pieczenia - 22046 przepisów (strona:892/1470)

Tilapia na szpinaku 201

minut. Dodajemy serek i jogurt. Dusimy kolejny 3 minuty. Tak przygotowany szpinak wykłądamy na roladki z tilapi. Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką lub szczelnie folią aluminiową, wstawiamy do angrznaego pieca na 15 minut. Po tymczasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 10 minut. Smacznego! Danie jest dość nisko kaloryczne, więc polecam wszystkim tym którzy są na diecie! Polecam inne moje przepisy

SMYKWKUCHNI
Chleb razowy z pestkami dyni na zakwasie 115

keksówki) Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy około 15 minut. Ciasto przekładamy do wysmarowanych olejem keksówek, do połowy blaszki. Jak ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, wstawiamy do pieca. Ja swój chleb piekę w piekarniku gazowym na 4, około 1godziny 20 minut.   Pozdrawiam i życzę Smacznego

SMYKWKUCHNI
Zapiekanka z bakłażanem i kurczakiem 185

Czosnek siekamy 4. Blaszkę smarujemy oliwą z oliwek i masłem 5. Na spodzie układamy bakłażany, solimy, następnie posiekany czosnek, mięso, pokrojone pomidory, bakłażany. 6. Wstawiamy na 15 minut do pieca 7. W międzyczasie w misce roztrzepujemy jaja, z jogurtem, bazylią, solą i pieprzem. Na gładką jednolitą masę. Mozzarellę rozrywamy palcami i dodajemy do masy jajecznej. 8. Zalewamy masą zapiekankę(...)Pieczemy kolejne 25 minut. 10. Podajemy posypane posiekaną bazylią. Smacznego

SMYKWKUCHNI
Racuszki z jabłkiem na oleju rzepakowym! 195

Serdecznie zapraszam ;-) SKŁADNIKI : - 3 jajka - 1 szklanka mąki pszennej - 2 mniejsze jabłuszka  - 1/2 szklanki mleka - 2 łyżki kefiru - cukier waniliowy - łyżka brązowego cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - olej rzepakowy  do smażenia WYKONANIE: Jabłka obierz ze skóki i pokrój na kawałeczki o wymiarach około 2cm x 2 cm. Z w/w składników za pomocą trzepaczki zrób gęste

SMYKWKUCHNI
Tarta ze szparagami i oscypkiem 116

około 4-5 minut.  W misce za pomocą trzepaczki mieszamy jajka, białka, jogurt i przyprawy, dodajemy podsmażone składniki. Wylewamy od razu na podpieczone ciasto (ciasto po wyłożeniu formy pieczemy 10 minut), 1/2 pęczka zielonych szparagów która nam została, układamy wzdłuż, na nich układamy pokrojone oscypki. Pieczemy 30 minut! Smacznego! Zapraszam na mój profil na FB Smykwkuchni

SMYKWKUCHNI
Zapiekana miruna po staropolsku z boczkiem! / Sałata do obiadu na słodko! 194

miruny - 3 plastry boczku wędzonego - cytryna - oliwa z oliwek - masło - 4 łyżki kaparów -oregano Naczynie wysmaruj masłem, ułóż rybę, owiniętą boczkiem, posól, popieprz, dodaj kapary, polej oliwą. Czas pieczenia: 30 minut. Rybę podajemy z sałatą. SAŁATA:  Sałatę myjemy, osuszamy.  W kubeczku mieszamy 2 łyżki wody, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę soku z cytryny, 2 łyżki rodzynek

SMYKWKUCHNI
ZAPIEKANKA FIT Z KURKAMI! 280

łyżki kaszy manny - 1 łyżka zmielonych płatków owsianych instant - sól, pieprz, sok z cytryny - 4 pomidorki - 2 łyżki kaparów - botwinka pęczek - koperek świeży Małą tortownicę, wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę. Połącz z jogurtem i żółtkami, dodaj pozostałe składniki tj. kapary, kasze mannę, mąkę z płatków, przyprawy i posiekaną botwinkę, wylej na tortownicę. Na wierch ułóż

SMYKWKUCHNI
Tartaletki z cukinią i suszonymi pomidorami! OBIAD FIT! 200

sól, pieprz - natka pietruszki Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki, czosnek i cebulę zmiksuj na muss. W/w składniki wymieszaj na gładką masę. Wypełnij kokilki i upiecz. Czas pieczenia: 35 minut temp 200 stopni C. SMACZNEGO!!! BUUUUZIAKI

SMYKWKUCHNI
Grecka Musaka 204

mielonego. Teraz możemy zająć się bakłażanem. Każdy krążek dokładnie myjemy i odsączamy do sucha na papierowym ręczniku.  Układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, najpierw 7 minut z jednej strony, potem 7 z drugiej, pilnując by się nie przypalił. Sos beszamelowy: Masło rozpuszczamy w małym rondelku, wsypujemy mąkę(...)Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.  Układamy kolejno: 1/3 bakłażana połowa mięsnego farszu 1/3 bakłażana połowa farszu reszta bakłażana sos beszamelowy pokruszony ser feta ser żółty starty na tarce Pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Pizza z oscypkiem 218

możliwej temperatury). Ciasto wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem, rozciągamy tak aby miało 0,5cm grubości. Smarujemy sosem, posypujemy startym serem, układamy pozostałe składniki i posypujemy przyprawą do pizzy.  Pieczemy 10-15 minut w temp 275 stopni. W przypadku niższej temperatury możemy zaglądać do piekarnika i piec dotąd aż ciasto będzie zarumienione

Czerwona Porzeczka
Trzy Znaki Smaku na Lubelszczyźnie - relacja 140

niedługo, ale było pysznie.  Ostatnim punktem naszej podróży była wizyta w piekarni państwa Zubrzyckich w Kraczewicach Prywatnych. Od pana Tadeusza i pani Marioli otrzymaliśmy wiele informacji na temat pieczenia, działania piekarni i przede wszystkim o tym, dlaczego cebularz lubelski powinien otrzymać znak ChOG – Chronionego Oznaczenia Geograficznego . Ja znam go od dziecka, więc nie była to dla mnie żadna

Pasja Smaku
Tarta kokosowa z czereśniami 542

jogurtową wyjąć wcześniej z lodówki, aby przyjęły temperaturę pokojową - formę o średnicy 21cm wysmarować masłem, ciastem wylepić dno i boki formy, nakłuć widelcem - ciasto ponownie krótko schłodzić w lodówce - piec przez 20-25 minut w 190-200 stopniach do zrumienienia się ciasta - po upieczeniu spód z ciasta ostudzić - temperaturę piekarnika zmniejszyć do 175 stopni - jogurt wymieszać z cukrem, wiórkami kokosowymi(...)oraz mąką - białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę - pianę delikatnie wymieszać z masą jogurtową, masę wyłożyć na podpieczony i ostudzony spód, wyrównać i piec przez 30-40 minut do ścięcia się masy, zwłaszcza na środku - upieczone ciasto pozostawić w uchylonym piekarniku do ostudzenia, następnie schłodzić w lodówce - czereśnie oczyścić, wydrylować, podzielić na połówki, przełożyć do rondelka, zasypać cukrem

Smakołyki Bereniki
Chłodnik z rzodkiewkami i burakiem 174

chłodnika doskonale orzeźwia i właściwie nie potrzeba mi już nic więcej. Polecam, spróbujcie sami. Chłodnik rzodkiewkowo-buraczany składniki: dla 2 osób 1 zimny jogurt naturalny 250 ml 1 burak pieczony 1 pęczek rzodkiewek 1 szalotka szczypior z 1 dymki sól, pieprz sok z cytryny do smaku wykonanie Buraka myjemy. osuszamy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 1 godzinę

Przysmaki Karolki
Tarta z kremem czekoladowym i czereśniami 171

formę z ciastem ponownie do lodówki na 20 minut.   Po upływie tego czasu nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć na wierzch papier i wsypać fasolę lub ryż w celu obciążenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Następnie usunąć papier i piec jeszcze przez 15 minut. Pozostawić do wystudzenia. Krem czekoladowy: Do garnka wlać śmietanę, dodać połamaną

Fabryka pomysłów
CUKINIA NADZIEWANA KASZKĄ KUSKUS 194

gorąco, by gotować. Za gorąco, by piec. A mimo to piekarnik bucha żarem, a na gazówce pyrkoczą różne dziwne rzeczy, ukryte w kolorowych garnkach. Siła wyższa. Nie można NIE gotować. Ja bynajmniej tak nie potrafię. Pozywanie kuskusu kasz jest dość "naciągane". Z definicji wynika, że kasza to jadalne nasiona zbóż, które mogą być rozdrobnione lub pozbawione tylko twardej łuski, otaczającej(...)cebulę, wrzucam paprykę i smażę około 6 minut. Zestawiam z palnika, dodaję kaszę, przyprawy, mieszam z majonezem Delikatnym Winiary (świetnie nadaje się do zapiekania). Tak przygotowaną mieszanką nadziewam cukinie. Piekę około 30 minut w 180 stopniach. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki