pieczenia - 22046 przepisów (strona:896/1470)

ŚWIĄTECZNY PIERNIK Z GWIAZDKĄ 356

Wszystkim bardzo smakowało! Zachwycali się głównie tym, że ciasto jest bardzo wilgotne. W cieście miał być widoczny piernikowy ludzik...niestety miałam za małą foremkę i ludzik zamienił się podczas pieczenia w gwiazdkę. Przepis na piernika pochodzi ze strony Kwestia Smaku (od siebie dodałam do składników kakao). Ciasto jest bardzo smaczne, ale stary przepis mojej Mamy wydaje mi się smaczniejszy

Przepisy Aleksandry
SERNIK NA ZIMNO Z PTASIM MLECZKIEM 355

Parę dni temu dostałam E-maila od czytelniczki, która prosiła o podanie przepisu na ładnie wyglądające ciasto, które nie będzie wymagało pieczenia. Pani Monika organizuje za 2 tygodnie parapetówkę, ale jeszcze nie dorobiła się piekarnika. Dzisiejsza propozycja jest równie szybka i łatwa w wykonaniu, co publikowany parę tygodni temu, sernik na zimno Tiramisu . Dzięki galaretce i ptasiemu mleczku, wygląda

Przepisy Aleksandry
ZDROWE ŚNIADANIE - KOLOROWE KANAPKI 213

niedzielę, kiedy wszyscy domownicy są razem w domu, składniki śniadania lądują na środku stołu i każdy sam konstruuje sobie swoją kanapkową piramidkę :).  Moje ulubione kanapki składają się z: pieczonego indyka lub pieczonego schabu hummusa , który z powodzeniem zastępuje masło szczypiorku lub rukwi wodnej/rzeżuchy sera żółtego jajka ugotowanego na twardo czerwonej papryki (jest słodsza od zielonej) ogórka sałaty

Przepisy Aleksandry
MARLENKA - ORMIAŃSKIE CIASTO, KTÓRE PODBIŁO CZECHY 2914

komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). W 1995 roku przepis na "miodowy cud" przywiozła do Czech ormiańska rodzina Avetisyan. Pierwsze ciasta Gevorg Avetisyan piekł ze swoją siostrą dla przyjaciół, później dla lokalnej kawiarni. Stopniowo ciasto stawało się coraz popularniejsze. Dostało nazwę "Marlenka" od imienia, które nosi matka i córka założyciela cukierni(...)roku fabryka (bo już trudno nazwać to cukiernią) piekła ponad 100 000 Marlenek miesięcznie! (informacje pochodzą ze strony firmy). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
MINI CHARLOTTE TRUSKAWKOWO-WANILIOWE 182

Obecne upały nie sprzyjają pieczeniu (a potem jedzeniu) ciężkich ciast czy deserów. Najlepiej na taką pogodę sprawdzają się delikatne musy z dużą ilością owoców. Mus zrobiłam z crème diplomate połączonym z żelatyną. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy

Przepisy Aleksandry
CIASTO KANTYCZKA 195

dzięki dużej ilości dżemu) i naprawdę dekoracyjnym. Jest to wypiek idealny na jesienne i zimowe dni, kiedy mało już owoców. Kantyczka to ciasto niespodzianka - nigdy nie wiadomo, jak podczas pieczenia ułożą się warstwy i jaki powstanie wzór. Jeśli interesuje Was pochodzenie nazwy tego ciasta, to dowiedziałam się tylko tego, że słowo "kantyczka" oznacza rodzaj pieśni religijnej

Przepisy Aleksandry
BABKA CZEKOLADOWO-ORZECHOWA Z NUTELLĄ 250

wiadomo Wielkanoc to czas pieczenia babek. Nasza dzisiejsza jest przepyszna! Orzechowa, czekoladowa, wilgotna...genialna! Polecam :) Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
NASZE WIELKANOCNE MENU 326

PRZEPIS Jajeczny pasztet wielkanocny PRZEPIS Wielkanocna zupa chrzanowa z jajkiem, boczkiem i kiełbasą PRZEPIS Rolada ziemniaczana z mielonym mięsem PRZEPIS Kijowskie kotleciki ziemniaczane (nadziewane mięsem mielonym i pieczarkami) PRZEPISY Pieczeń bawarska PRZEPIS Kotlety a'la zrazy PRZEPIS Kotlety z jajek PRZEPIS Faszerowane jajka z łososiem PRZEPIS Smażone jajka faszerowane  PRZEPIS Wielkanocny koszyk PRZEPIS Babka czekoladowo-orzechowa z Nutellą

Przepisy Aleksandry
Bułeczki z twarożkiem i poziomkami 169

godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie krótko wyrabiamy i formujemy 11-12 równych bułeczek układając w dość dużych odstępach. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na 30 minut do kolejnego wyrośnięcia. W między czasie można wykonać nadzienie. Twaróg miksujemy ze śmietanką na gładką masę. Dodać jedno jajko oraz roztopioną czekoladę w kąpieli wodnej

Delicious Titbits
Sernik malinowy na owsianym spodzie 189

przekładamy na spód tortownicy. Masa nie jest zbyt współpracująca, więc łatwiej odrywać mniejsze porcje i dociskać miejsce przy miejscu, na samym końcu wyrównując całość dużą łyżką. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.      W międzyczasie łączymy ze sobą składniki na sernik, pamiętając by wyjąć je chwilę wcześniej, żeby zdążyły dojść(...)czynności staramy się wykonywać dokładnie, ale niezbyt długo - przegięcie z miksowaniem twarogu może zbytnio napowietrzyć sernik lub spowodować pęknięcie nieba na pół. Masę przelewamy na lekko przestudzony spód i pieczemy niecałą godzinę w 175 stopniach.      Maliny zagotowujemy w rondelku z dodatkiem syropu, cukru i mleka w proszku, cały czas mieszając. Dusimy chwilę do momentu rozpadnięcia się owoców

sama złodycz
Drożdżowy wieniec z owocami 439

umyć, osuszyć, a większe na przykład truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C oraz przygotować tortownicę o średnicy 22 centymetry. której dno wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę lub blat oprószony mąką. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 centymetrów i posmarować równo przygotowanym masłem cynamonowym, zostawiając z każdej strony

Zabawa smakiem
Ciasto miodowe, podwójnie kremowe 279

stopniowo, dokładnie mieszając drewnianą łyżką, a po dodaniu 3 szklanek, zagniatając je ręcznie. Ciasto powinno ładnie odchodzić od ścianek miski i rąk. Następnie ciasto rozwałkowujemy na niecały centymetr i pieczemy 15 min. w 180 stopniach Celsjusza. Ja piekę je na takiej dużej blaszce, dołączanej zwykle do piekarnika. Można je upiec również na dwóch małych, ale tak jest szybciej :) Ciasto

Ratunku obiad
Gofry 193

znaleźć, ale gofry wychodzą z niego naprawdę dobre. Gofry z prażonymi jabłkami Do ciasta na gofry potrzebujemy: 2 jajka 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki oleju szczyptę soli Dodatkowo: 3-4 jabłka cukier cynamon kakao Jabłka kroimy na spore kawałki, np. w kostkę. Prażymy je w garnku

Ratunku obiad
Czekoladowe walentynki 184

kroić). Do rozpuszczonej, ale nie bardzo gorącej czekolady dodajemy herbatniki i pianki i dokładnie mieszamy, jednocześnie starając się nie połamać bardziej naszych ciasteczek. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja mam formę silikonową i w jej przypadku nie trzeba tego robić. Wygładzamy i lekko dociskamy powierzchnię. Nie przejmujemy się np. wystającymi piankami, czy delikatnymi nierównościami. Z pozostałymi czekoladami

Ratunku obiad
Bardzo subiektywnie i po mojemu o Food Bloger Fest II 158

można było smacznie zjeść i napić się kawki czy herbatki (wiele smaków owocowych na duży plus). Spotkałam też blogerkę kulinarną z mojego miasteczka. Miałyśmy więc okazję porozmawiać o gotowaniu, pieczeniu i nie tylko. Przyznam szczerze, że po blogerach spodziewałam się trochę innego nastawiania. Większość raczej trzymała się w grupkach z osobami, które już wcześniej znała, ale i tak udało

Ratunku obiad