pieczenia - 22046 przepisów (strona:912/1470)

Okiennice i gruszka miłości. Melanzane Parmigiana. 211

gładkiej skórki, intrygujący kształt i cudowny seledynowy berecik z antenką - na jego widok serce zawsze bije mi mocniej, a gdy pomyślę o jego bogatym wnętrzu - jestem zgubiona!  Grillowany, pieczony, nadziewany, zamieniony w roladki, kawior czy nawet zupę, zawsze zachwyca i rozpala apetyt na jeszcze więcej. Podobnie jak dziś,  kiedy mieliśmy ogromną ochotę na jeszcze jedną porcję Melanzane Parmigiana

KUCHARNIA
Pani pozna pana. Jesienne smaków otulenie. 198

serem nadziewać wgłębienia z ciasta. Odstające brzegi ciasta filo zwinąć razem, tak by otuliły nadzienie.  Lekko posmarować z wierzchu masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec ok. 20 minut, do momentu, aż sakiewki się ładnie zrumienią. Smacznego

KUCHARNIA
Prace ręczne. Orecchiette pomidorowe. 165

zahipnotyzowane ilością słodyczy i chipsów będą miały ochotę na miskę sałaty, domowy obiad? Wciąż mam nadzieję, że tak. Czy możemy coś zrobić? Oczywiście! Zaprośmy dzieci do kuchni. Gotujmy i pieczmy razem. Pozwalajmy im dotykać, wąchać, mieszać i bałaganić. Niech zaprzyjaźnią się z warzywami, mąką, surowym ciastem. Jeśli tylko mamy czas organizujmy dzieciom kuchenne "prace ręczne" i uczmy ich, jak zostać

KUCHARNIA
Skąpany złotem. Creme caramel. Kawowy. 149

Wypełnione foremki przełożyć do wysokiego naczynia (np. duża brytfanna) wypełnionego ciepłą wodą - powinna sięgać przynajmniej do 3/4 wysokości foremek.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i piec przez ok. 40-45 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia, następnie przełożyć do lodówki i chłodzić przynajmniej przez 1 godzinę.  Schłodzony krem przełożyć na talerze -  wyjmując

KUCHARNIA
Historia pewnej królowej i jabłka w filo. 181

ciasteczkami amaretti - nie tylko wchłoną ewentualny nadmiar soku , ale pozostawią także wspaniały aromat. Całość delikatnie nakryć pozostałym na brzegach ciastem.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 15-20 minut, do momentu aż wierzch ładnie się zezłoci.  Po wyjęciu oprószyć cukrem pudrem. Najlepiej smakuje na gorąco z kleksem bitej śmietany lub lodami waniliowymi. Smacznego

KUCHARNIA
W pogoni za czasem. Spóźniona marmolada, bułeczki i śniadanie w słońcu. WP#95. 174

sztuk lekko posmarować masłem.W każdy otwór włożyć po trzy kulki.  Odstawić przykryte na ok. 1 i 1/2 godziny do podrośnięcia. Wyrośnięte kulki ciasta posmarować roztopionym masłem i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez 15 minut. Formę z ciastem odwrócić i wyjąć gotowe bułeczki. Ciasto bardzo dobrze się wyrabia i formuje. Mnie także wyszło

KUCHARNIA
Knock, knock, knocking on heaven's door... Ile warstw ma niebo? 146

mleko z kawą, cały czas mieszając przy pomocy trzepaczki.  Masę przelać do czarek z karmelem i wstawić do głębokiego żaroodpornego naczynia wypełnionego gorącą wodą sięgającą do połowy czarek. Piec przez ok. 45 minut. Deser jest gotowy, kiedy włożony do środka czubek ostrego noża po wyjęciu jest czysty. Po wyjęciu z piekarnika krem całkowicie ostudzić, a następnie włożyć na kilka

KUCHARNIA
Doskonała niedoskonałość. Papierówki i kompot. 193

uparcie spływa po liściach.  Czy Wy też kochacie papierówki? Czy lubicie te rwane prosto z drzewa czy raczej te, które dojrzałość ściąga na ziemię? Czy z tych pierwszych pieczecie szarlotkę? Czy w wielkim garnku gotujecie kompot i chłodny wypijacie wprost z chochli? Odpowiadam - tak - na każde z tych pytań.  Odkąd pamiętam każde lato usłane jest papierówkami.  Jabłonie

KUCHARNIA
Jeśli nie chcesz mojej zguby... Tarta z borówkami Pierre'a Hermé 152

widelcem i podpiec przez ok. 5 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.   Borówki wymieszać z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną i rozłożyć na podpieczony spodzie. Piec przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Nie muszę chyba dodawać, że najlepiej smakuje na ciepło.  * przepis P. Herme z książki Desery

KUCHARNIA
Drobinki, okruszki... Galette z truskawkami i solą morską. 205

nich truskawki pokrojone na grubsze plasterki lub ćwiartki i posypać szczyptą soli morskiej.  Brzeg zakładać, tak by otulił nadzienie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec ok. 20-25 minut lub do momentu, gdy ładnie się zarumienią.  Zdecydowanie zalecam podawać z lodami waniliowymi - rozkosz!  * cytat to fragment rozmowy z Marcinem Dorocińskim - klik

KUCHARNIA
Na jeżyny! TU I TAM nr 26 w trzech odsłonach - creme caramel, crostini i galaretka. 167

przygotowaną masę przelać do ramekinów i ustawić je w żaroodpornym naczyniu wypełnionym wrzącą wodą do 3/4 wysokości foremek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i  piec ok. 35 minut. Deser jest gotowy, kiedy włożony do środka czubek ostrego noża po wyjęciu jest czysty. Po wyjęciu z piekarnika krem całkowicie ostudzić, a następnie włożyć na kilka godzin

KUCHARNIA
Karmel i rajskie jabłka. Na patyku. 150

dziś uśmiecham się do październikowego wiatru, który strącił rajskie jabłuszka. Wkładam je do rowerowego koszyka i zabieram do domu. Co roku jesienne jabłka nadziewam na patyk i piekę nad ogniskiem.  Ale dziś jest za zimno i za mokro.  Dziś na pocieszenie funduję sobie lizaki. Nie jadłam ich od dzieciństwa, kiedy czasem wręczano mi je na otarcie łez

KUCHARNIA
TU I TAM nr 28. Brrr ... brukselka, małpa i Tom Waits. 208

zostawiając ok. 3 cm z każdej strony - boki będą zawijane. Rozłożyć brukselkowe nadzienie i założyć boki ciasta, by przytrzymały nadzienie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec przez ok. 30 minut, do momentu aż ciasto i nadzienie ładnie się zarumienią. Podawać skropione kremem balsamicznym. * Malpa pochodzi z opowiadania H. Murakami pt. "Małpa z Shinagawy". ** fragment p iosenki

KUCHARNIA
Niezłe ziółka - Baziółka, czyli tam, gdzie szczęście kiełkuje przez cały rok 195

bazylii i pietruszki z brązowym masłem i majerankową solą, a po nim nieprzyzwoicie orzeźwiający i pyszny sok z pomidorów malinowych z dodatkiem oleju z czerwonej bazylii.  Następnie podano pieczonego szparaga w kolendrze z kolendrową pianą, szałwiowym ciastkiem i pestkami z dyni oraz łososia przygotowanego metodą sous vide z kompresowanym ogórkiem z koprem i emulsją z estragonu. Na tym etapie

KUCHARNIA
Wszystko powraca. TU I TAM # 32 i Książę Jarmuż w Krainie Gratin. 174

przez ok. 25 minut lub do momentu, gdy ziemniaki zmiękną, a całość nabierze ładnego, złotego koloru.  Polecam Wam także moją wariację na temat ribollity z dodatkiem jarmużu i pieczonej dynii - cudowna, sycąca zupa. Przepis znajdziecie na stronach KUKBUK -a - klik W imieniu niezwykłego miejsca, jakim jest Pracownia Manualna i swoim zapraszam na warsztaty kulinarne, które poprowadzę w pięknych wnętrzach

KUCHARNIA