Ostatnie ciasto się skończyło a jakoś nie miałam ochoty na specjalne długie pieczenie za to na owocowy deser jak najbardziej. Tym teraz postanowiłam wziąć na tapetę truskawki. Zmiksowane truskawki z kawałkami żurawiny i już mamy pyszny sok. Do tego waniliowy gęsty budyń i już mamy przepis na pyszny deser. Składniki na 3 pucharki 20 dkg truskawek garść żurawiny
ciastkarnia na kruchym spodziepodgrzewamy wodę i dodajemy masło, gdy się rozpuści wsypujemy mąkę i wszystko energicznie mieszamy tak aby się nie przypaliło. Gdy masa będzie się odrywać od brzegów zdejmujemy rondel z pieca. Zostawiamy ciasto do całkowitego ostudzenia. Następnie dodajemy po jednym jajku do masy i miksujemy tak aby jak najbardziej napowietrzyć ciasto. Gotową masę przekładamy do szprycy i wyciskamy dowolne kształty(...)ciasta na blaszce. Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach. Gdy ostudzimy je należy przeciąć eklerki na pół i przełożyć ubitą wcześniej śmietaną. Można również polać je czekoladą, smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieNajczęściej taki gotowy ciastoludek nadaje się do spożycia od razu ale można go oczywiście odpowiednio udekorować i w tym cała frajda:) Co bardziej ambitna norweska mam czy babcia piecze takie przysmaki razem z pierniczkami w domu. W tym roku kupiłam paczkę kakeman`ów na spróbowanie i stwierdziłam, że taniej wyjdzie mi zrobienie ich w domu (trzy ciastka(...)stolnicy na grubość 3-5 mm i wycinamy z niego odpowiednią foremką ciasteczka (jeśli nie macie foremek ludzików możecie użyć jakichkolwiek) Układamy je na blaszce i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Gotowe ludziki można ozdobić rozpuszczonym w wodzie barwnikiem spożywczym albo lukrem i cukierkami, tak jak widzicie na poniższych zdjęciach. Udanej zabawy i smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziebardzo szybko znikną. Polecam takie małe słodkości w oczekiwaniu na święta. Składniki na 14 muffinków: 150 g masła 150 h gorzkiej czekolady 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szklanka cukru 170 ml maślanki 2 jajka puszka masy karmelowej o smaku trufli dekoracja: 200 ml śmietany 30% 2 łyżeczki cukru pudru fix do śmietany Wykonanie
ciastkarnia na kruchym spodziezlepiamy brzegi. Wycinamy 8 części ale nie wycinamy ich do samego środka okręgu. Każdy kawałek obracamy kilka razy. Gotową gwiazdę smarujemy białkiem i wykładamy do nagrzanego pieca. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieświeżym ciastem. Pamiętam, że babcia mnie strasznie ganiała żebym nie jadała ciepłego ciasta bo będzie mnie bolał brzuch. Dziś mam 28 lat i zawsze podjadam ciepłe ciasta prosto z pieca, za bardzo mnie ciekawi jak mi wyszły i za mało mam silnej woli żeby powstrzymać się przed zjedzeniem tak pięknie pachnącego ciasta. Powinnam napisać tutaj ostrzeżenie przed tym przepisem(...)prostokąt zwijamy zaczynając od dłuższego boku. Gotową roladę przecinamy w wzdłuż. Dwa pasy przeplatamy ze sobą tworząc wieniec taki jak na zdjęciu. Ciasto smarujemy białkiem i wkładamy na brytfankę. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziepobliskiej piekarni) Będąc dzieckiem często jadłam chałkę z miodem i mlekiem, uwielbiam ten smak więc możecie sobie wyobrazić w jakim ekspresowym tempie chałka zniknęła po wyciągnięciu z pieca:) Składniki: 50 g drożdży 700 g mąki 50 g masła rozpuszczonego 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka szczypta soli 3 jajka garść płatków migdałowych Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy(...)czasie wyciągamy ciasto an stolnice, dzielimy na trzy części i z każdej formujemy wałek. Przeplatamy ciasto w kształt chałki, wierzch smarujemy białkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzierozgrzany tłuszcz, musi być o na tyle dużo aby pączki sobie swobodnie pływały. Upieczone i ostudzone pączki polewamy lukrem i cukierkami lub cukrem pudrem. Ja pączki jak zwykle piekłam gdyż nie lubię smażonych polecam również taką wersje , piec należny 40 minut w 180 stopniach. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieśmietany. Gdy mamy jednolitą masę wsypujemy mieszając dalej mikserem budyń i dowolny aromat. Masę serową wylewamy na podpieczony spód i wkładamy do piekarnika na 50 minut. Po 15 minutach pieczenia gdy wierzch będzie twardy, wyciągamy ciasto z piekarnika i trzemy na wierzch pozostałą część ciasta kruchego. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziemowa dzisiaj postanowiłam upiec swoje ulubione brownie tym razem w wersji z karmelem. Proste i smaczne, polecam zwłaszcza dla tych którzy nie czują się dobrze w pieczeniu - Ciasto które zawsze wychodzi. Składniki 200 g czekolady ciemnej 40 g kakao 200 g cukru 4 jajka 160 g mąki 150 g masła kilka łyżek masy karmelowej Wykonanie: Do garna
ciastkarnia na kruchym spodziecukrem. Masło roztapiamy i wlewamy do reszty składników. Wszystkie składniki ugniatamy łyżką aż powstaną nam grudki i wysypujemy je równomiernie na ciasto. Gotowe wkładamy do piekarnika i pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Po wycięciu z pieca pozostawiamy do ostygnięcia i możemy podawać na stół, Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzietartę ze śliwkami, proste i smaczne ciasto. Składniki: rulon ciasta francuskiego 300 g śliwek dżem ze śliwek Wykonanie: Gotowe ciasto francuskie rozwijamy na blaszce do pieczenia i zakładamy brzegi ciasta przyciskając je widelcem aby nie rozłożyły się. Następnie myjemy i kroimy na kawałki śliwki. Dżemem śliwkowym sparujemy środek ciasta i układamy na nim pokrojone śliwki. Gotowe
ciastkarnia na kruchym spodzieLidla. Zauważyłam w promocji ricottę. Od razu wiedziałam co z niej zrobić! Składniki: 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka mąki ryżowej 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ricotty 1 jajko 30 ml wody Sposób przygotowania: Jajko oddzielamy i ubijamy białko na sztywną pianę z szczyptą soli. Dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Smażymy
Truskawkowa FiestaSmerfetka to inna wersja popularnego ciasta Shrek. Nie przepadam za pieczeniem ciast warstwowych a szczególnie tak sztucznie kolorowych ale musiałam upiec cisto na charytatywny cel na sprzedaż i chciałam, aby to ciasto przykuło uwagę swoim wyglądem i dobrze się sprzedał. Nie myliłam się, poszło jako pierwsze. Podobno też było pyszne, więc myślę że pomysł się udał. Przepis to kumulacja
Bernika - moj kulinarny pamietnikzagniatamy dość sprawnie odstawiamy do wyrośnięcia. NA WIERZCH: - warkocz oscypkowy - garść oliwek - pomidor malinowy - świeża bazylia - szynka dojrzewająca - cebula czerwona Na cieście układamy pomidory, oliwki, cebulę i pozostałe składniki. Pieczemy 30 minut w nagrzanym piecu. SMACZNEGO
SMYKWKUCHNI