pieczenia - 22046 przepisów (strona:923/1470)

Faszerowane chlebki 136

foremek) i układamy je w foremkowych dołkach, następnie do każdego dołka wkładamy odpowiednią ilość wystudzonego farszu i zlepiamy nasze chlebki na wzór sakiewek. Pozostawiamy pod przykryciem, do podwojenia objętości. Pieczemy w 200 stopniach przez około 30 minut

Krakowskie smaki Ani
Zapiekane ziemniaczki- odchudzone frytki 190

wymieszać, aby "zebrać" cała przyprawę, dodać do całości. Ziemniaki dokładnie wymieszać z przyprawą. Piekarnik wraz z blaszką rozgrzać do 200 stopni. Na rozgrzaną blaszkę wyłożyć ziemniaki (będą skwierczeć) i piec przez około 30 - 45 minut, co jakiś czas przemieszać

Krakowskie smaki Ani
Syrop kokosowy 176

Piekę kolejny tort, tym razem kokosowy. Niestety tort nie może zostać nasączony alkoholem w związku z tym zostałam zmuszona do poszukania jakiegoś innego płynu nadającego się do jego nasączenia. Tym oto sposobem trafiłam na blog Design your life a tam na cudowny przepis na syrop kokosowy;) U mnie z lekkimi modyfikacjami.  Skusiłam się, spróbowałam osobiście i ani trochę

Krakowskie smaki Ani
Ciasteczka z ciasta francuskiego 128

nałożyć dowolne nadzienie np. czekoladę, różę itp. Brzegi ciastka posmarować roztrzepanym białkiem, to samo uczynić z górą ciasteczek, dokładnie zlepić. Ciasteczka wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec 20-25 minut

Krakowskie smaki Ani
Ryżowe muffiny ze szpinakiem 327

łyżeczce masy szpiankowej (z drugiej części podziału). Kolejno między papilotki rozdzielić podsmażoną wędlinę oraz stary na grubych oczkach ementaler. Całość przykryć resztą masy szpiankowej i posypać startym serem bałkańskim. Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Rogale Marcińskie 184

powycinać trójkąty. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyłożyć na trójkąty, zwinąć. Gotowe rogale zostawiamy do podwojenia objętości. Gdy urosną smarujemy je jajkiem i wodą (w proporcji 1:1). Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ciepłe lukrujemy i posypujemy orzechami włoskimi. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Kruche babeczki z kremem orzechowym 149

zagnieść i wstawić ciasto na 30 minut do lodówki. Każdą z foremek delikatnie wysmarować masłem i dokładnie wyłożyć ciastem. Każdą z babeczek ponakłuwać widelcem. Babeczki ułożyć na blaszce i piec przez około 12 minut w temperaturze 200 stopni. Babeczki pozostawić w foremkach do wystudzenia, po tym czasie wypełnić je dowolnym kremem i przyozdobić. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Pasztet domowy 190

połączyć z masą mięsną. Foremki dość grubo wysmarować smalcem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej foremki przełożyć masę mięsną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około godzinę.  Dobrze upieczony pasztet odchodzi od ścian foremki i jest dość twardy. Aby sprawdzić czy pasztet jest gotowy należy po wskazanym w przepisie czasie wsadzić do pasztetu

Krakowskie smaki Ani
Bialys 166

około 1.5 godziny. Po tym czasie w każdą bułeczkę wciskamy kciuki i formuujemy zagłębienie, jednak tak aby pozostały wałeczki. Następnie między wszystkie bułeczki rozkładamy przygotowany wcześniej farsz. Bułeczki pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 230 stopni.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Tort czekoladowy z bitą śmietaną 192

wymieszać. Na sam koniec do masy jajecznej dodać przesianą mąkę oraz kakao i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Gotową masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm i piec przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie biszkopt upuścić z wysokości 60 cm i pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Pączki 252

się w ustach, zdecydowanie lepsze od kupnych. Co prawda pączek nie należy do lekkich słodkości, jednak raz na jakiś czas można zjeść takiego prawdziwego domowego pączka. Przyznam, że te pieczone w piekarniku "pączki" to dla mnie nie pączki.  A jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Składniki: 0,7 kg mąki pszennej luksusowej pół szklanki drobnego cukru do wypieków

Krakowskie smaki Ani
Riskrem - prosty deser norweski 250

stworzyła się z niego papka, nie może on jednak być rozgotowany (dlatego zwykły ryż się tutaj nie sprawdzi.) Należy mieszać dokładnie tak aby nie przypalić ryżu. Ściągamy ryż z pieca i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki aż ryż będzie całkowicie zimny Truskawki lekko rozmrażamy i miksujemy je. Następnie wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy mus. Zostawimy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasteczka waniliowo - kakaowe 235

odrywać kawałeczki wielkości orzecha laskowego. Kuleczki jedna na drugiej, przycisnąć by się skleiły i spłaszczyć widelcem.  Ciastko ma mieć ok. 1 cm grubości. Układamy je na papierze i pieczemy 17-20 minut. Pycha

Lawendowe Niebo
Brioche 173

ciasta. Tak uformowaną brioche przełożyć do form, przykryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Brioche posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 35-40 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić

wyzwania kuchenne
PĄCZKI Z POMARAŃCZĄ I IMBIREM 236

Przyznaję się bez bicia, że nie lubię robić nic, do czego należy dodać drożdże. Zawsze obawiam się niepowodzenia. Poświęciłam się dla bloga, było warto. Co prawda brakowało mi ciepłego pieca kaflowego, na którym w mig rośnie ciasto i musiałam zastąpić kaloryferem ale jest ok. Takie pączusie wyrosły.  Składniki: 3 szklanki mąki tortowej( ok. 500 g - szklanka szklance

pieprzny smaczek