pieczenia - 22046 przepisów (strona:772/1470)

Co u mnie? 137

filcem, a z pracowni dociera miarowy stukot maszyny do szycia. Tylko czasem pełną skupienia ciszę przeszywa stłumiony syk- znowu wbiłam igłę w palec... Nigdy jeszcze nie pochwaliłam się, że pieczenie i gotowanie całkiem niezłych potraw nie jest moją jedyną słabością. Uwielbiam tworzyć- w najszerszym tego słowa znaczeniu. Rysować, malować, lepić, wypalać, owijać, lutować, a czasem nawet szyć. Uwielbiam niepozorne

Zapiski Młodej Żony
Granola z rodzynkami i suszonymi malinami 187

musi być płynny- rozpuści się w piekarniku) i sól. Dolewamy sok jabłkowy, możemy go zastąpić 1/2 jabłka startego na tarce. Wszystkie składniki mieszamy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy granolę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 30 minut. Co 5 minut mieszamy granolę łyżkę drewnianą. Na upieczeniu dodajemy suszone maliny i rodzynki. Po ostudzeniu przekładamy

Aga w kuchni
Faworki po włosku czyli chiacchiere 213

dlatego bardzo Was namawiam do wypróbowania tego przepisu na faworki po włosku. Faworki po włosku czyli chiacchiere Składniki na 2 duże miski: 480 g maki 14 g proszku do pieczenia 100 g cukru 40 g miękkiego masła 4 jajka 200 ml grappy /u mnie wódka/ olej do smażenia cukier puder do posypania 1. Mąkę i proszek przesiać do dużej

UgotujmyTo.pl
Szybkie ciacho z mikrofali 171

Moim zdaniem jest dużo lepsza od tak zwanych "babeczek z kubeczka" bo robimy ją ze składników, które znamy! Składniki: 3 łyżki mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mleka, 3 łyżki oleju, 1 jajko, 3 łyżki kakao W miseczce roztrzepujemy jajko. Dodajemy olej i mleko ( nie miałam mleka w domu i dodałam śmietankę 30% wyszła

Pudełko rozmaitości
Pizza familijna speciale Iglotex 202

ofercie Sympatyczny Pingwinek  ma ich cztery. „ Wykonianie”  takiej pizzy jest banalnie proste! Wyjmujemy z opakowania i kładziemy na ruszt w piekarniku lub na blachę z papierem do pieczenia. Ja jako, że ją sobie dodatkowo zmodyfikowałam-jak zwykle- to użyłam jednak blachy ,aby mi olej nie skapał na piekarnik. Dodałam do mojej pizzy tylko oliwy z oliwek. Trochę

Z Kuchni Do Kuchni
Pierś kurczaka faszerowana rukolą 339

sprawdza. Ale jak ktoś ortodoksyjnie dba o swoje zdrowie, twierdząc, że wszystkie „gotowce” są niezdrowe to wystarczy jak obsypie ulubionymi ziołami arkusz A 5 papieru do pieczenia i dalej postępuje jak w przepisie poniżej. 1 pojedynczą pierś kurczaka nacinamy ostrym nożem, aby zrobić w niej kieszonkę, do której wkładamy garść świeżej rukoli, spinamy mięso wykałaczkami i zawijamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta z grzybami i porem 343

lodówce ok. 30 min. Następnie rozwałkowane wykładamy na formę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Wykładamy tak aby brzegi były na wysokość 2 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Składniki na farsz: 40 dkg świeżych grzybów (mogą być mrożone) 2 pory 20 dkg żółtego sera 250 ml śmietany 30 % 4 jajka(...)wrzucamy grzyby drobno posiekane, sól, pieprz. Te podsmażone składniki wykładamy na upieczone ciasto i zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami, oregano, solą i pieprzem. Na wierzch posypujemy startym serem żółtym. Pieczemy ok. 50 min w temp. 180 stopni. Smacznego! Post Tarta z grzybami i porem pojawił się poraz pierwszy w Anielskie Smaki

Anielskie Smaki
Jak zrobić gładki hummus 226

oliwa z oliwek, kumin, zatar, sumak, chili, pieprz, słodka papryka, oregano, posiekana pietruszka lub kolendra, prażone ziarna, awokado, suszone pomidory. Żeby zrobić wersję "lżejszą" można hummus zmiksować z pieczonymi lub gotowanymi warzywami (dynią, burakiem, marchewką, pomidorami...). Za jednym razem można przygotować kilkudniowy zapas domowej, aromatycznej i sycącej pasty, którą można przechowywać do 5 dni w lodówce.  Czas przygotowania(...)bardzo gładka. Hummus odstawić do całkowitego wystygnięcia.  Przełożyć na talerz lub do miseczki, polać oliwą, posypać pieprzem cayenne i pietruszką. Podawać z ulubionym pieczywem, surowymi lub pieczonymi warzywami. Pozostałą część przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce

SzczyptaSmaQ
Rok bloga- popularne przepisy na ciasta 513

odwiedziny mojego bloga i dalej zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami. Chciałabym zaprezentować te  najbardziej popularne przepisy na ciasta. PYSZNE CIASTO BANANOWE TORT, KTÓRY ZACHWYCI CIASTO BEZ PIECZENIA METROWIEC MAKOWO-OWOCOWY SZARLOTKA PYCHOTAKA SZARLOTKA WYKWINTNA SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Tarta ze szpinakiem 223

Bardzo lubię robić tarty zarówno wytrawne, jak i na słodko. Niesamowicie szybko się piecze, a farsz można wykonać na tysiąc sposobów z tego co akurat znajduje się w lodówce. Moim absolutnym numer 1 jest tarta ze szpinakiem ! Zazwyczaj farsz robię taki sam jak podałam w przepisie (ew. dodaję jakieś mięso), natomiast spód lekko zmodyfikowałam. Będę nieskromna, ale smakuje obłędnie(...)spód wkładam do rozgrzanego piekarnika - 180 stopni na 15 minut. Następnie do farszu dodaję pomieszane białko z jogurtem, łączę dokładnie, wykładam na podpieczony spód, posypuję serem feta (kostka) i piekę jeszcze niecałe 15 minut. Gotowe ! Oczywiście najlepiej zjeść na ciepło, ale na zimno jest równie pyszna ! SMACZNEGO ! MIŁEGO WEEKENDOWANIA

Życie na widelcu
Placuszki z kaszy jaglanej - pyszne i zdrowe! 219

masła Ponadto: 1 jajko 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej (niekoniecznie, jeśli dane było mało wody do miksowania) 1 łyżka cukru pudru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1. Kaszę przelać gorącą wodą, wrzucić do wrzątku z dodatkiem soli i masła, gotować do miękkości na małym ogniu. Zamiast tego można ugotować 2 woreczki kaszy - zgodnie z przepisem

Kto ugości moich gości?
Rolada ślaska z wieprzowiny 221

bardzo często robi się ją z wieprzowiny. W połączeniu z kluskami śląskimi i modrą kapustą tworzy wspaniałe danie kuchni śląskiej w dodatku z przepysznym sosem pieczeniowym powstałym przy pieczeniu rolad. Składniki : łopatka wieprzowa musztarda papryka ogórek konserwowy boczek wędzony  cebula sól, pieprz  2-3 łyżki mąki margaryna i olej do smażenia Przygotowanie : Łopatkę wieprzową oczyszczam i kroję

Mechanik w kuchni
Pieczarki zapiekane z fasolką i jajkiem 225

najpierw cebulę, dodajemy po szynkę i pieczarki z fasolką. Smażymy na małym ogniu dodajemy oregano i doprawiamy solą i pieprzem. Po połowie przerzucamy do naczynek przeznaczonych do pieczenia, posypujemy świeżą bazylią i wbijamy  po jajku. Układamy pokrojone na ćwiartki pomidorki i zapiekamy w piekarniku  190 C przez 10-15 minut. Smacznego

Niezły Młynek
Pikantne filety z soli 164

łyżeczki świeżej drobno posiekanej natki z pietruszki 1 mała cebula drobno posiekana 1 łyżeczka musztardy cytryna pokrojona w plasterki Przygotowanie: Fileta opłukać i osuszyć. Umieścić w płytkim naczyniu do pieczenia. W małej misce połączyć ocet, sok z cytryny, cebulę i musztardę. Mieszanką polać fileta. Całość przykryć i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Rozgrzać grilla. Wyjąć rybę z marynaty

naRuszcie
Pasztet z kaczki i wątróbki drobiowej ze śliwką 260

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i powoli, stopniowo dodajemy do musu. Taką puszystą masę przekładamy do keksówki  ( o długości 30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Najpierw 2/3 przygotowanej masy, następnie w rządku układamy suszone śliwki, które przykrywamy resztą masy. Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 50 minut. Po tym czasie pozwalamy

Mango Papaja