pieczenia - 22046 przepisów (strona:926/1470)

Nachos z placków tortilli serwowane z czosnkowym dipem 243

kawałki jak pizzę, posmarować je delikatnie oliwą, oprószyć solą, papryką, ziołami. Następnie posypać startym, bądź pokrojonym na wąskie paski żółtym serem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 10-15 minut. Dip. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu wraz z łyżeczką musztardy. Wymieszać

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tarta z jabłkami z ciasta francuskiego 330

równomiernie rozprowadzamy. Na masę wykładamy plasterki jabłek. Łyżeczkę cukru brązowego mieszamy z cynamonem i kardamonem i taką mieszanką posypujemy tartę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 25-30 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! :) *z drugiej połowy ciasta przygotowałam tartę z gruszkami . Przepis bierze udział w akcji

My Culinary Art
Tarta z gruszkami z ciasta francuskiego 221

Wykładamy na masę twarogową. Cynamon mieszamy z cukrem waniliowym i brązowym, posypujemy tartę. Boki tarty delikatnie wyginamy do środka. 4. Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 25-30 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! :) * z drugiej połowy ciasta przygotowałam tartę jabłkową . Przepis bierze udział w akcji

My Culinary Art
Szwedzkie bułeczki z przemyconym włoskim smakiem. 174

pół zostawiając margines 2 cm-owy. Smarujemy pierwszy raz jajkiem. Powstałe płaty zaplatamy jak do warkocza i zamykamy z marginesem na wianek. Układamy na blasze i znowu smarujemy jajkiem. Pieczemy w 220 stopniach przez ok 18 minut

BaRepas
Duszone polędwiczki na pierzynce 172

zalać przygotowanym wcześniej sosem. Dusić pod przykryciem przez 25 minut. Zdjąć pokrywkę i dusić jeszcze około 10 minut do zagęszczenia sosu. Polędwiczki podawać na pierzynce z warzyw w towarzystwie pieczonych z tymiankiem i rozmarynem ziemniaczków

Pyry na Gaz
Kumkające bułeczki 163

ciast odrywamy małe kawałki i formujemy z nich bułeczki, po czym na każdej doklejamy dwie małe kulki na oczy. Każde oko wykańczamy ziarenkiem pieprzu. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy prze 15 minut w 190 stopniach

Pyry na Gaz
Sałatka jarzynowa w koszyczkach 199

minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki do tarteletek i odcinamy nadmiar z boków i gęsto nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto pieczemy w 180 stopniach C przez 20 minut. Koszyczki z kruchego ciasta napełniamy sałatka i dekorujemy natka pietruszki

Pyry na Gaz
Pierś faszerowana szpinakiem w cieście francuskim 202

pokrojona w piórka cebulę. Piersi ułożyć na rozwiniętym płacie ciasta francuskiego obok siebie wzdłuż dłuższego boku. Zawinąć w ciasto formując na końcach kokardkę. Posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać majerankiem. Piec w 220 stopniach C przez około 15-17 minut do zarumienienia ciasta. Kroić na plastry i serwować z ziemniakami i ulubiona jarzynką

Pyry na Gaz
Łosoś w porach i cieście francuskim 596

pozostałą częścią pora. Tak przygotowana rybę przykrywamy druga połowa ciasta francuskiego. Brzegi ciasta zlepiamy dociskając widelcem i tworząc wzór na rantach. Ciasto smarujemy żółtkiem jajka i posypujemy płatkami papryki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około 15 minut do zarumieniania ciasta

Pyry na Gaz
Orzechowe bułeczki 129

ciasta i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 10-12 części. Każda uformować w kulkę i lekko spłaszczyć. Mokrym, ostrym nożem naciąć na krzyż. Oprószyć maką i odstawić do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach C prze około 20 minut Az uzyskają złotawy kolor

Pyry na Gaz
Pierogi z burakami i grzybami 156

około 10 suszonych grzybów łyżka masła sól, czarny pieprz Okrasa: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 duże białe cebule Wykonanie: Farsz:Buraki szorujemy, osuszamy i zawijamy w folie aluminiową. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 1h. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Grzyby moczymy prze noc małej ilości wody. Gotujemy i drobno siekamy. Łączymy z burakami

Pyry na Gaz
Otrebowe rogaliki z oregano 143

ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego trójkąty, które następnie zwijamy zaczynając od podstawy trójkąta ku szczytowi. Zwinięte rogaliki formujemy na półokrągło. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy prze 15 minut w 190 stopniach

Pyry na Gaz
Lasagne bolognese 273

naczynia a następnie układać sekwencyjnie makaron-sos beszamelowy-starty ser- sos pomidorowy z mięsem. Ostatnia warstwą powinien być makaron przykryty sosem beszamelowym i gruba warstwa startego sera. Piec w 180 stopniach C przez 30 minut

Pyry na Gaz
Czy z tej mąki będzie chleb? 180

Popularnie zawartość substancji mineralnych w mące nazywana jest "zawartością popiołu". Wynika to z metody określania zawartości substancji mineralnych. Próbka badanej mąki po umieszczeniu w porcelanowym tygielku spopielana jest w piecu w temperaturze 950 stopni C przez godzinę. Substancje organiczne zostaną spalone, a pozostałością po spaleniu będą substancje mineralne tworzące popiół. Typ mąki to pozostałość popiołu wyrażona % pomnożona przez

Pyry na Gaz
Sałatka z roszponką i bryndzą 184

Rzodkiewki myjemy i kroimy na ćwiartki (jeśli są duże każdą ćwiartkę przekrawamy jeszcze na pół). Składniki na sos dokładnie mieszamy tworząc emulsję którą polewamy sałatkę. Serwujemy do duszonych i pieczonych mięs i/lub grzanek

Pyry na Gaz