pieczenia - 22046 przepisów (strona:801/1470)

Kurczak z rożna! 241

winnego - 3 łyżki oleju - 1 łyżka przyprawy do kurczaka - 1 łyżka sosu sojowego - imbir - sok z cytryny - sproszkowane chili Kurczaka nacieramy mieszanką przypraw i marynujemy 3 godziny w lodówce. Pieczemy na rożnie (ten ważył 2 kg) piekłam 1,5 godziny w temp. 215 stopni C.  Smcznego! PS. Taki obiad można robić codziennie raz dwa i gotowe ;-))) Buuuuziaki

SMYKWKUCHNI
Papryki faszerowane kaszą bulgur 197

Pozostałe pomidory z sokiem  wymieszać z 1/2 szklanki bulionu i 1/3 szklanki oliwy , dodać sól, pieprz, ewentualnie pull biber. Tak przygotowany sos wylać do naczynia w którym będziemy piec. Na sosie ułożyć papryki. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C i piec ok 1,5 h. Folię po godzinie usunąć. Jeżeli chcemy aby nasze papryki bardziej

Stare Gary
Tarta z brukselką i brokułami 189

solą i dokładnie mieszamy. Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto układamy brokuł podzielony na mniejsze różyczki, brukselkę i całość zalewamy masą śmietanową z cebulką i porami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30-35 min.  Pieczemy na złoty kolor, tak aby po wbiciu widelca masa nie była płynna. Smacznego

Moniki Smakołyki
Ciastka serowo-cebulowe 186

cienko rozwałkowujemy i kroimy na paski o szerokości ok. 2-3 cm. Paski dzielimy na połówki.    Formujemy dowolny kształt ciastek i przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.    Smarujemy roztrzepanym białkiem z dodatkiem papryki.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 7-10 minut.    Blaszki wyjmujemy

Maminek kulinarny
Dietetyczne jajka faszerowane kurczakiem 1081

studzimy, kroimy na pół. Wybieramy z 8 połówek żółtka i wraz z 1 całym jajkiem drobno siekamy. Pierś z kurczaka nacieramy pieprzem młotkowanym z kolendrą, zawijamy w papier do pieczenia i grillujemy na patelni grillowej z obu stron. Odcinamy 1 plaster, który kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do żółtek wraz z jogurtem, drobno posiekaną sałatą, doprawiamy pieprzem cayenne

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
CIASTO JAGLANE Z MANDARYNKAMI 183

gotujemy na wolnym ogniu aż wchłonie całą wodę. Do ugotowanej dodajemy mleko, jajka , cukier , sodę oraz olej – wszystko razem dokładnie miksujemy. Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na górze układamy obrane mandarynki i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 55-60 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia! Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
Bananowe pączusie w 10 minut 244

pączusiów. Ja następnym razem robię od razu podwójną porcję:) SKŁADNIKI: 1 jajko 1 łyżka oleju 1/4 szkl mleka 1/2 szkl mąki 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki soli 2 banany olej do głębokiego smażenia cukier puder do posypania 1. Jajko, olej i mleko dokładnie roztrzepać (ja robiłam to zwykłą trzepaczką ręczną

Kto ugości moich gości?
Przegrzebki zapiekane w panierce 133

zaostrzenie apetytu. Nie można przygotować ich z wyprzedzeniem, ponieważ ponownie podgrzane stają się gumiaste. Można natomiast wcześniej  bardzo dokładnie je umyć i przygotować wszystkie składniki, a tuż przed pieczeniem wymieszać i podpiec w piekarniku.    Jeśli macie przegrzebki mrożone( wraz z muszlami) to wystarczy je rozmrozić i postępować wg przepisu. Natomiast gdy kupicie swieże należy się

Mia Cucina Sofieta
Śmieciuchy 152

połówki bułek, bagietki lub kromeczki chleba. Na bułki nałożyć farsz, a następnie posypać serem. Zapiekać w mikrofalówce aż do rozpuszczenia się sera. Pod zapiekankę koniecznie podłożyć papier do pieczenia wtedy bułka nie zrobi się mokra od spodu! Lepsza lecz dłuższa wersja to zapiekanie w piekarniku, też do rozpuszczenia się sera. Najlepsze z ulubionym ketchupem

Mix smaku
Racuszki 144

składniki * 300g serki homogenizowane * 3 szklanki mąki pszennej * 3 łyżeczki proszku do pieczenia * cukier wanilinowy * 3 łyżki cukru * 5 jajek * 1 litr oleju do smażenia Sposób wykonania Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Na rozgrzany olej kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Smażyć na delikatnym ogniu. Wyjmować na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju

Mix smaku
Czekoladowo-orzechowa "baba" 148

połowę do ubitych jajek i delikatnie wymiesza. Wlać roztopione i wystudzone masło, wsypać resztę mąki z kakao i delikatnie, dokładnie wymieszać. Wlać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni 45-50 min (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie do przestygnięcia, a następnie wyjąć z formy i przełożyć na metalową kratkę. Wystudzone(...)ciasto przekroić w poziomie dwa razy, a jeżeli pieczone w większej formie to tylko raz. masa orzechowa  Mleko wlać do garnka, dodać cukier masło i posiekane drobno (grubo zmielone) orzechy. Całość zagotować, zestawić dodać mannę, wymieszać i zostawić do przestygnięcia. Wlać rum i wymieszać. Ułożyć w formie pierwszy płat ciasta, wyłożyć na niego ok. 1/3 jeszcze ciepłej masy, rozsmarować

Mix smaku
Ciasteczka bakaliowe 136

folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2-3 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto pokroić na plastry grubości ok. 1 cm i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Mix smaku
Domowe bounty 156

podgrzewać, aż się masło rozpuści, następnie przelać do wiórków i cukru, wymieszać. Z powstałej masy formować dłońmi kulki lub jajeczka wielkości włoskiego orzecha i układać na papierze do pieczenia. Odstawić przykryte folią w chłodne miejsce na 1-2 godziny lub wstawić do zamrażalki na ok.20 min. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Każdą kulkę zanurzać w czekoladzie

Mix smaku
Owocowy torcik bez pieczenia 190

składniki spód * 150 g herbatników * 120 g margaryny lub masła * 4 łyżeczki powideł  * 1 saszetka czekolady do picia (proszek) masy * 1 galaretka tropikalna * 2 galaretki

Mix smaku
Batoniki z ryżu preparowanego 158

mieszając do rozpuszczenia się pianek i powstania jednolitej masy.   Zdjąć z ognia, dodać ryż, dokładnie wymieszać i całość wyłożyć do formy (21/26cm wymiary dna formy)wyłożonej papierem do pieczenia. Całość dobrze docisnąć, aby masa się dobrze posklejała, ja dociskałam tłuczkiem do ziemniaków smarując go co jakiś czas  minimalną ilością rozpuszczonej margarynie, a by masa się nie przyklejała

Mix smaku