wolę ciasta przekładane innymi masami. Biszkopt : 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej typ 500 3 łyżki mąki ziemniaczanej 16 g cukru waniliowego 4 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kubusiowa : 950 ml soku Kubuś ( może być dowolny smak ) 1 szk wody 3 budynie śmietankowe ( po 30 g ) 3 łyżki cukru Masa śmietanowa : 350 ml śmietany
Ewa w kuchninajdzie mnie ochota na coś słodkiego to szybko mieszam w miskach składniki i piekę babeczki. I wiecie co ? Takie babeczki bez przemyśleń a zrobione w chwilkę są najsmaczniejsze. Bierzemy co mamy pod ręką i pieczemy. Ja użyłam dżemu z czereśni ale nie kupnego a domowego na który przepis znajdziecie tutaj . Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniważne jest smaczne. Zresztą może świadczyć o tym to, że bardzo szybko zniknęło. Okazuje się wiec, że nawet tak zwane gotowce mogą być smaczne. A to efekt pieczenia. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniMoje pierwsze biscotti. Zrobiłam je z orzechami laskowymi i mixem keksowym. Co prawda są to twarde włoskie ciastka to i tak mnie nie zniechęcą i będę je piekła bo są pyszne. Biscotti piecze się dwa razy, i można robić je z różnymi dodatkami. Po upieczeniu i wystudzeniu możemy przechowywać je dość długo szczelnie zamknięte. rozwiń i czytaj przepis : Rozwiń
Ewa w kuchnispożywczą i włożyłam do lodówki na całą noc. Następnego dnia rozwałkowałam ciasto na 2-4 mm, oczywiście podsypując je mąką i wycinałam kwiatki (foremka kwiatek w 6 rozmiarach) i piekłam w piekarniku nagrzanym do ok.200 stopni. Tylko to wyglądało tak, że duże kwiatki piekłam do 8 minut, a mniejsze do 4-5 minut. W tym przypadku nie oddalałam się
Blondynka GotujeKrakersy rozdrobnić w rozdrabniaczu tak aby był pył ale również małe kawałeczki. Zamarynowane w jogurcie kawałki mięsa panierować w krakersach a następnie ułożyć na blaszce włożonej papierem do pieczenia lub natłuszczoną folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i zapiekać ok 25-30 minut. Mięsko podawać z dowolnymi dodatkami
Monia miesza i gotujepieczarek 1 cebula ok. 200 ml śmietany 36% 1-2 łyżki masła 4-5 ząbków czosnku tymianek (suszony lub świeży) ok. 100 ml czerwonego wina sól, pieprz, oliwa do pieczenia Piersi z kurczaka myję osuszam, doprawiam solą i pieprzem i wstawiam do nagrzanego piekarnika na jakieś 25-30 min. Pieczarki myję i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję
UgotujmyTo.plczekolady) 600 ml mleka skondensowanego cukier puder do posypania Rozdrabniam ciastka (zobacz np. tutaj ) i dodaję do nich rozpuszczone masło. Mieszam. Masę wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wiórki, mieszankę owocowo-orzechowo-czekoladową mieszam z mlekiem skondensowanym i wylewam na spód ciasta. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 30-35 min. lub aż zrobi
UgotujmyTo.pllśniąca. Na koniec dodaję starty parmezan i wszystko mieszam. Piekarnik nagrzewam do 220 stopni a na spód wkładam blaszkę z gorącą wodą. Na inną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskam małe ptysie (u mnie ok. 20 sztuk) i wkładam do nagrzanego piekarnika na około 20 minut po czym wyjmuję blaszkę z wodą i zmniejszam temperaturę do 180 stopni
UgotujmyTo.plRozpuścić w rondelku masło, a jak przestygnie połączyć z pozostałymi składnikami. Wyrabiać na jednolitą masę. Rozwałkować ciasto podsypując lekko mąką, wykrawać pierniczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 8-10 minut. Po przestudzeniu robią się twarde i trzeba je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, żeby zmiękły i dlatego można
UgotujmyTo.plworek, żeby się nie wysuszyła. Odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej 2 godziny aż podwoi swoją objętość. 6. Formę o średnicy 15 centymetrów wykładamy podwójną warstwą papieru do pieczenia na spodzie i robimy też podwójny kołnierz z papieru, który powinien być o około 10 centymetrów wyższy niż brzeg formy ponieważ ciasto bardzo urośnie… chyba, że forma będzie
UgotujmyTo.plWszystko dobrze mieszamy i przekładamy do lekko naoliwionej foremki i przykrywamy folią aluminiową. Całość wkładamy do większego naczynia/foremki i wlewamy gorącą wodę do połowy wysokości foremki z mięsem. 6. Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie odkrywamy folię i pieczemy jeszcze 15 minut. 7. Po wystudzeniu trzeba terrinę obciążyć i wstawić na noc do lodówki. Najlepiej
UgotujmyTo.pldodać cukier i wiórki kokosowe, masło i kawę. Wszystko dobrze wymieszać. 2. Przełożyć masę na blaszkę o wymiarach ok. 18×28 cm, wysmarowanej tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 min. Wystudzić. 3. Wszystkie składniki polewy wymieszać w misce na gładką masę. Przełożyć na wystudzony spód. Odstawić
UgotujmyTo.plimprezę, to odkopałam – bardzo już zakurzony – przepis, który w zamierzchłych czasach spisałam z jakiejś gazety. Przepis na faworki jest prosty ale należy pamiętać o kilku zasadach. Przy pieczeniu faworków nie można zapomnieć o dodaniu spirytusu (lub wódki czy octu) bo zapobiegają one wchłanianiu tłuszczu. Nie należy podsypywać mąki przy wałkowaniu, żeby później tłuszcz się nie palił. Smażyć
UgotujmyTo.plWstawić do piekarnika (lub dusić na małym ogniu często mieszając, żeby się nie przypaliło) na ok. 1.5 godziny w 180 stopniach aż mięso będzie miękkie. Kilka razy w trakcie pieczenia zamieszać potrawkę. Jak mięso jest już miękkie dodać śmietanę i całość jeszcze zapiec/dusić przez chwilę. Smacznego Post Królik w śmietanie pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pl