zapiekam do miękkości w piekarniku. Gotową kładę na ugotowanej kaszy jaglanej, dodaję cieciorkę oraz kruszoną fetę i obficie posypuję siekaną natką pietruszki. Całość zajmuje mi tyle czasu, ile piecze się dynia. Szybkie i terściwe jesienne danie gotowe! Bardzo polecam! SKŁADNIKI (na 2 - 4 osoby): 1 szklanka kaszy jaglanej 3 szklanki wody 1 łyżka oleju do gotowania kaszy 1/3 łyżeczki soli(...)okolo 1,5 - 2 cm) i przerzuć na dużą blachę wyłożoną folią aluminiową. Zalej oliwą z oliwek, posyp przyprawami, posól, popieprz. Wymieszaj dokładnie na blasze i wstaw do pierkarnika. Piecz dynię około 20-25 minut , aż będzie miękka. Na talerz wyłóż ciepłą kaszę, posyp upieczoną dynią, odcedzoną z zalewy cieciorką, pokruszoną fetą i siekaną natką pietruszki. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyżółtek i lekko wymieszaj drewnianą łyżką z żółtkami. Przesiej mąkę do powstałej masy i zamieszaj już całość dokładnie, ale bardzo delikatnie, wybierając masę od dołu do góry. Ciasto piecz tylko przez 10 minut (!!!) , aż leciutko się zrumieni. Pilnuj, aby ciasto się nie przypaliło, gdyż bardzo szybko się piecze. Te 10 minut to czas idealny, dlatego po jego upływie natychmiast ostrożnie
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżeczki oregano Składniki na sos ketchupowy: 4 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu Oryginalne tortille powstają po zagnieceniu mieszanki mąki kukurydzianej i pszennej z wodą, uformowaniu cienkich placków i pieczeniu ich na specjalnych patelniach. Powinno się je spożywać ciepłe, gdyż po ostygnięciu nabierają konsystencji gumy. Tortille podaje się je na wiele sposobów – smażone, grillowane, zapiekane. Ciasto można doprawiać
Świat Domowej Kuchniprzełożyć nadzienie na spód tarty. Jajka, śmietanę, mleko, ser żółty oraz przyprawy dokładnie wymieszać i polać na tartę. Tak przygotowane ciasto wstawić do rozgrzanego do 190°C piekarnika i piec przez 30 minut. Następnie ustawić grzanie piekarnika „na dół”, i zwiększyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze przez 10 minut. Po upieczeniu odstawić tartę do ostygnięcia. Jest smaczna
Świat Domowej Kuchnitalerz i obtaczać w nich pojedyncze kawałki schłodzonego kurczaka. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Obtoczone w jogurcie i płatkach kukurydzianych kawałki mięsa, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Opcjonalnie można skropić oliwą. Wstawić do piekarnika na 20-25 minut. Źródło: stylowi.pl linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchniciasto odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (fot.1) . Po tym czasie dodać rodzynki, przełożyć do przygotowanej i wysmarowanej tłuszczem formy babkowej i pozwolić mu jeszcze trochę urosnąć (fot.2) . Piec około 30 minut w temp. 170°C. Piec do momentu, kiedy patyczek wetknięty w babkę będzie suchy. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Babkę polukrować. Rozetrzeć cukier puder z sokiem
Świat Ciasta150W) a następnie ugnieść z orzeszkami i rumem. Formować małe kuleczki (fot.1) . Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie maczać w niej kulki marcepanowe (fot.2) . Odkładać na papier do pieczenia lub kratkę do pralinek. Przed całkowitym zastygnięciem czekolady przyozdobić orzechami. Odstawić do całkowitego zastygnięcia a następnie poprzekładać do papilotek. Źródło: atinabc.blox.pl linkwithin_text='Zobacz również:' var linkwithin_site
Świat Ciastakuchni, przykryte ściereczką). Na drugi dzień odrywać niewielkie porcje ciasta i zagniatać, podsypując mąką. Rozwałkować na grubość około 3 mm, a następnie za pomocą foremek wycinać ludziki. Pierniczki najlepiej piec po jednej blaszce na raz, zachowując spore odległości pomiędzy nimi. Piec około 12 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu wyjąć i studzić na kratce (fot.1) . Po tym udekorować
Świat Ciastauzyskania gładkiej masy, zostawiamy do przestygnięcia. Do garnka dodajemy przesianą mąkę zmieszaną z sodą i całe jajka (bez skorupki! hyhy), całość mieszamy dokładnie. Wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25 minut (do suchego patyczka). Gdy biszkopt ostygnie porządnie, przygotowujemy masę - mascarpone ubijamy odrobinę, po czym dodajemy
sama złodyczsuszony szczypiorek , czosnek granulowany kawałek pora 1 cebulka Wykonanie : Piersi umyć i pokroić w drobną kosteczkę . Ser zmielić w malakserze dodać , mleko , jajka , przyprawy , mąkę ,proszek do pieczenia , wymieszać na niskich obrotach. Dodać pokrojone piersi , cebulkę i pora , jeszcze raz wymieszać. Smażyć w dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku
Sama słodycz i szczypta chilitłuszczem i posypać bułką tartą. Łyżką nakładać masę na blachę tak aby powstały kółka o średnicy ok. 5-7 cm. Na mojej blaszce nie zmieściła się cała masa i pieczenie rozdzieliłem na dwie części (raz 9 ciasteczek i drugi raz też 9 ciasteczek ). Blachę wstawić do piekarnika na ok. 12-15 min. Po czym odstawić ciasteczka do wystygnięcia
Gotuj Z Muzykąciasto odkładamy na bok pod ściereczką. Przygotowujemy stolnice lub blat i podsypujemy małą ilością mąki. Piekarnik nastawiamy na 170C. Oraz przygotowujemy dwie blaszki i kładziemy na nie papier do pieczenia. 4. Odrywamy trochę ciasta, formujemy kulkę i rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości ok. 4-5 mm. Bierzemy foremki (gwizdki, choinki, co tylko masz w domu) i "wycinamy
Gotuj Z Muzykąsmakowały bardzo, a Tobie przypadły do gustu? Składniki: 40 g mąki pełnoziarnistej 1 jajko 1 małe jabłko 100 g jogurtu naturalnego 3-4 łyżki mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2-3 łyżeczki cukru brązowego Przygotowanie: Jajko rozbełtać, mąkę przesiać z proszkiem i połączyć z jajkiem oraz jogurtem. Dodać cynamon. Jabłko pokroić na bardzo drobną kostkę
Czarnawisienkaszarlotka ? W jednym?! Pewnie , że da się! Któż z nas nie lubi szarlotek? Mnie kojarzą się z odwiedzinami u Babci … na wsi … kiedy to zawsze w sobotę piekła tradycyjną , jakże niezwykłą szarlotkę. Nigdzie nie smakowała jak ta od Niej! Dziś mam dla Was swoją wersję … przyrządzoną jak tartę … z czekoladą … i dużą ilością soczystych jabłek(...)cynamon. Mieszamy. Wykładamy jabłka na ciasto. Rozwałkowujemy drugi placek. Przykrywamy jabłka. Wystające brzegi z tortownicy wywijamy na wierzch żeby jabłka były zamknięte. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w 190C ok.60 min. Dekorujemy czekoladą
Ostra na Słodkomalin śmiało możemy dodać inne sezonowe owoce. SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: * mąka pszenna – 1 szkl * jajko – 1 szt * mleko – ok. 200 ml * sól – 1 szczypta * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * olej rzepakowy – 30 ml * wiórki kokosowe – 4 łyżki DODATKOWO: * maliny – ok. 30 dag * cukier puder – 4 łyżki * polewa czekoladowa
Ostra na Słodko