Barszcz to żelazny punkt wigilijnego menu. Przygotowany z pieczonych buraków ma głęboki lekko słodkawy smak. W towarzystwie grzybowo-kapuścianych uszek smakuje wybornie. Najlepszy jest przygotowany dzień wcześniej taka aby smaki i aromaty dobrze się połączyły. Składniki: Na barszcz: 1,5kg buraków 1 l bulionu duża cebula 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 6-8 ziaren(...)wody 50g miękkiego masła szczypta soli około 20 suszonych grzybków kiszona kapusta 2 łyżki masła sól, czarny pieprz Wykonanie: Barszcz: Buraki szorujemy, osuszamy i zawijamy pojedynczo w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach C przez 1h. Odwijamy, studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Grzyby (zarówno do zupy jak i do uszek) gotujemy w niedużej ilości wody (wywar zachowujemy
Pyry na Gazjabłka wydrążone z gniazd nasiennych - 1/2 szklanki płatków owsianych - 2 białka - 1 żółtko - 2 słodziki - 50 ml mleka - wrzątek do zalania płatków - łyżka mąki pełnoziarnistej - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Płatki owsiane zalej wrzątkiem i odstaw na 15 -20 minut. Po tym czasie zmiksuj blenderem z pozostałymi składnikami. Jabłka kroimy na grube plastry. Maczamy w cieście i smażymy
SMYKWKUCHNIpodstawie Once upon a chef . Składniki: 230 - 250 g mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 dojrzały banan 1 łyżka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 250 ml mleka 3 łyżki roztopionego masła Wykonanie: Mąkę, proszek, sól i cukier wymieszać w misce. W drugiej misce rozgnieść widelcem banana. Dodać
Sto kolorów kuchniżółtka, masło/margarynę, mąkę i 1/4 szklanki cukru. Robimy kruszonkę - nie zagniatamy ciasta a rozcieramy je rękoma. 2. Na dno tortownicy wykładamy 1/2 porcji przygotowanej kruszonki. Nie ugniatamy. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. 3. W czasie kiedy ciasto się podpieka ubijamy białka ze szczyptą soli i 1/4 szklanki cukru. 4. Podpieczony spód smarujemy dżemem, na który wykładamy(...)pianę z białek. Posypujemy pozostałą kruszonką. 5. Pieczemy w niezmienionej temperaturze przez około 40 minut. 6. Ciasto pozostawiamy do przestygnięcia w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Dzięki temu piana nie opadnie
Szefowa kuchnirozpuszczamy czekoladę). Dodajemy mleko lub śmietankę i mieszamy. Podgrzewamy na wolnym ogniu czekoladę i wrzucamy pojedynczo śliwki, obtaczamy je w czekoladzie i wyciągamy łyżką. Układamy na papierze do pieczenia. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady- możemy schować je do lodówki lub w chłodniejsze miejsce, wtedy przyspieszy nam to ten proces. U mnie zastygały sobie całą noc na kuchennym blacie
Aga w kuchnifareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Wczoraj po południu zabrałam się do pieczenia faworków. Wykorzystałam swój wypróbowany przepis z książki „Ciastka słodkie i wytrawne” H.Lipińskiej i A.Woźnikowskiego. Jest to książka z której bardzo często korzystam do wypieków
Na słodko lub wytrawniemasy serowo ziemniaczanej i mieszamy . Dodajemy sól, pieprz do smaku. W oddzielnym naczyniu mieszamy jogurt z sosem sałatkowym. Do nagrzanego piekarnika wkładamy na 10 minut samo ciasto i pieczemy w temperaturze 200 stopni C. Po tym czasie wyjmujemy i wykładamy ciasto masę serową a na koniec polewamy całość jogurtem zmieszanym z sosem sałatkowym i pieczemy kolejne 20 minut
Na słodko lub wytrawniesię na tym , że zaglądam do opracowań i rad w poszukiwaniu czegoś co jest pozornie łatwe do wykonania. Dlaczego o tym mówię? Bo dzisiaj podam przepis na pieczone ziemniaki.. Niby łatwy.. a jednak.. kilkanaście lat wstecz też musiałam do tego przepisu zajrzeć, żeby móc takie ziemniaki upiec:) Składniki(...)zależności od upodobań ) Sposób wykonania. Obrać ziemniaki i pokroić w plastry. Obsypać solą i ziołami, skropić tłuszczem i wyłożyć na blaszce.’Wstawić do nagrzanego piekarnika Piec w temperaturze 200 stopni C ok. 1 godziny Smacznego
Na słodko lub wytrawnieJeżeli boczek nie jest gotowy pokrojony, to należy go pokroić w plastry i poukładać na dnie natłuszczonej blachy. Wyłożyć na to masę ziemniaczaną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godziny 20 minut w temperaturze 180 stopni. Uwagi: Nie wiem , ale pewnie to zależy od ziemniaków bo czasami kartoflak piecze się półtorej godziny, a czasami godzinę. Najlepiej pilnować samemu
Na słodko lub wytrawnieumówiliśmy się z Christopherem z Kulinarny Świat Christophera że razem coś upieczemy. Mieliśmy coś upiec na pożegnanie lata, ale czasowo niestety nie udało się więc razem piekliśmy na przywitanie naszej złotej jesieni. Jako, że Christopher jest mistrzem kuchni, poprosiłam go, żeby to on przedstawił jakiś swój przepis. Wybór padł na nadziewane jabłka w cieście(...)zagnieść i rozwałkować.Pokroić na kwadraty 2x większe od jabłek. Na każdy kwadrat położyć jabłko,obsypać cukrem cynamonowym. Ciasto zlepić dokładnie nad jabłkiem.Wierzch posypać migdałami i wiórkami masła. Piec w temp.180stop. około 20min do zrumienienia ciasta. Wspaniałe są zarówno na gorąco jak i na zimno. Smacznego
Na słodko lub wytrawniejeszcze na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Gotowe ciasto można naciąć nożem i wysmarować jajkiem zmieszanym z łyżką mleka. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 230 stopni i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec kolejne 20 – 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika chleb powinien być wyrośnięty, brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu
Na słodko lub wytrawniebułeczki. Pozostawić je pod przykryciem jeszcze ok. 1 godziny żeby się napuszyły. Przed wstawieniem do piekarnika każdą wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni ok. 20 minut. ( ja piekłam 17 minut). Upieczone bułeczki wystudzić na kratce. Przygotować lukier: 5 łyżek cukru pudru rozpuścić z jedną łyżką wody i podgrzać
Na słodko lub wytrawnieKupiliśmy okazyjnie większą ilość ziemniaków, więc zabrałam się za pieczenie placków ziemniaczanych. Ponieważ z dnia poprzedniego zostały mi gotowane ziemniaki, zrobiłam placki z surowych i gotowanych ziemniaków. Wyszły przepyszne (choć zdjęcie skopałam zupełnie) :-) Podaję przepis na większą ilość, ale można ją zmniejszyć. Przepis na 30 – 40 placków ( w zależności od grubości placka) Składniki: 2 kg ziemniaków surowych
Na słodko lub wytrawnieUpały nie odpuszczają., uff jak gorąco. Na razie nie piekę, bo w domu jest i tak okropnie gorąco i bez używania piekarnika. Dzisiaj przepis na murzynka z nutą piernikową. Wspaniałe czekoladowe ciasto, delikatne i lekko wilgotne. Wzięłam go z TEJ strony. Naprawdę polecam :-) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 125 g masła lub margaryny 3 jajka(...)jajka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Przygotować formę z kominem: wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą a następnie wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45 minut w temperaturze 170 stopni C. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Jeżeli patyczek będzie suchy to należy wyjąc ciasto z piekarnika. Smacznego :-) Uczestniczę w akcji
Na słodko lub wytrawniePonieważ jest gorąco to mniej piekę. Dzisiaj jeden z zaległych przepisów na sernik wiedeński puszysty z książki „Kuchnia Polska” Ewy Aszkiewicz. Wypiek ten do najtańszych nie należy ale naprawdę warto go upiec bo jest przepyszny. Składniki: · 1 kg białego tłustego sera trzykrotnie mielonego(...)delikatnie mieszając. Na koniec wsypujemy rodzynki lub żurawinę i skórkę pomarańczową. Dużą tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką a następnie wlewamy ciasto. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Sernik jest upieczony gdy się lekko zarumieni a boki zaczynają odstawać od formy. Schłodzony można podawać z dodatkiem bitej śmietany
Na słodko lub wytrawnie