może później. W związku z tym wszystkie pomidory porządnie umyłam i przekroiłam na pół, a dalej z części wydrążyłam gniazda nasiennie, z części nie. Wykładamy blachę papierem do pieczenia i rozkładamy pomidory. Wstawiamy do piekarnika na 100 st z termoobiegiem. Trzymałam tam ok 6h ale cały czas sprawdzałam i te co się podsuszyły troszkę szybciej wyjmowała wcześniej (muszą być
Brzuszki Łakomczuszkiłyżka oliwy i ząbek czosnku) 1 łyżka sosu sojowego (użyłam jasnego, aczkolwiek dzisiaj dowiedziałam się, że jasny bardziej pasuje do jedzenia świeżego np. sałat, a ciemny do smażonych, pieczonych) Wkładamy do miski wszystkie składniki sosy i rozprowadzamy, tak aby sos był gładki o jednolitej konsystencji. Następnie wsadzamy kiełbaski i dokładnie mieszamy z sosem. Wykładamy na blaszkę (najlepiej pokrytą folią aluminiową(...)uniknąć późniejszego szorowania blachy) i co ważne bez wysokich rantów, żeby mogły przepięknie się zarumienić. Pieczemy ok 30 min w piekarniku nastawionym na 180 st. Zdjęcia tego nie oddają, natomiast kiełbaski są cudowne - Mężczyzna bardzo docenił! :) Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkiilość oliwy z oliwek. Panierujemy mięso najpierw w mące, potem w masie jajecznej i wrzucamy na patelnię (na mały ogień). Usmażone kawałki kurczaka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed podaniem wsadzimy do piekarnika na 190-200st na 3-5 minut. 25g sera ścieramy na drobnych oczkach. Do blendera wrzucamy rukolę i 2 posiekane ząbki czosnku, dodajemy
Brzuszki Łakomczuszkiczerwona sól biały pieprz 1,5 ząbka czosnku 1 cebula koperek oliwa z oliwek Paprykę czerwoną obtoczoną w niewielkiej ilości oliwy z oliwek kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 20 minut na 220 stopni C. Makaron wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy al. dente przez mniej więcej 3-4 minuty. Następnie
Brzuszki Łakomczuszkiprzepis wykorzystuję po raz kolejny (oryginalny przepis: klik ). Składniki: 1,25 szklanki mąki 1 jajko 1,25 szklanki maślanki 0,25 szklanki cukru pudru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 0,25 szklanki oliwy szczypta soli No to do dzieła. Wszystko wrzucamy do miski i mieszamy do jednolitej konsystencji (polecam przesiać mąkę
Brzuszki Łakomczuszkiśmietanki 30% 1 łyżka masła Herbatniki rozdrabniamy. Łączymy z kakao i masłem, starając się uzyskać jednolitą masę. Rozkładamy na spodzie blachy (okrągła 23cm) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie bierzemy się za masę serową. Ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy twaróg, mascarpone, budyń i ubijamy. Gdy uzyskaliśmy jednolitą masę - dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy cukier waniliowy, do drugiej
Brzuszki Łakomczuszkimyśl wróciła do mnie w tym roku. Zrobiłam 8 słoiczków o niesamowitym zapachu, takie zamknięcie tego co najlepsze latem w słoiczku. Ajvar jest pastą bałkańską, która bazuje na pieczonej papryce, pomidorach i bakłażanach. Można ją używać na różne sposoby jako sos do makaronu, smarowidło do kanapek czy po prostu salsa. Jest bardzo intensywny w smaku i zapachu. Przygotowując ajwar skorzystałam(...)użyłam oleju słonecznikowego Zielony Nurt) 6-9 ząbków czosnku 3-6 łyżek octu pieprz i sól Papryki i bakłażany myjemy, kroimy na pół, z papryki wydłubujemy gniazda nasienne i pieczemy przez 20-30 min w 200st. Upieczone warzywa wsadzamy do foliowych torebeczek (dzięki temu warzywa się zaparują i dużo łatwiej będzie zdjąć skórkę. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Warzywa
Brzuszki Łakomczuszkiciasto i wykładamy nim formę. Wsypujemy na ciasto groch bądź inny obciążnik i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (190 st) na 15-20 min. Po tym czasie wyjmujemy groch i pieczemy kolejne 5-10min. W tym czasie rozdrabniany do miseczki ser, dodajemy śmietanę, jajko. Całość mieszamy. Gdy spód do tarty jest gotowy, wylewamy masę i układamy na niej pokrojone(...)ćwiartki figi oraz szynkę. Wstawiamy na piekarnika "na oko" po 15 min warto przyjrzeć się tarcie.Nie powinna piec się dłużej niż 30min. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkilimonki 10 g ziaren sezamu ok. 130 ml oliwy z oliwek sól mielony biały pieprz 1/2 ostrej czerwonej papryki Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce do pieczenia, wcześniej wyłożonej pergaminem. Ciasto smarujemy za pomocą pędzelka jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Posypujemy szczyptą soli, ostrą papryką i ziarnami sezamu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na mniej więcej 5 minut
Brzuszki Łakomczuszkicudowną domową wędlinę z piersi z kurczaka (która jest niesamowicie soczysta i ma mnóstwo smaku); zupa - ok ale bez śmietanki 30%; pierogi - jak najbardziej, tylko z mąki pełnoziarnistej i pieczone, a nie smażone; lasagne - jak najbardziej, ale dlaczego makaronu nie zastąpić bakłażanem i cukinią, mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, udźcem z indyka, zrezygnować z beszamelu, a zamiast żółtego sera - mozzarella light(...)czas poznać te cudowne przepisy - będę linkowała pod tym postem. Dietetycznie Siostro, Bracie! Hej! PRZEPISY: Pyszny początek dnia czyli minikanapeczki z trzema pastami Super kanapulec z boczniakami Pieczone pierogi z boczniakami i orzechami włoskimi Placki ziemniaczane z sosem jogurtowo - chrzanowym
Brzuszki ŁakomczuszkiJeśli jeszcze nie znacie smaku domowych wędlin i zapachu pieczonego w domu chleba, koniecznie przetestujcie! Szynka gotowana i domowy chleb ze słonecznikiem Receptury znajdziesz na tym blogu:) Przepis na domową szynkę wg receptury na GOTOWANY SCHAB poniżej zaś przepis na PYSZNY DOMOWY CHLEB Składniki: 2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka do podsypania blachy ( do wypieku chleba zalecana(...)zarabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto do podsypanej mąką podłużnej foremki typu keksówka, Ustawiamy temperaturę na 210 stopni i pieczemy około 45 minut. Jeżeli przed końcem tego czasu uznamy, że chleb ma już mocno zrumienioną skórkę, należy przykryć go folią aluminiową. Wyjmujemy chleb z foremki i studzimy na kratce
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapracy trochę z tym miałam. Dlaczego użyłam akurat mięsa z udek kurczaka a nie z piersi? Przecież byłoby znacznie łatwiej... Jednak mięso z udek jest bardziej soczyste, podczas pieczenia nie wysusza się tak szybko jak pierś. Oczywiście wersja dla leniwych- z piersią kurczaka. Tak czy siak- polecam! Składniki: 5 udek z kurczaka (pozbawionych kości i skóry), doprawionych solą, pieprzem
Mango Papajadość równomiernie. Kozi ser kroimy w bardzo drobną kostkę i również posypujemy z góry zapiekankę. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia grillujemy dorsza- od strony skóry 5-6 minut, z drugiej strony 1-2 minuty. Po wyciągnięciu zapiekanki z piekarnika doprawiamy ją jeszcze odrobinę tymiankiem. Smacznego
Mango Papajaposmakować ją mogłam dopiero rano. A co z tego wyszło sami widzicie. Pyszny, kruchy spód z ciasteczek Oreo, do tego krem budyniowy z mascarpone... i jagody. Tarta prosta, bez pieczenia , jednak wymaga dość długiego chłodzenia- najlepiej całą noc. Nie jest za słodka, jest chłodna, idealna na takie letnie dni. Spokojnie można się nią pochwalić znajomym, rodzicom, teściom.. myślę
Mango Papajaciastem, dokładnie rozprowadzając je po bokach formy. Wkładamy formę z ciastem na kilka minut do lodówki (po to by ciasto nie zsunęło się z boków formy). Spód dziurkujemy widelcem. Pieczemy tartę ok. 8 minut, aż będzie lekko rumiana. Wyjmujemy ciasto z piekarnika. Układamy farsz: Na samym dnie kładziemy pieczarki z cebulą. Zalewamy masą ze śmietany, jajek i sera. Układamy szparagi(...)pomidorki koktajlowe, kawałki sera brie i gałązki rozmarynu. Pieczemy ok. 30 minut. Smacznego
OstryKęs