie z boczkiem 196

startym parmezanem. Zapiekamy w 220 stopniach C. około 5 minut do momentu roztopienia sera. Nie dłużej ponieważ makaron może stwardnieć. Dekorujemy świeżą bazylią.  smażymy boczek z pomidorami przed pieczeniem mini lasagne z boczkiem

Bon Appetit Małgorzaty
Pierś kurczaka z camembertem gotowana w folii spożywczej 360

oleju łatwo można go przesuszyć.  Składniki na 2 porcje: 2 piersi z kurczaka pół serka camembert sól, pieprz natka pietruszki folia do owijania żywności lub rękaw do pieczenia Piersi delikatnie rozbijamy (by nie uszkodzić włókien , następnie doprawiamy go z obu stron solą i pieprzem, układamy pasek sera oraz kilka gałązek natki pietruszki

Bon Appetit Małgorzaty
Steak medium rare (i parę słów o wołowinie) 149

smażenia 1,5 minuty góra 2 minuty z obu stron. Mięso musi zbrązowieć z wierzchu. Ja soliłam i doprawiłam pieprzem dopiero po usmażeniu a przed pieczeniem go w piekarniku. Więc jeśli chcecie zrobić tak samo jak ja, najpierw mięso obsmażcie a potem doprawcie a następnie włóżcie do piekarnika. Wsadzamy patelnię ze stekiem

Bon Appetit Małgorzaty
Zielone pesto z rzeżuchą, podane na makaronie z dodatkiem chili 134

związku z aktualną porą roku postanowiłam do pesto dodać rzeżuchę. Dodała odrobiny ostrości. Pesto można podawać na tostach, z makaronem a także do pieczenia mięs. Wkrótce zrobię kurczaka z pesto :)  Składniki na pesto: 2 łyżki orzeszków piniowych lub migdałów, albo pestek słonecznika (u mnie wszystkiego po trochu)  2 wiązanki świeżej bazylii

Bon Appetit Małgorzaty
Schab z białą kiełbasą podany na sałatce z fiołków 201

strony by zamknąć pory mięsa. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię po smażeniu wlewamy odrobinę wody, zagotowujemy i polewamy tym mięso. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C., pieczemy około godziny pod przykryciem. zasada jest jedna na 1 kg mięsa pieczemy go 1 h.   Po upieczeniu odstawiamy mięso na 10 - 15  minut. Potem śmiało możemy

Bon Appetit Małgorzaty
Chleb pszenno-razowy z czarnuszką, kminkiem, siemieniem i czosnkiem niedźwiedzim 148

swojskie to swojskie. Uwielbiam konsystencję świeżych drożdży oraz aromat pieczonego chleba. A do jeszcze ciepłej pajdy, wystarczy jedynie masełko albo smaczna oliwa.  Składniki na 2 bochenki: 50 dag mąki pszennej 50 dag mąki razowej 0,5 l ciepłego mleka 4 dag świeżych drożdży 5 łaskich łyżeczek cukru płaska łyżeczka soli łyżeczka kminku łyżeczka czarnuszki łyżeczka siemienia lnianego  wiązanka(...)miejsce do wyrośnięcia około 1 h. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C i wkładamy do niego żaroodporną miseczkę z wodą. Wyrośnięte ciasta smarujemy wodą i wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50-60 minut.  chleb pszenno - razowy

Bon Appetit Małgorzaty
Życzenia świąteczne i przerwa od gotowania spędzona w teatrze 123

Jana Kochanowskiego w Opolu zadbał o Opolskich Blogerów i zaprosił na wyśmienitą komedię " Mayday 1" r eżyserii Tomasza Konina. Był to świętny pomysł by odetchnąć od świątecznych zakupów, pieczenia pierników i krojenia śledzi. Kilka chwil na kulturalną konsumpcję w zupełności doładowało mi baterie na dalsze kuchenne  podboje podczas Świąt. Przekonałam się, że jeśli komedia to tylko w teatrze

Bon Appetit Małgorzaty
Wyśniłam GO sobie... Fiołkowy mazurek. 132

grubość ok. 1 cm w kształcie kwadratu i zaginamy rogi .Nakłuwamy ciasto widelcem i chłodzimy w lodówce przez kolejne pół godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C i pieczemy spody przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C i pieczemy przez kolejne 10 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia. Krem: połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli

Bon Appetit Małgorzaty
Pizza z szynką i pieczarkami 188

Znalazłam idealne ciasto na pizze u Agaty . Nie robię już ciasta według innego przepisu - tylko tego :) Tym razem zapraszam na tradycyjną pizzę z szynką i piecz arkami. Składniki: Ciasto: 1,5 szk lanki mąki 0,5 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju szczyp ta soli 1 łyżeczka cukru 3 dag świeżych drożdży Dodatki: 3 grube plastry szynki drobiowej kilka pieczarek(...)układamy na blaszce, smarujemy koncentratem i posypujemy oregano. Nakładamy składniki: pieczarki, szynkę, cebulę i paprykę, posypujemy tartym żółtym serem . Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st . C i pieczemy 15-20 minut (zawsze sprawdzam spód pizzy, by się za bardzo nie przypiekł).  4. Pizzę podajemy na ciepło, z keczupem lub sosem czosnkowym, albo bez dodatków - jak kto woli

Kuchnia domowa Ani
Rafaello na krakersach 389

Czyli ciasto b ez piec zenia - oto mój sprawdzony przepis na te pyszne ciasto :) Składniki: 2 paczki słonych krakersów 200g wiórków kokosowych 3 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 opakowania cukru waniliowego 3 szklanki mleka 1 szklanka cukru 1 kostka masła lub margaryny Sposób przygotowania: 1. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem waniliowym, dodajemy, obie

Kuchnia domowa Ani