pieczenia - 22046 przepisów (strona:854/1470)

ziemniaczane chrupiące placki na oleju rzepakowym ze śledziem w śmietanie podane... 181

przed świętami, ja je robię co jakiś czas w ciągu roku.......polecam.......SMACZNEGO!!! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam do wszystkich potraw gotowanych, smażonych, pieczenia ciast, mięs, ryb, zapiekanek....również używam olej rzepakowy do kąpieli, gdyż znakomicie łagodzi objawy mojej suchej skóry

W Mojej Kuchni Lubię
sernikowiec na zimno... 173

sitko aby odciekły z soku 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 300 ml gorącej wody do serka dać gruszki, ostudzoną galaretkę i mikserem wymieszać tortownica 20cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia na dno poukładać biszkopty i wylać na nie masę serową czekoladę rozdrobnić w rozdrabniaczu lub zetrzeć na tarce wsypać do masy serowej i delikatnie w blaszce zamieszać schować

W Mojej Kuchni Lubię
lekkie,puszyste pączki małe i duże... 134

bardzo lekkie, puszyste i smaczne........SMACZNEGO!!! skórka cytrynowa posypka Royal Brand: produkt naturalny - zapach: charakteryzuje się intensywnym cytrynowym zapachem - zastosowanie: stosowana jako dodatek do ciast, herbat - przy intensywnym pieczeniu zużycie jest bardzo małe i wystarcza na 3-6 miesięcy - opakowanie: 30 gram

W Mojej Kuchni Lubię
domowy twarożek z czosnkiem niedźwiedzim a`la "capri"... 140

łyżki suszony czosnek niedźwiedzi z Royal Brand, 1/2 łyżeczki soku z cytryny do mleka w rondlu wsypać sól i czosnek niedźwiedzi, mleko podgrzać do 85C - sprawdzić termometrem do pieczenia mięs lub nastawić kuchenkę na taką temperaturę gdy jest temp. 85C wlać maślankę, śmietanę, sok z cytryny zaczną tworzyć się grudki, mieszać z 2 minuty i rondel odstawić do wystudzenia

W Mojej Kuchni Lubię
podudzia marynowane w przyprawie do kurczaka... 113

marynaty włożyć podudzia i mocno je ponacierać marynatą przykrytą folią miske schować na całą noc do lodówki podudzia przełożyć do garnka, przykryc pokrywką i w piekarniku nagrzanym do 220C piec około 35 minut po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze z 20 minut podudzia sa soczyste z chrupiącą skórką...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
drożdżówka z jabłkiem prażonym na śniadanie do mleka... 135

jabłka ze słoika lub przecier jabłkowy 10 dag masła, cukru, maki krupczatki wyrobić na kruszonkę kruszonką posypać jabłka i zostawić na 10 minut w cieple do podrośnięcia ciasta ciasto piec w 200C około 40 minut i zostawić w foremkach do ostygnięcia - ostudzone posypać pudrem cukrem taka drożdżówkę lubimy na śniadanie do mleka, kawy zbożowej i piekę ją wieczorem

W Mojej Kuchni Lubię
najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami węgierkami i suchych drożdży... 183

keksówka 22 cm wysmarować masłem i posypać tartą bułką do blaszek dodać ciasto w odpowiedniej ilości do foremek i poukładać gęsto śliwki i posypać je cukrem ciasto piec w 200C około 40 minut i z blaszek dopiero wyjąć jak wystygną ciasto jest lekkie, dzięki sokowi z pieczonych śliwek nie jest suche..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
"Farrotto" - risotto z pszenicy farro z grzybami 188

Dzień dobry, Dziś mam dla Was kolejny po sałatce z pieczonymi warzywami i fetą przepis, do którego wykorzystałam przywiezioną z Toskanii pszenicę farro . Z uwagi na jej orzechowy posmak i podobieństwo do kaszy pęczak uznałam, że idealnie nada się do przygotowania aromatycznego grzybowego risotto, nazwanego przeze mnie pieszczotliwie " farrotto " :) W daniu połączyłam suszone oraz świeże grzyby dla zwiększenia intensywności smaków(...)czego prawdziwemu risotto potrzeba. Pszenicę farro możecie oczywiście zastąpić kaszą pęczak lub ryżem do risotto. Jeżeli robicie risotto po raz pierwszy, zajrzyjcie do przepisu na risotto z grzybami i pieczona dynią , gdzie dość szczegółowo opisałam technikę jego przygotowywania.  " Farrotto " - risotto z pszenicy farro z grzybami przepis własny na 4 porcje czas przygotowania: 45 min. Składniki: 25 g suszonych grzybów

Chilli Czosnek i Oliwa
Aromatyczna szarlotka 332

owinąć folią i wstawić do lodówki. Prostokątną blachę posmarować masłem i posypać mąką. Po 30 minutach wyjąć pierwszą część ciasta, rozwałkować i wyłożyć nim blachę. Ciasto nakłuć widelcem i piec 10-15 minut w temperaturze 200 stopni. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki i przesmażyć z cukrem. Do jabłek dodać przyprawy, rodzynki i wymieszać. Podpieczone ciasto posypać bułką(...)tartą i rozłożyć na nim masę jabłkową. Na masę zetrzeć drugą część ciasta na tarce z dużymi otworami i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną szarlotkę posypać cukrem pudrem

Gorący kąsek
Z serii do poczytania : DYNIA - przepisy 164

również bardzo ważne w naszej diecie - zawierają duże ilości cynku i lecytyny. Dynia nie zawiera sodu, pomaga więc leczyć nadciśnienie oraz choroby nerek. Dynia nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania i marynowania. Z miąższu warzywa można przygotować zupę, racuchy, farsz do naleśników ale ciasto i dżem też są pyszne! Możemy dynię zamrozić. Popularne odmiany to :  * dynia Muscat

Magiczne Życie Marty
CHLEB PEŁNOZIARNISTY GRYCZANO-ORKISZOWY NA ZAKWASIE - MÓJ ULUBIONY 214

mój ulubiony chlebek już od bardzo długiego czasu i choć zjem również inne, to ten jest zdecydowanym faworytem. Do ciasta dodaję surową kaszę gryczaną (po upieczeniu jest mięciutka), piekę także na dwóch zakwasach żytnim i orkiszowym ale można dodać również sam żytni. Polecam, jest nie tylko bardzo zdrowy ale meeega smaczny.:-) Przepis na dwie foremki o wym. 24x8cm. Składniki: - 500g(...)najdłużej coś ok.8h (miałam wówczas bardzo stary zakwas). Wyrośnięte chlebki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220*C i zmniejszamy od razu temperaturę  do 200*C - pieczemy ok.60 minut. Z form silikonowych wyjmujemy chlebki od razu po upieczeniu, z form metalowych po 10 minutowym odstawieniu i dokładnym okrojeniu boków. Pozostawiamy na desce do wystudzenia. Ja zostawiam chlebki na desce

Smaczne Zdrowe
Pasztet z królika Babci Anieli 194

solimy, pieprzymy, dokładnie mieszamy ręką, sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy.  Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać trochę pozostałego z gotowania rosołu. 4. Foremki  wykładamy papierem do pieczenia, słoninę kroimy na plastry i wykładamy nimi spód i wierzch pasztetu. Pasztet zapiekamy ok. 90 minut przez 160-170 C. Przed krojeniem pozwalamy, aby pasztet ostygł

Apetyczna babeczka
Bananowe placuszki 123

się tu idealnie :) Składniki: - 4 banany - 1/2 szklanki mąki pszennej - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 jajka - 1/2 szklanki mleka - 5 dag cukru pudru - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - sok z 1 cytryny Przygotowanie: Banany rozgniatamy i polewamy sokiem z cytryny. Resztę składników przekładamy do miski, łączymy z bananami i ucieramy na gładkie ciasto. Na patelni rozgrzewamy

Zainspirowana w kuchni
Oszukana pizza z patelni 203

cóż, dzień był dzisiaj leniwy, więc kolacja była do tego adekwatna :) "Pizza" bez drożdży, bez pieczenia, gotowa w 15 minut. A do tego bardzo smaczna! Ciekawa alternatywa dla klasycznego omletu na śniadanie lub kolację. Przepis znalazłam na stronie  Moje domowe kucharzenie . Zapraszam do smażenia! :) Składniki (na jedną pizzę dla dwóch osób): odrobina oliwy 4 łyżki śmietany

My Culinary Art