niesłodzonego ( np. Gostyń z kartonika ) 4 łyżki cukru 20 g żelatyny 1,5 szklanki wody 250 - 300 g truskawek Wykonanie: Tortownicę średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka pokruszyć w malakserze. Masło rozpuścić - lekko ostudzić. Płynne masło wlać do okruchów - połączyć składniki. Całość przełożyć na dno tortownicy, dokładnie ugnieść. Wstawić do lodówki. Mleko zagęszczone dobrze schłodzić
kolorowotorcikowopół, polewamy sokiem z cytryny i posypujemy koperkiem. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. 3. Filety układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, na każdy kawałek nakładamy porcję pomidorów. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ja dorsza podałam z pieczonymi ziemniakami i sałatką wiosenną (rzodkiewka, sałata, ogórek, pomidor
Pasja SmakuMasło siekamy z mąką, solą i kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagniatamy i wkładamy na pół godziny do lodówki. Rozwałkowujemy i wkładamy do formy na tartę. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w 200 st.C 2. Brokuły gotujemy na parze, tak by były jeszcze lekko twarde. 3. Czosnek siekamy. 4. Mleko mieszamy ze śmietaną, lekko ubitymi jajkami, czosnkiem i przyprawami(...)ścieramy na tarce i mieszamy z masą mleczno-jajeczną. 6. Na ciasto wykładamy brokuły, zalewamy masą i pieczemy ok. 30 minut w 180 st.C
Pasja SmakuCzasami mam na tygodniu ochotę na coś innego niż zwykłe kotlety czy pieczone mięsiwa. Pewnego dnia pomyślałam, że mogę zrobić na obiad coś czego jeszcze nie próbowałam, a zawsze miałam na to ochotę. Mimo, że to bardzo popularne danie i wiele osób pomyśli sobie: "nigdy nie robiła faszerowanej piersi z kurczaka?", odpowiadam nie, nie robiłam. Zawsze wydawało mi się(...)dokładamy do każdej pół trójkącika serka topionego i spinamy za pomocą wykałaczek. 4. Faszerowane piersi układamy w naczyniu żaroodpornym lub ceramicznym, posypujemy przyprawą do kurczaka i ziołami. Polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 st.C przez 20 minut. Piersi z kurczaka podawać z ryżem, ziemniakami lub ulubionymi dodatkami. Ja podałam z ryżem i sosem z kurek
Pasja SmakuJeden z najprostszych sposobów na rybę to bez wątpienia taki z piekarnika. Rybka, ulubione dodatki, folia aluminiowa i krótki czas pieczenia, a efekt? Wyśmienity obiad. Składniki: tusza witlinka 2 plasterki cytryny natka pietruszki 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku pieprz Wykonanie: 1. Masło łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 2. Tuszę układamy na folii aluminiowej, jeśli zachodzi taka potrzeba
Pasja Smakuciasta Siostry Anastazji", Kraków 2001, wyd. WAM.] Ciasto: Składniki: 35 dag mąki 1 kostka margaryny 12 dag cukru kryształu 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: 1. Z podanych składników wyrobić kruche ciasto. 2. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki w temp. 200-220 st.C, a się zarumienią. Masa jabłkowa: Składniki
Pasja Smakumaminego zeszytu wybór padł jednak właśnie na nie. Przyjemne, świąteczne, zwłaszcza ze względu na składniki. Składniki: Kruche ciasto: kostka margaryny 3 żółtka jajko 1 szklanka cukru proszek do pieczenia mąki tyle, ile zabiorą składniki Wykonanie: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie równe części i upiec z nich dwa placki. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek
Pasja Smakubrytfanki. Zalać 1,5 szkl. ciepłej wody z rozpuszczoną w niej kostką rosołową. Dusić przez 1,5 godziny w 180 st.C. Podawać z sosem pomidorowym. przed pieczeniem po upieczeniu
Pasja Smakuźródło: DOTER Cooking Składniki: 3 jajka, 1/2 kg mąki, 1/2 litra mleka, 10 dag cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju, szczypta soli Wykonanie: W misce zmiksować jajka, cukier, cukier wanilinowy i sól. Dodać pozostałe składniki i starannie wymieszać. Gofrownicę rozgrzać, posmarować pędzelkiem zamoczonym
Pasja Smakuśnieg za oknem w ogóle nie odczułam atmosfery tegorocznych Świąt Wielkanocnych. Gości w tym roku także zapowiadało się mniej niż chociażby w roku ubiegłym. Ale i tak było pieczenie, gotowanie i przygotowanie potraw na tradycyjne śniadanie. Pracy znacznie mniej niż przed Wigilią, ale i Święta krótsze. W tym roku na stole królowały serniki, faszerowane jajka, babka i oczywiście barszcz
Pasja Smakuwody i zagnieść ciasto. Uformować i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować na placek grubości 0,5 cm. Formę wysmarować masłem, wyłożyć ciastem i ponakłuwać widelcem. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200 st.C. Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać szpinak i smażyć całość przez kilka minut. Odstawić do ostygnięcia(...)misce wymieszać śmietanę, jajka, pokrojony w kostkę ser i pokrojonego w paski łososia. Do masy dodać szpinak. Doprawić do smaku. Masę wlać na podpieczone ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku (180 st.C) przez 25 minut. Można podawać ją na ciepło lub zimno. Dobrze smakuje także następnego dnia
Pasja Smakuprowadzący - Adam Michalski. Najpierw była prezentacja i wykład o tradycyjnych rasach świń: Złotnickiej Białej, Złotnickiej Pstrej i Rasie Puławskiej. Omawiane były charakterystyki poszczególnego rodzaju mięsa, sposoby przyrządzania, temperatury pieczenia i stopnie wysmażenia mięsa. Jeśli ktoś wcześniej o tym nie wiedział - a przyznam, że gdy z wieloma osobami rozmawiałam jeszcze kilka tygodni po warsztatach, to nie mieli pojęcia
Pasja Smakuryż. Składniki z patelni "zabarwić" koncentratem pomidorowym i zaostrzyć smak przez dodanie chili. "Łódeczki" z cukinii nafaszerować masą mięsno-ryżową. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym z centymetrową warstwą wody. Piec przez 15 minut w temperaturze 180 st.C. Wyjąć z piekarnika i na każdej cukinii położyć po trzy plasterki mozzarelli. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez 5-10 minut. insertCookd
Pasja Smakukilkanaście godzin. Niektórzy do tej pory go nie mają. Bez prądu nie było ani TV, ani internetu. Dobrze chociaż, że kuchenkę mam na gaz, więc z gotowaniem i pieczeniem nie było problemu. Do tego nadrobiłam zaległości w lekturze książek i gazet. Miło czasem odpocząć od tych wszystkich mediów, ale dobrze, że prąd u mnie przywrócono, bo już bałam
Pasja Smakupomysłu na obiad albo chcę zrobić go dość szybko, to najczęściej wybieram porcję pieczonych nóżek kurczaka. Dziś w lżejszej odsłonie, bo w marynacie na bazie jogurtu. Stopień ostrości zależy tylko od Was. Ale mogę zapewnić, że aromat świetny! Składniki: 5 porcji pałek kurczaka 5 porcji udek 200 ml jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 2 łyżki słodkiego sosu chili 3 łyżeczki(...)dokładnie je obtoczyć w marynacie. Przykryć i wstawić do lodówki na min. 2 godziny, by mięso dobrze przeszło marynatą. Wyjąć porcje kurczaka z marynaty i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec w temperaturze 180 st.C przez ok 45-50 minut
Pasja Smaku