pieczenia - 22046 przepisów (strona:861/1470)

Papatacze drożdżowe z bakaliami 127

rozwałkowane ciasto ścieramy na tarce masło, wykładamy mieszaninę bakali i zwijamy w podłużny rulon. Gotowy wałeczek tniemy na ok 1 cm ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 30 minut aby ciasto raz jeszcze wyrosło. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do tem 170C, na ok 20-25 minut, do czasu aż się zezłocą. Bakalie do nabycia

Apetyczna babeczka
Ciasteczka kakaowe 138

składańce z pyszną masą z mleka w proszku. Może się skusisz? Ciasto: 30 dag mąki pszennej 20 dag margaryny 10 dag cukru pudru 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Margarynę z mąką posiekać nożem, dodać resztę składników, zarobić ciast. Ciasto rozwałkować, wykrawać jednakowe ciastka i upiec na złoty kolor w tem 180C. Po upieczeniu przełożyć

Apetyczna babeczka
Estoński krygiel czyli wieniec cynamonowy 150

jednej strony, aby rolada się nie rozpadła. Rozcięte ciasto owijamy wokół siebie podobnie jak warkocz, łączymy końcami tworząc koło. Gotowy wieniec wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200C i pieczemy ok 5 minut, po tym czasie obniżamy tem do 175C i pieczemy przez pół godziny. Gdy wierzch zbyt szybko brązowiał można go z góry nakryć folią aluminiową. Po upieczeniu odstawić

Apetyczna babeczka
Beza domowa klasyczna 165

minut. Piana powinna być śnieżnobiała i lśniąca, ważne jest aby bezy ubijać 10 minut i nie skracać tego czasu. Dużą łyżką nakładamy bezy na przygotowaną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Suszymy w piekarniku nagrzanym do 110 C, przez 80 do 120 minut, im dłuższe suszenie tym beza wewnątrz bardziej sucha

Apetyczna babeczka
Chleb z ziarnami i suszonymi śliwkami 182

ciepłe miejsce do wyrośnięcia, do czasu, aż wyraźnie zwiększy swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełóż do dwóch form keksowych i odstaw na 15 minut. Piekarnik rozgrzej do 200C i piec 10 minut, następnie obniż do 180 C i piecz jeszcze 50 minut. Upieczone złoto - brązowe bochenki odstaw na kratkę kuchenną do wystudzenia. Utrzymują świeżość przez kilka

Apetyczna babeczka
Ryżowo - migdałowy bochen oczyszczający z melasą 168

mieszamy drewnianą łyżką, ciasto zostawiamy w misce i odstawiamy ja na ok 1 godzinę, następnie przekładamy do foremki na odstawiamy na 40 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C i pieczemy przez pół godziny, następnie obniżamy tem. do 180 C i pieczemy jeszcze pół godziny. upieczony bochenek studzimy na kuchennej kratce. Chleb sam w sobie jest pyszny i na tyle treściwy

Apetyczna babeczka
Grillowany kalafior z medalionami z łososia 118

medalionów z łososia płatki czosnku sól pieprz cytrynowy lub czarny oliwa z oliwek 2 łyżki soku z cytryny majeranek mąka 1.Kalafior dzielimy na małe kawałki, układamy na formie do pieczenia, polewamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i płatkami czosnkowymi. W piekarniku ustawiamy grill lub termoobieg, rozgrzewamy piekarnik na 175 C, i zapiekamy kalafior przez 60 minut, obracając często aby równo

Apetyczna babeczka
PAIN BOUILLIE 163

folią i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, by wyrosło. 5. Rozgrzać piekarnik do 220 C. Posmarować obydwa bochenki oliwa z oliwek. Ostrym nożem zrobić na każdym nacięcia. Piec 30 minut, zmniejszyć tem. do 190 C i piec jeszcze 25-30 minut. Wyłożyć chleby na metalową kratkę żeby ostygły. Pain bouilie najlepiej smakuje z dodatkiem sera i wędlin. źródło

Apetyczna babeczka
Pomarańczowiec 172

Składniki na ciasto: 3 duże pomarańcze 15 jaj 1 i 1/2 szk cukru kryształu 3 łyżki kakao 15 łyżek bułki tartej 6 łyżek mąki pszennej 3 łyżki proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki orzechów włoskich mielonych Pomarańcze w całości umyć, włożyć do garnka i gotować przez 10 minut, następnie odcedzić i zalać zimną wodą. Pozostawić na noc. Następnego

Apetyczna babeczka
Detox z ziarnami, gruszką i syropem klonowym. 192

drewnianą łyżką. Ciasto zostawiamy w misce i odstawiamy je na ok 1 godzinę, następnie przekładamy do foremki i odstawiamy na 40 minut. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C i pieczemy przez pół godziny, następnie obniżamy tem. do 180 C i pieczemy jeszcze pół godziny. Upieczony bochenek studzimy na kuchennej kratce

Apetyczna babeczka
Ciasteczka babci 160

macie w domu. Duży wybór bakali i dodatków znajdziecie na stronie www.Owocowyraj.eu . Ciasto: 50 dag mąki 25 dag masła 7 żółtek 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.Schłodzić w lodówce. Pianka: 2 białka 20 dag cukru pudru Białka ubić z cukrem Dodatki: słoik dżemu kokos, orzechy, posypka, migdały - do wyboru

Apetyczna babeczka
Chleb z formy 134

minut, żeby wyrosło.  6. Ostrym narzędziem można naciąć bochenek wzdłuż, oprószyć mąką i odstawić na 10-15 minut. 7. Rozgrzać piekarnik do tem. 230 C. Piec 15 minut, potem zmniejszyć tem . do 200 C i piec jeszcze 20 - 25 minut, aż chleb się przyrumieni. Po upieczeniu przełożyć na metalową kratkę do wystygnięcia. Źródło ,, encyklopedia chleba

Apetyczna babeczka
Szybki chleb razowy na drożdżach 158

ulubiony razowiec mojego przepisu. Zrobienie mu zdjęcia nie jest łatwe, bo mimo, że jest pieczony w dużej blaszce to znika zaraz po wyjęciu z piekarnika. Najlepszy jeszcze ciepły z masłem. Składniki na 1 dużą blachę, lub trzy małe keksówki: 1 kg mąki razowej 5 dag otrębów żytnich 5 dag orzechów włoskich 10 dag drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli(...)ciasto ponownie zagnieść i przełożyć na blaszkę, wierzch chleba posmaruj olejem i posyp ziarnami sezamu. Odstaw na 20 minut, żeby ponownie wyrosło. 3. Piekarnik rozgrzej do 180 C i piec przez ok. 60-70 minut. Gotowy chleb przełóż na kratkę kuchenną aby odparował. Zostaw do ostygnięcia

Apetyczna babeczka
Chleb oliwkowy z prażonym słonecznikiem 116

ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika natnij wierzch chlebów bardzo ostrym nożem w kratkę i oprósz mąką.  4. Piekarnik rozgrzej do 220 C i piec przez 30 minut, następnie obniż tem. do 180 C i piecz jeszcze 25 minut. Upieczone bochenki przełóż na kratkę kuchenną do wystudzenia

Apetyczna babeczka
Miodowy blok czekoladowy 149

wystudzonej masy kakaowej dosypujemy partiami mleko w proszku i miksujemy. Na końcu wsypujemy herbatniki i orzechy w całości, delikatnie mieszamy masę łyżką. 3. Przygotowujemy keksówkę, wykładamy ją papierem do pieczenia. Masę nakładamy do foremki. Wierzch wyrównujemy mokrą dłonią i odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Po tym czasie foremkę odwracamy, ściągamy papier kroimy w plastry

Apetyczna babeczka