pieczenia - 22046 przepisów (strona:883/1470)

STAROPOLSKA BABA PARZONA 176

Przepis na staropolską bakę wielkanocną, którą piecze się w moim domu od zawsze na Święta Wielkanocne. Przesiej do naczynia 50 dag mąki, 10 dag rodzynek namocz w gorącej wodzie. Sparz obierz i posiekaj 5 dag migdałów. Przygotuj 5 dag smażonej skórki pomarańczowej , 6 dag drożdży rozetrzyj staranie z łyżką cukru. Rozpuści w rondelku 10 dag masła lub margaryny. Tłuszcz pozostaw(...)Dodaj części bakalii (resztę pozostaw do dekoracji), szczyptę soli i cukier waniliowy staranie wymieszaj. Wyrobione ciasto nałóż do formy, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz godzinę. Ostudzoną babę polej lukrem i udekoruj resztą bakalii.                        rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Pomidory suszone w słoikach 275

słoików różnej pojemności. Takie pomidory są świetne do sałatek, kanapek, domowego pesto czy mięsa, olej zaś jest aromatyczny i można wykorzystać go do sosów sałatkowych, pieczenia mięsa itp. Zastosowań jest całe mnóstwo Do suszenia nadają się najlepiej pomidory, które są nieduże, podłużne i bardzo mięsiste. Przepis znalazłam tutaj . Post Pomidory suszone w słoikach pojawił

Marta Gotuje
Czekoladowe Muffiny 190

Proponuję czekoladowe muffiny do kawy, przepis jest łatwy szybki w przyrządzeniu, a muffiny są pyszne. Na 12 muffin potrzebne jest : - 300 g mąki - 1,5 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki kakao - 165 g cukru - 1 cukier waniliowy mały - 140 g masła ( może być margaryna) - 2duże jaja - 170 ml mleka - 1 tabliczka czekolady ( można dodać więcej

Niezły Młynek
Faszerowane papryczki z mięsem i pieczarkami 209

oczyścić z pestek).  Farsz: do ryżu dodajemy mięso, jajka, pieczarki, pokrojoną w kosteczkę cebulę, pokrojoną pietruszkę.  Doprawiamy do smaku i mieszamy ręcznie. Następnie wypełniamy papryki i i pieczemy w naczyniu żaroodpornym.  Ja nie dodaję żadnego sosu, uważam że są smaczne same w sobie :)  Pieczemy w piekarniku w 180 C góra i dół 40 min. Smacznego

Niezły Młynek
Drożdżówka z rabarbarem 167

oddzielnej misce rękoma tak żeby gródki były różnej wielkości. Czas wypieku to: 180C - 20min sam dół (bez termoobiegu) a następnie przełączamy na 20 min góra i dół łączny czas pieczenia to 40 min  Smacznego

Niezły Młynek
Pancakes z malinami 172

idealne do mleka . Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka 1 cukier wanilinowy 1 szklanka mleka 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki stopionego masła 1 szklanka świeżych malin Przygotowanie: W jednej misce należy wymieszać suche składniki

Niezły Młynek
Jogurtowiec borówkowy Mniam 162

galaretka owoce leśne ( w tym przypadku użyłam blue curacao) Przygotowanie:  W miseczce rozpuszczamy galaretkę w 1,5 szklanki gorącej wody i ostudzamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopty moczymy w galaretce i wykładamy nimi spód tortownicy. W  osobnym naczyniu blendujemy borówkę z cukrem i cukrem wanilinowym, do gładkiej masy dodajemy jogurt nadal mieszając. W szklance

Niezły Młynek
Domowe ptasie mleczko 1544

Coś do kawy? Domowe ptasie mleczko szybkie w wykonaniu i bez pieczenia :) Składniki: ok 150 g herbatników - to zależy jaką macie blachę :) moja to 23x33  8 białek szczypta soli 1,5 szklanki cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny sok z połowy cytryny 2 krople aromatu cytrynowego 1 cukier wanilinowy Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki kakao

Niezły Młynek
LIEBSTER BLOG AWARD 130

Twoją mocną stroną. Zorganizowanie i odpowiedzialność. Jakiego Państwa kuchnię najbardziej lubisz? Polska. Dwie podstawowe rzeczy w kuchni dla Ciebie to? Garnek do gotowania na parze, silikonowe foremki do pieczenia muffin'ów. Gdzie najczęściej jesz śniadania? W domu - owsianka rządzi ;-) Jeżeli lody to jaki smak? Bakaliowe oczywiście! Często jadasz w restauracjach? Raz na jakiś czas, za każdym razem w innej

Kulinarny Pamiętnik
Rolada z żółtego sera z papryką 169

olej Wykonanie Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 5 jajek rozmącić, wymieszać z serem i majonezem. Blachę wysmarować olejem i wyłożyć pergaminem, też natłuszczonym. Wylać masę serową i piec 15 minut w temperaturze 200 o C. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Mięso wymieszać z pozostałymi jajkami, papryką i odrobiną(...)bułki tartej. Doprawić solą, pieprzem i vegetą. Wyłożyć na wypieczony ser i zwinąć w roladę. Piec 30 minut w temperaturze 200 o C. Uwaga – sprawdzona rada 1)        zamiast papryki do mięsa można dodać 10 dag pieczarek, pokrojonych w plastry i podduszonych na odrobinie masła Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie

Świat Smaku
Miodowe żeberka zapiekane 136

wymieszać. Mięso opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Posmarować marynatą i odstawić pod przykryciem na godzinę do lodówki. Następnie żeberka osączyć z marynaty, ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 o C. Marynatę podgrzać, polać żeberka i piec jeszcze 5 minut. Uwaga – sprawdzona rada 1) mięso najlepiej zamarynować dzień wcześniej Życzę smacznego

Świat Smaku
"Kurczakowe" muffinki nadziewane pieczarkami / Poultry muffins stuffed with mushrooms 387

finek posmarować odrobiną oleju. Każdą wyłożyć dwoma rozbitymi plastrami mięsa, tak aby końce wystawały ponad brzeg. Wnętrze wypełniamy wcześniej przygotowanym farszem, nadając kształt babeczek. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180 o C. Uwaga – sprawdzona rada 1)        kto nie przepada za gotowymi mieszankami, przyprawę do kurczaka może zastąpić pieprzem cayenne

Świat Smaku
Bułki pszenne z twarożkiem wiejskim 228

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Doskonałe bułeczki z dodatkiem twarożku wiejskiego. Bardzo puszyste, mięciutkie w środku. Najlepsze w dniu pieczenia, polecam. Post Bułki pszenne z twarożkiem wiejskim pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Racuchy z jabłkami na szybko... 149

swoją zachciankę, pysznym, smakiem z dzieciństwa.... :) Pychota!!! Racuchy z jabłkami na szybko... SKŁADNIKI: - 2,5 szklanki mąki  - 2 szklanki mleka ( 500 ml) - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki cukru - szczypta soli - 1-2 jabłka - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem - olej do smażenia - cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Kroimy jabłka

Zainspiruj się kuchnią
Golonka po Bawarsku... 228

podstawą jest kuchnia bawarska... Zdziwiłam się, bo gotowałam w stylu "domowej, maminej kuchni.."  Otóż okazało się, że bardzo lubiana przez moich domowników "wątróbka w duszonych jabłkach i cebuli", " Pieczona biała kiełbasa z cebulą". " roladki z boczku, z wędzoną śliwką" okazały się Bawarskim specjałem i wręcz rarytasem tamtejszej kuchni. Tak więc będąc na moim ukochanym pobliskim bazarku, stwierdziłam, że wesprę(...)chochle wywaru dodajemy 3 łyżki musztardy oraz miód. wszystko rozpuszczamy na ogniu i polewamy nimi golonki. Na koniec wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200-250  °C i pieczemy 1,5 godziny i co 30 min polewamy glazurą, żeby się nie przypiekły za bardzo. :) Upieczone golonki podawać ze świeżym pieczywem, chrzanem, musztarda i ogórkiem kwaszonym. Tylko

Zainspiruj się kuchnią