pieczenia - 22046 przepisów (strona:795/1470)

Piernikowy jagielnik 231

resztą margaryny, jogurtem i 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej.  Ostygniętą masę blenderujemy z cukrem, resztą mąki i przyprawami. Mieszamy z kakaem oraz orzechami.  Ciasteczka wykładamy na formę. Pieczemy ok. 15 minut. Po upływie czasu przelewamy masę jaglaną i pieczemy ok. 45 minut. Ciasto należy porządnie wystudzić i podawać polane lub posypane czekoladą, wysmarowane masłem orzechowym lub posypane cukrem pudrem

Czarnawisienka
Ciasteczka orzeszki 238

kilkudziesięciu zaczynamy przeklinać. Metodę produkcji wymyśliłam taśmową - gdy połowa foremek była w piekarniku wyklejałam drugą połowę, w tym czasie już upieczone ciasteczka miały chwilę, by sobie ostygnąć. Czas ich pieczenia to ok. 10 minut, ale podejrzewam, że może to zależeć od piekarnika, więc pierwszą partię dobrze jest dokładnie obserwować. Po wyciągnięciu ciasteczek dajmy foremkom dosłownie kilkanaście sekund na ostygnięcie

Kulinarne zapędy Kokosa
Miodownik z kremem z kaszy manny 1005

wyobrażam sobie Świąt Bożego narodzenia bez miodownika;) Co prawda w moim domu ciasto to nigdy nie było tradycją, jednak ja od kilku lat co roku piekę je na Święta. Nie wiem dlaczego, ale to ciasto zawsze znika jako pierwsze:)  foremka 25x36cm Ciasto:     2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  1/2 szklanki cukru,  2 łyżki miodu(...)folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.  Następnie ciasto podzielić na trzy części. Każdą wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Nakłuć widelcem.  Każdą część piec około 10 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem:   1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki,  130g kaszy manny,  120g cukru,  1 litr mleka,  200g margaryny Palmy

Z miłości do słodkości
Wesołych świąt! 133

Dzień dobry! Już za kilka chwil Wigilia i Święta Bożego Narodzenia. Każdy z nas trwa w ferworze świątecznych przygotowań, ostatnich zakupów, gotowania, pieczenia ciast, pakowania prezentów. Dlatego też chcielibyśmy dzisiaj złożyć Wam życzenia - wesołych, ciepłych i rodzinnych świąt! Z mnóstwem pyszności na stołach, a żeby kilogramy, które być może nam przybędą, poszły tam gdzie sobie życzycie :-). Wesołych Świąt

Pora coś zjeść
831. Bananowe płatki ryżowe. 170

borówkami i prażonymi płatkami migdałowymi  Chyba w tym roku czuje te święta. Przynajmniej bardziej niż przez ostatni lata. ;) A dzisiaj w planach lepienie pierogów z D i pieczenie pierniczków, bo jednak zdecydowałam się je zrobić

More food, love and dreams
Quiche ze szpinakiem i chorizo 172

sera i z jajkiem. Sos ze śmietany mieszamy ze szpinakiem i wylewamy na ciasto francuskie. Układamy na wierzch paseczki z papryki, chorizo i posypujemy pozostałym serem. Pieczemy w 180 - 190 stopniach C około 20 - 30 minut. Można wcześniej około 5 - 8 minut podpiec samo ciasto dla pewności żeby nie było surowe. a potem dopiero piec około

Bon Appetit Małgorzaty
Szybka tarta z borówkami 187

rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Herbatniki kruszymy na piasek, dodajemy masło i cukier, i wyrabiamy masę. Masę wykładamy na dno tortownicy (u mnie naczynie na tartę). Pieczemy 10 minut i wyjmujemy do ostygnięcia.  Masa: połączyć mleko skondensowane z żółtkami i dodać sok z 1 cytryny oraz cukier waniliowy. Bardzo dokładnie wymieszać mikserem. Następnie(...)połowę borówek wymieszać z masą. Gotową masę rozsmarować na podpieczonym spodzie i ułożyć pozostałą połowę borówek na wierzch tarty. Piec 15 minut. Po upieczeniu czekamy aż wystygnie a następnie chowamy tartę do lodówki do stężenia. Można zajadać z bitą śmietaną ale to są dodatkowe kalorie :)  Tarta z borówkami na herbatnikach  "Sprawdzone miejsce

Bon Appetit Małgorzaty
Pijane ślimaki z ricottą, wiśniami i marcepanem 195

Potem układamy na serze wiśnie wyciągnięte z rumu oraz kawałeczki marcepana. Całość zwijamy w roladę. Następnie kroimy ostrym nożem porcje po 3 cm. Ukrojone ślimaki układamy na papierze do pieczenia w dużych odstępach i smarujemy z wierzchu rozkłóconym jajkiem. Posypujemy rodzynkami i cukrem by się skarmelizował. Zapiekamy ślimaki z ciasta francuskiego w 190 stopniach C około 20 minut

Bon Appetit Małgorzaty
Cevapcici czy kebab? Na patyku z mięta i kuminem 221

jagnięce albo wołowe 1 białko od jajka 2 żabki czosnku 1 łyżeczka kminu rzymskiego szczypta ostrej papryki albo chilli garść świeżej mięty i kolendry sól pieprz ziołowy Składniki na pieczone ziemniaki: około 3-4 ziemniaki świeży rozmaryn świeży tymianek sól, pieprz oliwa  Sos: 1 grecki jogurt pół ogórka zielonego ze skórką 1 żabek czosnku garść świeżej bazyli sól, pieprz(...)smażymy na grillowanej patelni z każdej strony. Ziemniaki: obieramy ze skórki, kroimy na cienkie plastry. Ziemniaki układamy na blaszy, skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem oraz posiekanym rozmarynem i tymiankiem. Pieczemy w 200 stopniach około 15 minut. Sos: jogurt mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodajemy posiekaną bazylię oraz ogórek starty na tarce. Doprawiamy solą i ziołowym pieprzem

Bon Appetit Małgorzaty
Mini lazanie z boczkiem 225

startym parmezanem. Zapiekamy w 220 stopniach C. około 5 minut do momentu roztopienia sera. Nie dłużej ponieważ makaron może stwardnieć. Dekorujemy świeżą bazylią.  smażymy boczek z pomidorami przed pieczeniem mini lasagne z boczkiem

Bon Appetit Małgorzaty
Pierś kurczaka z camembertem gotowana w folii spożywczej 401

oleju łatwo można go przesuszyć.  Składniki na 2 porcje: 2 piersi z kurczaka pół serka camembert sól, pieprz natka pietruszki folia do owijania żywności lub rękaw do pieczenia Piersi delikatnie rozbijamy (by nie uszkodzić włókien , następnie doprawiamy go z obu stron solą i pieprzem, układamy pasek sera oraz kilka gałązek natki pietruszki

Bon Appetit Małgorzaty
Steak medium rare (i parę słów o wołowinie) 181

smażenia 1,5 minuty góra 2 minuty z obu stron. Mięso musi zbrązowieć z wierzchu. Ja soliłam i doprawiłam pieprzem dopiero po usmażeniu a przed pieczeniem go w piekarniku. Więc jeśli chcecie zrobić tak samo jak ja, najpierw mięso obsmażcie a potem doprawcie a następnie włóżcie do piekarnika. Wsadzamy patelnię ze stekiem

Bon Appetit Małgorzaty
Zielone pesto z rzeżuchą, podane na makaronie z dodatkiem chili 168

związku z aktualną porą roku postanowiłam do pesto dodać rzeżuchę. Dodała odrobiny ostrości. Pesto można podawać na tostach, z makaronem a także do pieczenia mięs. Wkrótce zrobię kurczaka z pesto :)  Składniki na pesto: 2 łyżki orzeszków piniowych lub migdałów, albo pestek słonecznika (u mnie wszystkiego po trochu)  2 wiązanki świeżej bazylii

Bon Appetit Małgorzaty
Schab z białą kiełbasą podany na sałatce z fiołków 237

strony by zamknąć pory mięsa. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię po smażeniu wlewamy odrobinę wody, zagotowujemy i polewamy tym mięso. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C., pieczemy około godziny pod przykryciem. zasada jest jedna na 1 kg mięsa pieczemy go 1 h.   Po upieczeniu odstawiamy mięso na 10 - 15  minut. Potem śmiało możemy

Bon Appetit Małgorzaty
Chleb pszenno-razowy z czarnuszką, kminkiem, siemieniem i czosnkiem niedźwiedzim 188

swojskie to swojskie. Uwielbiam konsystencję świeżych drożdży oraz aromat pieczonego chleba. A do jeszcze ciepłej pajdy, wystarczy jedynie masełko albo smaczna oliwa.  Składniki na 2 bochenki: 50 dag mąki pszennej 50 dag mąki razowej 0,5 l ciepłego mleka 4 dag świeżych drożdży 5 łaskich łyżeczek cukru płaska łyżeczka soli łyżeczka kminku łyżeczka czarnuszki łyżeczka siemienia lnianego  wiązanka(...)miejsce do wyrośnięcia około 1 h. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C i wkładamy do niego żaroodporną miseczkę z wodą. Wyrośnięte ciasta smarujemy wodą i wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50-60 minut.  chleb pszenno - razowy

Bon Appetit Małgorzaty