łyżeczkę cynamonu Płatki owsiane zalałam sokiem jabłkowym, odstawiłam na kilka minut a następnie dodałam do nich wszystkie składniki i dokładnie wymieszałam. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyłam uformowane z masy ciasteczka (wyszło mi 16 sztuk) i wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut. Wyszły naprawdę fajne. Nie za słodkie (łasuchy mogą wzbogacić
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałabyć też marynowane ) 100 g czarnych oliwek olej do smażenia ciasto piwne 3/4 szklanki piwa 1 i 1/2 szklanki maki 1 jajko szczypta soli szczypta proszku do pieczenia dodatkowo dipy Prymat Party Dip barbecue + 6 łyżek keczupu + 2 łyżki wody Party Dip czosnkowy+ 4 łyżki jogurtu + 4 łyżki majonezu Składniki na ciasto dokładnie wymieszać
Monia miesza i gotujeposypanej tartą bułką. Na wierzchu ułożyć owoce i delikatnie je wcisnąć w ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Potem wstawić do nagrzanego piekarnika na 180C i piec ok 40 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. W sezonie placek piekę z owocami natomiast zimą dodaję dużą ilość rodzynek
Monia miesza i gotujesklepie zwróciłam uwagę i znalazłam ten średniej wielkości. Na pewno z tej okazji na blogu pojawi się przepis na jakiś pyszny serniczek. Będzie też test naczynka do pieczenia tarty, które trafiło do mnie dzięki uprzejmości firmy Termisil , tu ich profil na fb klik . Oprócz naczynka dostałam również opakowanko pysznych bakalii, do wypieków jak znalazł. Nie może być
Monia miesza i gotujejuż ostatnia chwila aby nastawić zakwas na żurek. Ja jeszcze nigdy tego nie robiłam, ale kiedyś trzeba spróbować. Niedawno robiłam zakwas na chlebek i mi się udał (pieczenie chlebków cały czas ćwiczę i niedługo przedstawię wam jakiś bocheneczek na zakwasie) więc czemu zakwas na żurek miałby się nie udać. składniki: 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 1 litr
Monia miesza i gotujezagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Potem ciastem wylepić formę (28x25) wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i piec ok 20 minut. Margarynę rozpuścić i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Cały czas ubijać i dodawać porcjami ser, roztopioną margarynę oraz mąki wymieszane z cukrem waniliowym. Masę serową podzielić(...)sztywną pianę. Do każdej z mas dodać połowę białek i dokładnie wymieszać. Na upieczone ciasto wlewać porcjami na przemian obie masy. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 50-60 minut. Po wystudzeniu udekorować sernik polewą czekoladową i dowolnymi bakaliami - u mnie płatki migdałowe
Monia miesza i gotujeObtoczyć je w panierce Kamis. 4. Układać na blaszce wyłożonej folią aluminiową posmarowaną 2 łyżkami oleju 5. Piec mięso 20 minut w temperaturze 180 stopni 6. Między czasie przygotować sałatkę – sałatę porwać na drobne kawałki, ogórka i paprykę pokroić w kostkę, cebulę(...)Placki tortilli podgrzać w mikrofalówce zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 8. Nakładać na środku po całej długości pasek pionowy sałatki, na to pieczoną pierś z kurczaka, a na to polać sosem. Zwinąć. Aby wygodniej było jeść obwinąć dół tortilli kawałkiem folii aluminiowej. Smacznego
Fabryka pomysłówwygląd przemawia za ich przygotowaniem, gdyż prezentują się o wiele lepiej niż zwyczajny kotlet. Poza tym, nie są trudne, a i mniej kaloryczne ze względu na fakt, że były pieczone w piekarniku. Słyszałam także o sakiewkach z naleśników, te musiałyby równie efektownie wyglądać jak te z mięsa. Kusi mnie ta wersja! Następnym razem będę dalej kombinować, bo odkąd prowadzę bloga(...)położyć usmażone nadzienie. Zebrać boki mięsa tak jak robimy kucyka i związać je nitką albo szczypiorkiem. Na blachę położyć folię aluminiową. Posmarować ją olejem za pomocą pędzla. Piec około 40 minut w 200 stopniach na złoty kolor. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówsuche składniki łączymy ze sobą w misce. Dodajemy olej. Dolewamy wodę i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Przekładamy do silikonowej keksówki (metalową należy uprzednio wysmarować margaryną i posypać bułką tartą). Pieczemy w 190 stopniach około 1 godzinę 20 minut (ja piekłam godzinę) Studzimy. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówsiła i takie przepisy najczęściej są najlepsze, bo są nieprzekombinowane. Taka też jest dzisiejsza sałatka – prosta, szybka i kilku-składnikowa. Świetnie nada się jako dodatek do grilla lub do pieczonego mięsa (ja swoją podałam z pieczonym kurczakiem). W lato jest na pewno o wiele lepsza aniżeli gotowane ziemniaki. Ja swoją także chętnie zabrałam w pojemniku jako drugie śniadanie do kanapek
Fabryka pomysłówblasze i wstawić na górną półkę piekarnika nagrzanego do ok. 160 st. C. Bakłażana dodatkowo nakłuć w kilku miejscach, żeby gotujące się w nim soki nie rozsadziły warzywa. Piec, aż skórka się przypiecze, odwracając w tym czasie ze 2 razy, żeby warzywa były równo upieczone. Bakłażana ostudzić kładąc po prostu na talerzu - gdy przestygnie zdjąć skórkę, a miąższ drobno pokroić(...)Jeżeli podczas krojenia z bakłażana będzie wyciekał sok to go odlać. Papryki od razu po wyjęciu z pieca włożyć do foliowego woreczka i zostawić zamknięte w nim przez 10 minut. Po tym czasie obrać je ze skórki, usunąć pestki, a sok wyciekający z papryk zachować. Miąższ drobno pokroić. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Ostrą papryczkę oczyścić
Fabryka pomysłówprzygotowałam ciasto na zimno z malinami. Trzeba korzystać z nich póki są, bo niedługo zostaną nam one tylko w wersji z zamrażalki, a zamiast ciast na zimno wybierzemy te pieczone i kremowe. Ja dodatkowo chwycę mój ulubiony koc i herbatę z sokiem albo czekoladę. Nie pogardzę też dobrą książką. Czyż nie jest to idealny zimowy wieczór? A ostatnio nawet doszłam
Fabryka pomysłówposypać startym serem żółtym, na to położyć smażone warzywa i mięso, na to znów posypać serem. Zwijać. Kroić w szerokie paski (ok. 2cm). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać w 180 stopniach do rozpuszczenia sera i lekkiego zrumienienia tortilli. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłów