pieczenia - 22046 przepisów (strona:901/1470)

Mazurek z kajmakiem i bakaliami zanurzonymi w miodzie grycznym 250

zwarte, zawijamy w folię spożywczą i chowamy na godzinę do lodówki. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy, robimy wałeczki z ciasta na brzegi i wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy na rumiano. Uwaga! Spód bardzo się kruszy i ciężko wyjąć go z fantazyjnej w kształcie blaszki ;) Najlepiej piec na zwykłej, płaskiej kwadratowej, wtedy spokojnie można upieczone ciasto zsunąć na paterę

Sajkofanka smaku
Królik w sosie własnym 190

tylko na lepsze. Krojenie gotowego królika proponuję przekazać w męskie ręce z powodu jednej takiej kosteczki która się ciągnie przez całego królika ;). Sos. Przygotowuję z wywaru który pozostał po pieczeniu królika, zagęszczam przy użyciu mąki. Można go nieco rozjaśnić śmietaną - ale to wedle uznania

Mechanik w kuchni
Kotlety kurczaka z nadzieniem kurkowym 266

Zupa kurkowa po tajsku Zupa z kurek z karmelizowanym porem Pizza mini z kurkami Gołąbki z ryżem i kurkami Kotlety kurczaka z nadzieniem kurkowym były mega smaczne, no te pieczone ziemniaki, w których również znalazły się kurki. Danie wyglądało bardzo apetycznie, szybko zniknęło z talerza. Dziwicie się? Składniki: 2 piersi pojedyncze z kurczaka 250 g kurek 1 cebula Papirus Winiary(...)kotlet). Docisnąć brzegi .i spiąć wykałaczkami. Ułożyć na papirusie, zawinąć, smażyć na suche patelni po ok. 4 minuty z każdej strony, zostawić kotlety aby odpoczęły. Przekroić podawać z pieczonymi ziemniakami, które wydrążyłam w środku i ułożyłam w pustych miejscach pozostałe duszone kurki. Smacznego. The post Kotlety kurczaka z nadzieniem kurkowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lekka sałatka z rostbefem i rukolą 221

minutę) Ja zmiany zaczynam od preferowanie lekkich, wiosennych i pełnych witamin dań. Dziś wybrałam sałatkę z rukoli, koktajlowych pomidorków i rostbefu- lekko I baaardzo smacznie) Rostbef, czyli krwista pieczeń wołowa z reguły jest podawana pokrojona w grubsze plastry, z jarzynka i w sosie własnym. Tym razem proponuję równie doskonały pokrojony w cieniutkie plasterki rostbef na zimno. Można go podać

Mia Cucina Sofieta
Kruche ciasto z owocami i kokosową kruszonką 280

pszennej, 100 gr mąki krupczatki  150 g masła lub margaryny Kasia 70 g cukru pudru  2  żółtka  1 cukier waniliowy  1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 2 budynie waniliowe na 0,5 lt każdy 700 ml mleka 4 łyżki cukru, jeśli budyń jest bez cukru 400 g owoców leśnych Kruszonka: 100 gr mąki

Mia Cucina Sofieta
Truskawkowy las 212

kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 1h. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je i wykleić nim dno formy 11x35 cm, położyć papier i fasolę. Piec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 20 minut. Wystudzić. Czekoladowy creme patisserie: 300 ml mleka 3 żółtka 75 g cukru 20 g skrobi ziemniaczanej

Mia Cucina Sofieta
Czekoladowe salami 214

upalne dni gdy nie chce się piec, a dopada nas ochota na coś słodkiego świetnie sprawdza się czekoladowe salami. Wystarczy wymieszać składniki, całość wstawić na noc do lodówki i już można delektować się tym czekoladowym przysmakiem. Proponuję czekoladowe salami, wprost uwielbiane przez moje dzieci i męża. Zapraszam… Czekoladowe salami Składniki: 250 g kruchych ciasteczek 50 g owoców kandyzowanych lub orzechów

Mia Cucina Sofieta
Tarta z grzańcowymi gruszkami 190

kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g krupczatki 90 g cukru pudru 220 g zimnej kasi/masła 2 żółtka 30 ml lodowatej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu z wanilii Składniki na nadzienie: 4 gruszki aromatyzowane czerwonym winem 15 ciasteczek amaretto Do dekoracji: 150 g musu z malin( lub innych owoców) 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

Mia Cucina Sofieta
Bakaliowiec jabłkowy w cieście filo 232

boki tortownicy wykładamy płatami ciasta filo. Jeden płat, i smarujemy go obficie masłem, po przekątnej drugi i znów traktujemy go masłem. Postępujemy tak, aż spód ciasta będzie miał piec warstw ciasta filo. Na tak przygotowany spód, nakładamy ½ masy serowej, a następnie połowę jabłek,  przykrywamy masą serową i kończymy jabłuszkami. Tylko ostrożnie, bo jabłuszka mogą się rozlecieć. Całość przykrywamy wystającymi(...)ponieważ ma tendencję do wysychania i łamania się. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 190°-200°C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie, zdejmujemy obręcz i pieczemy jeszcze przez 10 minut, tak aby brzegi ładnie się zarumieniły. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Mia Cucina Sofieta
Święto słodkości 177

słodko brzmiącej  nazwie: “ Festa della Dolcezza ” (Święto Słodyczy). Święto było poświęcone cukrowi i wszelakim słodkościom, a towarzyszyły mu różniste imprezy: targi słodkości, konkursy na najsmaczniejsze ciasto, kursy pieczenia ciasteczek i dekorowania pierniczków dla małych i dużych, wizyta w pobliskiej cukrowni, wystawa poświęcona historii i produkcji cukru, wystawa hobbistyczna i teatrzyki o słodkiej tematyce dla dzieci. Jednym słowem cały

Mia Cucina Sofieta
Sernik stracciatella 146

mnie semolina) v   250 g masła ( z lodówki) v   120 g cukru pudru v   2 żółtka v   1 jajko v   1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na nadzienie serowe:  v   600 g serka ricotta  v   100 g cukru  v   1 jajko  v   1 czubata łyżka proszku

Mia Cucina Sofieta
Schiacciata z truskawkowymi winogronami ( con uva fragola) 196

winogron nie tylko wino się robi) Wybrałam pochodzacą z Toskanii schiacciatę con uva, słodkie , płaskie ciasto ze swieżymi winogronami. Wywodząca się z kuchni biedakow (cucina povera) schiacciata była pieczona w czasie winobrania na okolicznościowe zabawy i festy( sagre contadine- click ). Jej skromne pochodzenie odzwierciedlają również proste składniki: ciasto chlebowe, oliwa z oliwek, cukier i ciemne winogrona(uva nera), oraz proste(...)Ciasto dzielimy na dwie części 2/3 i 1/3, rozwałkowujemy je (na grubość 0,5 cm) do wielkości formy( u mnie okrągła forma 26 cm).  Formę natłuszczamy oliwą, jeśli pieczemy na papierze, to również natłuszczamy go oliwą, a ciasto wyrabiamy natłuszczonymi oliwą rękami. Wiekszą część ciasta układamy w formie, pamietamy aby brzegi ciasta wychodziły z 2 cm zapasem poza brzeg

Mia Cucina Sofieta
Castagnole di ricotta 164

serka ricotta 4 żółtka 300 g mąki pszennej 75 g skrobi ziemniaczanej 100 g cukru 40 g masła 125 ml mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli otarta skórka z cytryny ekologicznej 1 łyżka spirytusu Ponadto: olej do smażenia cukier puder do posypania Obie mąki z proszkiem przesiać do miski. Dodać cukier, masło, żółtka, serek ricotta

Mia Cucina Sofieta