Jabłecznik----torta torta di mele 287cynamonu. Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem blachę , nakłuć widelcem i zapiec w piekarniku około 10 min. Wyłożyć startymi jabłkami. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, ponakłuwać widelcem. Całość piec jeszcze około 30-40 minut -do suchego patyczka w temperaturze 160 °C. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem ( blacha 34x24cm ) componenti 3 tazze
w mojej kuchni
jajka z piekarnika---uova da forno 152łyżki otrębów orkiszowych, choć jej ilość zależy od konsystencji masy, przyprawiamy solą i pieprzem i wyrabiam na jednolitą masę.Gotową masę przekładamy do wysmarowanych olejem i wysypanych otrębami foremek. Pieczemy w piekarniku w 160stopniach C około 10-15minut-do zarumienienia. uova da forno Ingredienti : 7 uova --- briciole di pane di farro
w mojej kuchni
KARP PO ŁOTEWSKU ------ KARP in Lettone 173ułożyć na tym karpia (głowę i ogon też, jeśli zmieści się w naczyniu) . Dołożyć marchew, cebulę i kminek między kawałki karpia i na karpia. Pokryć majonezem . Posypać lekko kminkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 180 st. C przez ok. 1 godzinę, pod koniec można jeszcze położyć trochę majonezu. Smacznego.ps.to przepis rodzinny,bardzo smaczny. Ingredienti
w mojej kuchni
Fałszywe foie gras ---- False foie gras ricetta 169masło. Podgrzewać, aż masło całkowicie się rozpuści.Połączyć wszystkie składniki tj.wrzucić wątróbki, cebulowy sos, sól i pieprz do blendera i zmiksować. Przełożyć masę do żaroodpornych naczynek Piec w kąpieli wodnej w pod przykryciem z folii aluminiowej około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150°C. Wystudzić mus w temperaturze pokojowe, a następnie wstawić do lodówki
w mojej kuchni
Jabłecznik z bitą śmietaną ---- Torta di mele con panna montata 205koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Obie mąki przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno formy o wymiarach 22x28cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Wylać ciasto. Piec około 25 minut w temp. 170°C. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, upuścić w formie z wysokości 60cm, po czym ponownie wstawić do piekarnika do całkowitego wystygnięcia. Wykonanie masy jabłkowej Obrane
w mojej kuchni
JAJKA na SZPINAKOWEJ ŁĄCE 156pieprz. Wysmaruj masłem ramekiny ,nałóż wyrobiona masę szpinakową ,a następnie wbij do każdej foremki po 1 jajku. Każde jajko dopraw solą i pieprzem, a następnie z plasterkiem masła piec przez 10-12 minut, aż jajka się zetną ,a żółtko pozostanie płynne . Tymczasem, kromki chleba grillujemy z jednej strony,na złoty kolor,a następnie z drugiej strony .Podawać jajka położone
w mojej kuchni
Rozgrzewająca zupa czosnkowa 228dokładnie roztrzepać, rozprowadzić z niewielką ilością zupy i wlać do garnka. Dodać zioła, pieprz, sól oraz ostrą paprykę całość dokładnie wymieszać, chwilę podgotować. Chleb pokroić w kostkę, posypać ziołami, piec około 10 minut w 160 stopniach. Ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Gorącą zupę podawać z grzankami, posypaną Mozzarellą. Smacznego
Fit-amina
Serowa osianka z jabłkiem i mango 275stewię umieszczam w kielichu blendera i całość miksuję na gładką masę. Dodaję płatki owsiane, pokrojone owoce i dokładnie mieszam. Naczynie żaroodporne smaruję oliwą z oliwek i uzupełniam owsianką. Całość piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35 minut. Świetnie smakuje również na zimno. Podaję z jogurtem naturalnym, syropem z agawy i borówkami. Pychota
Mango Papaja
Galaretkowy amoniaczek 261dodać masło i posiekać. Amoniak wymieszać z jogurtem i dodać do ciasta. Dokładnie zagnieść i podzielić na 3 części. Każdą dokładnie wylepić dno prostokątnej formy (średniej), wyłożoną papierem i piec w 180 stopniach ok. 20-25 minut (aż nabierze koloru). Następnie wszystkie trzy odstawić do wystudzenia. Kiedy nasze galaretki zaczną tężeć, wylać na ciasto. Kładziemy jeden na spód formy, zalewamy
Moje pyszne gotowanie
Parówki z meksykańskim czatnejem zapiekane w cieście francuskim. 182Ciasto francuskie kroimy na małe prostokąty, wykładamy łyżkę czatneja i układamy na niego połówkę parówki. Zawijamy ciasto w ulubiony sposób i smarujemy żółtkiem. Czynność powtarzamy do wyczerpania ciasta. Pieczemy w 210 stopniach około 18 minut. Smacznego
BaRepas
Pizza pszenno-żytnia z orzeszkami 218Pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 45-60 minut. Rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Nakłuwamy widelcem i rozprowadzamy sos pomidorowy. Nakładamy dodatki i posypujemy startym serem oraz orzeszkami ziemnymi. Pieczemy w 230 stopniach C przez około 14 minut
Pyry na Gaz
Sernik wiedeński mojej babci 174cukier wanilinowy i olejek migdałowy, mąkę ziemniaczaną i kaszę manną. Dodać ewentualne bakalie. Ubić białko i ostrożnie wymieszać łyżką. Wylewać na blaszkę posmarowaną masłem i wysypaną kaszką manną. Piec około 70 minut w temperaturze 180 C. Polewa, np. rozpuścić w mikrofali czekoladę i rozsmarować na serniku
Humanistka w kuchni
Dietetyczne tosty otrębowe 219wygodniej. Pomidorki kroimy na cztery dorzucamy do miski. Paprykę kroimy w drobna kostkę dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy wszystkie składniki. Nakładamy do rozgrzanego sandwicza do tostów. Pieczemy na rumiano około 12 minut. Z podanych składników wychodzi 6 pojedynczych tostów. Smacznego
Humanistka w kuchni
Kurczak w liściach chrzanu 234cukrem, wkładamy liście chrzanu i mięso. Przykrywamy szczelnie folią i zostawiamy na kilka godzin w lodówce. Następnego dnia Przelewamy zalewę do naczynia żaroodpornego, wkładamy mięso. Poszatkowane liście wyrzucamy. Pieczemy w temperaturze 180 C około 30 minut. Podajemy z sosem chrzanowym. Pyszne z ryżem i rukolą. Smacznego
Humanistka w kuchni
Tarta francuska z brokułem 184brzegi. Na ciasto nakładamy kolejno: groszek, paprykę i brokuły. Przygotowujemy masę serową: jajka roztrzepujemy ze śmietaną i dodajemy tarty ser oraz przyprawy. tak przygotowaną masa zalewamy tartę. Pieczemy w temperaturze 200 c około 30 minut. Tarta ląduje na miksie
Humanistka w kuchni