odpowiedzieć: 1. Co skłoniło Cię do założenia bloga? Skłonił mnie mój mąż, który również założył za mnie bloga. 2. Jakie smaki wolisz piec czy gotować? Wolę piec, gdyż bez słodyczy niestety nie umiem żyć J 3. Ulubiony deser lub ciasto? Bardzo ciężko wybrać ale chyba nie umiałabym odmówić ciasta czekoladowego
Mania Gotowaniajagody i maliny. Naprawdę polecam. Placuszki z mąki owsianej z jagodami Składniki: 1 szklanka mąki owsianej 1 łyżeczka sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki otrębów owsianych lub pszennych 2 łyżki stevii lub słodziku w proszku ¾ szklanki mleka szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko ½ szklanki jagód lub 1/3 szklanki jagód
Mania Gotowaniakażdej strony). Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Składniki sosu dokładnie mieszamy. W powstałej marynacie obtaczamy dokładnie polędwiczkę. Układamy ją w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym odrobina oliwy. Polewamy mięso pozostałą marynatą. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Kroimy w plastry. Ja podałam polędwiczki z pieczonymi ziemniaczkami posypanymi parmezanem i doprawionymi rozmarynem
Mania Gotowaniapolewamy sosem beszamelowym, posypujemy odrobina sera i przykrywamy kolejnym płatem. Moja lasagne ma zazwyczaj dwie lub trzy warstwy mięsa. Wierzch zapiekanki smaruje pozostałym sosem beszamelowym oraz posypuje obficie serem. Pieczemy 20-25 minut w 220 stopniach do uzyskania chrupiącej skórki. Uwaga!! Przed przystąpieniem do gotowania makaronu policzcie dokładnie ile płatów makaronu będzie wam potrzebnych. Ilość płatów makaronu będzie zależała(...)naczynia w jakim będziecie piekli swoja zapiekankę oraz od ilości warstw jaka chcecie ułożyć. Jeśli wyliczyliście, że potrzebujecie więcej makaronu, niż ilość podana w przepisie radzę zwiększyć ilość mięsa. Pamiętajcie, że sos beszamelowy podajemy od razu po jego przygotowaniu
Mania Gotowaniapolewamy sosem beszamelowym. Posypujemy odrobiną sera i przykrywamy kolejnym płatem. Moja lasagne ma zazwyczaj dwie lub trzy warstwy mięsa. Wierzch zapiekanki smaruje pozostałym sosem beszamelowym oraz posypuje obficie serem. Pieczemy 20-25 minut w 220 stopniach do uzyskania chrupiącej skórki. Uwaga!! Przed przystąpieniem do gotowania makaronu policzcie dokładnie ile płatów makaronu będzie wam potrzebnych. Ilość płatów makaronu będzie zależała(...)naczynia w jakim będziecie piekli swoja zapiekankę oraz od ilości warstw jaka chcecie ułożyć. Jeśli wyliczyliście, że potrzebujecie więcej makaronu, niż ilość podana w przepisie radzę zwiększyć ilość mięsa
Mania GotowaniaRomesco to sos prosto z Katalonii. Jego bazę stanowią pieczone papryki, pomidory oraz orzechy (najczęściej migały). Sos jest naprawdę doskonały, pasuje zarówno do makaronów jak i wszelkiego rodzaju mięs czy warzyw. Jeden z najlepszych sosów jaki udało mi się zrobić. Nie wymaga wiele pracy, bo praktycznie jego wykonanie polega na wrzuceniu poszczególnych składników do piekarnika, a następnie(...)się nie stanie. Upieczone warzywa, suszone pomidory, oliwę, pietruszkę, oraz orzechy dokładnie zmiksować. Doprawić octem, skórką z cytryny, chili, solą i pieprzem. Ja podałam polędwiczki w towarzystwie pieczonych batatów doprawionych rozmarynem
Mania Gotowaniaciasteczka (usteczka, buziaczki, całuski) to wyjście awaryjne dla niespodziewanych gości lub niespodziewane zachcianki rodziny na coś słodkiego. Dzisiaj właśnie był taki dzień. Nie planowałam piec nic słodkiego, ale apetyt na słodkie męskiej części rodziny pojawił się niespodziewane. Zawsze mam w zapasie opakowanie ciasta francuskiego, papierówek jest pełno, więc nie zastanawiałam się długo, do niedzielnej popołudniowej kawy przygotowałam Ekspresowe całuski(...)ciasta francuskiego wycinamy koła (15 sztuk), na każdym kładziemy kawałek jabłka bez gniazdka, składamy ciasto na pół, dociskając na obu krańcach, po to by jabłko lekko zamknąć w środku. Pieczemy całuski w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C ok. 20 minut. Wyjmujemy ciasteczka i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. The post Ekspresowe całuski z ciasta francuskiego appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięowoców, dlatego latem często takie ciasta u nas goszczą:) Ostatnio "spodobały" mi się tarty, szybko i łatwo się je przygotowuje a wszyscy je lubią;) Poza tym nie wymagają pieczenia, a podczas letnich upałów jest to ogromną zaletą;) Ciasteczkowy spód, do którego tym razem dodałam wiórki kokosowe, i masa malinowa pokryta warstwą świeżych malin. Latem nie ma lepszego deseru
Z miłości do słodkościwięta,święta, wszyscy pieką pierniczki a my robimy piernikową dynię ;) Osobiście uwielbiam dynię w każdej postaci , gotowaną, pieczoną(tą najlepszą robi moja warszawska siostra), duszoną i w zalewie też. Na tą ostatnią naszła mnie ochota jakiś czas temu, pamiętam jak pierwszy raz zajadałam pomarańczowe kosteczki u moich dziadków mmmm niebo w gębie. Ten przepis to mój autorski sposób na taką
FarmażonyPrzygotowanie: Salami kroimy w paseczki, fasole odcedzamy z zalewy a ser scieramy na tarce o grubych lub małych oczkach. Do naczynia żaroodpornego, formy do tarty lub jakiegoś naczynia do pieczenia wsypujemy część nachos. Polewamy je sosem, posypujemy salami, fasolą i serem. Wysypujemy resztę nachos z opakowania i powtarzamy te same czynności. Wstawiamy do piekarnika w 180 - 200st
Olikowa kuchniałyżki miodu. To wszystko rozpuścić i gotować. 150 g chrupek kukurydzianych Chrupki pokroić na mniejsze kawałki. Dodajemy je do polewy i mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia tak aby z góry można było przykryć "ciasto". Na blachę wylewamy chrupki i ręką ugniatamy. Przykrywamy papierem i stawiamy coś ciężkiego. Gdy wystygnie wkładamy do lodówki żeby dobrze stężało. *Ja dodaję
Olikowa kuchniażółtka sok z 4 cytryn + skórka( ja dodałam z dwóch) Herbatniki rozdrabniamy do postaci piasku. Masło rozpuszczamy i mieszamy z herbatnikami. Wszystko wykładamy do formy i ugniatamy. Pieczemy 10 min w 170st. Żółtka musimy roztrzepać widelcem, dodajemy mleko i wyciśnięty sok z cytryny. Ja dodałam jeszcze skórkę z 2 cytryn. Wylewamy masę na podpieczony spód i pieczemy
Olikowa kuchniamasłem. W jednym układamy kostki z mintaja (w kompletach po dwie- jedna na drugą), oprószamy solą morską, układamy kilka kosteczek z masła, przykrywamy świeżym tymiankiem, skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy około 20 minut. Zdejmujemy tymianek, listki które przyschną możecie zostawić na rybie, będzie bardziej aromatyczna. Po tym czasie zalewamy sosem, przygotowanym w następujący sposób: śmietankę mieszamy za pomocą trzepaczki(...)około 120-150ml, rozpuszczamy pół kostki bulionowej, zalewamy warzywa. Pomidorki skrapiamy oliwą z oliwek, i posypujemy pieprzem cytrynowym. Zapiekamy około 40 minut (tyle co łącznie rybę) Wyjmujemy z pieca. Możemy zajadać ze smakiem. Smacznego! Może uda mi się zachęcić Was do częstego spożywania ryb ;-)) pozdrawiam cieplutko
SMYKWKUCHNIciasta i rolady, tarty, placki i inne wypieki; lody i desery na zimno; drinki i łakocie. Każdy przepis jest dość szczegółowo opisany, podane są czas przygotowania potrawy, czas pieczenia, ilość jaką otrzymamy (ilość porcji), składniki, poziom trudności i sposób wykonania. Niejeden przepis Was miło zaskoczy, są takie perełki jak przepis na Creme brulee, Tiramisu czy Tort
SMYKWKUCHNIMozarella - 1/4 cebuli - 2 pomidory malinowe - 15 plasterków salami - świeża bazylia (posypujemy pizzę po upieczeniu) Na blaszce wykładamy składniki w następującej kolejności: pomidory w cienkie plasterki, salami, cebulka, sery. Pieczemy około 40 minut. (Ja swoją pizzę robię na bardzo dużej blaszce z otworami w podstawie, dzięki temu, powietrze przechodzi przez pizzę i jest bardziej chrupiąca, przypina smak pizzy z pieca
SMYKWKUCHNI