Już na samą myśl cieknie ślinka … 5 minut pracy … 15 pieczenia … i mamy gotowy wspaniały deser , który nie tylko pięknie wygląda , ale i smakuje rewelacyjnie! Takie jabłko świetnie sprawdzi się nie tylko na deser , ale i podwieczorek czy kolację na słodko! A dodając gałkę lodów … mmm …. zachwyci każdego! SKŁADNIKI: - jabłko
Ostra na Słodkomega sycące! Polecam! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: - mąka – 1 szklanka - mleko – 200 ml - woda gazowana – 100 ml - jajko – 1 szt - olej – 2 łyżki - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka - sól – szczypta FARSZ: - soczewica czerwona – 1 szklanka - papryka czerwona – 1 szt - papryka żółta – 1 szt - cebula – 1 szt - pieprz – 1 szczypta
Ostra na SłodkoRafaello – jeden z moich ulubionych przysmaków , którym można mnie skutecznie przekupić ;) Robiłam już dla Was Rafaello na zimno i Rafaello z białą czekoladą . Dziś mam
Ostra na Słodkododajemy do masy maślanej. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Z ciasta formujemy kuleczki ( mniej więcej wielkości orzecha włoskiego ). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , zachowując kilkucentymetrowe odległości. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 12-15 minut. Gorące ciastka dokładnie i gęsto posypujemy dwukrotnie cukrem pudrem! Zajadamy
Ostra na SłodkoNALEŚNIKI: - mąka – 1 szklanka – mleko – 200 ml – woda gazowana – 100 ml – jajko – 1 szt – olej – 2 łyżki – proszek do pieczenia – 1 łyżeczka – sól – szczypta FARSZ: - jajka – 4 szt – pieczarki – 250 g – cebula – 1 szt ser żółty – 100 g sól , pieprz
Ostra na Słodkoprzygotowane wkładamy do delikatnie natłuszczonym i obsypanych bułką tartą foremek na muffiny ( ja jak zwykle używam silikonowych ). Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25 minut. * Uwaga! Czas pieczenia zależy nie tylko o wielkości przygotowanych bułeczek , ale i jakości i mocy piekarnika! Po upieczeniu w środku umieszczamy oliwkę
Ostra na Słodkodużo pracy! Sprawdzą się nie tylko na obiad , ale np. jako ” coś na ciepło ” podczas przyjęcia! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: - mąka – 1,5 szklanki – proszek do pieczenia – 1 łyżeczka – sól – 1 łyżeczka – mleko – 1 szklanka – jajka – 2 szt – olej – 3 łyżki FARSZ: - podsmażone mięso mielone
Ostra na Słodkokupienia m.in. w bdsklep.pl Składniki : Naleśniki: – mąka gryczana – 150 g - jajko duże – 1 szt – mleko – 1 szklanka – proszek do pieczenia – 1 szczypta – sól – 1 szczypta – olej – 50 ml Farsz: - kasza gryczana biała – 1 woreczek – pieczarki – 150 g – cebula
Ostra na Słodkościereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na 8 – 10 części. Z każdej formujemy placuszek z wgłębieniem w środku. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. *Uwaga! Jeśli ciasto nie będzie się chciało odkleić od ręki dodajemy więcej mąki!!! NADZIENIE: Rabarbar oczyszczamy , a następnie drobno kroimy. Budyń mieszamy ze 100 ml mleka. Resztę mleka zagotowujmy
Ostra na Słodkościereczce lub folii aluminiowej – będzie nam wygodniej ). Układamy w formie do keksa i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.40 minut. Ok. 15 minut przed końcem pieczenia górę smarujemy roztrzepanym białkiem. Zostawiamy w piekarniku do lekkiego ostygnięcia. Podajemy gorące np. z czerwonym barszczykiem. * Świetnie smakuje odgrzewana na maśle
Ostra na Słodkoprzykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na 8 części. Każdą częśc rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 1cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. NADZIENIE: Truskawki oczyszczamy , a następnie kroimy na kosteczki. Posypujemy odrobiną cukru. Budyń mieszamy ze 100 ml mleka. Resztę mleka zagotowujmy z cukrem. Wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy ciągle mieszając
Ostra na SłodkoPrzygotowanym sosem dokładnie i gęsto nacieramy mięso. Układamy na folii aluminiowej. Polewamy resztą pesto , zamykamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 35minut. 5 minut przed końcem pieczenia otwieramy folię , tak by góra mogła się zrumienic. Podajemy gorące np. z makaronem i sałatką ze świeżych pomidorów. UWAGA! Śmiało możemy skorzystac z gotowego sosu pesto, które znajduje się
Ostra na Słodko180C. Zamarynowane filety układamy w folii aluminiowej. Polewamy dość gęsto marynatą , zamykamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut. Ok. 5 minut przed końcem pieczenia otwieramy folię , by górna część mogła się zrumienić. SOS: Cebule drobniutko siekamy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do momentu zezłocenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekaną bardzo drobno papryczkę piri – piri. Przesmażamy
Ostra na Słodkosamo obłędnie smakowało! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: - sok pomarańczowy – 200 ml - mleko – 200 ml - roztopione masło – 2 łyżki - jajko – 2 szt - mąka – 200 g - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka - sól – 1 szczypta NADZIENIE: - pomarańcze – 2 szt - masło – 2 łyżki - cukier brązowy – 3 łyżki SOS: - sok pomarańczowy – 150 ml - cukier
Ostra na SłodkoPrzekładamy na blachę / lub do dużej naczynia żaroodpornego ( podlewamy bulionem ) Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25-30 minut. Serem posypujemy dopiero ok. 10 minut przed końcem pieczenia. * Jeśli zobaczymy , że cukinie za bardzo się spiekają przykryjmy j folią aluminiową. Podajemy gorące
Ostra na Słodko