Kruche babeczki z kremem 156pudru 200 g masła lub margaryny 2 żółtka Sposób wykonania: Wszystkie składniki połączyć, szybko zagnieść, zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na godzinę. Ciastem wylepiać foremki posmarowane tłuszczem. Piec ok. 15 minut w temperaturze ok. 200 stopni C. Składniki na krem: 1 budyń waniliowy 1 szklanka mleka 1 kostka masła 1/2 szklanka cukru zapach waniliowy Mleko zagotować
Na słodko lub wytrawnie
Joulutorttu (fińskie ciasteczka) 199TUTAJ Składniki : Płat ciasta francuskiego Marmolada Cukier puder do smaku Sposób wykonania . Ciasto tniemy na kwadraty. Nacinamy na brzegach, zawijamy do środka. Na środek nakładamy marmoladę. Pieczemy o 15 minut w temperaturze 220 stopni. Posypać cukrem pudrem (Ja zapomniałam z tego pośpiechu ale nikt tego nie zauważył) Smacznego
Na słodko lub wytrawnie
Chlebek do święconki 185przykryć ściereczką, aż do podwojenia objętości. U mnie ok. 1,5 godziny. Następnie przełożyć do płaskich foremek i ponownie odstawić na godzinę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C 20 – 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce. Smacznego
Na słodko lub wytrawnie
Tiropsomo - Greckie bułeczki z serem feta 182posmarować roztopionym masłem, przykryć folią i odstawić do wyrastania na ok. 40 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z woda i posypać ziarnem lub makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 st. C 30 – 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić na kratce. Smacznego
Na słodko lub wytrawnie
Kruche babeczki z budyniem 201maczając w nim pędzelek natłuścić foremki. Można rozwałkować ciasto i wykroić foremkami ciasto, ja natomiast wylepiam ciastem foremki bez żadnego rozwałkowywania. Gotowe foremki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190 stopni C ok. 12 minut. Przygotować budyń: 2 budynie mleko cukier Każdy budyń ugotować oddzielnie, dodając pół szklanki mniej mleka ( jeżeli przepis jest na 0,5 litra
Na słodko lub wytrawnie
Pasztet domowy 206mięsną. Przygotować 4 wąskie keksówki ok 20 cm, które należy posmarować smalcem a następnie wyłożyć do nich masę mięsną. Można dno wyłożyć plastrami słoniny. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni C. Jaki rodzaj mięsa dobry jest na pasztet? Łopatka, karczek, biodrówka , szynka. ( Schab jest zbyt suchy więc nie polecam
Na słodko lub wytrawnie
Wielkanocne babeczki zaparzane 174ciepłego mleka. Foremki na babki wysmarować masłem a następnie wlewać do nich 1/2 wysokości ciasta a następnie pozostawić do wyrośnięcia ok. 1 – 2 godziny. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 – 20 w temperaturze 180 stopni C. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy babeczki się upiekły. Gdy patyczek będzie suchy to znaczy, że babeczki są upieczone. Po wystudzeniu można polać
Na słodko lub wytrawnie
Buchty z powidłami 185sobą) na wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm i pozostawić do ponownego wyrośnięcia do podwojenia swojej objętości. Wyrośnięte bułki posmarować roztopionym masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25- 30 minut w temperaturze 190 stopni C. Upieczone wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego
Na słodko lub wytrawnie
Czekoladowy sernik bez sera 275jogurtową i przelać do tortownicy. Piekarnik nagrzać do temp. 160-170 st. C. , na dole ustawić dużą blachę i napełnić ją gorącą wodą. Tortownicę wstawić na kratkę ponad blachą. Piec ok. 1 godz. i 20 minut. Składniki na polewę czekoladową: 3 łyżki kakao 3 łyżki margaryny 3 łyżki mleka 1 szklanka cukru pudru Margarynę rozpuścić , dodać do tego pozostałe składniki
Na słodko lub wytrawnie
Kurczak pieczony na ruszcie w piekarniku 774wyjąć z folii i poukładać na ruszcie ( pod spodem musi być pojemnik, żeby tłuszcz miał gdzie skapywać), tak aby nie nachodziły na siebie. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę 20 minut, co pół godziny lekko spryskując kurczaki olejem ( ja polewam łyżką do sosów )w temperaturze 180 stopni C ( bez termoobiegu, bo za bardzo się skóra wysuszy). Upieczone
Na słodko lub wytrawnie
Pszenno - orkiszowy chleb na maślance z otrębami pszennymi 207przełożyć do foremki i posmarować rozmąconym jajkiem połączonym z jedną łyżką mleka, posypać ziarnami. Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą. Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 10 minut w temperaturze 240 stopni C, następnie 10 minut w 220 stopni C i 10 minut w 200 stopni C. Po upieczeniu chleb wystudzić na kratce. Smacznego
Na słodko lub wytrawnie
Pszenno - orkiszowy chleb na miodzie z ziarnami 202pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Gdy ciasto już będzie wyrośnięte, posmarować oba bochenki rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać ziarnem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 45 minut w temperaturze 190 stopni C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Upieczony chleb powinien mieć po ostukaniu go głuchy odgłos. Smacznego
Na słodko lub wytrawnie
Pszenny chleb z koperkiem, bazylią i suszonymi pomidorami 193piekarnika można je ponacinać a następnie wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać pestkami dyni lub jakimiś innymi ziarnami. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 200 stopni C. Upieczone chleby studzić na kratce. Smacznego
Na słodko lub wytrawnie
Chleb marchwiowy 205wysmarowanej tłuszczem. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 – 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać ziarnami. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40 minut w temperaturze 200 stopni C. Upieczony chleb wyjąć i wystudzić na kratce. Smacznego
Na słodko lub wytrawnie
Puszyste ciasto drożdżowe z żurawinami i kruszonką 277ponownego wyrośnięcia na 40 minut. Przygotować kruszonkę: Masło, mąkę, cukry szybko zagnieść a następnie rozkruszyć ręką. Wyrośnięte ciasto posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu wystudzić na kratce Smacznego
Na słodko lub wytrawnie