kroimy na grubość około 1,5 cm układamy na blaszce i zostawiamy na 20 minut. Bułeczki smarujemy roztopionym masłem lub rozmąconym jajkiem, pieczemy w temperaturze 180' C przez 20 minut. Zapach jaki unosi się podczas ich pieczenia rozpływa się po całym domu, który pachnie zbliżającymi się świętami ;). PS. Wasze komentarze Motywują nas do większej pracy nad naszym blogiem, dlatego
cookplDziś naszła mnie ochota na mięsny obiad. Tak więc przygotowałem pieczeń z warzywami do tego również ziemniaki po szwedzku na które przepis już jutro . Składniki 500 g mięsa mielonego wieprzowego, 1 cebula, 1-2 ząbki czosnku, Sól pieprz, Olej z oliwek, Cukinia, Oregano Przygotowanie: Na rozgrzanym oleju obsmażamy pokrojoną w kostkę cukinie . Cebule(...)czosnek drobno kroimy dodajemy do mięsa i przyprawiamy oregano solą i pieprzem. Układamy w foremce połowę naszego mięsa na to warstwa naszej obsmażonej cukinii i reszta mięsa pieczemy 40 minut w temperaturze 180' C . Smacznego PS. Wasze komentarze Motywują nas do większej pracy nad naszym blogiem, dlatego zachęcamy was do włączenia się w życie naszego bloga. Piszcie swoje
cookpldziś dzień św. Mikołaja, który kojarzy nam się ze słodyczami i jest małą namiastką Świąt Bożego Narodzenia. U nas w domu nie odbywa on się bardzo hucznie, ale planujemy piec dziś świąteczne pierniki. Ten dzień idealnie się do tego nadaje ;) W tym roku wraz z innymi blogerami braliśmy udział w akcji Mikołajkowej organizowanej przez ilovecooking92.blogspot.com . Jakiś czas temu(...)wspaniałej akcji, która serdecznie pozdrawiamy :) W paczce którą od Niej otrzymaliśmy, znaleźliśmy piękne kolorowe foremki do babeczek, wykrawaczki do pierników, które dzięki Niej mogę dziś wykorzystać do pieczenia pierników, chrupiące płatki zbożowe, bardzo dużo pysznych, idealnych na rozgrzanie herbatek, próbki kosmetyków oraz oczywiście słodycze ( nie wszystkie przetrwały próbę czasu ;) Oto paczka którą rozpakowałam Sama akcja naszym
cookplodpoczęło". Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm. Foremkami o różnych kształtach wykrawaj pierniczki. Ułóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 20 min w temp. 180'C. Gdy gotowe pierniki wystygną można zabrać się za dekorowanie
cookplmąkę i wbijamy jajko. Wciąż mieszając dodajemy odmierzoną ilość musli. Naszą masę rozkładamy łyżką na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na sylikonowej macie (jak w moim przypadku). Pieczemy 15 minut w temp 170' C. Smacznego PS. Wasze komentarze Motywują nas do większej pracy nad naszym blogiem, dlatego zachęcamy was do włączenia się w życie naszego bloga. Piszcie swoje
cookplWielkimi krokami zbliża się "Tłusty Czwartek", dlatego moja propozycja to oponki drożdżowe. Czas ich przygotowania nieco jest dłuższy od zwykłych robionych na proszku do pieczenia, ale za to te w smaku przypominają amerykańskie doughnutsy. Uwielbiam właśnie takie..., zjadałam jeszcze cieple :) Bazowałam na przepisie ze strony " kotlet tv ". Składniki: 380 g mąki pszennej (ja użyłam typ 550), 7 g drożdży(...)kółeczka, najpierw większą szklanką, później mniejszą. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Smażyć na rozgrzanym oleju w temp. 180 ° C. Ja smażę na kuchni indukcyjnej na mocy 7. Piekę na rumiano i upieczone odkładam na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zanurzamy nasze oponki. Połowę jednak zrobiłam klasycznie z cukrem pudrem
Delicious Titbitssera twarogowego, 2 kubeczki małego jogurtu naturalnego, 1 duża cebula, 1 łyżeczka koperku, sol, pieprz, odrobina cukru, Składniki na pieczone ziemniaki: 1 kg ziemniaków, 3 -4 łyżki oliwy, tymianek, słodka papryka, sól, pieprz, Ziemniaki szorujemy i kroimy na księżyce :) Dodajmy przyprawy oraz oliwę, następnie wykładamy na blaszkę i pieczemy ok. 40 minut w 180 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4(...)końcu koperek (mąż twierdzi, że powinien koniecznie być szczypiorek, ale świeżego szczypiorku nie było nigdzie, więc trzeba było improwizować). Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy i gotowe do podania z pieczonymi ziemniakami
Delicious Titbitspieczenia i skrapiamy oliwą. Obok układamy ugotowane wcześniej ziemniaki, które posypujemy pieprzem, słodką papryką i tymiankiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C i pieczemy przez 30-40 minut
Delicious Titbitsmałe masło roślinne (250g) 5 jaja 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki tortowej 1 szkl. mąki ziemniaczanej 1 mały proszek do pieczenia (ok. 3 łyżeczek) 2 łyżeczki kakao Masło ucieramy z cukrem ok 5 minut. Potem dodajemy jajko po jaku i miksujemy aż masa stanie się puszysta. Nie należy się przejmować jeśli masa się lekko zważy(...)wymiarach 35x12 a do pozostałej masy wsypujemy kakao i miksujemy. Wlewamy na resztę ciasta wciskając masę kakaową do środka. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 175 C i pieczemy ok. 50 - 60 minut do tzw.suchego patyczka
Delicious Titbitsciasto oprószyć mąka, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15 minut. Rozwałkować je na tyle spodów ile nam potrzeba, a następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Sos: czosnek posiekać. Podsmażyć na łyżce oleju. Dodać pomidory i koncentrat(...)pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i ziołami włoskimi. Dusić chwilę do zredukowania konsystencji. Sosem posmarować spody. Następnie ułożyć na nich pokrojoną lub startą mozzarellę i tuńczyka z puszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 10-15 minut, aż będzie rumiana. Po upieczeniu posypać rukolą. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówkroimy na kwadraty czy kola (forma dowolna). Nakładamy po łyżce farszu i sklejamy dokładnie . Układamy ja na papierze do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem . Pieczemy 15- 20 minut (do uzyskania złotego koloru) w temperaturze 180' C . Smacznego
cookplsłodkości. Gdy w jednym z odcinków tematem przewodnim były ptysie od razu postanowiliśmy upiec je następnego dnia. Składniki: Jedna szklanka wody (250 ml) 125 g masła lub margaryny do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka 400 ml śmietany kremówki Przygotowanie: W garnku gotujemy wodę z masłem lub margaryną. Gdy woda zagotuje się wsypujemy mąkę pszenną cały czas(...)jajkami na gładką masę i przekładamy do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem wyciskamy w dość dużych odstępach (ciasto mocno rośnie) koła z ciasta. Pieczemy w 180'C przez ok. 20 min. (zależy od rozmiaru ptysi). Nasze gotowe ptysie nadziewamy bitą śmietaną, a z wierzchu polewamy gorzką czekoladą. Smacznego
cookpldodać budyń, kaszę mannę, otartą skórkę z cytryny oraz sok z cytryny. Na końcu dodajemy ubitą piankę z białek i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na ciasteczkowy spód i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 175 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C przez 50 minut. Sernik studzimy w piekarniku, a gdy wystygnie, robimy polewę. Ciasteczkowy spód: 250g ciasteczek owsianych (ja użyłam czekoladowych(...)tortownicy papierem, wysypujemy zmielone ciasteczka i równo rozprowadzamy dociskając do formy. Tak przygotowany spód wkładamy do lodówki na 30 minut. Boków tortownicy nie smarujemy ani nie wykładamy papierem do pieczenia. Polewa: sok z połowy cytryny, 1/2 tabliczki białej czekolady, 10 ml śmietanki 30%, Śmietankę podgrzewamy razem z sokiem z cytryny, dodajemy czekoladę i mieszamy. Wylewamy na sernik. Dodatkowo możemy
Delicious Titbitskruche ciasteczka podpowiedziała mi teściowa :) Składniki: 1/2 kg mąki, 3 jajka, 2 łyżki miękkiego smalcu, 250 g masła (lub margaryny), 250 g cukru, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, porządna garść żurawiny :) porządna garść rodzynek :) Bakalie należy wcześniej sparzyć. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać jajka, masło pokrojone w kostkę i smalec oraz posiekane bakalie. Zagnieść i następnie rozwałkować(...)grubość ok. 2-3 mm i... można wycinać. Podczas wałkowania można delikatnie posypywać mąką, ale nie za dużo. Ciasto nie może być zbyt grube, bo ciasteczka jeszcze urosną. Piec w piekarniku nagrzanym na 180 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C przez 10-15 minut, do lekkiego zrumienienia. Ciasteczka po upieczeniu są miękkie (tym się nie przejmujemy), ale po chwili kruszeją
Delicious Titbitsdołu, nacieramy pozostałymi przyprawami z marynaty. Następnie obkładamy mięso kawałkami masła i pieczemy, w 180 stopniach, najpierw 1,5 godziny pod przykryciem, następnie pół godziny bez przykrycia, aż mięso na zewnątrz będzie dobrze zarumienione. Jeżeli mamy opcję termoobiegu możemy wykorzystać ją podczas pieczenia przez ostatnie 30 minut, trzeba tylko uważać, żeby indyk z wierzchu się nie spalił
Czerwona Porzeczka