pieczenia - 22046 przepisów (strona:886/1470)

Tartaletki -ciasto kruche 182

Foremki do tartaletek mam od dłuższego czasu..ale tylko raz piekłam w nich  biszkoptowe tartinki ..no i w końcu przybrałam się do zrobienia w nich ciasta kruchego.., które potem można potem nadziewać czym tylko się chce...u mnie były z bitą śmietaną..ale o tym w następnym wpisie. 1 margaryna 30 dkg mąki 5 dkg cukru 2 łyżki zimnej(...)lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać na dno np. fasolę[nie wykładałam ani folii, ani fasolki..nakłułam ciasto widelcem].Piec w temp.190 stopni przez 15 potem zdjąć folię z fasolkami i dopiec ciasto

Moje domowe kucharzenie
Chleb orkiszowy słonecznikowy 133

chleby z takich mieszanek są proste w wykonaniu...w tym przypadku dodatkowo trzeba było namoczyć dołączane do wypieku pestki słonecznika..a potem jak zwykle..woda, mieszanie, leżakowanie, garowanie, parowanie, pieczenie...i zajadanie się smakowitym chlebkiem..Pycha...polecam...zajrzyjcie do sklepów P.Adama [ tutaj  i  tutaj ]i zakupcie takie gotowe mieszanki..Warto także zajrzeć na blog P.Adama

Moje domowe kucharzenie
Czekoladowe ciacho z mikrofali 144

Wsypać cukier, kakao, sól i znów wymieszać.  Na końcu dodać mąkę i krótko wymieszać. [ja dodatkowo na wierzch posypałam jeszcze czekoladą] . Kubek z ciastem wstawić do mikrofalówki, piekłam na największej mocy mikrofalówki przez około 2 minuty (można piec trochę dłużej 2,5 minuty, ale trzeba uważać żeby się nie przypaliło). Podawać np. z bitą śmietaną

Moje domowe kucharzenie
Pan de sal 190

Dawno nie piekłam ani bułeczek ani chleba.......przepis na te pyszne bułeczki cytuję za  Dorotką . Składniki na 10 - 12 sztuk: 4 szkl. mąki pszennej chlebowej 1 i 1/3 szkl. letniej wody 1/4 szkl.oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 12 g (1 łyżka) drożdży suchych lub 24 g drożdży świeżych bułka tarta, do obtoczenia Mąkę(...)tartej. Ostrym nożem lub szpatułką podzielić na 10 - 12 części. Ułożyć na blaszce rozcięciem ku górze. Przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć na 20 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piec w temperaturze 210ºC przez około 20 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce. Metoda dla maszynistów: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie

Moje domowe kucharzenie
Krokiety z kapustą kiszoną i grzybkami podsmażanymi na oleju rzepakowym 137

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni..do smażenia, pieczenia , sałatek itp. ..tym razem olej wykorzystałam do ciasta naleśnikowego i do smażenia krokietów.Krokiety z kapustką kiszoną i grzybkami suszonymi..oczywiście też podsmażonymi na oleju rzepakowym. Naleśniki 2 jajka 2 szkl mąki 1 szkl wody 1 szkl mleka szczypta soli

Moje domowe kucharzenie
Rogaliki półfrancuskie śmietanowe 174

półfrancuskie śmietanowe..ciasto należy schłodzić w lodówce przynajmniej 10 godzin..ale to przecież żaden problem..ciasto można zrobić wieczorem, a rano upiec rogaliki..a jakie smaczne...polecam..ja znów piekłam mini rogaliki..takie małe słodkości.. 25 dkg mąki 25 dkg masła 2 żółtka 100 ml śmietany  szczypta soli dodatkowo marmolada Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka , śmietanę(...)dwie części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na  rogalomanię  , wyciąć trójkąty, nałożyć marmoladę i zwijać rogaliki.Układać na przygotowanej blasze.Piekarnik nagrzać do 200  stopni i piec rogaliki aż będą złociste.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
Orzeszki kakaowe 208

orzechów włoskich mielonych  mleko (ok. pół szklanki)  około 30 g spirytusu Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie kulki i wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki do pieczenia orzeszków.  Mielone orzechy sparzyć gorącym mlekiem. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać wystudzone już orzechy i alkohol. Nadzieniem wypełniać połówki orzeszków i sklejać po dwa razem

Moje domowe kucharzenie
Croque monsieur i croque madame 156

dała nam pole do popisu..i zamiast wypiekania chleba czy bułek ..Jemy wspólne śniadanie..ale nikt nie wie co kto przyrządzi na to śniadanko.. .Ja co prawda piekłam bułeczki [ przepis wkrótce]..bo zabrakło chleba..ale miałam chleb tostowy i były tosty...o bardzo fajnej nazwie..a dlaczego taka nazwa? poczytajcie sobie tutaj ..Prosto ...a jak smacznie..Jestem ciekawa(...)pączek w maśle Marzena z bloga  Zacisze kuchenne Małgosia z bloga  Smaki Alzacji  Wiosenka z bloga  Eksplozja Smaku  Ala z bloga  Alka piecze i gotuje  Dobrawa z bloga  Bona Apetita!  Monika z bloga  Niezapomniane smaki  Marzena z bloga  Kulinarne Szaleństwa Maniusi  Bernika z bloga  Mój kulinarny

Moje domowe kucharzenie
Pizza -ciasto z dodatkiem oleju rzepakowego 190

drożdży. Zagnieść ciasto i wyrobić.Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Pieczarki pokroić i lekko podsmażyć , dodać pokrojoną kiełbasę. Następnie uformować pizzę , posmarować ketchupem,nałożyć dodatki, posypać serem .Piec około 15 minut w temperaturze 220 stopni.Ja pizzę piekłam na kamieniu ..i od razu wyłożyłam na zimny kamień , wstawiłam do zimnego piekarnika , a dopiero później ustawiłam temperaturę.Można też najpierw nagrzać

Moje domowe kucharzenie
Chleb tostowy 181

Pamiętacie o konkursie ? Zapraszam, macie jeszcze  czas do północy. Dawno nie piekłam chleba tostowego, ale przepis na bardzo prosty i szybki do zrobienia znalazłam  tutaj . 20  g świeżych drożdży  250 ml ciepłej wody  350 g mąki pszennej tortowej, typ 450  50 g mąki kukurydzianej lub BŁYSKAWICZNEJ kaszki manny  1 łyżka cukru(...)jednolite ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Przełożyć do formy keksowej o wymiarach 28 x 9 cm (mierzone po dnie). Zostawić do wyrośnięcia ok. 30 minut. Piec ok. 30- 35 minut w 200°C. Studzić na kratce

Moje domowe kucharzenie
Surówka -2 kolory 232

lodówki,aby smaki się przegryzły. Surówka bierze udział w konkursie  "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis  ZpierwszegoTloczenia.pl  na blogu Majanowe Pieczenie. Oświadczam, że akceptuję  regulamin konkursu

Moje domowe kucharzenie
Sałatka z ryżem, rodzynkami i olejem 168

godziny, aby smaki się przegryzły.  Sałatka bierze udział w konkursie   "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis  ZpierwszegoTloczenia.pl   na blogu Majanowe Pieczenie. Oświadczam, że akceptuję  regulamin konkursu

Moje domowe kucharzenie
Surówka z kapusty, pomarańczy z olejem , octem i miodem 221

pomarańczową, dodać do kapusty i wymieszać.   Surówka bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis  ZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie. Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu

Moje domowe kucharzenie
Ciasto z masą truskawkową i śmietanową 209

budyniu i galaretki podpatrzyłam  tutaj. Ciasto: 5 jajek 22 dkg margaryny 20 dkg cukru 25 dkg mąki pszennej 5 łyżek mleka 2 cukry waniliowe 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej Masa truskawkowa: 1 kg  truskawek 3/4 szk. cukru 2 galaretki [ u mnie wiśniowa i truskawkowa] 2 budynie śmietankowe Masa śmietanowa: 500 ml schłodzonej

Moje domowe kucharzenie
Sałatka z pesso 182

doprawić solą i pieprzem.  Sałatka  bierze udział w konkursie  "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis  ZpierwszegoTloczenia.pl  na blogu Majanowe Pieczenie. Oświadczam, że akceptuję  regulamin konkursu

Moje domowe kucharzenie