pieczenia - 22046 przepisów (strona:909/1470)

Mini drożdżówki z serem 187

słodkie co nieco :) Ciasto : ok 600g mąki pszennej 300 ml ciepłego mleka 4 łyżki cukru 5 dkg drożdży 1 jajko 1 żółtko (pozostałe białko odłożyć do smarowania bułek przed pieczeniem ) 1/4 szklanki oleju Drożdże rozetrzec z cieplym mlekiem , łyżką cukru i kilkoma łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia . Dodać pozostałe składniki i wyrobić na jednolite , elastyczne ciasto. Pozostawić w ciepłym

Malinowa Kawiarenka
Słodkie orzeszki 403

szklanki mąki 1 margaryna  3 żółtka  1 cale jajko 2 duże łyżki jogurtu naturalnego  1 łyżeczka sody oczyszczonej rozpuszczona w łyżce octu Pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem : 3/4 szklanki cukru (mozna mniej , bo krem jest mocno słodki ) pół szklanki mleka 1 paczka masła 1,5 szklanki mleka w proszku pół szklanki zmielonych orzechów 1 paczka

Malinowa Kawiarenka
Pączuszki na serku waniliowym. 171

niż tradycyjne pączuszki z serkiem waniliowym. Proste , szybkie i co najważniejsze smaczne .     Składniki :   1 op serka waniliowego ,np Danio 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu lub octu 3 jajka 1 op cukru waniliowego Wykonanie :   Wszystkie składniki połaczyć ze sobą na jednolita masę. W rondlu rozgrzać olej. Nakładać na olej łyżką

Malinowa Kawiarenka
Faworki i róże 151

tłusty czwartek skusicie się na faworki ???? Chrupiące , kruche , delikatne Dziś takie smakołyki nie tuczą  ( ponoć ) ;).     Składniki : 3 szklanki mąki 6 żółtek pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli szklanka kwaśnej gęstej śmietany łyżka spirytusu, octu lub wódki. Tłuszcz do smażenia , olej lub smalec. Wykonanie :   Mąkę wysypać na stolnicę , dodać żółtka.     Dodać pozostałe składniki

Malinowa Kawiarenka
Sos z karkówki do makaronu 184

nazwać gulaszem bo za mało tu mięsa . To raczej gęsty sos z kawałkami mięsa . Robię gdy pojawiają się w lodówce ,, okrawki" od karkówki. Zawsze jak formuję karkówkę do pieczenia w całości to zostają odkrojone kawałki. Zależnie od tego czy karkówka była kształtna czy nie jest ich więcej lub mniej. Tym razem było mniej. Dołożyłam to co było pod ręką

Buniabaje w kuchni
Żeberka z ,, kurnej chaty „ 126

Eksperymentuję z pieczeniem mięs wg bardzo starych pomysłów .Odtwarzam smaki takimi jakimi były przed wiekami. Już kilka podobnych potraw na stałe zagościło na naszym stole. Dziś przyszła pora na żeberka w dawnym stylu. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kiełbaski miodowe z grilla 179

Cały cymes w glazurze - smaruję kiełbaski i pieczywo i tak piekę Czas : 15 minut Składniki : 2 kiełbasy śląskie gruby plaster sera Chedar 1 bułka typu pita Sos miodowy z czosnkiem Tao-Tao pieprz grubo mielony 2 łyżki oleju marynowane warzywa - pikle sałata - kilka listków Kiełbaski ponacinać delikatnie tak by się nie rozpadły. W nacięcia włożyć kawałki sera Chedar . Przez kiełbaski(...)się i łatwiej je potem nakładać ) .Bułkę przeciąć na pół .Posmarować   bułkę   ( przecięcie ) i kiełbasy olejem zmieszanym z Sosem miodowym z czosnkiem .Posypać bułkę grubo mielonym pieprzem . Piec na rozgrzanym grillu   kładąc bułkę posmarowaną częścią do spodu .Kiedy kiełbaski się zrumienią podawać z przypieczoną bułką ( od środka robi się na niej karmelizowana powłoka z sosu ) obłożoną sałatą

Buniabaje w kuchni
Otrębowe racuchy z truskawkami 152

posypuje dodatkowo cukrem) * Już kiedyś wyjaśniałam , że dodanie jogurtu do ciasta drożdżowego na racuchy doskonale się sprawdza i co tu ukrywać służy osobom , które mają problemy po proszku do pieczenia lub sodzie ( a   do takich należy moja Mama). ** Ciasto z otrębami jest cięższe od zwykłego więc racuchy nie są tak dobrze wyrośnięte jak zwykle, ale nic nie szkodzi

Buniabaje w kuchni
Zmiana kodu - 6-tka z przodu :) 160

zamiaru spędzić go w kuchni (choć to lubię ). Zamówiłam pizzę z tym co lubię ( Caprese z dołożonym anchois ). Słodyczy nie będzie bo nie będę się umartwiać przy pieczeniu :) Zmieniłam fryzurę . Słucham Okudżawy :) i Maryli Rodowicz :) Jestem uzbrojona w nowe noże i nie zawaham się się ich użyć . Dziękuje Wszystkim za pamięć , życzenia , odwiedziny . Spotkamy się jak odpocznę po świetowaniu

Buniabaje w kuchni
Skrzydełka w potrawce groszkowo-ziemniaczanej 214

tymi zupami tak schodzi , ze w końcu mamy magazyn skrzydełek).No i jeszcze jeden powód -- są tacy z gotujących , którzy robić minimalne porcje dla siebie lub 2 osób i pieczenie kg żeberek nie wchodzi w grę. W ten sposób możemy zrobić pyszny obiad w jednym garnku i w takiej ilości jaka jest nam potrzebna. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Polędwica w sosie z owocami 155

Czas : 1 godzina Składniki : 1 średnia polędwiczka wieprzowa 1/2 dużego jabłka 1 śliwka renkloda ( może być mrożona ) 1 cebula 2 łyżki smalcu ( lub klarowanego masła ) 1 łyżeczka ,, Przyprawy do pieczeni po staropolsku,, Kotanyi ( lub zamiennie Vegeta lub Jarzynka lub tp.) 1 łyżeczka papryki mielonej 1 łyżeczka miodu 1 łyżka majeranku 1/4 łyżeczki mielonego kolorowego pieprzu ( użyłam Młynek   ) 1 łyżka(...)oleju maggi 2,5 szklanki wody Zrobić pastę przyprawową z przyprawy do pieczeni, papryki, pieprzu, majeranku , miodu i oleju. Natrzeć nią mięso i zostawić w lodówce na 2 godziny . Rozgrzać na patelni smalec ( lub masło - można ostatecznie użyć oleju ) i obsmażyć polędwiczkę na rumiano ze wszystkich stron . Przewracać mięso łopatką lub ,, szczypcami do mięs ,, tak by nie nakłuwać

Buniabaje w kuchni
Kurczakowe oszczędności 655

skrzydełka ( bez tej krótkiej części ) - zostaje korpus na zupę ( a mięsko potem na pierogi ) . Przy filetach z piersi są zawsze tzw. polędwiczki , jak równam piersi na sznycle lub do pieczenia to wszystkie małe kawałeczki składam razem .Z 2 kurczaków mam porcję na zmielenie i mogę zrobić z tego 4 nieduże kotleciki ( lub pulpety

Buniabaje w kuchni
Wigilijna kapusta z grzybami doprawiona powidłami śliwkowymi 172

Chyba jedna ze starszych wersji tej potrawy. Powidła śliwkowe robione były w historycznych czasach i wykorzystywane jako przyprawa. Nacierano nimi ( tak jak i miodem) mięso do pieczenia, zaprawiano sosy. W starych przepisach na bigos nie uświadczy się modnego tak obecnie dodatku koncentratu pomidorowego- za to są powidła śliwkowe. Tak samo wigilijna kapusta z grzybami zyskuje na smaku jeśli dodamy

Buniabaje w kuchni
Zielone pierogi z kaszą i cebulką prażoną 183

Przepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A. I wygrał dla mnie jedna z nagród Płócienną torbę Cooki Smalczyk bez smalcu ? A to ciekawostka. Dużo mi nie było trzeba . Kupiłam. Spróbowałam. Jednego jestem pewna moja wątroba go toleruje :), kubki smakowe też :). A co najważniejsze

Buniabaje w kuchni
Zimowe prawie ratatouille wg Buni 149

Przepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A. W zasadzie tego typu potrawy gościły u mnie jesienną porą. A to leczo, to giuwecz , ratatouille, peperonada. Raz były z dodatkiem mięsa czy jakiejś wędliny, innym razem typowo jarskie. Powodów dla których ugotowałam dziś taką niby

Buniabaje w kuchni