Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni..do smażenia, pieczenia , sałatek itp. ..tym razem olej wykorzystałam do ciasta naleśnikowego i do smażenia krokietów.Krokiety z kapustką kiszoną i grzybkami suszonymi..oczywiście też podsmażonymi na oleju rzepakowym. Naleśniki 2 jajka 2 szkl mąki 1 szkl wody 1 szkl mleka szczypta soli
Moje domowe kucharzeniepółfrancuskie śmietanowe..ciasto należy schłodzić w lodówce przynajmniej 10 godzin..ale to przecież żaden problem..ciasto można zrobić wieczorem, a rano upiec rogaliki..a jakie smaczne...polecam..ja znów piekłam mini rogaliki..takie małe słodkości.. 25 dkg mąki 25 dkg masła 2 żółtka 100 ml śmietany szczypta soli dodatkowo marmolada Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka , śmietanę(...)dwie części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć marmoladę i zwijać rogaliki.Układać na przygotowanej blasze.Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec rogaliki aż będą złociste.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzenieorzechów włoskich mielonych mleko (ok. pół szklanki) około 30 g spirytusu Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie kulki i wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki do pieczenia orzeszków. Mielone orzechy sparzyć gorącym mlekiem. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać wystudzone już orzechy i alkohol. Nadzieniem wypełniać połówki orzeszków i sklejać po dwa razem
Moje domowe kucharzeniedała nam pole do popisu..i zamiast wypiekania chleba czy bułek ..Jemy wspólne śniadanie..ale nikt nie wie co kto przyrządzi na to śniadanko.. .Ja co prawda piekłam bułeczki [ przepis wkrótce]..bo zabrakło chleba..ale miałam chleb tostowy i były tosty...o bardzo fajnej nazwie..a dlaczego taka nazwa? poczytajcie sobie tutaj ..Prosto ...a jak smacznie..Jestem ciekawa(...)pączek w maśle Marzena z bloga Zacisze kuchenne Małgosia z bloga Smaki Alzacji Wiosenka z bloga Eksplozja Smaku Ala z bloga Alka piecze i gotuje Dobrawa z bloga Bona Apetita! Monika z bloga Niezapomniane smaki Marzena z bloga Kulinarne Szaleństwa Maniusi Bernika z bloga Mój kulinarny
Moje domowe kucharzeniedrożdży. Zagnieść ciasto i wyrobić.Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Pieczarki pokroić i lekko podsmażyć , dodać pokrojoną kiełbasę. Następnie uformować pizzę , posmarować ketchupem,nałożyć dodatki, posypać serem .Piec około 15 minut w temperaturze 220 stopni.Ja pizzę piekłam na kamieniu ..i od razu wyłożyłam na zimny kamień , wstawiłam do zimnego piekarnika , a dopiero później ustawiłam temperaturę.Można też najpierw nagrzać
Moje domowe kucharzeniePamiętacie o konkursie ? Zapraszam, macie jeszcze czas do północy. Dawno nie piekłam chleba tostowego, ale przepis na bardzo prosty i szybki do zrobienia znalazłam tutaj . 20 g świeżych drożdży 250 ml ciepłej wody 350 g mąki pszennej tortowej, typ 450 50 g mąki kukurydzianej lub BŁYSKAWICZNEJ kaszki manny 1 łyżka cukru(...)jednolite ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Przełożyć do formy keksowej o wymiarach 28 x 9 cm (mierzone po dnie). Zostawić do wyrośnięcia ok. 30 minut. Piec ok. 30- 35 minut w 200°C. Studzić na kratce
Moje domowe kucharzenielodówki,aby smaki się przegryzły. Surówka bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie. Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu
Moje domowe kucharzeniegodziny, aby smaki się przegryzły. Sałatka bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie. Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu
Moje domowe kucharzeniepomarańczową, dodać do kapusty i wymieszać. Surówka bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie. Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu
Moje domowe kucharzeniebudyniu i galaretki podpatrzyłam tutaj. Ciasto: 5 jajek 22 dkg margaryny 20 dkg cukru 25 dkg mąki pszennej 5 łyżek mleka 2 cukry waniliowe 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej Masa truskawkowa: 1 kg truskawek 3/4 szk. cukru 2 galaretki [ u mnie wiśniowa i truskawkowa] 2 budynie śmietankowe Masa śmietanowa: 500 ml schłodzonej
Moje domowe kucharzeniedoprawić solą i pieprzem. Sałatka bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie. Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu
Moje domowe kucharzenieodrobinę cukru , wymieszać. Dodać olej i zieleninę, wymieszać. Surówka bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie. Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu
Moje domowe kucharzenieoctem, olejem , doprawić do smaku. Sałatka bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie. Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu
Moje domowe kucharzeniesmaku ,dodać olej i wymieszać. Sałatka bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie. Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu
Moje domowe kucharzenieteż ]. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia około 2 godziny [ u mnie dużo krócej] .Rozgrzać piekarnik do 180 stopni ,posmarować bułki jajkiem roztrzepanym i mlekiem i piec bułeczki z termoobiegiem 12 minut lub do momentu, aż będą złocistobrązowe. Bułki dodaję do Akcji "Na zakwasie i na drożdżach", tym razem prowadzi Łucja. Razem(...)mną piekły: Agnieszka Joasia
Moje domowe kucharzenie