pieczenia - 22046 przepisów (strona:807/1470)

Rillettes au porc oraz Pizza ze szparagami, łososiem i fetą czyli trochę inne Niedzielne Śniadanie odc.14 127

dobra, to nie będzie tradycyjnie śniadaniowy post! Powody są dwa. Po pierwsze na śniadanie jedliśmy chleb upieczony w ramach blogowego pieczenia i post mogę opublikować dopiero w czwartek (Słodki Czwartek!!!). Po drugie, na jedną z części śniadania jadłam własnej produkcji pasztecior do smarowania i właśnie przepis na niego chcę tu zamieścić. Znalazłam go, i tu niespodzianka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto grysikowe z truskawakami i galaretką czyli poWeekendowe Łakocie odc.15 177

gorąco, leniwie... nagle Małżon wymyśla planów kilka i zaczynam się denerwować. Zaplanowałam przecież kilka smakołyków na sobotnie popołudnie. Na szybko robię, oganiając się od dzieci łyżką, ciasto. Takie bez pieczenia, z truskawami i galaretką, dla Małżona bo wiem, że takie lubi. No i w trakcie miesza mi się wszystko. Rzeczy lecą, galaretka pryska na sukienkę, składniki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Maritozzi. Rzymskie, słodkie bułeczki śniadaniowe czyli Słodki Czwartek odc.18 164

mogłam się powstrzymać! wizja nie pieczenia niczego na niedzielne śniadanie, z racji jagodziankowego łasowania u teściowej, przerażała mnie :) upiekłam więc je dzisiaj na drugie śniadanie, do kawy. Lekkie, pachnące cytrusami, małe okrągłe bułeczki. W sam raz do podgrzania w tosterze... wspaniałe! Maritozzi. Rzymskie, słodkie bułeczki śniadaniowe zaczyn: 10 g suszonych drożdży

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jagodzianki z Migdałową Kruszonką czyli Słodki Czwartek odc.22 129

Dawno nie piekłam bułeczek, wakacyjny prodiż nie sprzyjał jakoś a tymczasem najnowszy KUKBUK ma kilka świetnych propozycji w tym dwa przepisy na drożdżowe bułeczki. Przepisy trochę pomieszałam i powstały te pyszne, lekkie drożdżówki. W oryginale z serem, u mnie z jagodami i kruszonką z drugiego przepisu. Bułeczki piekłam we wtorkowy poranek a dzisiaj do porannej kawy zjadłam ostatnia, nadal

Dzieje kuchennej Wiewióry
Watykański, papieski, Herman albo po prostu Ciasto Szczęścia czyli Niedzielne Śniadanie odc.23 153

mojej przygodzie z tym wypiekiem. Dostałyśmy z mamą słoik zaczynu, karmiłyśmy, pielęgnowałyśmy a potem strasznie trudno było nam się z nim rozstać. Stał w zamrażarce i czekał na kolejne pieczenia. Wilgotny, pachnący, u nas zawsze z cykatą i kokosową posypką. Tym razem zaczyn dostałam od psiapsiółki i postąpiłam jak zawsze

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rosyjski sernik "skubany" czy poWeekendowe Lakocie odc.42 142

Rosyjski sernik "skubany" spód: 400 g maki pszennej 2 średnie jajka 250 g masła 2 szczypty soli 100 g cukru pudru 4 łyżki kakao 1 op. proszku do pieczenia

Dzieje kuchennej Wiewióry
Grillowane banany z czekoladą i czereśniami czyli poWeekendowe Łakocie odc.52 125

jakiś Chatę. Z początku pogoda nie dopisywała ale dzisiaj od rana mamy słońce wspaniale grzejące, wieje lekki wiaterek i jest wspaniale. Dzieciaki pomagają w koszeniu i grabieniu trawy, w pieczeniu ciasta, bo nie ma jak nazbierać w lesie jagód, wyjąć prodiż i upiec drożdżówkę z jagodami!!! Popołudniami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babka dyniowa czyli poWeekendowe Łakocie odc.68 188

dyniowa na halloween i nie tylko 1 szkl. purre dyniowego 1,5 szkl. mąki pszennej 1/3 szkl. brązowego cukru 1 łyżka cukru pudru 1 jajko płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dzieje kuchennej Wiewióry
Herbatki? tym razem z ciemnych owocow :) 175

Między pieczeniem chleba, strucli i rogalików postanowiłam sklecić post. Post dla wielbicieli owocowych herbatek. Pisałam Wam już, że jakiś czas temu otrzymałam od firmy Bi Fix (bazującej na owocach z własnych sadów, często ekologicznych) zestaw herbat owocowych. Dzisiaj słów kilka na temat tych z czarnych owoców.Herbatką, która najbardziej posmakowała mi do tej pory jest ta z czarnej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sernik czekoladowo - pomarańczowy 332

jajko sok i skórka z 1 pomarańczy 70 g gorzkiej czekolady   Wykonanie: Twaróg zmielić dwukrotnie.  Czekoladę rozpuścić i ostudzić.  Formę 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Zmielony twaróg utrzeć z cukrem, jajkiem, sokiem i skórką pomarańczy.  Dodać ostudzoną czekoladę i wymieszać.  Ciasto przelać do przygotowanej formy i wstawić

Sto kolorów kuchni
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem 314

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodać do masy szpinakowej i delikatnie wymieszać. Masę przelać na blaszkę (wym. dna (21 x 32,5 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego do 180 st.C. piekarnika na ok. 20 minut.  Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia. Następnie serkiem kanapkowym posmarować ciasto szpinakowe, rozłożyć na całości plastry

Pasja Smaku
Piernikowy jagielnik 205

resztą margaryny, jogurtem i 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej.  Ostygniętą masę blenderujemy z cukrem, resztą mąki i przyprawami. Mieszamy z kakaem oraz orzechami.  Ciasteczka wykładamy na formę. Pieczemy ok. 15 minut. Po upływie czasu przelewamy masę jaglaną i pieczemy ok. 45 minut. Ciasto należy porządnie wystudzić i podawać polane lub posypane czekoladą, wysmarowane masłem orzechowym lub posypane cukrem pudrem

Czarnawisienka
Ciasteczka orzeszki 205

kilkudziesięciu zaczynamy przeklinać. Metodę produkcji wymyśliłam taśmową - gdy połowa foremek była w piekarniku wyklejałam drugą połowę, w tym czasie już upieczone ciasteczka miały chwilę, by sobie ostygnąć. Czas ich pieczenia to ok. 10 minut, ale podejrzewam, że może to zależeć od piekarnika, więc pierwszą partię dobrze jest dokładnie obserwować. Po wyciągnięciu ciasteczek dajmy foremkom dosłownie kilkanaście sekund na ostygnięcie

Kulinarne zapędy Kokosa
Miodownik z kremem z kaszy manny 973

wyobrażam sobie Świąt Bożego narodzenia bez miodownika;) Co prawda w moim domu ciasto to nigdy nie było tradycją, jednak ja od kilku lat co roku piekę je na Święta. Nie wiem dlaczego, ale to ciasto zawsze znika jako pierwsze:)  foremka 25x36cm Ciasto:     2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  1/2 szklanki cukru,  2 łyżki miodu(...)folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.  Następnie ciasto podzielić na trzy części. Każdą wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Nakłuć widelcem.  Każdą część piec około 10 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem:   1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki,  130g kaszy manny,  120g cukru,  1 litr mleka,  200g margaryny Palmy

Z miłości do słodkości
Wesołych świąt! 105

Dzień dobry! Już za kilka chwil Wigilia i Święta Bożego Narodzenia. Każdy z nas trwa w ferworze świątecznych przygotowań, ostatnich zakupów, gotowania, pieczenia ciast, pakowania prezentów. Dlatego też chcielibyśmy dzisiaj złożyć Wam życzenia - wesołych, ciepłych i rodzinnych świąt! Z mnóstwem pyszności na stołach, a żeby kilogramy, które być może nam przybędą, poszły tam gdzie sobie życzycie :-). Wesołych Świąt

Pora coś zjeść