stężenia. Był wieczór, więc wiedziałam, że dekorować będę rano, więc na koniec 2 łyżki cukru rozpuściłam na małym ogniu, po uzyskaniu płynnej konsystencji cukru wylałam go na papier do pieczenia tworząc widoczne na zdjęciach coś w stylu kratek, drabinek? Serniczki na pewno były gotowe po upływie 2 godzin, ja jak wspomniałam wcześniej rano obkroiłam boki, wyłożyłam serniczki na talerzyki
Blondynka Gotujejest zbyt sucha, można dodać odrobinę mleka sojowego; jeśli zbyt rzadka - otrąb. Masę dzielimy na dwie równe części i przekładamy to keksówek wyłożonych papierem do pieczenia (ważne, inaczej nie odkleicie batoników!), wyrównujemy wierzch. Przekładamy do lodówki na całą noc, kroimy na równe kawałki. I znowu po raz kolejny Ten Tamten mnie
sama złodyczmoże później. W związku z tym wszystkie pomidory porządnie umyłam i przekroiłam na pół, a dalej z części wydrążyłam gniazda nasiennie, z części nie. Wykładamy blachę papierem do pieczenia i rozkładamy pomidory. Wstawiamy do piekarnika na 100 st z termoobiegiem. Trzymałam tam ok 6h ale cały czas sprawdzałam i te co się podsuszyły troszkę szybciej wyjmowała wcześniej (muszą być
Brzuszki Łakomczuszkiłyżka oliwy i ząbek czosnku) 1 łyżka sosu sojowego (użyłam jasnego, aczkolwiek dzisiaj dowiedziałam się, że jasny bardziej pasuje do jedzenia świeżego np. sałat, a ciemny do smażonych, pieczonych) Wkładamy do miski wszystkie składniki sosy i rozprowadzamy, tak aby sos był gładki o jednolitej konsystencji. Następnie wsadzamy kiełbaski i dokładnie mieszamy z sosem. Wykładamy na blaszkę (najlepiej pokrytą folią aluminiową(...)uniknąć późniejszego szorowania blachy) i co ważne bez wysokich rantów, żeby mogły przepięknie się zarumienić. Pieczemy ok 30 min w piekarniku nastawionym na 180 st. Zdjęcia tego nie oddają, natomiast kiełbaski są cudowne - Mężczyzna bardzo docenił! :) Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkiilość oliwy z oliwek. Panierujemy mięso najpierw w mące, potem w masie jajecznej i wrzucamy na patelnię (na mały ogień). Usmażone kawałki kurczaka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed podaniem wsadzimy do piekarnika na 190-200st na 3-5 minut. 25g sera ścieramy na drobnych oczkach. Do blendera wrzucamy rukolę i 2 posiekane ząbki czosnku, dodajemy
Brzuszki Łakomczuszkiczerwona sól biały pieprz 1,5 ząbka czosnku 1 cebula koperek oliwa z oliwek Paprykę czerwoną obtoczoną w niewielkiej ilości oliwy z oliwek kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 20 minut na 220 stopni C. Makaron wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy al. dente przez mniej więcej 3-4 minuty. Następnie
Brzuszki Łakomczuszkiprzepis wykorzystuję po raz kolejny (oryginalny przepis: klik ). Składniki: 1,25 szklanki mąki 1 jajko 1,25 szklanki maślanki 0,25 szklanki cukru pudru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 0,25 szklanki oliwy szczypta soli No to do dzieła. Wszystko wrzucamy do miski i mieszamy do jednolitej konsystencji (polecam przesiać mąkę
Brzuszki Łakomczuszkiśmietanki 30% 1 łyżka masła Herbatniki rozdrabniamy. Łączymy z kakao i masłem, starając się uzyskać jednolitą masę. Rozkładamy na spodzie blachy (okrągła 23cm) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie bierzemy się za masę serową. Ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy twaróg, mascarpone, budyń i ubijamy. Gdy uzyskaliśmy jednolitą masę - dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy cukier waniliowy, do drugiej
Brzuszki Łakomczuszkimyśl wróciła do mnie w tym roku. Zrobiłam 8 słoiczków o niesamowitym zapachu, takie zamknięcie tego co najlepsze latem w słoiczku. Ajvar jest pastą bałkańską, która bazuje na pieczonej papryce, pomidorach i bakłażanach. Można ją używać na różne sposoby jako sos do makaronu, smarowidło do kanapek czy po prostu salsa. Jest bardzo intensywny w smaku i zapachu. Przygotowując ajwar skorzystałam(...)użyłam oleju słonecznikowego Zielony Nurt) 6-9 ząbków czosnku 3-6 łyżek octu pieprz i sól Papryki i bakłażany myjemy, kroimy na pół, z papryki wydłubujemy gniazda nasienne i pieczemy przez 20-30 min w 200st. Upieczone warzywa wsadzamy do foliowych torebeczek (dzięki temu warzywa się zaparują i dużo łatwiej będzie zdjąć skórkę. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Warzywa
Brzuszki Łakomczuszkiciasto i wykładamy nim formę. Wsypujemy na ciasto groch bądź inny obciążnik i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (190 st) na 15-20 min. Po tym czasie wyjmujemy groch i pieczemy kolejne 5-10min. W tym czasie rozdrabniany do miseczki ser, dodajemy śmietanę, jajko. Całość mieszamy. Gdy spód do tarty jest gotowy, wylewamy masę i układamy na niej pokrojone(...)ćwiartki figi oraz szynkę. Wstawiamy na piekarnika "na oko" po 15 min warto przyjrzeć się tarcie.Nie powinna piec się dłużej niż 30min. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkilimonki 10 g ziaren sezamu ok. 130 ml oliwy z oliwek sól mielony biały pieprz 1/2 ostrej czerwonej papryki Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce do pieczenia, wcześniej wyłożonej pergaminem. Ciasto smarujemy za pomocą pędzelka jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Posypujemy szczyptą soli, ostrą papryką i ziarnami sezamu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na mniej więcej 5 minut
Brzuszki Łakomczuszkicudowną domową wędlinę z piersi z kurczaka (która jest niesamowicie soczysta i ma mnóstwo smaku); zupa - ok ale bez śmietanki 30%; pierogi - jak najbardziej, tylko z mąki pełnoziarnistej i pieczone, a nie smażone; lasagne - jak najbardziej, ale dlaczego makaronu nie zastąpić bakłażanem i cukinią, mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, udźcem z indyka, zrezygnować z beszamelu, a zamiast żółtego sera - mozzarella light(...)czas poznać te cudowne przepisy - będę linkowała pod tym postem. Dietetycznie Siostro, Bracie! Hej! PRZEPISY: Pyszny początek dnia czyli minikanapeczki z trzema pastami Super kanapulec z boczniakami Pieczone pierogi z boczniakami i orzechami włoskimi Placki ziemniaczane z sosem jogurtowo - chrzanowym
Brzuszki ŁakomczuszkiJeśli jeszcze nie znacie smaku domowych wędlin i zapachu pieczonego w domu chleba, koniecznie przetestujcie! Szynka gotowana i domowy chleb ze słonecznikiem Receptury znajdziesz na tym blogu:) Przepis na domową szynkę wg receptury na GOTOWANY SCHAB poniżej zaś przepis na PYSZNY DOMOWY CHLEB Składniki: 2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka do podsypania blachy ( do wypieku chleba zalecana(...)zarabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto do podsypanej mąką podłużnej foremki typu keksówka, Ustawiamy temperaturę na 210 stopni i pieczemy około 45 minut. Jeżeli przed końcem tego czasu uznamy, że chleb ma już mocno zrumienioną skórkę, należy przykryć go folią aluminiową. Wyjmujemy chleb z foremki i studzimy na kratce
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapracy trochę z tym miałam. Dlaczego użyłam akurat mięsa z udek kurczaka a nie z piersi? Przecież byłoby znacznie łatwiej... Jednak mięso z udek jest bardziej soczyste, podczas pieczenia nie wysusza się tak szybko jak pierś. Oczywiście wersja dla leniwych- z piersią kurczaka. Tak czy siak- polecam! Składniki: 5 udek z kurczaka (pozbawionych kości i skóry), doprawionych solą, pieprzem
Mango Papajadość równomiernie. Kozi ser kroimy w bardzo drobną kostkę i również posypujemy z góry zapiekankę. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia grillujemy dorsza- od strony skóry 5-6 minut, z drugiej strony 1-2 minuty. Po wyciągnięciu zapiekanki z piekarnika doprawiamy ją jeszcze odrobinę tymiankiem. Smacznego
Mango Papaja