Składniki: 40g płatków owsianych zmielonych na mąkę* 20g otrębów owsianych* 2 małe jajka 2 łyżki jogurtu/maślanki/kefiru (co kto ma pod ręką) łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia słodkie jabłko + dowolne dodatki ( u mnie syrop klonowy i olej lniany) *płatki i otręby możemy zastąpić 60g mąki pełnoziarnistej Jabłko trzemy na dużych oczkach i mieszamy z resztą składników
Kuchenny Skrawek Niebadodajemy orzechy, solimy, pieprzymy i mieszamy. Nastawiamy piekarnik na 180'C. Na dno naczynia wykładamy purée, szpinak, następnie 3-4 plastry mozarelli i ugotowanego kurczaka, którego również przykrywamy mozarellą. Pieczemy przez ok. 15 minut. Na końcu zwiększamy temperaturę do 200'C i pieczemy przez 10minut. My uwielbiamy taką chrupiącą mozarellę ;) Dziś sprawdziłam ten przepis, a Naczelny zachwycał się orzechowym purée
Kitchens AlphabetPiekłam całą blachę buraków na ćwikłę i nie mogłam sobie odmówić zrobienia przy okazji pysznej sałatki z takich pieczonych buraczków. Dodatek zieleniny i sera świetnie skomponował się ze słodyczą warzywa. Zielony kwaskowo-słodki sos dopełnił całości. Większa porcja to fajna przekąska w ciągu dnia a mniejsza może być przystawką przed konkretniejszym daniem. A wspominając buraczki to czy nastawiliście już zakwas
Smaczna Pyzasól Dodatkowo: kiełki rzodkiewki Przygotowanie: Chipsy z buraczka: Buraczka umyć, obrać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić jak najcieńsze plasterki i delikatnie posmarować oliwą. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie posolić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do około 130°C. Co jakiś czas plasterki buraczka przewracać. Mus z koziego sera: Do rondelka wlać zimne mleko i wsypać żelatynę
Oryginalny smakczekoladę - uważaj, żeby ani kropla wody nie dostała się do czekolady!). Nadziane śliwki za pomocą dwóch wykałaczek obtaczaj w rozpuszczonej czekoladzie i odkładaj je na deskę wyłożoną papierem do pieczenia lub pergaminem. Gotowe śliwki możesz (ale nie musisz:D) posypać kolorowymi posypkami. Śliwki wsadź do lodówki i najlepiej tam je przechowuj (np. w metalowej puszce) do czasu podania. Gotowe
Słodko-Słony Świat Ilonygrubości i nałożyć nadzienie. Zawinąć w ruloniki każdą część i zlepić nawilżając lekko na obrzeżu. Zapleść ciasto w formie warkocza, posmarować rozmaconym jajkiem lub oliwą . Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 10 minut poczym obniżyć do 180°C i piec jeszcze przez około 35 minut. SMACZNEGO
zielonacukinkaZostałam zaproszona do wzięcia udziału w konkursie Merci Chef. Pomysł na to danie dojrzewał pewien czas, aby stać się idealny. Połączenie pieczonej papryki i sera koziego twarogowego z ziołami i czosnkiem okazał się strzałem w dziesiątkę. Uwieńczeniem mojego dzieła jest kawior molekularny z suszonej śliwki kalifornijskiej. Całość została podana w miseczce z żółtego sera. Wykwintnie i zmysłowo(...)Liczę, że Wam Kochani jak i szanownemu Jury się spodoba. Składniki na 3 porcje: 200 g mrożonej pieczonej papryki 50 g sera koziego twarogowego z czosnkiem i ziołami Merci Chef 6 plasterków sera żółtego (cienko pokrojonego) 6 szt śliwek kalifornijskich 2-3 g agaru mocno schłodzona 1 szkl oleju rzepakowego sok z cytryny do smaku Wykonanie: Opieczone palnikiem/ na gazie
Malinowe Pocałunkiczyli ziemniaki,jajko i maka.Kazdy region Wloch przyrzadza je na inny sposob.Istnieja nawet gnocchi z maki gryczanej lub zielone,bo z dodatkiem szpinaku.Dzisiejsze sa tradycyjnez bialej maki.Zjedlismy je z pieczenia ze schabu i sosem pieczarkowym. Skladniki na 2-3 porcje: 300 g ugotowanych ziemniakow 100 g maki 1 male jajko sol (gdy ziemniaki byly gotowane w mundurkach
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!upieka. Z kazdego kawalka formujemy okragla buleczke,przyciskajac dlonia kawalek ciasta do blatu wykonujemy okrezne ruchy,do uformowania kulki. Uformowane buleczki ukladamy na blaszce z piekarnika wylozonej papierem do pieczenia. Przykrywamy sciereczka i odstawiamy do wyrosniecia, Kazda buleczke smarujemy jajkiem rozbeltanym z mlekiem i posypujemy ulubionymi ziarnami.Ja uzylam nasion slonecznika,dyni i czarnego i zoltego sezamu. Wstawiamy do nagrzanego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sezamem.Kazdy krazek maczalam w wodzie,a potem w miseczce z sezamem.Sezam sie pieknie przykleil.Piec w piekarniku nagrzanym do 250 ° C(gora-dol) 10-15 minut. Dzieki tak wysokiej temperaturze pieczenia sa bardzo chrupiace.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!minut.Upieczone studzimy na kratce .Jeszcze cieple sa najsmaczniejsze.Te ktorych nie zjemy wkladam do papierowej torebki i zamrazam.Na szybko mozna rozmrozic w mikrofali lub wykorzystac akurat nagrzany,np.po pieczeniu chleba piekarnik.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zawiedzie Was na pewno. Skladniki na ciasto: 4 jajka maka-300 g ( 2 szklanki) cukier-230 g ( 1 szklanka) 250 g masla 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia Na nalozenie: ulubione owoce,u mnie 10 moreli,12 truskawek,garstka borowki amerykanskiej Wykonanie: Roztopic maslo w rondelku.Wystudzic. Jajka z cukrem ubic recznym mikserem na gesty kogel-mogel.Caly czas ubijajac dodajemy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!naprawde warto ja jesc mozecie przeczytac tutaj: klik Skladniki: 3 srednie cukinie ( u mnie zielona i zolta) 2 jajka 4 lyzki maki 1 czubata lyzeczka proszku do pieczenia 2 lyzki posiekanej zielonej pietruszki 80-100 g startego zoltego sera sol,pieprz olej do smazenia Wykonanie: Cukinie zetrzec na grubszych oczkach tarki.Wymieszac z sola i odstawic,by puscila sok.Mloda cukinie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!morele,przekroic na pol i usunac pestki. Mialam swieze ciasto francuskie z rolki,odcielam wiec tylko kwadrat o boku 25 cm.Ciasto ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia. Posrodku ciasta zaznaczyc okrag o srednicy 20 cm np.talerzykiem.Na zaznaczonym okregu ulozyc poszarpany na male kawaleczki marcepan.Na marcepanie dookola ulozyc polowki moreli.Wypelnic nimi caly okrag. Brzegi ciasta zawinac luzno
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czarnego jest rownie harmonijna.Ciasto upieklam w kwadatowej foremce o boku 23 cm.Nada sie rowniez tu okragla forma o przekroju 30 cm.Bardzo polecam ten smakowity placek sliwkowy i zapraszam do pieczenia! Skladniki na ciasto: 250 g masla 350 g maki 100 g cukru 1/2 lyzeczki soli 1 zoltko+2 lyzki mleka(do posmarowania kratki) 100 ml zimnej wody Skladniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!