pieczenia - 22046 przepisów (strona:906/1470)

Lamingtony czyli kokosowa kostka 203

przepis z blogu Cafe Chocolate bo miałam ochotę nadziać te pyszne kosteczki waniliowym kremem, tak jak u autorki. Problem w tym ze nie dałam do ciasta proszku do pieczenia i nie wyrosło tak jak powinno. Wiec z kremu były nici. Mimo to włożyłam do polewy, obsypałam kokosem i chociaż niewyrośnięte wyszły naprawdę pyszne, a mąż stwierdził ze jeszcze lepsze

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Choinki z pierników 170

świątecznych wypieków i nie wyobrażamy sobie, żeby ich wspólnie nie robić. Od lat korzystam z ulubionego przepisu, który znalazłam kilka lat temu na forum cincin . Pierniczki rosnąc w trakcie pieczenia ale zachowują swój kształt. W dodatku są długo świeże i nie wymagają specjalnego przechowywania. A tegoroczne choinki zostały specjalnie zrobione na świąteczny, szkolny kiermasz i rozeszły się jak cieple

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Piernik przekładany 166

Zapach świąt to dla mnie przede wszystkim zapach jaki unosi się w kuchni w trakcie pieczenia świątecznego piernika. Korzenny aromat, delikatny wilgotny smak, kwaskowatość powideł to wszystko co zawiera się w jednym pysznym wypieku. Ten piernik od kilku lat towarzyszy nam co roku, jest idealny zarówno na świątecznym stole jak i jako gwiazdkowy prezent dla największego łasucha. Przepis niezawodny

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tort naleśnikowy z sosem toffi 262

ostatnio internet w poszukiwaniu inspiracji na fajne ciacho trafiłam na amerykańskich stronach na szereg tortów naleśnikowych, czekoladowych, toffi, herbacianych, bananowych do wyboru do koloru. Jako ze ostatnio jakaś niemoc pieczenia mnie wzięła postanowiłam wykorzystać pomysł i zrobić taki deser. Pracy przy nim jest malutko, ciasto jest banalnie proste i smakuje wybornie. Jeśli chodzi o przepis na naleśniki to zrobiłam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chałka pleciona poszóstnie 109

Niniejszym postem chce Państwa namówić na pieczenie swoich własnych chałek i to nie tylko od święta jak Wielkanoc ale także na co dzień Okazuje się ze przygotowanie takiej pysznej, domowej, maślanej chałki wcale nie jest trudne ani pracochłonne, nawet jeśli musimy zapleść ja w warkocz z 6 kawałków. A smak jest o niebo lepszy od tych kupnych. Poniżej znajdziecie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Boczek z grilla 154

boczek. Zrobienie go na grillu ma te zaletę ze boczek maksymalnie się wytopi i nie będzie taki tłusty jak po zwykłym upieczeniu, za to będzie mięsny i soczysty. Polecam pieczenie mięs w całości są niezwykle soczyste i aromatyczne. Idealny na ciepło i zimno. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Klops wg Julii Child 164

Porządny klops to jest coś a taki właśnie dzisiaj zrobiłam realizując kolejny przepis Julii Child, która po raz kolejny mnie nie zawiodła. Robiłam już rożne klopsy czy pieczenie rzymskie, ale ten jest idealny, myślę ze dodatek bulionu wołowego sprawia ze jest on soczysty, ale się nie rozlatuje. Polecam na zimno i ciepło. Przepis podaje w dwóch wersjach swojej zmienionej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gotuj z Julią - Francuski kurczak Dijon 264

Dijon. I powiem wam ze to był bardzo dobry pomysł, mimo ze zmieniłam w końcówce przepis nie dając bułki tartej to i tak było warto. A sos powstały z pieczenia jest pyszny. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kurczak na butelce 315

będę się długo rozwodziła nad jego zaletami. Jest to jeden z tych przepisów, który jest niezawodny, który się zawsze udaje, nie wymaga od nas prawie żadnej uwagi w trakcie pieczenia. Uwielbiam tego kurczaka za jego soczystość, chrupiącą skórkę i wyborny smak. A kto go nie zna niech pędzi do sklepu po butelkę piwa i przyrządzi go czym prędzej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Piernik z kremem i bezowymi grzybkami 165

Jeśli lubicie pierniki a macie ochotę na piernik nietypowy, bo zamiast tradycyjnych powideł przełożony kremem śmietankowym to zapraszam, będzie idealny. Jest szybki nie wymaga wcześniejszego pieczenia i kruszenia, pachnie bakaliami. Do tego całkiem nietypowa dekoracja czyli bezowe grzybki wg Julii Child. Źródło . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kurczak z warzywami w cydrze 192

piekliście kurczaka w cydrze? Jeśli nie, to jest to danie dla was, idealne soczyste kawałki kurczaka w lekko kwaskowatym jabłkowym sosie, z pieczonymi warzywami. Polski cydr sprawdza się nie tylko w słodkich wypiekach, czy jak aperitif ale jako idealny dodatek, składnik obiadu. Danie proste, jednogarnkowe, niewymagające dużej uwagi, czyi idealne. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Klops Gargamela na mleku skondensowanym 230

mięsa i mleka skondensowanego nie wydaje się wam szalone? Mnie kiedyś tak, ale gdy znalazłam ten przepis i zrobiłam go pierwszy raz to już wiem, że to doskonałe połączenie. Pieczeń wychodzi soczysta, smaczna, idealna. A zaletą jest że jest bez jajek, bułki, cebuli więc nie skwaśnieje tak szybko. Chociaż u nas nie ma na to szans, bo znika

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sernik z lemon cud i truskawkami 176

Dawno nie było tutaj żadnego sernika. A ze lubię serniki szybkie, bez pieczenia to ten jest idealnym tego przykładem. Sernik jest mocno słodki, ale przełamany kwaskowatym smakiem lemon curd i delikatnością truskawek smakuje wybornie. Idealny deser na świąteczny stół. Źródło Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Rolada pandanowa z ananasem i kokosem 188

smaku kokosa. Jeśli go nie macie wystarczy użyć innego zielonego barwnika. Mi co prawda ciasto niestety wyszło bardzo cienkie, ale błąd tkwił w zbyt dużej blaszce i przegapieniu czasu pieczenia. Nie popełnijcie moich błędów, a wszystko będzie cudownie puszyste. Mimo to ciasto było pyszne i szybko zniknęło. Źródło . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sernik na zimno z owocami i World Baking Day 2014 157

Dzisiaj 18 maja, na całym świecie obchodzony jest World Baking Day 2014 , czyli Światowy Dzień Pieczenia. To święto wszystkich tych którzy uwielbiają by ich dom pachniał świeżym ciastem i którzy kochają swoimi słodkościami obdarowywać innych. W tym roku akcja odbywa się pod hasłem "Dla kogo Ty upieczesz?" zachęcając do upieczenia ciasta bliskiej wam osobie: rodzicom, rodzeństwu, dzieciom

Bernika - moj kulinarny pamietnik