pieczenia - 22046 przepisów (strona:873/1470)

Krokiety z kapustą kiszoną i grzybkami podsmażanymi na oleju rzepakowym 166

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni..do smażenia, pieczenia , sałatek itp. ..tym razem olej wykorzystałam do ciasta naleśnikowego i do smażenia krokietów.Krokiety z kapustką kiszoną i grzybkami suszonymi..oczywiście też podsmażonymi na oleju rzepakowym. Naleśniki 2 jajka 2 szkl mąki 1 szkl wody 1 szkl mleka szczypta soli

Moje domowe kucharzenie
Rogaliki półfrancuskie śmietanowe 200

półfrancuskie śmietanowe..ciasto należy schłodzić w lodówce przynajmniej 10 godzin..ale to przecież żaden problem..ciasto można zrobić wieczorem, a rano upiec rogaliki..a jakie smaczne...polecam..ja znów piekłam mini rogaliki..takie małe słodkości.. 25 dkg mąki 25 dkg masła 2 żółtka 100 ml śmietany  szczypta soli dodatkowo marmolada Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka , śmietanę(...)dwie części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na  rogalomanię  , wyciąć trójkąty, nałożyć marmoladę i zwijać rogaliki.Układać na przygotowanej blasze.Piekarnik nagrzać do 200  stopni i piec rogaliki aż będą złociste.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
Orzeszki kakaowe 230

orzechów włoskich mielonych  mleko (ok. pół szklanki)  około 30 g spirytusu Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie kulki i wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki do pieczenia orzeszków.  Mielone orzechy sparzyć gorącym mlekiem. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać wystudzone już orzechy i alkohol. Nadzieniem wypełniać połówki orzeszków i sklejać po dwa razem

Moje domowe kucharzenie
Croque monsieur i croque madame 182

dała nam pole do popisu..i zamiast wypiekania chleba czy bułek ..Jemy wspólne śniadanie..ale nikt nie wie co kto przyrządzi na to śniadanko.. .Ja co prawda piekłam bułeczki [ przepis wkrótce]..bo zabrakło chleba..ale miałam chleb tostowy i były tosty...o bardzo fajnej nazwie..a dlaczego taka nazwa? poczytajcie sobie tutaj ..Prosto ...a jak smacznie..Jestem ciekawa(...)pączek w maśle Marzena z bloga  Zacisze kuchenne Małgosia z bloga  Smaki Alzacji  Wiosenka z bloga  Eksplozja Smaku  Ala z bloga  Alka piecze i gotuje  Dobrawa z bloga  Bona Apetita!  Monika z bloga  Niezapomniane smaki  Marzena z bloga  Kulinarne Szaleństwa Maniusi  Bernika z bloga  Mój kulinarny

Moje domowe kucharzenie
Pizza -ciasto z dodatkiem oleju rzepakowego 215

drożdży. Zagnieść ciasto i wyrobić.Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Pieczarki pokroić i lekko podsmażyć , dodać pokrojoną kiełbasę. Następnie uformować pizzę , posmarować ketchupem,nałożyć dodatki, posypać serem .Piec około 15 minut w temperaturze 220 stopni.Ja pizzę piekłam na kamieniu ..i od razu wyłożyłam na zimny kamień , wstawiłam do zimnego piekarnika , a dopiero później ustawiłam temperaturę.Można też najpierw nagrzać

Moje domowe kucharzenie
Chleb tostowy 203

Pamiętacie o konkursie ? Zapraszam, macie jeszcze  czas do północy. Dawno nie piekłam chleba tostowego, ale przepis na bardzo prosty i szybki do zrobienia znalazłam  tutaj . 20  g świeżych drożdży  250 ml ciepłej wody  350 g mąki pszennej tortowej, typ 450  50 g mąki kukurydzianej lub BŁYSKAWICZNEJ kaszki manny  1 łyżka cukru(...)jednolite ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Przełożyć do formy keksowej o wymiarach 28 x 9 cm (mierzone po dnie). Zostawić do wyrośnięcia ok. 30 minut. Piec ok. 30- 35 minut w 200°C. Studzić na kratce

Moje domowe kucharzenie
Surówka -2 kolory 255

lodówki,aby smaki się przegryzły. Surówka bierze udział w konkursie  "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis  ZpierwszegoTloczenia.pl  na blogu Majanowe Pieczenie. Oświadczam, że akceptuję  regulamin konkursu

Moje domowe kucharzenie
Sałatka z ryżem, rodzynkami i olejem 190

godziny, aby smaki się przegryzły.  Sałatka bierze udział w konkursie   "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis  ZpierwszegoTloczenia.pl   na blogu Majanowe Pieczenie. Oświadczam, że akceptuję  regulamin konkursu

Moje domowe kucharzenie
Surówka z kapusty, pomarańczy z olejem , octem i miodem 238

pomarańczową, dodać do kapusty i wymieszać.   Surówka bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis  ZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie. Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu

Moje domowe kucharzenie
Ciasto z masą truskawkową i śmietanową 227

budyniu i galaretki podpatrzyłam  tutaj. Ciasto: 5 jajek 22 dkg margaryny 20 dkg cukru 25 dkg mąki pszennej 5 łyżek mleka 2 cukry waniliowe 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej Masa truskawkowa: 1 kg  truskawek 3/4 szk. cukru 2 galaretki [ u mnie wiśniowa i truskawkowa] 2 budynie śmietankowe Masa śmietanowa: 500 ml schłodzonej

Moje domowe kucharzenie
Sałatka z pesso 209

doprawić solą i pieprzem.  Sałatka  bierze udział w konkursie  "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis  ZpierwszegoTloczenia.pl  na blogu Majanowe Pieczenie. Oświadczam, że akceptuję  regulamin konkursu

Moje domowe kucharzenie
Surówka z białej kapusty 2310

odrobinę cukru , wymieszać. Dodać olej i zieleninę, wymieszać. Surówka bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie. Oświadczam, że akceptuję  regulamin konkursu

Moje domowe kucharzenie
Sałatka 337

octem, olejem , doprawić do smaku. Sałatka bierze udział w konkursie  "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl  na blogu Majanowe Pieczenie. Oświadczam, że akceptuję  regulamin konkursu

Moje domowe kucharzenie
Sałatka z botwinki 179

smaku ,dodać olej i wymieszać. Sałatka bierze udział w konkursie  "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl  na blogu Majanowe Pieczenie. Oświadczam, że akceptuję  regulamin konkursu

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki weneckie 246

też ]. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia około 2 godziny [ u mnie dużo krócej]  .Rozgrzać piekarnik do 180 stopni ,posmarować bułki jajkiem roztrzepanym i mlekiem  i piec bułeczki z termoobiegiem  12 minut lub  do momentu, aż będą złocistobrązowe. Bułki dodaję do Akcji "Na zakwasie i na drożdżach",  tym razem prowadzi  Łucja. Razem(...)mną  piekły: Agnieszka Joasia

Moje domowe kucharzenie