cieszyć się pięknym widokiem jak i również zapachem, bo zapach jest obłędny !! :) Do dzieła ! 4 pomarańcze myjemy, kroimy w pół centymetrowe plastry, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 80 stopni (termoobieg). Plastry suszymy 5-6 godzin, co jakiś czas odwracamy je na drugą stronę. Udanego suszenia
Kredowe Menunaleśniki na pewno jeszcze tam wpadnę, bo pyszne były. ;) Naleśnik Primavera (z mozzarellą, suszonymi pomidorami i szynką, sos koperkowo-jogurtowy) A teraz czekam na D i zabieramy się za pieczenie ciasteczek na moją jutrzejszą wigilię
More food, love and dreamsSkładniki: 40g płatków owsianych zmielonych na mąkę* 20g otrębów owsianych* 2 małe jajka 2 łyżki jogurtu/maślanki/kefiru (co kto ma pod ręką) łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia słodkie jabłko + dowolne dodatki ( u mnie syrop klonowy i olej lniany) *płatki i otręby możemy zastąpić 60g mąki pełnoziarnistej Jabłko trzemy na dużych oczkach i mieszamy z resztą składników
Kuchenny Skrawek Niebadodajemy orzechy, solimy, pieprzymy i mieszamy. Nastawiamy piekarnik na 180'C. Na dno naczynia wykładamy purée, szpinak, następnie 3-4 plastry mozarelli i ugotowanego kurczaka, którego również przykrywamy mozarellą. Pieczemy przez ok. 15 minut. Na końcu zwiększamy temperaturę do 200'C i pieczemy przez 10minut. My uwielbiamy taką chrupiącą mozarellę ;) Dziś sprawdziłam ten przepis, a Naczelny zachwycał się orzechowym purée
Kitchens AlphabetPiekłam całą blachę buraków na ćwikłę i nie mogłam sobie odmówić zrobienia przy okazji pysznej sałatki z takich pieczonych buraczków. Dodatek zieleniny i sera świetnie skomponował się ze słodyczą warzywa. Zielony kwaskowo-słodki sos dopełnił całości. Większa porcja to fajna przekąska w ciągu dnia a mniejsza może być przystawką przed konkretniejszym daniem. A wspominając buraczki to czy nastawiliście już zakwas
Smaczna Pyzasól Dodatkowo: kiełki rzodkiewki Przygotowanie: Chipsy z buraczka: Buraczka umyć, obrać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić jak najcieńsze plasterki i delikatnie posmarować oliwą. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie posolić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do około 130°C. Co jakiś czas plasterki buraczka przewracać. Mus z koziego sera: Do rondelka wlać zimne mleko i wsypać żelatynę
Oryginalny smakczekoladę - uważaj, żeby ani kropla wody nie dostała się do czekolady!). Nadziane śliwki za pomocą dwóch wykałaczek obtaczaj w rozpuszczonej czekoladzie i odkładaj je na deskę wyłożoną papierem do pieczenia lub pergaminem. Gotowe śliwki możesz (ale nie musisz:D) posypać kolorowymi posypkami. Śliwki wsadź do lodówki i najlepiej tam je przechowuj (np. w metalowej puszce) do czasu podania. Gotowe
Słodko-Słony Świat Ilonygrubości i nałożyć nadzienie. Zawinąć w ruloniki każdą część i zlepić nawilżając lekko na obrzeżu. Zapleść ciasto w formie warkocza, posmarować rozmaconym jajkiem lub oliwą . Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 10 minut poczym obniżyć do 180°C i piec jeszcze przez około 35 minut. SMACZNEGO
zielonacukinkaZostałam zaproszona do wzięcia udziału w konkursie Merci Chef. Pomysł na to danie dojrzewał pewien czas, aby stać się idealny. Połączenie pieczonej papryki i sera koziego twarogowego z ziołami i czosnkiem okazał się strzałem w dziesiątkę. Uwieńczeniem mojego dzieła jest kawior molekularny z suszonej śliwki kalifornijskiej. Całość została podana w miseczce z żółtego sera. Wykwintnie i zmysłowo(...)Liczę, że Wam Kochani jak i szanownemu Jury się spodoba. Składniki na 3 porcje: 200 g mrożonej pieczonej papryki 50 g sera koziego twarogowego z czosnkiem i ziołami Merci Chef 6 plasterków sera żółtego (cienko pokrojonego) 6 szt śliwek kalifornijskich 2-3 g agaru mocno schłodzona 1 szkl oleju rzepakowego sok z cytryny do smaku Wykonanie: Opieczone palnikiem/ na gazie
Malinowe Pocałunkiczyli ziemniaki,jajko i maka.Kazdy region Wloch przyrzadza je na inny sposob.Istnieja nawet gnocchi z maki gryczanej lub zielone,bo z dodatkiem szpinaku.Dzisiejsze sa tradycyjnez bialej maki.Zjedlismy je z pieczenia ze schabu i sosem pieczarkowym. Skladniki na 2-3 porcje: 300 g ugotowanych ziemniakow 100 g maki 1 male jajko sol (gdy ziemniaki byly gotowane w mundurkach
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!upieka. Z kazdego kawalka formujemy okragla buleczke,przyciskajac dlonia kawalek ciasta do blatu wykonujemy okrezne ruchy,do uformowania kulki. Uformowane buleczki ukladamy na blaszce z piekarnika wylozonej papierem do pieczenia. Przykrywamy sciereczka i odstawiamy do wyrosniecia, Kazda buleczke smarujemy jajkiem rozbeltanym z mlekiem i posypujemy ulubionymi ziarnami.Ja uzylam nasion slonecznika,dyni i czarnego i zoltego sezamu. Wstawiamy do nagrzanego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sezamem.Kazdy krazek maczalam w wodzie,a potem w miseczce z sezamem.Sezam sie pieknie przykleil.Piec w piekarniku nagrzanym do 250 ° C(gora-dol) 10-15 minut. Dzieki tak wysokiej temperaturze pieczenia sa bardzo chrupiace.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!minut.Upieczone studzimy na kratce .Jeszcze cieple sa najsmaczniejsze.Te ktorych nie zjemy wkladam do papierowej torebki i zamrazam.Na szybko mozna rozmrozic w mikrofali lub wykorzystac akurat nagrzany,np.po pieczeniu chleba piekarnik.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zawiedzie Was na pewno. Skladniki na ciasto: 4 jajka maka-300 g ( 2 szklanki) cukier-230 g ( 1 szklanka) 250 g masla 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia Na nalozenie: ulubione owoce,u mnie 10 moreli,12 truskawek,garstka borowki amerykanskiej Wykonanie: Roztopic maslo w rondelku.Wystudzic. Jajka z cukrem ubic recznym mikserem na gesty kogel-mogel.Caly czas ubijajac dodajemy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!naprawde warto ja jesc mozecie przeczytac tutaj: klik Skladniki: 3 srednie cukinie ( u mnie zielona i zolta) 2 jajka 4 lyzki maki 1 czubata lyzeczka proszku do pieczenia 2 lyzki posiekanej zielonej pietruszki 80-100 g startego zoltego sera sol,pieprz olej do smazenia Wykonanie: Cukinie zetrzec na grubszych oczkach tarki.Wymieszac z sola i odstawic,by puscila sok.Mloda cukinie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!