dodając je i dobrze miksując po każdym dodanym. Przełóż ciasto do miseczki, przykryj folią spożywczą i pozostaw na 12 h w lodówce (UWAGA! Można pominąć 12-godzinne chłodzenie. Ja piekłam ciasto od razu i ciasto pięknie wyrosło, nie ma potrzeby chłodzic je tyle czasu, jeśli się spieszycie.) Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C. Następnie schłodzone lub nie ciasto przełóż(...)wewnątrz pierwszego okręgu wyciśnij "przytulony" do niego kolejny, mniejszy okręg; następnie u góry na styku obu okręgów wyciśnij po środku trzeci, ostatni okręg. Ciasto posyp świeżymi płatkami migdałowymi. Piecz ciasto około 25 -30 minut , aż będzie dobrze wypieczone i twarde z wierzchu (wtedy nie zapadnie się do środka po upieczeniu). Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia. Crème pâtissière: W misce utrzyj
Słodko-Słony Świat Ilonyjuż w ogóle ;) W takich sytuacjach z pomocą przychodzą proste, szybkie przepisy, które zarazem zachwycają swoim smakiem. Rybka jest troszkę lżejszą propozycją, ponieważ zamiast ją smażyć, będziemy ją piekli ;) Zapraszam! :) Składniki: 2 filety z ryby 100g śmietany 18% sok z połowy cytryny tymianek łyżka mąki łyżka masła pół szklanki mleka łyżka oleju sól, pieprz, gałka muszkatołowa koperek Marynata(...)dodania mleka, trzeba pilnować, aby sos nam się nie przypalił. Następnie dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką . Na koniec doda jemy posiekany koperek. Rybę owijamy folią aluminiową, pieczemy 15 min w 180 stopniach. Następnie folię rozwijamy i podpiekamy chwilkę, żeby ryb a się zarumieniła. Upieczoną rybę polewamy sosem i gotowe! :) SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaŚwięta u swoich teściów na Gran Canarii opowiedziała mi o truchas - słodkich, smażonych pierożkach ( empanadillas ) z nadzieniem z migdałów i słodkich ziemniaków. Bataty bardzo lubię, szczególnie w formie pieczonej z dodatkiem ostrego sosu, ale wykorzystanie ich w deserze zaintrygowało mnie i uznałam, że słodkie pierożki koniecznie muszą zagościć w moim tegorocznym bożonarodzeniowym menu. Po przejrzeniu kilku przepisów(...)niekiedy rodzynki. Przepisy zazwyczaj odwołują się do dostępnych w Hiszpanii gotowych arkuszy ciasta do empanadillas, dlatego ja skorzystałam z mojego sprawdzonego przepisu na ciasto znane Wam z empanadas z pieczoną dynią i chorizo . Przyznam Wam, że nie potrafiłam wyczuć smaku batatów w gotowym wypieku, ale bez wątpienia nie do przeoczenia był jego piękny pomarańczowy kolor. Truchas smakują migdałami, cynamonem
Chilli Czosnek i OliwaPrzepis dostałam od znajomego, i od tamtej pory jest to jeden z najczęściej pieczonych przeze mnie chlebów. Jest bardzo smaczny, długo zachowuje świeżość, a przede wszystkim wymaga bardzo mało pracy - nie trzeba go wyrabiać składnik i: 1 bochenek o wadze ok 1kg mąka pszenna typ 500 - 150g mąka orkiszowa typ 750 - 175g * mąka żytnia(...)obsypać otrębami lub pełnoziarnistą mąką . Wyłożyć do niej ciasto chlebowe, wyrównać, owinąć folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia. Rano,wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 70 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce. Kroić całkowicie wystudzony
Stare Garyoliwą , posypać oregano i położyć dodatki : porwaną na kawałki mozzarellę, cebulę , kawałki tuńczyka, nieco czosnku , oliwki i pieczarki. Wsunąć razem z folią do mocno nagrzanego piekarnika ( tym razem piekłam na blasze, na górnej półce) i piec
Stare Garynastępnie zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem ok 30 min, aż perliczka będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem,dodać szczypiorek. Podawać polewając każdą porcję perliczki octem Moje uwagi : Piekłam tylko jedną perliczkę, na dwie trzeba mieć naprawdę duży, odpowiedni do obsmażania garnek. Nie dodałam anchovies, nie miałam akurat filecików naprawdę dobrej jakości, a nie chciałam zepsuć smaku perliczki. Po dodaniu(...)bulionu i zagotowaniu, wstawiłam przykryty garnek do pieca nagrzanego
Stare Garyskładniki ( podaję tak jak w przepisie - na ok 12 placków) 0,5 l mleka 500g mąki pszennej 50 g masła 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia przygotowanie Mleko podgrzać z masłem aż masło się rozpuści, dodać sól i proszek, stopniowo, wyrabiając , dodawać mąkę - ma powstać gładkie, elastyczne i nie klejące się do rąk ciasto
Stare Garystwierdzimy że ciasta jest za dużo, nadmiar przycinamy i wykorzystujemy do udekorowania gruszek - można przykleić wodą listki wycięte z ciasta. Gruszki postawić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ochłodzić w lodówce przez ok 30 min. Każdą gruszkę posmarować rozmąconym jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 20 - 25 min, do czasu aż się upieką
Stare GaryByły ostatnio w Biedronce filety z dorsza. Na smażone czy pieczone filety ochoty nie było, ale na krokiety z dorsza, w portugalskim kraju często spotykane, jak najbardziej. Oryginalne zwykle robione z dorsza suszonego, ale i świeży sprawdził się znakomicie i wspomnienia letnie przywrócił. Przepis znalazłam tutaj składniki ok 500g filetów świeżego dorsza 2 łyżki oliwy z oliwek(...)rozgrzać do 200 stopni C. Ułożyć filety z dorsza w żaroodpornym naczyniu, skórą do dołu, polać z oliwą z oliwek z obu stron ,dobrze posolić i popieprzyć. Piec przez około 10 do 15 minut . Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pomagając sobie widelcem,podzielić rybę na bardzo drobne kawałki, skórę wyrzucić (nie używać robota kuchennego.) Ziemniaki przecisnąć przez
Stare GaryBardzo smaczne! Lubię klopsy pieczone w piekarniku, nie potrzebują dużo tłuszczu i bałagan jakby mniejszy .Sos prosty do zrobienia Przepis ze strony BBC Food Recipes składniki (3 większe - 4 mniejsze porcje) na klopsiki 600g mielonego mięsa wieprzowego ( użyłam szynki) 1 średnia cebula, starta 1 jajko, lekko roztrzepane 50g bułki tartej 1 długa czerwona chili,pozbawiona nasion(...)klopsy. Umieścić pulpety na blaszce odpowiedniej wielkości, skropić olejem i delikatnie obracać mięso , tak aby pulpety ze wszystkich stron były posmarowane olejem. Wstawić do piekarnika i piec przez ok 20 minut, aż klopsiki zrobią się złoto-brązowe. Sos curry : Umieścić pastę curry i imbir w garnku lub dużej patelni, gotować, mieszając , przez minutę . Dodać pomidory
Stare Garyukładać obok siebie. Wstawić, bez przykrywania, do piekarnika nagrzanego do 200 st.C, na 40 - 50 minut, aż masa w muszlach się zetnie. Na ok 15 minut przed końcem pieczenia można całość posypać po wierzchu parmezanem. Smacznego
Stare GaryMożna dodać znacznie więcej i bardziej różnorodnych. Ponieważ farsz jest nieco pracochłonny, na ogół szykuję go nieco wcześniej. Po przesmażeniu maku z bakaliami, masę studzę i zamrażam. Przed samym pieczeniem rozmrożoną masę (dobrze wyjąć ją z zamrażalnika dzień wcześniej) lekko podgrzewam i dalej postępuję zgodnie z przepisem. Metoda sprawdzona przez lata robienia tej masy, mrożenie w żaden sposób
Stare Garylada! I...... udana! Mięso było miękkie, soczyste i aromatyczne. Jedyna uwaga to skórka, która nie jest chrupiąca - ale tego można było oczekiwać , mięso raczej się dusi niż piecze. Jeżeli nie oczekujemy chrupiących skór - polecam! składniki 1 cały kurczak (1 1/2 do 2 kg), podzielony na 6 do 8 sztuk i osuszony Gruba sól i pieprz mielony 1 łyżka(...)Piekarniku Kurczaka podzielić, doprawić i obsmażyć na brązowo w naczyniu z grubym dnem, jak w przepisie powyżej. Następnie dodać pozostałe składniki, plus 1 szklanka bulionu z kurczaka. Przykryć i piec w temperaturze 180 - 190 stopni C, aż kurczak jest miękkie, około 40 minut. Uwaga: Kurzyne robiłam w wolnowarze, więc metoda w piekarniku nie była przetestowana. Dałam znaczne wiecej czosnku, wrzuciłam
Stare Garyboku w roladę. Tak powstałą roladę obwiązać sznurkiem kuchennym. Obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron na dobrze rozgrzanej patelni. Przełożyć do naczynia w którym będziemy roladę piekli (jeżeli patelni można używać w piekarniku, zostawiamy mięso na niej) smarujemy resztą oliwy z czosnkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st.C na 30 - 40 minut. Po wyjęciu(...)pieca, zanim zaczniemy roladę kroić ,dajmy jej "odpocząć" ok 5 minut. Smacznego
Stare Garymisce wymieszać jajka z jogurtem, dodać sól, pieprz. Na przygotowanym, podpieczonym spodzie ułożyć warstwę pieczarek, jarmuż, ser, zalać masą jajeczną, przybrać pomidorkami koktajlowymi. Piec w temperaturze 180 st C przez ok 25 minut lub do czasu aż masa się zetnie. Smacznego! Uwagi : ponieważ moja tarta powstała w wyniku czyszczenia(...)lodówki, trafiły do niej resztki pieczonej wieprzowiny, widać to na zdjęciach. Ale uważam, że było trochę za dużo dobrego, więc nie uwzględniam mięsa w przepisie
Stare Gary