pieczenia - 22046 przepisów (strona:877/1470)

Bułeczki cebulowe 110

dzielimy na 8 w miare równych części. Każdą części rozkładamy palcami na płasko, a następnie robimy gniazdko ( środek cieńszy, a brzegi grubsze). Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i napełniamy farszem cebulowym. Brzegi smarujemy wodą. Następnie wstawiamy bułeczki na około 15 minut do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Smacznego

Kolizje Smaków
Piersi z kurczaka duszone na maśle z sosem winno-śmietanowym i risottem według Julii Child (Supremes de volaille a blanc) odc 170

kurczaka smarujemy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Masło rozgrzewamy w naczyniu żaroodpornym do momentu kiedy zacznie się pienić. Wówczas piersi z kurczaka obtaczamy w maśle, przykrywamy papierem do pieczenia wyciętym w kształt naczynia i zamykamy. Wstawiamy do piekarnika. Julia w swojej książce mówi by wstawić na 6 minut a następnie jeśli mięso nie będzie gotowe

Kolizje Smaków
Pierogi z ciasta francuskiego ze szpinakiem polane sosem koperkowym 282

pół po skosie i dociskamy brzegi widelcem. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut na 200 stopni Celsjusza. Kiedy ciasto z wierzchu zacznie się rumienić wyciągamy. W czasie pieczenia pierogów przygotowujemy sos koperkowy lub czosnkowy. Podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika wraz z ulubionym sosem

Kolizje Smaków
Rolada ze schabu z nadzieniem szpinakowym 159

szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami. Szybka i prosta w przygotowaniu. Idealna na rodzinny obiad w gronie najbliższych :)   Ilość porcji: 6   Czas przygotowania: 15 minut + 60 minut pieczenia   Składniki: 1 kg schabu w kawałku 120g mrożonego szpinaku  60g fety 60g suszonych pomidorów w oleju Cebula Czosnek Sól, pieprz, majeranek Dodatkowo potrzebna będzie nitka oraz folia

Kolizje Smaków
Ostatni weekend przed świętami. 142

stężeją i będą idealne do podania. Szykujemy rybę po grecku . Potrzebuje ona około jednego dnia, aby wszystkie smaki idealnie się przegryzły. Jeśli mamy jeszcze siły to przygotowujmy sałatkę jarzynową. Pieczemy muffinki np. pierniczkowe lub marchewkowe Wtorek Ubieramy choinkę wraz z całą rodziną. Ozdabiamy również upieczone muffinki np. w renifery . Pieczemy pijaka , rochera czy brzdąca. Możemy również upiec jakiś tort

Kolizje Smaków
Torcik lekko kokosowy 171

drugiej trochę mniej. W ten sposób biszkopty będą miały   różne odcienie brązu. Na koniec masę przekładamy do dwóch wcześniej przygotowanych foremek (nasze były kwadratowe) i pieczemy 35 min w 170 stopniach Celsjusza (ciasto umieszczamy we wcześniej nagrzanym piekarnik). Kiedy biszkopt jest już gotowy odstawiamy go do wystygnięcia. My nasze biszkopty przecięłyśmy jeszcze na pół. Jeśli ktoś zdecyduje się piec

Kolizje Smaków
CHRUŚCIKI 108

przygotowania ok 1,5 h Ilość : w zależności od wielkości chruścików, ok 2 pełnych misek Składniki: 2 szklanki mąki 5 żółtek 7 łyżeczek śmietany 12 % 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 1 margaryna 250g 1 łyżka spirytusu/octu np. jabłkowego olej cukier puder do posypania Wszystkie składniki wykładamy na blat i wyrabiamy z nich jednolitą masę

Kolizje Smaków
Racuchy z jabłkami 287

pomocny, ale są to wspaniałe chwile wspólnie spędzonego czasu, które niezwykle cenie :) Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 2-3 osoby Składniki: Szklanka mąki Szklanka mleka Łyżeczka proszku do pieczenia Łyżeczka cukru waniliowego 3-4 jabłka Olej do smażenia Cukier puder do posypania racuchów Suche składniki wraz z mlekiem mieszamy przy pomocy miksera. Powstaje nam masa, która konsystencją powinna

Kolizje Smaków
Roladki z kurczaka 233

typowego miecha z frytkami. Dodatkowo roladka wygląda uroczo i nawet moje nie jedzące zazwyczaj mięso dziecko pokusiło się na kilka kęsów. Czas przygotowania: 45 minut (w tym 25 minut pieczenia) Ilość porcji: 3 Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka ¼ selera Kawałek białego pora 1 cytryna 2 ząbki czosnku Klika plastrów szynki długodojrzewającej Kilka gałązek tymianku

Kolizje Smaków
Kopiec kreta 155

sztuki) 330ml śmietany kremówki 70g masła 170g serka mascarpone 5 bananów 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Małą formę do tortów wykładamy papierem do pieczenia. Około 300g ciasteczek rozgniatamy wraz z masłem. Powstaje nam lepka, plastyczna masa. Wówczas rozprowadzamy ją w tortownicy mocno dociskając i pozostawiając nieco wyższe brzegi. Ciasto umieszczamy w zamrażalniku. W czasie kiedy

Kolizje Smaków
Zapiekanka z kurczakiem i szpinakiem 427

tego przepyszny szpinak i chrupiący kurczak, a wszystko zanurzone w przepysznej serowo-jajecznej masie. Czegoż chcieć więcej? : ) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 50 minut (  w tym 20 minut pieczenia) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 300g szpinaku mrożonego 200g makaronu 100g żółtego sera 100g sera pleśniowego 3 jajka 1 szklanka śmietany 18% 1 cebula 2 ząbki czosnku

Kolizje Smaków
Domowe Bounty 201

jeśli będziemy mocno ściskać to damy rade. Następnie odstawiamy kuleczki na godzinę do lodówki. Następnie topimy czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofali i zanurzamy kuleczki. Wyciągamy na papier do pieczenia i ponownie odstawiamy do lodówki. Czekamy aż czekolada zastygnie (jakieś pół godzinki) i możemy zajadać! Smacznego

Kolizje Smaków
Racuchy z bananami 159

Szklanka mleka ·                      Łyżeczka proszku do pieczenia ·                      Łyżeczka cukru waniliowego

Kolizje Smaków
Bounty - sernik na zimno 2001

mieszamy. Do podgrzanej żelatyny dodajemy po łyżce masy kokosowej, ciągle mieszając. Po 3,4 łyżkach wlewamy żelatynę do masy kokosowej i mieszamy. Małą formę do tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę kokosową. Potrząsamy by się równo rozprowadziła. Sernik umieszczamy na 30 minut w zamrażalniku, a potem przekładamy do lodówki. Możemy od razu umieścić w lodówce, ale wówczas będzie

Kolizje Smaków
Pizza ze szparagami i mozzarellą 134

wałkujemy w pożądany kształt. Smarujemy sosem i układamy szparagi. Rozsypujemy parówkę oraz rozkładamy plastry mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni na około 15 minut. Pod koniec pieczenia dodajemy na pizzę kilka listków bazylii

Kolizje Smaków