Cześć :) Przepraszam za chwilową nieobecność, ale widzę, że mój kochany Mąż też coś upichcił - swoją drogą, oboje prowadzimy ten blog, w większości ja piekę i fotografuję, ale On również i piecze i bierze aparat w dłonie :) Dzisiaj przepis na muffiny wg Nigelli z książki "Nigella gryzie" Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćteraz słodkości trzeba robić bez niego... Pomysł na ciekawe ciasteczko-czekoladki znalazłam u Cukrowej Wróżki , z kolei oryginalny przepis pochodzi z Lardon My French . Polvoron to mleczne słodycze bez pieczenia, pochodzące z kuchni filipińskiej. Trochę przypominają babki z piasku :D Są kruche, piaskowe i delikatne w smaku. Polecam Wam ich zrobienie, bo są bardzo proste! :) Zapraszam! Czytaj więcej
Pora coś zjeśćtrzeba poświęcić trochę dłuższą chwilę, ale gwarantuję Wam, że warto! Scones to bułeczki, pochodzące ze Szkocji, nazywane czasem szybkim chlebem . Bardzo często podawane są z herbatą. Początkowo scones były pieczone na patelni, jednak z czasem zaczęto je wypiekać w piecu. Są one zwykle okrągłe, bez dodatków, jednak znajdziecie wiele przepisów z ich różnym kształtem i różnymi dodatkami. Przepis zamieszczony poniżej
Pora coś zjeśćśrodku. Jeden do tego stopnia mnie zainteresował, że chciałam go zrobić jak najszybciej. I tak oto brownie w pomarańczy było naszym dzisiejszym poobiednim deserem. Ciasto jest pyszne, przez fakt pieczenia go wewnątrz pomarańczy! Mimo, że nie dodawaliśmy do niego żadnego pomarańczowego składnika, ciasto jest pysznie pomarańczowe i wilgotne. Dodatkowo bardzo sycące. Wbrew moim obawom, pięknie urosło i wypełniło cały
Pora coś zjeśćmiasta Prato). Idealnie smakują z kawą. Można je upiec z różnymi dodatkami jednak najpopularniejsze są migdały i skórka z cytrusów czy to cytryn, czy pomarańczy. Co w nich szczególnego? Pieczemy je dwukrotnie, końcowy efekt przypomina znane przez nas sucharki, jednak ich nie uświadczymy z tak pysznymi dodatkami :-) Sama nazwa "biscotti" pochodzi prawdopodobnie od "biscoctus" czyli podwójnie(...)pieczony :-). Ciasteczka upiekłyśmy razem z Beatą Z pamiętnika dietetyka :-). Miło jest przenosić wirtualne znajomości do realnego świata, właśnie owe ciasteczka są owocem naszego pierwszego spotkania i na pewno nie ostatniego. Rozmowy są tym bardziej przyjemne, kiedy ma się wspólne tematy do nich :-). Przepis z bloga Pieprz czy Wanilia trochę zmodyfikowałyśmy, aby był w nim dietetyczny akcent. Zapraszam! Czytaj więcej
Pora coś zjeśćWitam Was! Zawsze nieco sceptycznie podchodziłam do tart... Wylepianie foremki ciastem, nakłuwanie, pieczenie (mimo nakłucia ciasto zawsze rosło :D), a koniec końców część ciasta i tak miała lekki zakalec :D Zjeść się zjadło, ale nie do końca mnie to satysfakcjonowało. Mimo niepowodzeń zdecydowałam się zrobić tartę wytrawną z marchewkami na spotkanie Geek Girls Carrots . I to był strzał
Pora coś zjeśćDzień dobry! Pomysł na weekendowe pieczenie? Musicie upiec muffinki i ten sernik! Zapytacie pewnie dlaczego? Są dostępne świeżutkie brzoskwinie, polskie, a nie jakieś zagraniczne. Są tanie! A i muffinki i sernik są wyborne, nie ma się co zastanawiać. W końcu znalazłam ser idealny na serniki (informacje poniżej), bo niestety nie mam maszynki, żeby sobie samodzielnie zmielić twaróg. Sernik jest
Pora coś zjeśćzmienić :-). Mam nadzieję, że tak będzie w przypadku owej wątróbki, która w połączeniu z gruszką smakuje wybornie :-). Sama masa, przed dodaniem jajek może być idealnym pasztetem na zimno, bez pieczenia, zapewne i taki przepis się kiedyś tutaj pojawi. A tymczasem zapraszam na gruszki zapiekane z wątróbką. Inspiracja - miesięcznik Moje smaki życia. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćWitajcie! Już dłuży czas temu, bo w listopadzie miałam okazję wziąć udział w warsztatach, które były ucztą dla zmysłów! Mowa o słodkich, pieczeniowych warsztatach zorganizowanych przez Kasię do pieczenia i agencję Blomedia. Spotkanie poprowadził mistrz cukiernictwa p. Tomasz Deker oraz p. Piotr Murawski, szef kuchni Nestle, którego możecie znać np. z reklamy sosu serowego Knorr, którą obecnie można oglądać
Pora coś zjeśćsłodkich, małych, chrupiących ciasteczek z białek. Wiele osób uważa, że beza to bardzo trudny deser, zapewniam, że tak nie jest. To tylko kwestia mocnego ubicia białek i suszenia (nie pieczenia!), aby były śnieżnobiałe i chrupiące. Poniżej prezentuję Wam przepis na serduszka z bezy, idealne na słodki walentynkowy prezent. Można je również wykorzystać jako dekorację do babeczek lub jakiegoś innego
Pora coś zjeśćmnie do tej akcji :-). Tymczasem wróćmy do 'kłopotków' . Czym są owe 'kłopotki' ? To wypieki jednej z głównych bohaterek. Kiedy ma kłopoty, wchodzi do kuchni i piecze pyszne rogaliki, które później sprzedaje w swojej herbaciarni. Ja również miałam przygotować swoje 'kłopotki' . Okazuje się, że nie mam jednego przepisu, który zawsze przygotowuję z okazji złego humoru(...)jakiegoś niepowodzenia. Zawsze w takich sytuacjach piekę coś słodkiego, tak też teraz, nie mogło być inaczej. Padło na babeczki. Dlaczego przygotowałam akurat taki wypiek? Babeczki zawsze cieszą oko i podniebienie, więc zdecydowanie podnoszą na duchu swoją obecnością i smakiem. Czekolada wyzwala endorfiny, a aromat pomarańczy jest relaksujący i uspokajający. Spróbujcie zjeść taką babeczkę w trakcie kąpieli z dodatkiem pomarańczowego olejku
Pora coś zjeśćzarówno daniem obiadowym, jak i doskonałą przekąską lub propozycją na śniadanie. Jestem wielbicielką bananów, więc zamiast tradycyjnych jabłek przygotowałam dziś racuchy bananowe. Zazwyczaj przyrządzam je z dodatkiem proszku do pieczenia, ale ponieważ miałam w lodówce drożdże, dodałam je w zastępstwie - racuchy wyszły jak zawsze puszyste i delikatne. Drożdżowe racuchy z bananami Składniki: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka
Smakołyki Berenikirobiłam je po raz pierwszy zrobiłam je z podwójnej porcji składników w blaszce o wymiarach 25x30, ciasto jest wtedy wyższe i lepiej się kroić, trzeba tylko chwilkę dłużej piec. składniki: 2 jajka 100 g margaryny lub masła 75 g cukru 160 g mąki 150 ml mleka ok 250 -300 g małych truskawek Formę lekko natłuścić i posypać tartą bułką(...)Owoce można wymieszać razem z masą lub ułożyć na dnie formy i zalać przygotowanym ciastem. Ja zrobiłam tym drugim sposobem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C piekarnika i piec ok 20-25 minut. Używam trukawek małych wtedy nie puszczą dużo soku
Monia miesza i gotujeprzesiana mąka. Odstawiłam na 3h w ciepłe miejsce. Następnie porządnie wyrobiłam, przełożyłam do formy natłuszczonej. Posmarowałam powidłami. Ułożyłam gruszki. Zagniotłam kruszonkę. Rozłożyłam na owocach, posypałam cukrem. Wstawiłam do pieca nagrzanego do 180 stopni. Piekłam 40 minut. Najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego
W kuchni Karmel-itki