Gruszki z babcinego sadu <3 Składniki: 1 jajko 3 średnie gruszki 1 szklanka mąki 0,5 szklanki mleka 1 łyżka cukru waniliowego domowej roboty 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki błonnika owsianego 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatki: 2 łyżeczki miodu akacjowego Sos czekoladowy Przepis: Gruszki obieramy i ścieramy na grubych oczkach i odsączamy
Emcia Pichcigrillowanie w babcinym ogródku. Postanowiłam w końcu przetestować sos sweet chilli , który dostałam jakiś czas temu do sprawdzenia. Postanowiłam użyć go na dwa sposoby - pierwszy jako dodatek do pieczonych kiełbasek i drugi jako marynata. W pierwszym przypadku, dał mi dosłownie "popalić" ;) Ochoczo i prędko, solidnie umoczoną w sosie kiełbaskę wsadziłam do buzi, a tam ogień :D Ostre i jednocześnie(...)całość mieszamy co jakiś czas. Wszystko trzymamy na wolnym ogniu do momentu aż sos będzie gęsty (według naszych upodobań). Ja podałam kurczaka z ryżem, ale polecam również spróbować z pieczonymi ziemniakami bądź po prostu z chlebem (zdjęć niestety nie zdążyłam zrobić – jakoś dziwnie wszystko poznikało :P) Ostry sos tajskie zielone curry oczywiście zestawiłam z piersią z kurczaka i ryżem. Wybrałam
Emcia PichciSkładniki na placuszki: 3 łyżki mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki masy krówkowej 1 łyżka błonnika marchwiowego 50ml mleka 3łyżki oleju do smażenia Składniki na sos: 2 świeże brzoskwinie 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki wody 1 łyżeczka cynamonu Przepis na placuszki: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie miksujemy na gładką masę. Smażymy
Emcia Pichcirozpuszczenia składników. Następnie gotujemy na malutkim ogniu przez kolejne 5 minut. Po ściągnięciu z ognia wlewamy całość do płatków i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy boki oraz wierzch masy i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po wyciągnięciu, masę kroimy w prostokąty - batoniki :) insertCookd("09e11fbe1a6b1cd225ea86e74014309c
Emcia Pichcioponek: 500 g mąki pszennej 250 g sera białego 2 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty 2 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g masła 2 kostki smalcu (do smażenia) Cukier puder (do posypania) Przepis: Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie zagniatamy na jednolitą masę. Następnie przekładamy na stolnicę posypaną
Emcia Pichciostygnięcia. Następnie miksujemy ciasto dodając po jednym jajku. Ciasto przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdy (im większa tym lepsza). Ciasto nakładamy na wycięte kwadraty z papieru do pieczenia (8cm x 8 cm) poprzednio posmarowane olejem. Następnie smażymy pączki (wkładając je papierem do góry),tak aby nie dotykały dna garnka, na złoto z każdej strony. Pączki
Emcia Pichciposypujemy garścią startego sera. Następnie placek zwijamy (dość ciasno) i kładziemy końcówką do spodu. Lekko przygniatamy. Tortillę kroimy na mniejsze części i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i następnie zapiekamy je w piekarniku nagrzanym do 200C przez ok. 10 minut. insertCookd("b122127c6205d615d1223178b0ec0e80
Emcia Pichcikoniec dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy. Ubitą kremówkę dodajemy do miski z masą owocową, delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wlewamy do podłużnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawamy do zamrażarki na minimum 5 godzin. Podajemy z kawałeczkami soczystego arbuza
Moja smaczna kuchniaszklanki cukru pudru Białka ubij na sztywno, dodaj cukier puder i ubijaj jeszcze kilka minut. Umyte liście mięty zamocz w pianie, rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i suszyć w nagrzanym do 120 stopni piekarniku około 50 minut. Smakują fajnie na ciepło. Podejrzewam, że na zimno również, ale tego nie zdążyliśmy już sprawdzić (zbyt szybko się
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałałamiemy na mniejsze kawałeczki, masło podgrzewamy na wolnym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia się. Całość miksujemy ze sobą na gładką masę, którą wrzucamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dużą łyżką wyrównujemy powierzchnię ciasta i odstawiamy na bok. Składniki na sernik wyjmujemy z lodówki wcześniej, żeby doszły do temperatury pokojowej. Twaróg mielimy, czekoladę rozpuszczamy
sama złodyczwww.mgotuje.pl Mięciutkie i puszyste bułeczki drożdżowe z truskawkami, które po upieczeniu rozpływają się w ustach. Do tego pyszna, chrupiąca kruszonka. Najlepsze w dniu pieczenia. Post Drożdżówki z truskawkami i kruszonką pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Herbatnikowy domek z serem to przepis z książki Ewy Wachowicz „Ewa gotuje- szybko”. Deser bez pieczenia z herbatników i sera, który jest oblany czekoladą i posypany prażonymi płatkami migdałów. Szybki i prosty w wykonaniu a efekt końcowy wygląda zaskakująco. Najlepszy następnego dnia
Marta GotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kurczak barbecue z pieczonymi młodymi ziemniaczkami to doskonały pomysł na niedzielny obiad. Danie wychodzi bardzo smaczne, lekko słodkie z dodatkiem pikanterii. Sos doskonale komponuje się z kurczakiem a ziemniaki w nim pieczone nadają mu fajnego smaku. Przepis na kurczaka znalazłam w Kuchni Lidla, którego autorem jest
Marta GotujeMiała być wołowina pieczona, ale kobieta zmienną jest i mając przed sobą kawałek poprzerastanego rozbratla wymyśliła sobie coś innego. Dodała nieco alkoholu i owoców a sos zagęściła chlebem. Całość doprawiła aromatycznymi ziołami i podała rodzinie pyszny obiad. Do cudownego gulaszu podała złote, pieczone ziemniaczki, które rodzina po prostu uwielbia. Jeśli macie więcej czasu przygotujcie wspaniałą Wołowinę po burgundzku czyli Boeuf
Smaczna Pyzaświeżych listków mięty 1 puszkę mleczka kokosowego 2 galaretki brzoskwiniowe Galaretki agrestowe rozpuść w 3/4 litra gorącej wody, przelej do płaskiego naczynia do wystudzenia (najwygodniej do blaszki do pieczenia). Gdy będzie chłodna, poukładaj w niej umyte listki mięty i odstaw do stężenia. Galaretki brzoskwiniowe rozpuść w 1/2 litra gorącej wody (nie gotuj) odstaw do przestudzenia. Chłodne zmiksuj
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała