niej ciasto i odstawić na kilka minut. Przez ten czas odsączyć owoce z wody i przygotować kruszonkę - wszystkie jej składniki ugnieść dłońmi. Owoce wyłożyć na ciasto i posypać kruszonką. Piec 25 minut w 200 stopniach na średniej półce. Kolejne 10 minut piec na górnej półce piekarnika. Manewry ze zmianą półek są opcjonalne, ale u mnie się sprawdzają dla optymalnego
W kuchni wieczoremlistków szałwii oliwa z oliwek Sposób przygotowania W piekarniku rozgrzanym do 200 stopni upiec w łupinkach czosnek przez 20 minut. Następnie przez 6 minut podpiec na papierze do pieczenia szynkę serrano aż będzie chrupka. Na koniec podpiec na kratce pokrojoną w kromeczki bagietkę aż do zrumienienia. Przygotować pastę, mieszając w malakserze fasolkę, wyciśnięty z łupin miękki czosnek, ser feta
W kuchni wieczoremcałość. Przygotujcie się na lawinę słodyczy, mlaskania i oblizywania palców. Oj Nigella to bogini. Jej słodkości to jest coś na co zawsze można liczyć! I w dodatku bez żadnego pieczenia, kombinowania - raz, dwa i gotowe! Składniki spód 250g pełnoziarnistych herbatników 100g masła 50g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao masa 300ml śmietany 36% (2 małe opakowania) puszka słodzonego mleka skondensowanego
W kuchni wieczoremprzygotowania Mięso wołowe, jeśli nie jest pokrojone, kroimy w spore kawałki ok. 5cm, solimy i pieprzymy, obsmażamy na oleju na gorącej patelni. Następnie przekładamy do garnka, w którym będziemy piec gulasz. Można to zrobić w dwóch turach. Następnie podsmażamy pokrojony w niewielką kostkę boczek i dodajemy do garnka z wołowiną. Czas na warzywa. Podsmażamy pieczarki w całości, większe sztuki można(...)herbatę sypaną (sprawdzają się świetnie w takim rozwiązaniu. Nie dosalamy gulaszu. Solone było mięso, słony był boczek i soliliśmy marchewkę z cebulą. Najwyżej doprawicie na końcu po zredukowaniu sosu. Pieczemy 2-3 godziny w 160 stopniach pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Do czasu zagotowania się sosu nie zakładajcie pokrywki na garnek, zróbcie to dopiero kiedy sos się zagotuje
W kuchni wieczoremwarto coś przekąsić, chociaż na chwilę usiąść i odpocząć. Babeczki, które pokazuję pewnie mogłyby wyglądać lepiej, trzeba by popracować nad konsystencją kremu, ale smakują świetnie. Jeśli macie zbędne marchewki, pieczcie babeczki! Składniki (12 babeczek) ciasto 1 szklanka mąki 1,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli 1,5 szklanki startej marchewki (ok. 5-6 sztuk średnich marchewek(...)Następnie dodać sypkie składniki i wymieszać szpatułką.Dodać marchewkę, ponownie wymieszać szpatułką. Masa będzie dość rzadka. Taka ma być. Formę na muffiny wysmarować masłem, wlać masę do 3/4 wysokości. Piec 30-35 minut w 180 stopniach. Aż wykałaczka włożona w ciasto będzie sucha. Składniki polewy ubić mikserem na jednolitą masę. Mi jednolita nie wyszła, ale i tak była smaczna. Dekorowałam
W kuchni wieczoremWędlina, którą spotykam w sklepach coraz częściej przypomina ten sam smak niezależnie od rodzaju jaki wybieram. Dlatego staram się kupować kawałki mięsa, sama je przyprawiam i piekę. Smak jest rewelacyjny i przynajmniej mam pewność tego co jem. Składniki: - 1 kg szynki marynata: - 1/2 szklanki wody - 1/2 szklanki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka delikatu czerwonego - 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego - 1 płaska łyżeczka(...)łyżki octu balsamicznego - sok wyciśnięty z 2 cytryn Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty dobrze mieszamy. Szynkę obtaczamy w marynacie i pozostawiamy na 24 godziny. Szynkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 160 C przez około 2 - 2,5 godziny
Zainspirowana w kuchnisię cieszą, bo jest to dzień wolny od pracy. We Francji ludzie nie są zwolnieni ze swoich obowiązków, ale umilają sobie ten czas słodkim przysmakiem. Tradycją jest kupowanie (bądź pieczenie) ciasta Trzech Króli . Można je znaleźć tydzień wcześniej w każdym sklepie, bądź zakupić w prawdziwej piekarni. Wypiek ten wykonuje się zazwyczaj z ciasta francuskiego ( pâte feuilletée ) i występuje
Kitchens Alphabetjajka i śmietanę oraz sól.Zagnieść ciasto.Ciasto podzielić na 2 części , każdą rozwałkować na prostokąt ,wyłożyć dowolne nadzienie i zwinąć roladę.Przełożyć na blachę i odstawić do wyrośnięcia.Przed pieczeniem posmarować jajkiem.Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni
Moje domowe kucharzenieslices of toast 2 garści orzechów włoskich łuskanych / 2 handfuls of shelled walnuts 3 łyżki pestek granatu / 3 tablespoons pomegranate seeds Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, pieczenie: ok. 40 min, ilość porcji: 2 Najpierw musimy dobrze umyć kurczaka, osuszyć i pokroić na kawałki. Po przygotowaniu kurczaka wcieramy w niego z obu stron przyprawę do kurczaka (firma
Projekty ze smakiemDziś przedstawiam pomysł na przepyszną, łatwą i szybką zapiekankę. Ravioli, u mnie z pieczoną dynią , w gęstym, mięsnym sosie pomidorowym z dodatkiem szpinaku i zapieczone pod grubą warstwą mozzarelli i parmezanu. Użyłam ravioli bo akurat miałam je pod ręką, zamiast nich można dodać tortellini, dopasowane smakowo pierogi czy po prostu zwykły makaron. Sos z mięsem mielonym ze szpinakiem i dużą(...)szpinak i smaż do jego „zwiędnięcia”. Dodaj ravioli i wymieszaj. Przełóż zawartość patelni do naczynia do zapiekania i posyp mozzarellą i parmezanem. Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz przez około 15 minut, po tym czasie zdejmij folię i zapiekaj kolejne 5-10 minut, do zarumienienia się sera. Odstaw na kilka minut przed podaniem. Smacznego! English version Baked ravioli
karmelowystopni (góra -dół, termoobieg). Studzimy, zdejmujemy skórkę. /Pieczenie: Łososia wykładamy na rozwałkowane placki, składamy (2 boki do siebie, 2 pozostałe pod spód). Przekładamy na wysypaną mąką blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 15-20 minut. Powstaje nam 6 cudownych chlebków. Szybko, łatwo i przyjemnie powstaje nam przekąska. Sycąca, ale nie zatykająca. Aromatyczna i nietypowa! :) Oczywiście(...)bazując na podanych proporcjach. Takie chlebki u nas występują dość często, więc możemy zaproponować np.: 1. TURECKIE CHLEBKI BEZGLUTENOWE Z INDYKIEM, PAPRYKĄ, KUKURYDZĄ I ZIARNAMI . 2. TURECKIE CHLEBKI PIECZONE /Bezglutenowe aromatyczne ciasto i wegetariańskie pyszne nadzienie. Aby nic, a nic Wam nie umknęło: zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj
Wypisz Wymalujdodajemy do masy maślanej. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Z ciasta formujemy kuleczki ( mniej więcej wielkości orzecha włoskiego ). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , zachowując kilkucentymetrowe odległości. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 12-15 minut. Gorące ciastka dokładnie i gęsto posypujemy dwukrotnie cukrem pudrem! Zajadamy
Ostra na SłodkoJogurtowe placki z jagodami goji i borówkami; mleczkiem kokosowym Idealnie mięciutkie i pulchniutkie ^.^ Wczoraj łyżwy, a dzisiaj zostajemy w domu i zabieramy się za pieczenie. Co w planach? warkocz drożdżowy z czekoladą
More food, love and dreamsDostałam najlepszy kulinarny komplement na świecie. :-) Babcia powiedziała, że przeniosła się w czasie, bo takie same maślane rogaliki piekła jej mama. Przez dodatek ekologicznych produktów: mąki i truskawkowego dżemu odniosłam wrażenie, że jestem jeszcze bliżej tamtych czasów. Polecam, bo są pyszne, delikatne, maślane. Rozpływają się w ustach. Przepis znalazłam dawno temu tutaj: KLIK . (U mnie rogaliki powstały z 1/2 porcji(...)dzielimy na 8 trójkątów. Smarujemy je roztopionym masłem. Na szerszą część nakładamy dżem i zwijamy rogaliki. Ponownie smarujemy masłem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. 5. Rogaliki pieczemy w 200 stopniach do zarumienienia (około 10 minut). Po wyjęciu z piekarnika po raz trzeci smarujemy roztopionym masłem i studzimy
Szefowa kuchnisałatki: 3 łyżki oleju łyżka soku z cytryny łyżeczka miodu ząbek czosnku pieprz czarny, sól Boczek kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy w piekarniku, aż będzie chrupiący. Sałatę rwiemy na mniejsze części. Cebulę kroimy w piórka, pomidora i paprykę w kostkę. Wszystkie składniki układamy na talerzu. Składniki na sos mieszamy razem
Czerwona Porzeczka