pieczenia - 22046 przepisów (strona:880/1470)

Sakiewki z grilla, czyli szaszłyki dla leniwych 254

się to strzałem w dziesiątkę. Dzięki temu zabiegowi nic się nie spiecze i nie wysuszy na grillu, wszystkie składniki dobrze przejdą aromatem, jako bonus dostajemy sosik, który powstaje podczas pieczenia. No po prostu same zalety:) Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Tołkanica 416

można zrobić z ziemniaków – wystarczy zerknąć na listę składników. Nigdy wcześniej nie próbowałem tołkanicy, znałem ją tylko z opowiadań. Można ją zrobić na dwa sposoby: smażoną na patelni lub pieczoną. Chciałem spróbować czegoś nowego, a nie usmażyć ziemniaki z boczkiem i cebulą, więc zdecydowałem się na wersję pieczoną. Tołkanicę można podać z sosem lub ze śmietaną, ale całkiem nieźle smakuje

Gotuj z Misiem
Sernik truskawkowy z serka ricotta i jogurtu 206

roztopiamy na małym gazie. Ciastka kruszymy w malakserze lub wkładamy do  woreczka foliowego  i tłuczemy wałkiem. Do masy ciasteczkowej wlewamy rozpuszczony tłuszcz. Mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wysypujemy na dno formy i wyrównujemy grzbietem łyżki. Schładzamy w lodówce przez 1 h. Mus truskawkowy: 250 g jogurtu greckiego ( u mnie dość gęsty zwykły

Mia Cucina Sofieta
Naleśniki śniadaniowe 441

było idealne śniadanie . Polecam. Zaczynamy: Składniki: 750 ml mleka 750 gr mąki self raising* 3 jajka 3 łyżki cukru brązowego *self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. Wykonanie: Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę. W drugiej misce nasypujemy make, nalewamy mleka I dodajemy żółtka. Ubijamy, powinna wyjść

Smaki Edyty
Domowe lody jabłkowo-gruszkowe 165

Lubicie szarlotkę? A gdyby tak zrobić wersję na zimno, bez pieczenia? I dodać gruszki? Jeśli jesteście jej fanami polecam Wam przepis na orzeźwiające lody, które swym smakiem przypominają to pyszne i aromatyczne ciasto. Składniki: 3 duże jabłka  2 gruszki 120ml jogurtu naturalnego typu greckiego (można zastąpić śmietaną) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru

Ze smakiem i z pasją
Szybkie, proste bułki z mąką pełnoziarnistą 196

się spróbuje smaku domowego pieczywa to potem ciężko przestać je piec samemu :) Dzisiaj polecam Wam przepis na pyszne bułki z mąką pełnoziarnistą, który znalazłam na blogu  Chleby.info .  Ogromnym plusem jest to, że nie trzeba przygotowywać zaczynu, po prostu wsypujemy wszystkie składniki do miski (świeże drożdże także!) i zagniatamy ciasto. Nie da się niestety pominąć czekania aż ciasto podwoi(...)nich nacinamy na środku (można to zrobić też bezpośrednio przed włożeniem bułek do piekarnika) i ponownie przykrywamy ściereczką na około 20 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni i pieczemy bułki przez około 20 minut (aż się zarumienią). Pyszne są świeże z prawdziwym masełkiem

Ze smakiem i z pasją
Pączki hiszpańskie/wiedeńskie 2475

będzie gładkie i będzie odchodzić od garnka. Ostudzić ciasto a następnie miksując wbijać kolejno po jednym jajku. Gładką, klejącą masę nałożyć do szprycy bądź rękawa cukierniczego. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty. Na każdy kwadrat wyciskać z ciasta kółka używając tylki z gwiazdką. Olej dobrze rozgrzać. Na rozgrzany olej wkładać pączki razem z papierem (papierem do góry), który

Ze smakiem i z pasją
Bezglutenowe muffiny sezamowe z mąki sojowej 339

sztuk: mokre: 3 łyżki tahiny 2 jajka 280 ml mleka sojowego lub krowiego suche: 110 g mąki sojowej 3 łyżki sezamu 1 łyżeczka winnego kamienia lub proszku do piecz. 4 łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru) Przygotowanie: W osobnych naczyniach wymieszać suche i mokre składniki. Dokładnie wymieszać razem zawartość obu naczyń. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Foremki na muffinki napełnić ciastem(...)piec przez ok 25 minut

Ze smakiem i z pasją
TORT DLA ANTOSIA 177

Uwielbiam piec, ale Bóg poskąpił mi talentu do dekorowania. Z tego tortu jestem bardzo dumna. Piekłam go na urodziny małego Antosia. Mam nadzieję, że smakował chłopcu i Jego rodzinie. Włożyłam w to ciasto dużo serca. Przepraszam za słabą jakość zdjęć. Szkoda, że nie mogłam torta przekroić. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
BRZOSKWINIOWA MELBA (+lody waniliowe) - NELLIE MELBA 276

jutra rusza mój miks "Historia na talerzu". Ostatnie parę dni spędziłam na pilnych poszukiwaniach i stworzyłam już wstępne menu. Jako osoba, która zdecydowania przedkłada pieczenie nad gotowanie, przygotowałam same desery i ciasta. Nie każdy z przepisów jest łatwo dostępny. Kilku nie ma wcale (przeszukałam polski, angielski, francuski, niemiecki i rosyjski internet). Nie będę się poddawać i zrobię

Przepisy Aleksandry
POMARAŃCZOWA BABKA JOGURTOWA Z WIŚNIAMI 207

dopiero kilka dni temu do niej wróciłam. Od razu zwróciłam uwagę na piękną babkę cytrynową. W Wielkiej Brytanii jest teraz długi (deszczowy :D) weekend, więc idealna pora na pieczenie. Babka cytrynowa zamieniła się u mnie w pomarańczową. Dodałam więcej wiśni. Ciasto jest pyszne i bardzo wilgotne. Nad całością zdjęć "czuwa" bardzo ważny Aniołek. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ

Przepisy Aleksandry
HUMMUS 189

pierwszego dnia po przyjeździe do Wielkiej Brytanii. Minęły ponad 4 lata, a hummus jest stałym bywalcem mojej diety. Zastępuję nim masło. Uwielbiam posmarować nim ciemny chleb, na to położyć pieczeń z indyka, pomidory, cebulę i paprykę. Pycha! W restauracjach bliskowschodnich hummus podaje się z ciepłym lavashem (rodzaj chleba). Macza się chleb w smarowidełku i zajada ze smakiem :). Mój ulubiony

Przepisy Aleksandry
NADZIEWANE GRUSZKI W CIEŚCIE CZEKOLADOWO-KAWOWYM 201

samotna :). Dziękuję moim znajomym za trud, jaki włożyli, żeby kolacja się udała :) Przepis na ciasto czekoladowo-kawowe pochodzi z malutkiej książeczki: "GoodFood 101Cakes & bakes". Taki sposób pieczenia gruszek kiedyś dojrzałam na jakimś blogu, a może w programie kulinarnym. Nie mogę sobie przypomnieć kiedy i gdzie to było. Zapamiętałam mniej więcej efekt i wczoraj eksperymentowałam :). CZYTAJ WIĘCEJ

Przepisy Aleksandry
TORTA DE TRES LECHES (Polish & English) 191

związku z akcją Ciasta Świata w końcu nadarzyła się okazja, żeby je upiec. Ciasto de tres leches znaczy "3 mleka". Jeżeli chodzi o strukturę, to bardzo przypomina pieczony przeze mnie parę dni temu Malvapoeding . Do końca nie wiadomo kto to ciasto wymyślił. Większość krajów Ameryki Łacińskiej uważa je za swoje -tradycyjne. Na ogół mówi się, że powstało(...)Meksyku albo w Nikaragui. W smaku jest waniliowe, mocno wilgotne. Prawdopodobnie będę je piec ponownie. Tradycyjnie podaje się je z bitą śmietaną. Zrobiłam małe odstępstwo i podałam z pysznym gęstym sosem owocowym. Przepis zaadoptowałam z książki "Warm bread and honey cake" autorstwa Gaitri Pagrach-Chandra. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
WALENTYNKI 2012:TORT CZEKOLADOWO MALINOWY 186

Postanowiłam pokazać, że z jednego przepisu można przygotować różne pyszne wypieki. Niedługo Walentynki, więc mam nadzieję, że może Was zainspiruję do pieczenia dla ukochanej osoby. Jako pierwszy przygotowałam tort czekoladowy z malinową bitą śmietaną. Ciasto jest mocno czekoladowe i bardzo wilgotne. Pięknie wyrasta. Konsystencja ciasta jest bardzo podobna do amerykańskiego: chocolate mud cake. Inspirowałam się amerykańskim ciastem

Przepisy Aleksandry