Breakfast with you #3 More than breakfast (...z dedykacją dla Marty) 237łyżki bułki tartej truskawki (mrożone) jagody jogurt naturalny (dodatek) Płatki owsiane, mąkę, cukier i masło (pokrojone w kostki) wyrobiłam na masę kruszono- podobną. Żaroodporne naczynie wyłożyłam papierem do pieczenia, a na to rozłożyłam 2/3 masy, dobrze dociskając do dna. Następnie wierzch posypałam 2-3 łyżkami bułki tartej, rozłożyłam owoce (truskawek nie rozmrażałam, pokroiłam jedynie na połówki) i posypałam wszystko
bastalena
We are the... champignons 258kukurydzę. Pozostawiłam do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam na placek o grubości ok. 1 cm, z którego powycinałam koła o wielkości ok. 5 cm. Każde ułożyłam na papierze do pieczenia na blasze i pozostawiłam do wyrośnięcia jeszcze na ok. 30 min. Następnie w każdym placku zrobiłam wgłębienie, które uzupełniłam farszem pieczarkowym. Brzeg ciasta posmarowałam roztrzepanym jajkiem. Wszystko ostatecznie posypałam
bastalena
Breakfast with you #4 Breakfast in bed...? 243następnie podzieliłam na 15 równych części. Z każdej zrobiłam płaski placuszek, na środku którego położyłam śliwkę. Ciasto zakleiłam, uformowałam kulkę. Wszystko pozostawiłam na 30- 40 min. do wyrośnięcia. Przed pieczeniem każdą bułkę posmarowałam roztopionym masłem i posypałam cukrem. Bułki wstawiłam na 30 min. do rozgrzanego na 150st. piekarnika. Po upieczeniu wystudziłam. Według mnie na drugi dzień są lepsze
bastalena
Ziemniaczany gorący pies 386oregano) oliwa do posmarowania ciasta sól 2 parówki Ziemniaki starłam na tarce. Do masy dodałam jajko, mąkę, sól oraz oregano. Wszystko razem wymieszałam i wyłożyłam na blaszce (folia do pieczenia polana oliwą), formując coś w kształcie prostokąta. Wierzch ciasta skropiłam jeszcze oliwą. Ważne jest, aby ciasto miało jak najmniej wody i po rozłożeniu nie było grubsze niż
bastalena
...bo mnie jest (nadal) szkoda lata 184wyrosło podzieliłam je na 11 części (że też mi zawsze musi wyjść nieparzyście ;)) i każdą na środku uraczyłam łyżeczką jagód. Uformowałam bułeczki i poukładałam na blasze wyłożonej folią do pieczenia (ułożyć dość blisko, aby po wyrośnięciu stykały się ze sobą). Każdą bułeczkę posmarowałam rozpuszczonym masłem, posypałam kruszonką i pozostawiłam na 15 min. do wyrośnięcia. W tym czasie piekarnik nastawiłam
bastalena
In the kitchen 200holder- chwytak do gorących garnków apron- fartuch kuchenny sponge- myjka (gąbka) do naczyń peeler- obieraczka grater- tarka do warzyw ladle- chochla spatula- szpatuła baking (muffin) pan- forma do pieczenia whish- trzepaczka tongs- szczypce funnet- lejek potatoe masher- tłuczek do ziemniaków nutscracker- dziadek do orzechów tin /can opener- otwieracz do puszek bottle opener- otwieracz do butelek corkscrew- korkociąg saucepan- sosjerka
bastalena
Z dalekich wypraw #1 Kwintesencja angielskiej prostoty 375wrzuciłam marchew z groszkiem, wymieszałam i smażyłam ok. 5min. Doprawiłam. Mięso przełożyłam do żaroodpornego naczynia, na nim rozłożyłam ziemniaczane puree. Zapiekałam przez 25min. w 200st. Pod koniec pieczenia wierzch posypałam startym serem. Po wyjęciu z piekarnika, odczekałam 10 min. i dopiero kroiłam zapiekankę. Im więcej wody odparuje w trakcie smażenia, tym bardziej zwarta będzie zapiekanka
bastalena
Gratin... Gratin... I feel you 232pozostawiłam w nim dobrą godzinę. Mnie się ciut spiekło, jak zawsze z resztą. Ale w niczym nie ujmowało to smakowi zapiekanki. Oczywiście zawsze można w trakcie pieczenia przykryć folią
bastalena
"Powiedział mi Bastek... 202ciastusiowych", więc pączki tylko po to, by podtrzymać tradycję. Pączusie na jeden kęs 1 jogurt waniliowy (200ml) 2 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka octu szczypta soli olej do smażenia w rondelku cukier puder (do oprószenia) dżem (opcjonalnie, do maczania) Jogurt połączyłam z jajkami, delikatnie roztrzepałam trzepaczką. Następnie
bastalena
Breakfast with You #9 Śniadanie z jajem 221kromki chleba (ja miałam ze słonecznikiem) 2 jajka odrobina masła pieprz W kromkach wydrążyłam otwory. Pozostałą część chleba posmarowałam delikatnie masłem. Kromki ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W otwory delikatnie wbiłam jajka (niestety część się rozlała). Całość zapiekłam w 180st. (czas dowolny, zależy jakiej konsystencji żółtko lubicie). Gotowe jajka posypałam pieprzem i podałam z pesto
bastalena
Z dalekich wypraw #3 Szaro- Burek 214albo podlewać oliwą). Gotowe ciasto posmarowałam tłuszczem i nałożyłam farsz (fetę połączoną z jajkiem). Oba końce ciasta zwinęłam do środka, a następnie po długości w ślimaka. Naczynie do pieczenia wysmarowałam masłem, wierzch burka także. Zapiekałam 20-25 min. w 180st
bastalena
Sobota z jajem #2 Śniadaniowe zbuki czyli śniadanie dla odważnych (i kreatywnych) 209proporcje mąki do wody wg własnego uznania, ciasto ma być w miarę zwarte i sprężyste ). Wyrobiłam ciasto, które bez większego ładu i składu rozwałkowałam na przygotowanym wcześniej papierze co pieczenia. Wstawiłam do nagrzanego na 180st. piekarnika na 2min. W tym czasie starłam nieco żółtego sera, symbolicznie do oprószenia. A także wstawiłam wodę na jajka. Podpłomyki wyjęłam z piekarnika
bastalena
Wojna polsko- ruska pod flagą biało- czerwoną 261sosami (połowę pomidorowym, połowę beszamelowym). Wierzch skropiłam oliwą i całość zapiekłam pod folią przez 30min. w 180st. Pod koniec zdjęłam folię, oprószyłam serem i wstawiłam do piekarnika na resztę pieczenia. Przed podaniem na talerze dajcie mu 10min. "odpocząć
bastalena
Sorry, taki mamy klimat 266Zainspirowana białym puchem taką oto skąpaną w śnieżnobiałej polewie babkę popełniłam. Niezwykle eksperymentalnie. Niezwykle pyszną. Niezwykle nieskromnie powiem. 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 100g masła pokrojonego w kostki 10 łyżek nalewki orzechowej garść mieszanki owoców suszonych i orzechów kruszonka (0,5 szklanki mąki, 2-3 łyżki masła, kilka orzechów
bastalena
Panie proszą Panów 200pomarańczy krążki pomarańczy, woda, cukier Mąkę połączyłam z cukrem, łyżka wody, dodałam pokrojone w kostkę masło i zagniotłam. Ciasto włożyłam na 30min. do zamrażalnika. W tym czasie foremkę do pieczenia wysmarowałam masłem oraz sparzyłam pomarańczę wrzątkiem i skórkę starłam na tarce. Resztę pomarańczy obrałam z białej skórki i pokroiłam w krążki. Odstawiłam na później. Ciasto po wyjęciu z zamrażalnika
bastalena